Ljubljana, četrta nedelja v oktobru<br>področje za pogovore o vsem, kar se dotika največje slovenske tekaške rekreativne prireditve

Moderator: Snezinka

Na LJ maratonu me je veliko tekačev razočaralo, ker se ne znajo postaviti na ustrezno mesto na štartu. Po rezultatih sodeč je med takšnimi egoisti, ki silijo v ospredje in potem ovirajo ostale, tudi veliko forumašev. Razočaran sem tudi nad starostami teka, stari ljudje, ki so bili včasih za vzor v vedenju, se gužvajo v ospredju.

Nujno bi bilo vrstni red objavljati po neto časih!
 mojA
Se popolnoma strinjam s tabo. Moja razlika med neto in bruto časom je skoraj 4 minute. Hec pa je, da te tudi ne spustijo naprej ! Na žalost je to vse odraz slabe kulture posameznikov inkot si rekel: čistega egoizma. Pa verjetno v manjšem delu tudi nevednosti. Razporeditev po netu času je res nujnost in prav neverjetno je, da se zadeva še kar naprej razvršča po brutu, kar sploh ni pravilno in sploh ne fer. Mene zmoti, recimo, če gledam svoje osebne rezultate na LM.ju, ko vidim, samo bruto rezultat. In potem to pride celo tako daleč, da v letu ko sem tekla (malo pretiravam) najbolje, imam prikazan najslabši čas. Brez veze
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
O tekaški kulturi bi lahko govorili (sicer je čisto OK)
Je podobna, kot kultura v komuniciranju (pljuvanje po drugih postaja vrednota)
Že v osnovni šoli te danes učijo komolčarstva, prebijaj se, uveljavljaj se ...

Rešitev je svetovno znana in ko bo LM ustrezno velik, bo organizaror moral organizirati tudi startne bokse po prej doseženih rezultatih na maratonih.
Problem je dejansko samo pri osebah, ki ciljajo na stopničke (izključno moje mnenje)
Sam svoj čas gledam vedno po neto času in me ne obremenjuje, če je kdo pred menoj, ki ima manjšo razliko med neto in bruto ter bi zato lahko bil za menoj.

Sicer pa ... :roll:
Uporabniški avatar
 zajc
Se strinjam, čeprav povsem razumem pomen bruto časa ("prvi" ne morejo vedeti, da je za njimi še nekdo hitrejši). Letos sem bil za spremembo samo 30 metrov stran od ciljne črte in sem mislil, da bodo "spredaj" pa res hitrejši tekmovalci. In sem se zelo zmotil. Komaj sem prehitel enega, sta mi že dva "počasna" prekrižala pot itd. skoraj 5 kilometrov. In to vzame precej energije. Ampak sem tega navajen. Meni so tako in tako pomembni samo neto časi in se na uradno lestvico ne oziram preveč. Skopiram podatke v excelovo tabelo in jih razvrstim po neto času.
 kovit
zajc napisal/-a:Se strinjam, čeprav povsem razumem pomen bruto časa ("prvi" ne morejo vedeti, da je za njimi še nekdo hitrejši). Letos sem bil za spremembo samo 30 metrov stran od ciljne črte in sem mislil, da bodo "spredaj" pa res hitrejši tekmovalci. In sem se zelo zmotil. Komaj sem prehitel enega, sta mi že dva "počasna" prekrižala pot itd. skoraj 5 kilometrov. In to vzame precej energije. Ampak sem tega navajen. Meni so tako in tako pomembni samo neto časi in se na uradno lestvico ne oziram preveč. Skopiram podatke v excelovo tabelo in jih razvrstim po neto času.
Res je...bolj ko se rinem v ospredje na štartu več ljudi se mi mota pod nogami. :evil:
Uporabniški avatar
 marčni zajec
meni bruto čas ne pomeni nič, zato se vedno postavim nekje na konec. ni toliko grebatorjev, pa še med samo tekmo ti je lažje, ko ti pol druge prehitevaš ne pa oni tebe. je pa res, da se lahko včasih zaj... na maratonu v rimu sem štartal v zadnji četrtini in se je na prvem zavoju po 500m vse tako zabasalo, da sem za prve 3km potreboval 25min.
Uporabniški avatar
 pajo
Sem pošten sam do sebe in še bolj do drugih veliko hitrejših od mene. Nisem niti ne bom nikogar oviral.
Uporabniški avatar
 Ksenija
polžke smo bile zadaj in uživale :)
Uporabniški avatar
 Wega
V bistvu niti ne štekam, zakaj bi se človek postavljal spredaj. Prvič te lahko ta hitri za sabo potegnejo in potem guzneš, ker si začel prehitro, drugič pa bruto čas nima čisto nobenega pomena razen za prve tri v kategorijah in absolutno. Ampak je pa malo hecno, na tekmi TF Domžale (10-ka) so pa nekateri delali ravno obratno in se uvrščali v počasnejše skupine, pkot so v resnici zmogli... ;)
Uporabniški avatar
 solatka
Ksenija napisal/-a:polžke smo bile zadaj in uživale :)

Res smo bile zadaj. Ampak uživala sem samo do trenutka, ko mi je en vrli TEKAČ pod rebra vpičil svoj komolec. :roll:
Človek bi mislil, da se ti čist čist na repu kolone kaj takega pač ne morem zgoditi.
Jah, pol pa svizec zavije...
Uporabniški avatar
 Ksenija
z Iro sva ob poti slišali če je to tempo od nekoga ob trasi... nekaj krepkih nazaj ki jih itak ni slišal... pa sva uživali naprej ;)
vsak ima pač svoje veselje!
 majabla
Ksenija napisal/-a:z Iro sva ob poti slišali če je to tempo od nekoga ob trasi... nekaj krepkih nazaj ki jih itak ni slišal... pa sva uživali naprej ;)
vsak ima pač svoje veselje!

Te so mi pa najboljše.... jaz vsakemu povem: "najprej odlaufaj 10, 21 ali pa 42... potem pa komentiraj"

Jaz pravim "vsaka čast vsem udeležencem"

Maja
Uporabniški avatar
 pementos
V tem svetu je pač preveč nesramnih ljudi.
Uporabniški avatar
 janez.ferlic
Živjo

Še moje videnje nepravilnega razvrščanja za štartno črto. Sam imam na Ljubljanskem maratonu vedno problem takoj po štartnem strelu saj se gužvam in moram prehitevati levo in desno ter dobesedno poskakovati preko nog in potem skoraj šprintati, da pridem do "svojega" prostora. Zakaj? Iz mojega spoštovanja do hitrejših tekačev nikdar ne štartam v prvih nekaj vrstah temveč za njmi. Ob sebi imam vedno nekaj moji hitrosti primernih ter veliko več takih ki bi se morali postaviti kar nekaj vrst za mano. Kolega sotekač (na 21km v Ljubljani je vedno med prvimi desetimi) je štartal kakih 5m pred mano in po dobrih 100m prav grdo padel, ker mu je pač neka ženska s (pre)počasnim tempom za to skupino zaprla pot. S potolčenimi koleni in rahlo okrvavljen je sicer uspešno nadaljeval do cilja, a tovrstnim dogodkom bi se lahko izognili, če bi bila kultura določenih tekačev na malce višjem nivoju.

Kdor pa se v prve vrste postavi zgolj zaradi tega, ker bo bolj opazen za fotografske objektive se mi pa zdi malce pod ravnijo športne kulture in etike.

LP

Janez
Uporabniški avatar
 3man
Vidim, da teče razprava o bruto in neto času. Slovenci smo pač vedno nekaj posebnega, zato rangiramo dosežke po bruto času. Če si ogledate tuje maratone, boste videli, da so uvrstitve po netu času.
Morda je to zato, da bi na startu bilo čim več prerivanja in komolčarjenja, kar je tako ali tako prvi slovenski šport. Tudi na maratonu oziroma polmaratonu v Sloveniji potem pride do tega, da je spredaj tisti, ki se bolje preriva in slabše opravlja delo zaradi katerega je tam. Takšnih razvrstitev pa ste že iz služb in šol navajeni, tako da se ne preveč jezit.
Si pač pogledate svoj neto čas, ki je edino pravo merilo vaših tekaških sposobnosti.
lp vsem

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA