napovedi in poročila s predstavitev literature s področja rekreacije, zdravega načina življenja, ...

Moderatorji: ero, ziga

 katie
#65509
Hojla!

nikjer ne najdem kakšnega foruma o prešernovem gaju, pa ker to za šolo rabimo že kar hitro sem se odločila, da bom napisala, kar na ta forum
no zanima me me, če kdo ve kaj o prešernovem gaju.


čim prej prosim!!!


hvala

Mukica :D
Uporabniški avatar
 Vlajko
#65510
Postavila si preveč splošno vprašanje, na katerega je težko odgovoriti, razen, ako nisi želela dobiti "romana" velikosti "Vojna in mir krat 2".

Ampak, na eno vprašanje ti lahko odgovorim :arrow: Skoraj prepričan sem, da forum, ki bi se ukvarjal zgolj s Prešernovim gajem (najbrž misliš kranjskega), ne obstaja. :!:

Zato ti bom za začetek pomagal na tak način:

1. Klikni sem.

2. Če to ne bo dovolj, pa še sem.

Mislim, da boš tukaj s kančkom spretnosti ali potrpežljivosti dobila vse podatke, ki jih potrebuješ za svojo nalogo. Če pa na kakšno tvoje vprašanje ne boš našla odgovora, nas povprašaj s čisto konkretnim vprašanjem, npr: Ali kdo od vas ve, kdo vse od znanih Slovencev je pokopan v Prešernovem gaju? :wink:
Uporabniški avatar
 bobekinsol
#171754
O PREŠERNOVEM GAJU

Tu je bilo Kranjsko pokopališče: Grobnica Majdič,spomenik Simonu Jenku,
spomenik Dr. Francetu Prešernu. Prvi ki so zbirali prispevke za ta spomenik, so bili Mariborčani. Spomenik je še vedno tako, kot je bil.
Na sredi Gaja je stala mala cerkvica. Sedaj je narejena AVLA. V desnem kotu pa je piramidasti spomenik, ki je bi postavljen prvim Slovencem, ki so se vprli Fašizmu. Imenovali so se TIGR kar je pomenilo TRST ISTRA GORICA REKA. Zraven malo proti sredini ob zidu je bila mrtvašnica.
Med vojno se semkaj pripeljali padle nemške orožnike ali vojake, ki so padli v boju za osvoboditev NARODNO OSVOBODILNE VOJNE
IN PARTIZANSKIH OSDREDOV SLOVENIJE
Nemške oblasi so strogo prepovedale imenovati PARTIZANI ampak Banditen, Italijanski fašisti pa Banditos, kraje pa Bandengebiet Uprli so se okupatorju, ki je nameraval v etapah iztrebiti slovenske ljudi. Prva njihova naloga, je bila vsa krajevne napise zamenjati z nemškimi,da bi doseljenim Nemcem dokazali, da so prispeli v RAJCH.
Tik pred drugo svetovno je bil na novo postavljeno pokopališče na Planini.
Nermci so ga s pridom uporabljali za svoje Kamerade, kamor jih je zdrižila uporniška slovenska pest. Padlim upornim Slovencem je bilo prepovedan pokop na pokopališču ampak zumaj njega.
TIGR

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA