hoja v hribe in po hribih, pohodi, planinarjenje, uživanje v gozdovih in nad njimi, ...

Moderator: Vlajko

 bruny
#245218
:D Pred nekaj dnevi sem se pohodniško odpravil na Pot po Svečinskih goricah. Pot oskrbuje PD Maribor Matica in o njej na medmrežju ni veliko napisanega. No nekaj sem vseeno.....izbrskal:

http://193.77.151.6/poti.html

http://www.kungota.si/podrocje.aspx?id=50

:D Startal sem v Spodnji Kungoti pri gostilni Fifolt in od tam napredoval proti prvi kontrolni točki...Domačiji Piberčnik v Gradiški. Druga kontrolna točka Svečinske poti, kot jo bom v nadaljevanju imenoval je pod ,,staro znanko,, iz Šentiljske poti...kapelico Brloga. Kontrolna točka oziroma žig se nahaja pri domačiji neposredno pod Brlogo...Vseeno sem se povzpel tudi na Brlogo in vsaj v nekaj metrih podoživel ,,vzhodno znanko -,, Šentiljsko pot na kateri sem bil v aprilu 2009 kar precej aktiven...Tretja kontrolna točka poti je domačija Repolusk, ki se nahaja tik pod razglednim stolpom na Plačkem vrhu. Domačijo in razgledni stolp sem kar hitro dosegel in se razgledal po čudoviti okolici...Iz Plačkega vrha sledi spust proti Ciringi. Pot poteka neposredno ob meji in kuliso pokrajine v tem delu predstavljajo predvsem vinogradi in gozdovi...Orientacija je kar zahtevna in dvakrat-trikrat sem tudi nekoliko skrenil iz poti...Pomrznjen teren je bil v tem delu dodatna prednost in četrta kontrolna točka - domačija Vrezner v Ciringi je bila dosežena še pred poldnevom...Peta kontrolna točka bi naj bila pri domačiji Dreisiebner v Špičniku, ampak proti tej točki sem med vinogradi samo nekoliko nagledal...pot. Odločil sem se, da je dovolj in potem po cesti sestopil preko Svečine, Zgornje Kungote nazaj na izhodišče v Spodnjo Kungoto...

:D Predvidevam, da bom enkrat v prihodnosti opravil še z drugim delom poti in s kontrolnimi točkami Dreisiebner - Špičnik, Polc - Slatinski dol in Brunček - Rošpoh...Traso poti bi naj bili v preteklosti kar nekajkrat spreminjali...Pot v originalni zasnovi ni popolnoma krožna in organizirane skupine jo opravljajo predvidoma v dveh delih z vmesnim startom in ciljem v Svečini oziroma Zgornji Kungoti... Celotna pot bi znala ,,nameriti,, okoli 40-45 kilometrov in predvidevam, da bi se jo dalo od Brunčka vendarle speljati tudi krožno nazaj v Spodnjo Kungoto...

GPS: Svečinska pot...http://connect.garmin.com/activity/64749091

LP bruny
 klopotec
#245238
Jaz sem pa na drugi sliki videl nekaj drugega, hi,hi.

In me tudi vleče tja. Pa še teto in sestrično imam v Svečini. Dolžina pa je idealna. Na Šentiljski sta mi zadnji dve uri skoraj malo nadležni.
Kot kaže bom kmalu tam.
Se kaj dogovorimo in jo za začetek skupaj raziščemo.
Uporabniški avatar
 Vreme
#245257
bruny bravo, si pa me sicer prehitel :mrgreen: . To pot imam v mislih že od lani in nekje pomladi jo mislim oddelat.

Res je, kot praviš pot ni krožna, zato jo je potrebno krožno narediti. Jaz sem jo:

http://www.mapmyrun.com/routes/fullscreen/27612300/ , vsaj na zemljevidu :D

Tako naj bi imela krožna pot nekaj majn kot 46 km, s to razliko, da bom sam pričel s potjo v Šentilju, pri gostilni Belna, logično ne :lol:

Glede na vse navedeno se kar samo od sebe nakazuje povezava med Šentiljsko in Svečinsko potjo :shock:

Pa še približek poti za vse tiste, ki boste pričeli s potjo v Sp. Kungoti:
http://www.mapmyrun.com/routes/fullscreen/24933320/
pot si lahko potegnete dol tukaj:
http://classic.mapmyrun.com/run/sloveni ... 1363839458
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#247687
ZdravkoC napisal/-a:Super, me že vleče :D

Jutri krenemo.
Namen imamo narediti celotno traso krožno.
Ne vidim vzroka, zakaj ne bi bila krožna ... mogoče ga bom videl jutri :-)
Zasedba oziroma ekipa bo carska :D
Poročilo sledi ...
Uporabniški avatar
 Samo:-)
#247730
Kičasta družba, kičasto vreme, kičasta pot. Res kičasto 8) :D
V glavnem svečinska nam je danes ratala, link do GPS sledi je tukaj.

Ej, družba, to pot pa res priporočam. Zakaj, preverite na mestu samem :--
Slike in morda kakšen video so aljina in zdravkotova domena :D
Uporabniški avatar
 Vreme
#247736
Bravo, dečka in deklica :laola

Vidim, da ste ubrali čisto neko svojo pot, tako da vam očitno moja GPS sled vsaj v drugem delu ni kaj dosti pomagala :mrgreen: Ali to pomeni,da ste šli vseskozi po markacijah?? Očitno ste prišli tudi do Špičnika a od tam dalje očitno niste znali in ste se vračali po isti poti . Drži???

Če bi vedel,da boste šli na bolj izi varianto bi šel zraven, ampak tako ali tako ne bi barvno pasal zraven :mrgreen:
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#247737
Enkratno.
Rumeni trojček z rdečo piko na beli kapi se je podal na pot zjutraj izpred gostile Fifolt v Spodnji Kungoti. Začetek poti je lepo označen, čudovito pa je označena pravzaprav cela trasa. Vsaj strah je bil odveč, kljub meglici.
Slika
Od starta se je pot počasi vzpenjala z manjšimi spusti. Prva KT je lepo vidna ob poti. Spremljala nas je rahla megla in z lahkoto smo našli drugo KT tik pod dobro znano Brlogo. Kljub temu smo se povzpeli na vrh. Iz te smeri zgleda mali puklček.
Slika
Štempiljko na KT3 smo našli v nadstrešku pri vhodu v staro hišo Repoluskovih tik pod Plačkim vrhom.
Slika
Iz razglednega stolpa se je vseeno nekaj videlo, saj se je meglica že skoraj razkadila. Strm spust proti staremu mejnemu prehodu na Ciringi in dalje v dolino. Obrnemo spet v klanec in pademo na dvorišče Vrezner KT4. Še malo naprej in tu se pojavijo prvi dvomi. Tudi Kopico smo našli z lahkoto, saj je lepo markirano, le malo preveč smo podaljšali, dokler nismo še enkrat prebrali vodnika.
Slika
Kmalu srečamo pri Kren-ovih (KT 5) prvo maškaro, čeprav je bila pustna sobota. Verjetno je kdo mislil, da smo mi tri rumene jajčke z belimi kapicami?
Slika
V ozadju ljubla kasica Svečina

Spust v Svečino in naprej proti priljubljeni KT6 na Špičniku. Z lahkoto naredimo zanko, da gremo v eno stran malo po Avstriji, nazaj pa strogo po markaciji ali vsaj blizu.
Slika
Na Špičniku posnamemo fotko cestnega srčka in ruknemo sladko vince.
Slika
Kljub temu, da imamo šest od osmih žigov, je za nami komaj dobra polovica poti. Z novo energijo je naprej kar letelo. Na enem izmed vrhov nas je zavedla skrinjica z vpisnim zvezkom, nismo pa našli žiga. Le par sto metrov naprej se je nahajala prava KT7, seveda pa smo s klicanjem priklicali, da so nam prinesli žig iz hiše. Ucvremo jo naprej in pred nami se odpre dolina Zgornja Kungota.
Slika

Smuk dol mimo cerkve in na drugi strani spet v breg. Kolikor je bilo prej več blata, nas je tukaj bolj spremljal sneg, ki je veliko prijaznejši, saj se ne lepi na podplate in ne dela cokle. Vzpon je bil kar razvlečen in prispemo še na KT8. Hišica ob cesti, v vrečki ob vratih pa se je nahajal žig. Od tod bi se lahko spustili v Spodnjo kungoto proti avtu, a mi smo hoteli obiskati še Urban. Tu se markacije malo izgubijo. Le tu in tam kakšna. Sicer se cerkvica na Urbanu vidi z vseh strani in smer ni dvomljiva.
Slika
Pogled z Urbana na Maribor

Na urbanu gibanica in domač breskov sok, potem pa spust v Murgrabn in proti Fifoltki. Zmagali smo.

Trasa je izredno lepa in zelo razgledna. Ker v osnovi ni narejena kot krožna pot, smo izpustili del poti ob meji med Vreznerjem in Dreisiebnerjem. Dolžina po Garminu je ca 43 km. Na poti se splača večkrat se ustaviti in vreči oko po okolici.
Pa srečno pot :D :D :D
Nazadnje spremenil ZdravkoC, dne 06 Mar 2011, 13:00, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#247738
Vreme napisal/-a:Vidim, da ste ubrali čisto neko svojo pot, tako da vam očitno moja GPS sled vsaj v drugem delu ni kaj dosti pomagala :mrgreen: Ali to pomeni,da ste šli vseskozi po markacijah?? Očitno ste prišli tudi do Špičnika a od tam dalje očitno niste znali in ste se vračali po isti poti . Drži???

Ne drži. Nabavili smo vodnik za to pot in se držali opisa. GPS sledi se nismo držali, ker je proga odlično markirana, poleg tega pa jaz te kraje malce poznam. Popolnoma smo se držali merkacij. Izjema je Urban, ko markacij več ni.
Iz Špičnika kar dobro poznam pot, vendar ni druge, kot da se vrneš, saj je naslednja KT za hrbtom.
Uporabniški avatar
 Vreme
#247739
Očitno ste šli zbirat žige :clap:

Tudi jaz malce poznam te kraje :D Jaz sem imel v mislih, da se od Špičnika podam do Jurija ob Pesnici in od tam na Urban, s tem pa seveda se izogneš žigu pri Krenu in Polcu ob enem pa dvakrat ne hodiš po isti poti.

No imam teden dni časa da se odločim kako in kaj :mrgreen:
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
#247740
Tudi na Brlogo greš po istipoti, kot se vračaš.
Mi smo šli po označeni poti. Če se spustiš v Jurij, lahko greš tam na avtobus :lol:
KT 7 je v smeri proti ZG Kungoti in ne Juriju ... in še več je razlogov, da smo ubrali to pot.

Seveda pa vem za drugo varianto:
Prvi del do Vreznerja enako, nato ob meji do Dreisiebnerja, se spustiš v Svečino in preko na Kopico in spet nazaj čez Svečino na preval in dalje tako, kot smo šli mi do konca. Ta opcija je enako markirana kot ta, ki smo jo mi danes opravili.

Seveda vem še za tretjo varianto:
Prvi del do Vreznerja enako, nato enako na Kopico, nakar se vrneš nazaj in ob meji do Dreisiebnerja in dalje tako, kot smo šli mi do konca. Tudi ta opcija je enako markirana kot ta, ki smo jo mi danes opravili.

Seveda smo zbrali vse žige he he he
Po vpisih v knjigah se mi zdi, da ta pot ni preveč obiskana. Žal.
Uporabniški avatar
 Vreme
#247742
Iz Špičnika lahko greš nazaj do hude luknje od tam pa ravno navzdol, preko Grušene čez glavno cesto (tam kjer vozi avtobus :lol: ) in naprej do Vršnika vse do Urbana...

Seveda je na tej poti veliko variant. Tako kot praviš škoda,da je tako malo obiskana, po mojem predvsem za to, ker pot ni krožna in po žige moraš skakati sem in tja.

Glede na to, da imam vodnik poti že dobro leto, bom verjetno tudi jaz naslednji teden zbiral žige, al pa tud ne :mrgreen:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA