rekreativne in tekmovalne plavalne prireditve, plavalne za rekreacijo in zdravje, plavanje kar tako, ...
 hitrijoža
#179816
Ker sem iz Kamnika, nimam čez zimo kje plavati, tako da bolj laufam - vseeno pa v poletnih mesecih na morju silno rad plavam in po zimskem premoru brez težav začnem kar s 45 minutami (ca. 2 km), vendar opažam, da so roke kar malce slabe, zato bi se pred sezono rad malo pripravil, ker bi rad bil hitrejši. Doma imam švedsko lestev - ali se da kje nabaviti škripčevje za vajo ramenskih mišic in mišic rok - gledal sem že povsod naokoli, vendar nikjer nič. Kaj pa kakšne druge vaje - pa ne v fitnesu - bolj enostavne, doma.
Uporabniški avatar
 Sebi
#179826
Ne rabiš neke ekstra opreme nabavljati, da potreniraš roke za plavanje. Na tem linku boš našel (na videz) enostavne vaje z elastiko:
http://www.zeljkasaban.com/index.php?option=com_content&task=view&id=321&Itemid=47

Poleg opisa vsake vaje imaš tudi video posnetek, da boš zagotovo vajo izvajal pravilno.

Verjami, da deluje - roke kar "ornk" bolijo :ignore:, če prav in intenzivno delaš. Pa tudi pri plavanju se pozna...

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 olson
#179886
Hojla :lol:
Jest sm tud iz Kamnika pa hodim 1x na teden v Snovik in 2x na fitnes,kajti tudi letos imam cilj štartati na kakšnem triatlonu in to na velikim(1500+40+10)samo,da bo voda imela več kot 21 stopin.
lp OLSON :juhuhu: :juhuhu:
 hitrijoža
#180211
Hvala Sebiju za prijazen odgovor - bom poskusil - kar se pa Snovika tiče, se mi zdi, da je voda za resno plavanje pretopla - pa tudi gneča je kar velika in še občutek imam, da se mi nekateri tipi zanalašč nastavljajo, ko vidijo, da tiščim glavo v vodo in plavam. Pa že nekaj krat sem jih slišal (od tistih v vodi), da ta bazen ni za take divjake, da je bolj za čofa, čofa...
 IZY 11
#180320
Sebi napisal/-a:Ne rabiš neke ekstra opreme nabavljati, da potreniraš roke za plavanje. Na tem linku boš našel (na videz) enostavne vaje z elastiko:
http://www.zeljkasaban.com/index.php?option=com_content&task=view&id=321&Itemid=47

Poleg opisa vsake vaje imaš tudi video posnetek, da boš zagotovo vajo izvajal pravilno.

Verjami, da deluje - roke kar "ornk" bolijo :ignore:, če prav in intenzivno delaš. Pa tudi pri plavanju se pozna...

Lep pozdrav!


Ja dobre vaje, posebaj če dalj časa nič ne migaš z rokami :). Bi sicer, ker rad kompliciram, kakšno stvar malo spremenil, ampak sicer pa vsekakor dobrodošlo. Glede na to, da med plavanjem rabiš kombinacijo moči, vzdržljivosti in dobre koordinacije ramena med plavanjem so tele vaje za sicer rekreativca čisto dovolj. Je sicer res da bi bilo boljše če bi iste vaje izvajal na škripcih (recimo v fitnesu). Lahko pa vaje otežiš s tem da elastiko daš na pol ali uporabiš dve če ti je ena premalo. Malo bi pa blo fino pazit pri vaji za prvi del zaveslaja, ker tam elastika nudi malo upora, je pa sicer kar naporen del zaveslaja. Jest bi to vajo izvajal z bolj raztegnjeno elastiko ali pa z dvojno ali večkrat prepognjeno elastiko. Tudi vajo odročenja (tretji filem) bi delal malo drugače, ker preveč draži možnost za nastanek bolečin v rami.

Sicer pa to je to, vsak dan en sklop :).

Kar se pa tiče plavanja pa ja, v LJ imajo preveč plne bazene, drugod pa jih celo nimamo :( . Od "namakalcev" pa tako ne moramo pričakovat da bodo razumeli kaj pomeni met prosto progo in da ni problem če se jim lasi malo zmočijo :D .
 IZY 11
#180321
Aja še nekaj glede vaj. Ena ključnih stvari je kolko ponovitev, s kakšnim naponom elastike delat in v koliko serijah. To je ključna stvar, ker v nasprotnem primeru zadeva ni učinkovita.

Jaz bi rekel napon elastike takšen (ali breme na škripcu):
- da lahko izvedeš 20 do 30 ponovitev (20 in manj bolj za razvoj moči, 30 in več pa za vzdržljivost). Če delaš za moč vsekakor delaj skoraj do odpovedi (recimo 20x z naponom elastike, s katerim bi sicer lahko naredil 25 ponovitev).
- 1 serija za ogrevanje, na to vsaj dve z zastavljenim št. ponovitev, lahko tudi do 5 serij (za dobro trenirane)
- na filmu so trije sklopi. Mogoče nebi bilo slabo nardite en sklop in pol v enem dnevu, drug sklop in preostalo polovico pa čez dva dni (vsaj en dan pavze vmes).Vsak trening narediš 2x na teden.
- Da bo to dalo nek resen efekt bi blo verjetno smisleno delat minimalno 1 mesec, kar je več je samo dobrodošlo :)
- Pa pravilna tehnika je zelo pomembna

No zdej pa delat :D
Uporabniški avatar
 še1PR
#180322
IZY 11 napisal/-a:...Lahko pa vaje otežiš s tem da elastiko daš na pol ali uporabiš dve če ti je ena premalo...
oz. izbereš drugo barvo => čvrstost elastike
Uporabniški avatar
 Sebi
#180324
@ Hitrijoža: Sebi je punca in ne fant :wink:

Pa še moje osebno mnenje. Najbolje je najeti osebnega trenerja in z njim odplavati kakšno urico ali dve. Takrat ta pogleda tvojo tehniko in ti glede na napake, ki jih delaš "predpiše" vaje.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA