tradicionalni teki po okoliljubljanski Poti spominov in tovarištva

Moderatorji: pegaz, Vlajko, Bajsi

 spela*
#270284
V tej temi naj bi pisali o nekaterih zanimivostih Poti okrog Ljubljane. Tiste stvari, o katerih ne pišemo v temi, v kateri se dogovarjamo o tekih po PST ali poročamo z njih.

Za začetek je lahko iztočnica tale članek na Wikipediji:
http://sl.wikipedia.org/wiki/Pot_spomin ... i%C5%A1tva

Tu med drugim piše:
"Ob poti stojita 102 spominska kamna, katerih izgradnjo so financirala različna ljubljanska podjetja. Na krajih, kjer pot sekajo mestne vpadnice, stoji 6 spomenikov."

Zanimivo bi bilo to preveriti. Če med tekom po PST nimate kaj pametnejšega za početi, bi torej lahko šteli kamne od določenega do določenega kilometra in napisali rezultat. Tako lahko preverimo tako Wikipedijo kot štetje drug drugega.
Na primer: od oznake 0 do 6. km sva s Kairosom naštela 19 kamnov, pri čemer sva 16. označila z zvezdico, ker je od kamna ostal samo temelj, steber pa je morda vgrajen v katero od hiš pri Poti.

In kje so spomeniki?

Lahko bi prešteli tudi talne označbe. :D

In napisali tudi katere druge zanimivosti. Glede na to, da zajc PST pozna tako kot svoje stanovanje, tudi nanj zelo računam. :D

Ena od tem pa je lahko ob koncu leta tudi, kolikokrat smo letos pretekli celotno Pot. Saj vem, da bo "zmagal" zajc, a je vseeno zanimivo. :D
 spela*
#270286
Na zgoraj omenjeni povezavi piše tudi:

"Na več mestih so zasajene skupine 88-ih dreves, ki nosijo ime »Drevored v spomin na tovariša Tita« (Tito je živel 88 let)."

Za foro sem na eni od oznak 88 štela drevesa v drevoredu - in nikakor jih ni bilo toliko.
Uporabniški avatar
 Loni
#270289
Predlagam še ilegalne tiskarne, ko si ravno omenila bunkerje.

Ilegalna tiskarna z imenom Podmornica, hiša še danes stoji, dobesedno na PSTju, Cesta na Brdo 95 ima spominsko ploščo. Bila je v bunkerju, vhod skozi straniščna tla... Ena izmed prvih ilegalnih partizanskih tiskarn na območju Ljubljane. Bunker je bil dolžine 3, širine 2,5 m, visok pa 2 metra. Delala je od septembra 1941 do konca julija 1942.
Tako mimogrede, ko boste naslednjič tekli mimo, se le ozrite v tisto smer.
 milk
#270304
spela* napisal/-a:steber pa je morda vgrajen v katero od hiš pri Poti.
:D


Napačen odgovor. Kar nekaj stebrov je dal požagati Strgar, ko je bil ljubljanski župan. Če nebi vesoljna javnost planila pokonci in protestirala, najbrž sedaj nebi bilo nobenega več. :roll:
Uporabniški avatar
 Loni
#270313
Strgar je dal odstraniti 7 drogov za zastave, ki so do 22.4.1991 stali ob vpadnicah v mesto (spomenikov in kamnov ob PSTju ne), sicer je obljubil (pravzaprav je bila sprejeta odločba), da jih bo nazaj postavil, ampak saj vemo, kako je z obljubami in politiko :oops: Zadnji rok za postavitev nazaj je bil 30.9.1992. So verjetno že zgodovina.
Nazadnje spremenil Loni, dne 13 Jan 2012, 08:58, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
 yogo
#270319
Ti kovinski drogovi so nekaj časa rjaveli ob Dolenjski cesti nato pa odšli na smetišče zgodovine.

lp Yogo
Uporabniški avatar
 Biz
#270327
Na mojem prvem kompletnem PST sem si zadal nalogo, da preštejem stebre. Od tega ni bilo potem nič, ker sem se vmes parkrat spraševal, ali sem to številko že preštel ali ne, bilo pa jih je vsekakor veliko :)

Je pa tako, da bi lahko kakšnega tudi spregledal, ker ni čisto ob poti, npr. na Vodnikovi je en cca. 30 m stran od poti, bolj severno po Vodnikovi od tam, kjer pot dejansko prečka Vodnikovo.

Sicer pa super, da si se tole spomnila Špela, da malo dvigne tudi motivacijo za še kakšen krog.
 bojanm
#270329
spela* napisal/-a:
Tu med drugim piše:
"Ob poti stojita 102 spominska kamna, katerih izgradnjo so financirala različna ljubljanska podjetja.

Te spominski kamni ali stebri stojijo na mestih,kjer so bili med vojno bunkerji.
Uporabniški avatar
 Cukr
#270357
Torej naredimo in pripravimo kakšno vpisno knjigo za kroženje po PST-ju... tudi to bi bilo zanimivo prebirati, kaj napisati notri... samo morala bi biti nekje na suhem in varnem... pa skrbnika bi tudi potrebovali zanjo...
No, kaj menite?
 spela*
#270493
Cukr napisal/-a:Torej naredimo in pripravimo kakšno vpisno knjigo za kroženje po PST-ju... tudi to bi bilo zanimivo prebirati, kaj napisati notri... samo morala bi biti nekje na suhem in varnem... pa skrbnika bi tudi potrebovali zanjo...
No, kaj menite?


Meni je ideja všeč, le ne vem, koliko je izvedljiva ...
Uporabniški avatar
 Loni
#270496
Bo morala biti kar v virtualni obliki, drugače bo hitro dobila noge, pa dvomim, da bo šla cel PST :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA