Uradni forum najzahtevnejšega pustolovskega tekmovanja v Sloveniji – Adventure race Slovenia in forum Mestnih avantur – najbolj norih sobot v mesecu

Moderator: PeterV

Uporabniški avatar
 PeterV
#262113
Kako ste se imeli? Kakšni so vaši občutki? Ste spoznali nove prijatelje? Boste še prišli? Ste vedeli, da imamo v Velenju jezero? Da imamo tudi klance? Kaj pa, da imamo Pikin festival in Pikino mini avanturo? Mi smo se imeli lepo? Kaj pa vi?
#262211
Smo včasih prišli, pa ne prihajamo več,...
Ker ne razumemo zakaj GPS-i niso prepovedani.
Bodo v bodoče? Ali pa naredite dve kategorije, če se kdo boji da se bo izgbubil :D

Pa da ne bomo samo kritizirali. Vse pohvale za tekme mestnih avantur v preteklih letih - organizacija čista 5.
#262213
Odgovor je čisto preprost. Česar ne moreš kontrolirati tudi ne prepoveduj.
Če pa se kakorkoli spoznate na orientacijo veste, da vam sam GPS čisto nič ne pomaga razen 50m okoli točke, pri njeni lookaciji. Proga ni znana pred tekmo, na kartah nimamo koordinatne mreže, če pa je kdo tako hiter, da si v 30 min do pontankosti razdela progo in jo nariše v kateremkoli programu in jo prenese na GPS je pa zelo zverziran. Seveda pa je potrebno všeteti še to, da je ta čas do starta rezerviran za pripravo opreme.
Upam, da sem navedel zadosti razlogov. Treba pa je tudi slediti smernicam razvoja.
#262223
Česar ne moreš kontrolirati ne prepoveduj?
Če pogledamo vrhunski šport - avtotransfuzija je tudi prepovedana njena kontrola zelo težka oziroma praktično nemogoča, kar priznava tudi WADA.
Če pogledamo amaterske AR dirke - popolnoma nemogoče je kontrolirati tudi ali si nekdo od točke A do točke B pomaga z zunanjo pomočjo (prevoz z avtom).
Pa so stvari vseeno prepovedane oziroma pri vseh amaterskih dirkah pač velja nek fair play.
Pomoč GPS ne pomaga?
Ja ravno v malenkostih je trik - dovolj je, če so v GPS vnešene samo točke in takoj veš kje točka glede na tvojo lego. Jasno, da se dogajajo grobe napake, a velikokrat čas izgubljaš z iskanjem mikrolokacije, kjer je uporaba GPS lahko velika prednost. Če je to samo 3 minute v povprečju na točko, je to cca 60 minut na kratki razdalji. Če pogledamo dirko v Kamniku je bilo znotraj ene ure razvrščenih 7 ekip. Jasno so napake, če si utrujen ponavadi še večje, iskanje točke še daljše, da ne govorimo o specialni orientaciji.
Smernic razvoja res ne poznam. Ali tako kratke dirke 40-100km sploh še kje organizirajo? Oziroma ali je na teh dirkah GPS dovoljen? Vem da je v Nemčiji, kjer obstaja serija kratkih dirk, GPS prepovedan. Enako velja na Hrvaškem. Kot pri drugih stvareh se pač upošteva fair play.
Strinjam pa se, da je na daljših (eno ali več dnevnih dirkah) GPS dovoljen, ker so tudi pogoji tekmovanja popolnoma drugačni.
Tako, vsaj kar se mene tiče bi bile dirke precej bolj fair in zanimive, če se GPS preprosto prepove. Jasno je, da smo mi na vseh teh dirkah prvenstveno za svoje lastno veselje, a če se že meri čas naj bodo rezultati odvisni čim bolj od nas samih, ne pa od tehnologije, ki je naprodaj v trgovini. In, ki v končni fazi, naredi cel adventure polj podoben pentatlonu, kot pa avanturi.
In če že govorimo o smernicah mislim, da je slogan "nazaj k naravi" na vseh ravneh življenja vedno bolj popularen in upoštevan :D Nenazadnje ste tudi organizatorjitaborniki, kjer verjetno v svojem rodu ne opremljate že vseh svojih najmlajših rodov z GPS-i, da bodo sledili modernim trendom. :wink:
#262229
Slovensko avanturo in mestne avanture organiziramo že skoraj deset let. V tem času smo organizirali preko trideset avantur.
Do predlani smo imeli na vseh tekmah prepoved GPS naprav. Potem pa na forumih zaslediš GPS tracke, nekje se nekateri preitožijo - češ, da so videli kako nekateri uporabljajo GPS,...
tako, da nam v vseh teh letih o fer playu ni potrebno izgubljati besed.
V vseh teh letih nismo ugotovili kako to kontrolirati, tako da smo se odločili - česar ne moreš kontrolirati ne prepoveduj?
Kar pa se tiče naših tabornikov, o kakšnem GPS-ju na orientacijah ni ne duha ne sluha, ga pa seveda obravnavamo pri predavanjih kot pripomoček pri orientciji.
#262230
Sicer se teh dogodkov ne udeležujem, ker so mi nekatere panoge čisto odveč (spust po vrvi, ker ne maram višine, ali rolanje, ker ne znam :roll: ), ampak kot nekdanja tabornica tudi mislim, da je čar orientacije v tem, da greš na pot s karto (zemljevidom, ne s karto na vlak :D ), ne pa z elektroniko. Samo moje mnenje.
#262231
No, če bi si ogledala našo spletno stran, bi kaj hitro ugotovila, da obstaja kategorija dolga samo 20 km, na kateri so discipline kajak, kolo in pohodništvo z orientacijo.
Če bi pogledala še natančneje, bi ugotovila, da je spust po vrvi samo na 80 km preizkušnji, če bi pogledala pa še z največjo natančnostjo bi ugotovila, da lahko rolerje nadomesti skiro, za tiste ki jiim tovrstni šport ne ugaja.
Če pa bi prišla kdaj na ogled naših prireditev, pa bi lahko praktično ugotovila, da to niso ljudje navešeni z elektroniko oz. GPS sprejemniki ampak so le redke izjeme, ki pač potrjujejo zgoraj zapisano pravilo. Hvala za mnenje.
#262232
PeterV napisal/-a:No, če bi si ogledala našo spletno stran, bi kaj hitro ugotovila, da obstaja kategorija dolga samo 20 km, na kateri so discipline kajak, kolo in pohodništvo z orientacijo.
Če bi pogledala še natančneje, bi ugotovila, da je spust po vrvi samo na 80 km preizkušnji, če bi pogledala pa še z največjo natančnostjo bi ugotovila, da lahko rolerje nadomesti skiro, za tiste ki jiim tovrstni šport ne ugaja.


Če bi vi naredili malo boljšo reklamo za to prireditev, bi si mogoče celo res ogledala vašo spletno stran in pri tem ugotovila to, česar zdaj nisem, ker me pač na prvi pogled ni zanimalo. :wink:
Mogoče pa drugo leto.
#262233
:D Žal smo samo prostovoljci, ki se trudimo za popularizacijo tega športa v Sloveniji. Prav tako se trudimo z reklamami, še bolj pa na promociji neke pozitivne prireditve, ki gre od ust do ust. Naš proračun žal ne omogoča velikih plakatov, oglasov v revijah, ...
Mogoče pride v poštev tudi mini avantura, ki je namenjena otrokom od 5 do 12 leta in njihovim spremljevalcem. Skratka nepozaben dan za celotno družino.
#262235
PeterV napisal/-a::D Žal smo samo prostovoljci, ki se trudimo za popularizacijo tega športa v Sloveniji. Prav tako se trudimo z reklamami, še bolj pa na promociji neke pozitivne prireditve, ki gre od ust do ust. Naš proračun žal ne omogoča velikih plakatov, oglasov v revijah, ...
Mogoče pride v poštev tudi mini avantura, ki je namenjena otrokom od 5 do 12 leta in njihovim spremljevalcem. Skratka nepozaben dan za celotno družino.


Ej, škoda, ker nisem bila pozorna. Verjamem, da je bilo fajn.
#262237
hvala za odgovor.
vsaj kar se mene tiče, škoda za tale gps.
track mislim, da ima že marsikdo saj imaš v nahrbtniku mobi ali pa na uri Polar/Suunto. pa si lahko z njim med dirko glede orienatcije malo ali nič pomagaš.
mogoče ste vseeno malo prehitro obupali nad pritožbami posebej še ker pred leti nikdar nisem zasledil, takole jasno napisanih pravil, kot so tule
http://www.pustolovna-liga.com/#!vstc1=pravila

v pravilih na vaši strani recmo tudi pomoč s strani tretjih oseb ni prepovedana. torej je prevoz z avtom dovoljen? ko se ga bodo poslužile dve ali tri ekipe, peta pa se bo pritožila, pa bo dovoljeno tudi to :D

kakorkoli ne me vzet preveč resno. ta GPS se mi zdi na kratkih dirkah res POPOLNOMA zgrešen (z uvedbo zapiranja KT, časovnimi limiti in točkami pa še toliko bolj, saj vsaka minuta zares šteje - tekma Velenje?) in sem mapisal svoje (ter upal da se mogoče v 2012 kaj spremeni :)
Da ne bo samo kritika - če želite pomoč, vam prevedm zgoraj prilepljena pravila iz pustolovne lige pa jih prilepite še k vam :) Se mi zdi, da je to glede popularizacije bolj korak v pravo smer.
#262244
Zdravo. Pred leti smo imeli v pravilih zapisano. Uporaba GPS sprejemika ni dovoljena, vsako nespoštovanje pravila je pomeni takojšnjo diskvalifikacija ekipe.
Mogoče poglejmo vso zadevo iz drugega zornega kota. Osebno lahko rečem, da poznam najmanj vse prve tri uvrščene ekipe v vsaki kategoriji na letošnji VMA.
Dosti sem bil na progi in jih tudi opazoval in moram reči, da pri nobeni ekipi nisem zasledil, da bi uporabljala GPS. Če malce bolj razširim nisem opazil niti pri eni ekipi uporabo GPS-ja.
Torej ni vse tako, kot izgleda na prvi pogled.
Mogoče tu pričakujem-o še kakšen komentar udeležence/udeleženke, čeprav se oddaljujemo od namena te teme.
Me pa zanima, katero izmed pravil PL bi predlagal, da se zopet uvede na VMA.
#262257
dogovorjeno. prepuščam temo še drugim. moj glas za prepoved GPS.

PS bil na tekmah in videl uporabo GPS (med vodilnimi in zmagovalnimi ekipami na kratki) in tudi v živo videl kaj pomeni iskanje bolj kočljivih KT v malo težjh razmerah z in brez GPS. razlika je očitna.
#262273
Peter ... Dirka je bila enkratna ... Organizacija tudi

Čeprav se sem se najbolj glasno pritoževal nad uvedbo ARS-ovih pravil na MA dirkah, so mi šla na koncu na roko.

Trasa je bila res dobra. Ob vseh dirkah, ki so že bile v Velenju težko pričakuješ, da si bo organizator kaj novega zmislu ... Pot proti Dobrni je bila točno to - nekaj novega.

Glede GPS ... WHO CARES! MA ni orientacijsko tekmovanje, je avantura. Če si eni pomagajo z GPSom, drugi ne ... WHO CARES! Vsaj na zadnjih treh dirkah, na katerih sem bil, mi GPS ne bi pomagal čisto nič. Poleg tega imaš v Roadbooku opis KT-ja (križišče, vrh, lovska opazovalnica), tako da je mikrolokacijo simple najt.

Pa še špeli glede abzajla in "preveč disciplin" ... EXCUSES, EXCUSES! ... Pridi, poskusi, pa potem sodi ... Govorit na pamet je zelo slovensko ;)

In ja ... prihodnje leto spet pridem ... na vse tri/štiri/pet/deset ... Ker je zabavno ...
#262274
mate parlov napisal/-a:dogovorjeno. prepuščam temo še drugim. moj glas za prepoved GPS.


Jaz ne vidim potrebe ... čas, ki ga ekipa zabije z uporabo GPS-a je čas, ki ga ne more porabit za druge reči ...

Pa še ... Telefon je del obvezne opreme ... Hvala bogu, da je! Kako sredi goščave nadzirat nenamensko uporabo telefona? Come on! Iščeš dlako v jajcu ... ;)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA