napovedi in poročila s predstavitev literature s področja rekreacije, zdravega načina življenja, ...

Moderatorji: ero, ziga

 mojA
#24233
V začetku letošnjega leta mi je ponovno prišla na ušesa vest, da naj bi v jeseni izšla tudi knjiga ali priročnik po Poletovem programu treninga za maraton po Benotu Piškurju. Še pomnite: avtor in trener Poletovih prvih tekaških akcij, prvih treningov velikega maratona pod katerim taktirko je "steklo v maraton" nebroj Slovencev, med njimi 1. in 2. Poletova tekaška ekipa.
Spominjam se svoje radosti, ko sem v Poletu redno trenirala po Piškurjevem programu sprva za polmaraton v letu 2002 in nato 2003 za veliki - katerega sem sanjsko pretekla.
Upam, da bomo izdajo priročnika kmalu dočakali. Kaaaalčeeeek!!!

*ponovno zato, ker se je o tem priročniku govorilo že leta 2002
 Gost
#24564
Mojca, živjo. Kot bi mi brala misli ...
Včeraj zvečer ob osmih sem imel doma na obisku Žigo Černeta in sva se menila o edicijah, ki jih je treba spraviti pod streho. Naša Nada je objavljeno v Poletui že izdala, včeraj je bila tiskovna. Knjigo toplo priporočam.
Letos bi morala biti gotova še dva športna piročnika, za katera nam je z Žigovo pomočjo celo uspelo dobiti nekaj sofinanciranja: tekaški in kolesarski. Kolesarski je že skoraj končan, do novega leta bo zunaj, avtor je Gorazd Penko, sam sem zadevo le malo uredil.
Tekaški priričnik bi moral napisati Beno Piškur - s strani Poleta ni nobenih ovir, da naj bi svojega v naši reviji zapisnega ne spravil v knjižico. Zakaj tega še ni storil (ali pa je, pa ne vem) sem včeraj zvečer spraševal Žigo Černeta, ki je dejal, da bo zadeve preveril.
Vsekakor pa je že iz prebiranja zapisov po ljubljanskem maratonu vidno, kako zelo naključna je večinoma tekaška vadba nas rekreativcev za teke od 10 do 42 km. Tudi delo po Pingvinu ni vedno zagotovilo za uspeh, saj je knjiga vseeno namenjena ljudem, ki so doma čez lužo. Kjer je druga mentaliteta, teža tekačev, časovnica vadbe in celo sestava tekaških copat ...
Ker sem bil poleg tudi na našem tekaškem taboru v Rovinju, sem še toliko bolj videl, kaj vse nam manjka, rekreativcem, in kako malo je treba, da se stvar s pomočjo strokovnjaka, kot je dr. Branko Škof, to popravi že v dveh, treh dneh.
Skratka: ali knjižica, ki jo išeš, bo, je odvisno od Bena Piškurja in od tega, kako veliko mu je to tega, da bi svoje znanje delil z drugimi. Zagotovo je Beno sposoben sestaviti poučen in poljuben priročnik, ki bi bil na trgu zelo dobrodošel.,
Polet pa bo na pomlad izdal svojo tekaško knjižico.
 mojA
#24583
Primož, hvala za odgovor. Kakorkoli – Poletov tekaški priročnik nas čaka. Upam, da Beno tole bere ali da se mu vsaj malo kolca. V letošnji tekaški akciji z dr. Škofom je bil večji poudarek na res pravih začetnikih teka. Vendar pa tisti tekači, ki se imamo že za majčkeno več kot začetnike – tisti, ki smo začeli teči s Poletom – Poletovim treningom - s prvo številko, upamo na nadaljevanje tudi za priprave na veliki maraton. Kdo pa bo glavni akter ali avtor– Piškur, Škof ali nekdo tretji pa me niti ne skrbi. Polet zna poskrbeti za strokovnost in kvaliteto. Upam, da se nam bo uspelo udeležiti tudi kakšnega tekaškega tabora. Prav letošnji maraton mi je dal vedeti, da v bistvu še vedno ne vem nič oz. zelo malo.
 Gost
#24604
Mojca, več kot bo knjig, bolje bo za tiste, ki imamo tek radi. Sam tekam manj kot kolesarim in moja želja je, da bi še enkrat dosegel čase, ki sem jih postavil pred leti. Pa niso bili nič posebnega, 40.08 na 10 km, 1.26.05 na 21 in 3.25.08 na 42 km. Za prvi (in drugi) čas sem tisto leto za moje pojme veliko tekal (1000 km v letu) in je bil polovični rezultat mojega najhitrejšega malega maratona, za tretje - maraton - pa sem imel v celem letu 400 km. Imel sem pa sem obakrat 3000 km na kolesu. Zdaj bom skušal vaditi po programu, da pridem morda nazaj. Ker vem, da o teku veliko premalo vem, si ne morem privoščiti, da bi vadil brez programa!
Do tega sem prišel, ker sem se maja popolnoma prekuril na kolesu in potem začel tri mesece vaditi po Penkovem programu. In uspelo mi je, da sem se na sindikalnem svetovnem prvenstvu peljal s povprečno hitrostjo 37 na uro 70 km daleč. Zato, ker sem se popolnoma držal navodil pravega strokovnjaka. In za tek bom storil isto.
Čakam Benotovo knjižico in upam, da bo izšla čim prej Poletova.
Sicer me pa od malega maratona še vse boli, čeprav sem tekel počasi, a hitreje nisem mogel (1.37) brez tekaške vadbe in le s kolesarskimi nogami.
Dokaz več, da se moram dobiti s strokovnjakom. Seveda pa si bom izbral takega, ki res veliko ve. In ki so mu kot meni jasne omejitve mojega telesa - in pa seveda uma.
Uporabniški avatar
 miro
#24674
Upam , da bo v "kolesarskem priročniku", napisano tudi kaj o vzdrževanju (osnovno)kolesa in njegovih nastavitvah.
Jaz bi se rad čimbolj usposobil tudi v kolesarstvu - rekreativnem!
Priročnik seveda že težko pričakujem in ga bom zagotovo tudi kupil !
Lp
Miro
 Lučko
#24682
kalcek napisal/-a:Pa niso bili nič posebnega, 40.08 na 10 km, 1.26.05 na 21 in 3.25.08 na 42 km.

:shock: Joj Primož, kva bi jz dal za take rezultate :oops: :cry:

Sicer pa bo tudi meni prišel tale priročnik zelo, zelo prav. Za naslednja leta imam nekako tihe želje po kakšni udeležbi na kakšnem duatlonu, tri... :roll: :wink:
 Gost
#24696
Miro, Lučko, živjo. Upam, da bosta danes tekla, kljub vremenu.
Najprej Miro: v Penkovem priročniku bo vse, kar kolesar potrebuje, tudi vse nastavitve kolesa, do milimetra natančno.
Priročnik je v glavnem napisan, le malo nas za..bava tehnika izdaje cele »zgodbe».
Lučko. Tudi jaz bi marsikaj dal za take ali približno take rezultate. Groza me je, ker vem, kako težko bo - na 42 še najmanj, tisto se da.
Benov ali Škofov priročnik bi bila kot voda v Sahari, vsaj zame. In, hecno, Lučko, tudi sam se mislim malo povrniti v duatlon - če vprašaš mene, je za nas navadne rekreativce morda prav prepletanje teka in kolesa najbolj zdravo, pa tudi možnost za poškodbe je manjša. Bo kdo rekel, da potem nisi dober ne na kolesu in ne v teku... Moj odgovor je, da že prej, ko sem vadil ali samo eno ali drugo, nisem bil ...
Pa še to, za oba, Mira in Lučka: iz tekača je hitro zelo dober kolesar, narobe pa le redko!
In utegne se zgoditi, da bodo naslednje leto kolesa poceni še kot nikoli!
Uporabniški avatar
 miro
#24698
Hi Kalček

Jaz se že sedaj spogledujem s duatlonom in triatlonom , vendar samo rekreativno,čeprav sem si tudi nabavil prvič malo boljši treking , nato apetiti zrasejo , pa si nabaviš specialko.
No jaz sem si nabavil specialko , sedaj moram samo še dobro vaditi pa bo.
Jaz še vedno tekmujem sam s seboj , vesel sem , da premagam progo , še bolje pa je , če nisem zadnji.
Drugače pa sem jaz svoje športne ambicije izpolnil že v mladosti , tako , da sedaj treniram in tekmujem bolj iz užitka , ne toliko na rezultat , čeprav športni duh še vedno obstaja in na tekmi potegneš iz sebe vse najboljše.

Hvala za informacije priročnika-e , nestrpno pričakujem. Tovrstne literature v slovenskem jeziku primanjkuje.

Lp
Miro
 Lučko
#24703
Tudi jaz sem prejšno leto (po poškodbi kolena) nabavil specialko in naredil v dveh mesecih 2000km. Noro! :shock: No letos pa (žal) imam kolesa samo 400km, sem pa trdno odločen, da bo drugo leto drugače.
Ja se bom poskusil v duatlonu, bom ja. :lol: :wink:
PS
Miro, a me boš povabil na kakšnen duatrening. :wink:
Uporabniški avatar
 vidkul
#24706
Zivjo!
Mislim da nas je tukaj več takih ki računajo na kakšen duatlon ali triatlon. No, vsaj jaz imam v planu kakšen triatlon naslednje leto.

lp Vid
Uporabniški avatar
 Matej
#24712
kalcek napisal/-a:In utegne se zgoditi, da bodo naslednje leto kolesa poceni še kot nikoli!


Povej malo več o tem. Sem namreč pred nakupom specialke. :roll:
Uporabniški avatar
 haupi
#24721
Tudi mene zanima kaj o cenah koles, ki bodo tako poceni kot še nikoli!

Naj me prodajalci slišijo - dejte znižat kolesa!!! :D

Lp
haupi
Uporabniški avatar
 haupi
#24722
Še neki

tudi jst neizmerno čakam obe knjigi - Piškurjevo in Penkovo. Upam da jih kmalu zasledimo v prodaji

Lp
haupi
 Gost
#24832
Živjo, prijatelji.
Miro, če obstajajo duhovni nivoji teka, si ti že v tistem idealnem - mi, ki še gledamo na uro, smo šele na poti tja.
Zdaj pa duatlon: sijajen je na pomlad v Ribnici, proga ni težka, za nas malo starejše je ravno prav naporno. Misim, da ga je oddirkala Pia, vprašajte jo, kako je bilo.
Po novem je duatlon skupinski šport, kar pomeni, da je dovoljena vožnja v zavetrju - in to je še razlog več za skupne vožnje. Tako sta hitrejša napredek in tudi do taktike - menjavanja pozcij v skupini - pride človek po naravni poti. Je pa pravi duatlonski trening dovolj kompliciran (morda se mu je celo bolje izogniti, če smo zgolj rekreativci), a Uroš Velepec bi nam zagotovo znal povedati nekaj generalij.
In o kolesih za duatlon. Tudi gorskega lahko obujete v gladke gume in za eno ali dve tekmi bo to dovolj.
Pa še tole, kar je neuradno in nepreverjeno, a govori se, da je v slovenskih skladiščih nekaj tisoč kakovostnih (predvsem gorskih) koles - in če se uvoznik posla s kolesi ne bo šel več, bodo šla v rezprodajo. Kar bo seveda pomenilo propad malih prodajalcev koles, ki na trgu ne bodo več konkurenčni ...
Pa spet nazaj k literaturi: v Penkovi knjigi bo tudi potencialni duatlonec izvedel vse, kar mora vedeti o kolesu in o vadbi.

Na koncu: ko bomo danes tekli, naredimo en dvestometrski interval na vso moč - za vse one naše, ki tečejo maratone na oni strani! OK?
Adijo, lp Kalček
Uporabniški avatar
 Fotr
#24835
kalcek napisal/-a:....ko bomo danes tekli, naredimo en dvestometrski interval na vso moč - za vse one naše, ki tečejo maratone na oni strani!


Dobro si se spomnil, kako naj obudimo spomin na vse, ki tečejo po večnih stezah. Zagotovo bom to storil!!!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA