Uradni forum najzahtevnejšega pustolovskega tekmovanja v Sloveniji – Adventure race Slovenia in forum Mestnih avantur – najbolj norih sobot v mesecu

Moderator: PeterV

#184838
ADVENTURE RACE SLOVENIA 2009
Slovensko pustolovsko tekmovanje
19. - 21. junij 2009

Spoštovane pustolovke, pustolovci in ostali ljubitelji športov v naravi!

Čez slab mesec dni se bo na širšem področju Slovenije (Gorenjska, Kamniško-Savinjske alpe, Savinjska in Šaleška dolina) zgodila že 7. tekma Adventure Race Slovenia oz. Slovensko pustolovsko tekmovanje.
--------------------------------------------------------------------------------

OSNOVNE INFORMACIJE
Datum tekme: 19. - 21. 6. 2009
Država: Slovenija
Regija: Šaleška dolina, Kamniško-Savinjske Alpe, Gorenjska
Zemljevidi: Geografske karte v merilu 1:25 000 ali 1:50 000
Uradni jezik: Slovenščina in Angleščina

Kategorija Pohodnik - Rover
Trajanje 2 dni - do 50 ur (non-stop)
Omejitev št. ekip 40
Št. tekmovalcev v ekipi 2 tekmovalca
Sestava ekipe brez omejitve

Kategorija Raziskovalec - Explorer
Trajanje 3 dni - 50 ur (non-stop)
Omejitev št. ekip 30
Št. tekmovalcev v ekipi 4 tekmovalci
Sestava ekipe vsaj ena ženska predstavnica

Več najdete na http://ars.adventurerace.si

Društvo tabornikov Rod Jezerski Zmaj oz. ekipa Adventure race Sloveni že sedmo leto zapored organizira najzahtevnejša športna tekmovanja v Sloveniji. Tekmovanja so v teh letih postala stalnica koledarjev vseh pustolovcev. S krajšimi tekmovanji, ki se odvijajo v mestnih središčih pa so tovrstno športno aktivnost približali tudi širši populaciji. Tekmovanje, ki je dolgo 4 do 8 ur, je namenjeno dobro pripravljenim športnikom in rekreativcem saj lahko izbirajo med 40 in 80km progo.

Organizacijski tim Adventurerace.si po uspešno izpeljani Zimski avanturi v januarju (Rogla) in Ljubljanski avanturi v maju nadaljuje sezono avanturističnih tekmovanj.

Forum je namenjen vprašanjem tekmovalcev, gledalcev ...

Lep pozdrav,
Ekipa Slovenskega pustolovskega tekmovanja
#185736
Najprej čestitke orgnizatorju za veliko število prijav iz toliko držav. Obeta se zanimiv adventure race.

Imam vprašanje - GPS orientacija

Med disciplinami najprej piše, da bo na ARS-u tudi specialna orientacija, med novostmi pa, da bomo dobili O-spec.karte kot ponavadi za orientacijski tek. OK - to je že kar stalnica.

Vendar ste tik pred zdajci uvedli novo disciplino GPS orientacija. Ker vsi pač ne uporabljamo GPSa za orientiranje (oz. za izbiro poti) in ker gre za tekmovalno novost in obvezno opremo, bi prosil za naslednja pojasnila:

1. Ali je GPS osebna ali timska oprema, oz koliko jih rabimo (se bomo na orientaciji ločevali?)

2. Med opremo piše GPS receiver. Naprave, ki imajo to skupno ime, so zelo različne - od tistih sploh brez monitorja za sledi vse do najbolj kompleksnih kartografskih naprav. Kakšnega torej priporočate?

3. Za vse, ki to berejo, bi bilo zanimivo malo opisati - obrazložiti to specialno disciplino GPS-orientacija. Sliši se zelo enostavno, ampak - ker ne gre za splošno ampak specialno tekmovalno novost in veliko možnosti, ki zahtevajo neko poznavanje naprav, bi bilo to zaželeno. Torej kaj bomo delali? Ali bo potem sploh klasičen orientacijski tek s kartami i kompasom?

LP
#185770
Imam vprašanje za plavanje in splavarjenje:
ali rabimo vsak svojo zračnico ali je dovolj ena na ekipo?
Zanima me temperatura vode kjer bomo plavali, rabimo dolgi neopren ali lahko kratki?
#185809
Zdravo.

Veseli nas, da ste se tako hitro odzvali na forumu, saj bodo do koristnih informacij prišli tudi ostali.

1. vprašanje glede GPS-a: Ali je dovoljena uporaba GPS-a na celi trasi? ali samo na specialni etapi?

Uporaba je dovoljena na celotni trasi.

2. Imam vprašanje za plavanje in splavarjenje:
ali rabimo vsak svojo zračnico ali je dovolj ena na ekipo?
Zanima me temperatura vode kjer bomo plavali, rabimo dolgi neopren ali lahko kratki?

Plavali boste rečno etapo z opremo, tako, da je obvezna oprema kot piše v pravilih - zračnica ali kakšno drugo napihljiva zadeva na osebo.


3. Med disciplinami najprej piše, da bo na ARS-u tudi specialna orientacija, med novostmi pa, da bomo dobili O-spec.karte kot ponavadi za orientacijski tek. OK - to je že kar stalnica.

Vendar ste tik pred zdajci uvedli novo disciplino GPS orientacija. Ker vsi pač ne uporabljamo GPSa za orientiranje (oz. za izbiro poti) in ker gre za tekmovalno novost in obvezno opremo, bi prosil za naslednja pojasnila:

Ali je GPS osebna ali timska oprema, oz koliko jih rabimo (se bomo na orientaciji ločevali?)
GPS je oprema ekipe - torej 1 GPS sprejemnik na ekipo - ampak samo za kategorijo raziskovalec. Samo kategorija raziskovalec ima GPS orientacijo

Med opremo piše GPS receiver. Naprave, ki imajo to skupno ime, so zelo različne - od tistih sploh brez monitorja za sledi vse do najbolj kompleksnih kartografskih naprav. Kakšnega torej priporočate?

Ekipam bomo podali koordinate kontrolnih točk. Tako, da o izbiri presodite sami. Je pa razumljivo, da so najboljši in seveda najdražji tisti z grafičnim prikazom.

Za vse, ki to berejo, bi bilo zanimivo malo opisati - obrazložiti to specialno disciplino GPS-orientacija. Sliši se zelo enostavno, ampak - ker ne gre za splošno ampak specialno tekmovalno novost in veliko možnosti, ki zahtevajo neko poznavanje naprav, bi bilo to zaželeno. Torej kaj bomo delali? Ali bo potem sploh klasičen orientacijski tek s kartami i kompasom?
Še enkrat - ekipa bo prejela koordinate kontrolnih točk - le te si bo vpisala v svoj GPS in nato bo s pomočjo GPS naprave poiskala te točke.

4. Vprašanje, ne odgovor: a teh 80% asfalta in 20% makadama res pomeni to, da ni treba met kramparc, al ne? Oziroma, kaj priporočate? LP, Primož

Sami se odločite, del proge pa gre le po makedamu.
#185857
hvala za odgovore Peter, še tole nas zanima:

- kdaj točno dobimo koordinate (pred startom ali kasneje)?
- ali na tem delu GPS orientacije sploh dobimo karte?
- in (če) bodo zemljevidi (karte)vsebovale koordinat sistem ali bodo brez (oz. če si bo mogoče točko za grobo orientacijo vrisati na karto, če npr. nimamo kartografije na GPS-u

LP in hvala vnaprej za odg.
#185869
Zdravo.

Če pogledate naše karte iz prejšnjih let boste opazili, da nobena izmed kart nima koordinatnega sistema. Torej bodo tudi letos karte brez koordinatnega sistema. Koordinate boste prejeli na samem startu GPS orientacije - torej nekje na progi. Bo pa del na katerem bo potekala GPS orientacija že na karti tekmovanja.
#185996
Oprema za žemarjenje - samo kategorija raziskovalec je takšna kot piše v zavihku oprema na spletni strani tekmovanja - http://ars.adventurerace.si/index.php?o ... &Itemid=16

Žemarjenje
- zaščitna čelada
- plezalni pas
- prsni prižem (minimalno 2 na ekipo)
- ročni prižem (minimalno 2 na ekipo)
- tri vponke z matico (2 avtomatski vponki in 1 matičarka)
- trije prusiki (6mm 3m) lahko tudi neskončne zanke

Ostalo bo znano na tekmovanju.
#186752
Zaradi poškodbe sotekmovalca iščem zamenjavo zanj za letošnji ARS za na kratko traso.
Imam vso opremo in že naštudirano traso, ki je zelo zanimiva.
Imam tudi višek opreme za vsak primer in sem (vsaj pravijo tako) prilagodljiv. :)
pokliči 031329581 lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA