Runcajz napisal/-a:Ali ima kdo kakšno priporočilo, kar zadeva obleko? Poseebj me zanimajo izkušnje z brezrokavniki, anorak ni ravno primerna izbira. Snega se sicer ni bati, je pa izgubljanje topolote kar problem pri temperaturah pod 10 stopinj.
Runcajz
Živjo,
Tale vremenska napoved je kar po mojem okusu, razen vetra seveda. Jaz namreč najbolje funkcioniram v mrazu, saj sem vse moje rekordne rezultate odtekel v hladnem vremenu.
Glede oblačenja za maratonsko preizkušnjo in izbire primerne opreme, pa je tule nekaj nasvetov, bazirano na lastnih izkušnjah:
- na štartu te mora malce zebsti, če je ravno prav toplo oz. ugoden občutek pomeni, da se boš med tekom pregreval(a),
- pred štartom ogrevaj v opremi, ki jo lahko odvržeš tik pred začetkom tekme (to je lahko kašna majica ali pa PVC ogrinjalo, ki ga lahko zavržeš),
- večslojno oblačenje zgornjih delov iz tanjših in zračnih materialov,
- tanke bombažne rokavice,
- tanka kapa (v primeru dežja se še najbolj obnese tekaška kapa s šiltom)
- tekaška očala za zaščito pred soncem ali dežjem,
- tanjše, predvsem pa tekaške nogavice (mešanica z elastanom), ki se dobro prilegajo stopalu in se ne gubajo. To je še zlasti pomembno, če je mokro. Odsvetujem uporabo debelejših bombažnih nogavic, saj povzročajo žulje,
- tekaške copate z dobrim blaženjem, s katerimi sem predhodno odtekel vsaj nekaj treningov in tudi kakšno krajšo razdaljo na tekmi. Dokler nisem začel uporabljati 1 ali 1 in 1/2 večjo številko copat, sem z maratona vedno prišel s črnim palcem na nogi. No, to je posebnost, ki nekaterim odgovarja drugim pa ne.
- obliži na bradavicah ter nivea soft (ali kaj podobnega) preprečijo odrgnine, zlasti, kadar je mokro ali se polivamo.
Brezrokavnikov med tekmo ne uporabljam, še manj pa anorak. Sicer pa sem v Koala sportu na Bledu pred časom kupil izredno tanek in lahek tekaški brezrokavnik Loöffler, ki bi bil primeren tudi za tekmo, saj je lažji od dresa nudi pa zelo dobro zaščito pred vetrom in je obenem zračen.
Jaz, dokler ni res hladno, 0 stC ali manj, tečem v kratkih hlačkah in dresu brez rokavov, spodaj pa nosim tanko švic majico s kratkimi rokavi, izjemoma z dolgimi rokavi. Na začetku teka uporabim še rokavice, po kakšnih 3-4 km pa jih pospravim. Noge si namažem z ogrevalno kremo, to pa je tudi vse.
LP
MatjazV
P.S.
Pred leti mi je na maratonu v Radencih napačna kombinacija nogavic in vložkov v copatih povzročila takšno trenje, da mi je na stopalu "pobralo" zgornji sloj kože. Od takrat si pred vsakim tekom namažem stopala. To je bila draga (krvava) in zelo boleča šola.