PRŠC Terme Krka Šmarješke Toplice in Tekaški forum ter trije tekači pod strokovnim vodstvom PRŠC v sezoni 2008/09 na forumu spremljamo vadbo in se ob tem skupaj izobražujemo in učimo.

Moderatorji: ero, bobr, MatjazV, PRŠC

Uporabniški avatar
 bobr
#159407
Moja letošnja sezona teka se je začela fenomenalno kljub slabim pripravam v zimskem času. Rezerve je bilo na pretek zato sem z vsako tekmo stremel k boljšemu rezultatu. A potem so se poleti začele težave. Ni bilo krivo pretiravanje niti moje želje po napredku. Vzrok se je skrival drugje.
Zdaj se bolj zavedam kaj sem narobe počel kaj je bilo narobe z mojim telesom. Ampak nekaj še manjka.
Moram še to povedat da se branim klasičnemu principu treniranja v kakem klubu pod nadzorom in spremstvom trenerja. Pojma nimam zakaj, mogoče ker se raje prebijam skozi vse faze sam, ker hočem biti samostojen, ker je to spet strošek, ker sem rekreativec in ne atlet…

V času EVACS-a mi je Ero namignil o projektu Terme Krka. Takoj sem bil za saj imam še vedno ambicije teči. Po uvodnem dopisovanju sem ter tja in obisku pri Jerneju sva z Erotom v koncu septembra šla na prve meritve.
Prvi vtis je bil zelo pozitiven. Ekipa je opremljena z vsemi možnimi napravami in bogatim znanjem na področju športne rehabilitacije, preventive kot treniranja. Jernej nam je že pred meritvami razložil vse postopke in kaj bomo počeli. Mene je najbolj zanimala razlika v moči med nogama, kako bom zdržal obremenilni test in kaj vse bi moral izboljšat.

Prvi dan meritev je bil precej naporen, vsaj meni. Začeli smo z osnovnim pregledom drže in nato z meritvami raznih skokov in hoje na plošči. Prav zanimivo je bilo gledat grafične prikaze posameznega skoka. Ob koncu 3 urnega testiranja sva bila z Erotom že pošteno utrujena tako da smo zadnje teste (skoki z višine na prste ene noge) raje prekinili. Ni bilo enostavno a sva preživela.
Drugi dan naju je čakal še večji napor. “Mučilna naprava” za ugotavljanje najine mehanike nog naju je pošteno zdelala. Prvo smo merili sile skočnega sklepa. Nato še moč stegenskih mišic. meritve so potrdile da mi manjka moči v spodnjih mišicah. Na zadnjem najtežjem testu me je pošteno zvilo. Napora zadnjih stegenskih mišic nisem vajen in pravzaprav v tem delu nisem dovolj gibčen. V desni nogi me je zapeklo vse do podplata, kot bi me streslo z elektriko. Test smo raje prekinili. Začuda je bolečina popustila v slabi minuti. Izgleda da smo našli neko šibko točko :)
A to ni bilo vse. Za finale sva imela še Conconi test na tekaški stezi. Zdržal sem do 186 utripov srca na minuto in le nekaj čez 14km/h hitrosti. Sam utrip mi je v 3 minutnem času ohlajanja obtičal kar visoko. Se vidi da sem precej počival avgusta in septembra.

Posamezne rezultate bo predstavil Jernej. Lahko samo povem da imam veliiiiko prostora za izboljšanje :).

Vse skupaj že daje bolj podrobno sliko kje stojim trenutno in kaj je potrebno izboljšat. Po testih smo imeli tudi debato o ciljih za naslednjo sezono. Moji cilji še niso dokončni a v grobem se bom fokusiral le na tri tekme čez celo sezono na različnih razdaljah. Več o tem drugič.
Uporabniški avatar
 bobr
#159922
Še nekaj o mojih ciljih za sezono 2009.
Končno sem pri sebi potrdil kaj bom počel s tekom v naslednjem letu. Letos sem brezglavo divjal po tekmah a naslednjo sezono bo drugače. Upošteval sem nasvet izkušenih in osredotočil bom priprave samo na nekaj ključnih tekem. Vmes bodo udeležbe na priljubljenih tekmah a to ne bom tekel na polno. To bo neke vrste tempo tek z druženjem :).

Glavni cilji za 2009:
- preteči 10ko v Radencih pod 40 minutami,
- preteči maraton v Berlinu pod 3:30,
- preteči polmaraton v Palmanovi pod 1:30,
- teči na tekmah v 8 državah.

Po izkušnjah preteklih sezon bo meni najtežja 10ka. Polmaraton sem že letos skoraj pretekel v željenem času in maraton se moram pač bolje pripravit. Namerno sem razdelil glavne tekme čez celo sezono.
Hitrost je nekaj kar moram izboljšati do pomladi in temu bo posvečen prvi del priprave. Potem gremo na druge cilje...
Uporabniški avatar
 tae
#160185
Bobr, očitno si že temeljito premislil o svojih ciljih za prihodnje leto.

"Friendly advice," čeprav bo odločitev na koncu tvoja. Radenci niso najboljši izbor za 10ko pod 40. Zakaj ?

- Razdalja je v resnici dolga 10,32 km
- Proga ni tako ravna in lahka, kot nekateri mislijo
- Vročina in veter tam pa sta ti poznana
- (letos sva z Inotom kar letela, saj veš stava pa to, pa je bil moj čas 40:38, njegov pa nekaj sekund boljši)

Za maraton ne vem kako in kaj, ampak polmaraton bi lahko že veliko pred koncem drugega leta spravil pod 1:30.
Uporabniški avatar
 bobr
#160191
Hvala tae za konstruktivne komentarje. Samo cakal sem kdo se bo dregnil ob radence :). Zavedam se da bo tezka predvsem zaradi pogojev. Namerno sem si zadal tezek izziv, tezko tukaj pojasnim vse razloge zakaj. Recimo da bo to ekstra motivacija za dobro pripravo ki sledi cez zimo.

Maraton ne bi smel biti problem. Ravno nasprotno racunam na dosti boljsi cas od planiranega.

Polmaratone bom seveda tekel ze vmes. Bom tekmoval na raznih polovickah in ce bo slo dobro bom kot ti pravis ze prej prebil to mejo. Bistvo je da na Palmanovi postavim PB kolikor hitro bo slo. [/list]
Uporabniški avatar
 tae
#160210
Do takrat je še daleč, mogoče pa se prihodnje leto tudi jaz lotim ponovno 10ke v Radencih z istim ciljem, kot ti (pod 40).
Uporabniški avatar
 mazi
#160223
Ojla,

Veliko sreče pri uresničitvi ciljev ti želim; predvsem pa da ne bi staknil kake poškodbe... :laola
Uporabniški avatar
 bobr
#161479
Malo nagradnje mojih ciljev naslednje sezone...
Jernej > Uroš:
- rabim približno katerih 8 tekov v drugih državah misliš odteč (vsaj datum in kilometrino)


U si me našel :). Nisem še tok daleč planiral ampak ajde bom poskusil:

Barcelona maraton - 2.3.09. - čisto ljubiteljsko brez dirkanja in časovnih okvirov
Beograd polmaraton - sredina aprila - spet ljubiteljsko brez dirkanja in časovnih okvirov
Rovinj polmaraton - konec aprila - spet ljubiteljsko brez dirkanja in časovnih okvirov
Radenci 10ka - sredina maja - na polno cilj pod 40 minut
Štafete osojsko jezero cca 7km - sredina julija - na polno treba branit zlato odličje
Budapest polmaraton - 6.9.2009 - priprave na maraton
Berlin maraton - konec septembra - na polno cilj pod 3:30
Palmanova polamaraton - konec novembra - na polno cilj pod 1:30

Tole je v grobem 8 držav. Seveda bo še kar nekaj vmesnih tekem ampak bodo večinoma kot tempo teki. Recimo nočna 10ka na bledu, kraški mali maraton, trst polmaraton, nočni maraton benetke... Vse te bolj na izi :).
Uporabniški avatar
 missy_si
#162333
bobr napisal/-a: .................
Berlin maraton - konec septembra - na polno cilj pod 3:30 ..............:shock: uf, uf....gužvaaaaaa :) ....baje je v "berliski gužvi" dost' težko držat zadani tempo....upam da ti bo uspelo.

Srečno skozi celo leto!
 kovit
#162342
bobr napisal/-a:Moram še to povedat da se branim klasičnemu principu treniranja v kakem klubu pod nadzorom in spremstvom trenerja. Pojma nimam zakaj, mogoče ker se raje prebijam skozi vse faze sam, ker hočem biti samostojen, ker je to spet strošek, ker sem rekreativec in ne atlet…

.

Vidm da si zagret ...in zato te še manj razumem zakaj bi odkrival nekaj sam ko so pa te stvari odkrili že drugi.
Ne vem, ampak če me občutek ne vara ne poznam iz klubske družbe nekoga ki bi se imel za atleta.
Vadnina je strošek, še večji strošek je odkrivanje že odkritega :)
Pa da ne boš mislil da sem plačan za novačenje :)
Uporabniški avatar
 bobr
#162344
No ja in potem slišim razne zgodbice kako "mučijo" vajence v teh klubih. Hvala ampak do poškodbe znam priti tudi sam :).

Šalo na stran. Vem da bi bilo lažje in hitreje sam tak sem moram iti po svoji poti. Še vedno si lahko kasneje premislim :wink:
 kovit
#162349
bobr napisal/-a:No ja in potem slišim razne zgodbice kako "mučijo" vajence v teh klubih. Hvala ampak do poškodbe znam priti tudi sam :).


:D ja res je muka na treningih...
Ti kar poslušaj zgodbice...ej prav smešni so ti ki širijo take info ...ravno zadnjič sva z našim trenerjem o tej temi in o mučilnem slovesu. Odvisno od tvojih ciljev...če že hočeš malo hitreje tečt je pač treba tudi garat :). Nič hudega ne mislim, dej uživej še naprej in se srečamo na PST.
Uporabniški avatar
 tae
#162691
Bobr, si že dobil kakšen program treningov sedaj pozimi ?
Uporabniški avatar
 bobr
#162698
Ravno danes sem prejel tiskano obliko od Erota in zadeva je kar obsežna. Je posvečeno bazi in vaje so pretežno za moč. Včeraj bi moral iti do Jerneja z Erotom in Matjažom a mi žal ni zneslo.
Naslednji teden začnem po programu...
Uporabniški avatar
 tae
#162701
Nam boš zadevo tudi kaj zaupal, ali niti ne ?
Uporabniški avatar
 raf
#162710
bobr napisal/-a:
Naslednji teden začnem po programu...


Ja vem, tudi mene bo čakal podobne program in poročam, ko kaj več izvem, oziroma naredim določene teste.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA