PRŠC Terme Krka Šmarješke Toplice in Tekaški forum ter trije tekači pod strokovnim vodstvom PRŠC v sezoni 2008/09 na forumu spremljamo vadbo in se ob tem skupaj izobražujemo in učimo.

Moderatorji: ero, bobr, MatjazV, PRŠC

#168435
Pozdravljeni,

Ker je že skrajni čas, da tisti ki jih čakajo prve tekme že marca, pričnejo s pripravljalnim obdobjem (bazo), Vas vabim, da tukaj opišete svoje izkušnje in pogled na uvodno vadbeno obdobje. Kako postopate v tem času, kakšne treninge izvajate, kaj pazite, kakšni so bili učinki v prejšnjih sezonah, kakšne so težave...


Mogoče za začetek:
S tem prispevkom bi radi pričeli s diskusijo o treningu baze. Namreč namen bazičnega, ali pripravljalnega obdobja je razvoj tistih sposobnosti tekača, ki potrebujejo za razvoj veliko časa in predstavljajo osnovo za nadaljnje bolj specifične oblike vadbe.

Tekač bi naj v pripravljalnem obdobju razvijal predvsem naslednje motorične sposobnosti:
- gibljivost mišic zadnje lože, obkolčnih mišic, po potrebu trupa-hrbta, stopalnih mišic ter meč,
- osnovno moč (mišično hipertrofijo) stegenjskih mišic, trupa ter meč
- ter kot glavno dolgotrajno vzdržljivost (»aerobne sposobnosti«)

Nekako velja v fiziologiji napora, da »aerobne sposobnosti« zahtevajo za svoj razvoj prilagoditev organov (srce, ožilje, pljuča, delno mogoče celo struktura mišic sigurno pa metabolizem, ter ostalo), ki so odgovorni za to da lahko tečemo dalj časa. Da do teh sprememb pride, ter da jih kar najbolje izkoristimo, je potrebno izvajati »bazični trening« dolgo časa, vsaj dva meseca. Nekako velja, da se pričnejo konkretne spremembe dogajati po 20 treningih, šele na to nadgrajujemo naše sposobnosti v smislu rasti ter sprememb naših organov. Je pa spodbudno, da te spremembe ob neaktivnosti izginjajo relativno počasi. Napačno je mišljenje, da zadostuje le kakšen teden ali dva bazičnega treninga. Je vsekakor bolje kot nič, a za resen razvoj, tudi rekreativne tekača ali tekača začetnika je potrebno izvesti daljše bazično obdobje (vsaj en mesec).

V tem obdobju naj bi bili v ospredju predvsem dolgotrajni nizko intenzivni teki (v »aerobnem območju«). Kakšno naj bo trajanje je odvisno od posameznika, nekako pa moramo upoštevati kaj nas čaka. Če želimo odteči veliki maraton, mora bazični tek trajati približno toliko časa kot potrebujemo za maraton ali mogoče celo nekoliko dlje. To seveda velja za dobre tekače. Za tiste manj trenirane pa mora biti ta aktivnost daljša kot eno uro, tudi z vmesnimi prekinitvami, hojo…

V tej fazi je dobrodošel tudi fartlek. Gre za metodo, ki je definirana kot igra hitrosti. Načeloma pa gre za to, da na enem treningu izvajamo razne nizko in tudi visoko intenzivne teke na različnih razdaljah ali v različnem časovnem okviru. Vključimo lahko tudi kakšno serijo poskokov, kakšno vajo za moč… Fartlek je lahko zelo raznolik, navadno pa se ga prilagaja potrebam. Izvajajo ga lahko tako košarkarji, odbojkarji ali tekači, vendar se bodo treningi močno razlikovali. Mogoče še omenimo da fartlek ni piramidna metoda vadbe, pri kateri postopno podaljšujemo ali skrajšujemo interval (čas ali razdalja) teka. Fartlek je navadno bolj raznolik, ni pa striktnega načina spreminjanja. Je pa res, da lahko del piramidne metode vključimo tudi v fartlek.

Pogostost dolgotrajnih nizko intenzivnih tekov naj bo 2x tedensko. Seveda boljši lahko to izvajajo tudi pogosteje. Posamezni treningi pa naj bodo razporejeni preko celotnega tedna.

V literaturi in med tekmovalci se koristijo kombinirane metode, ki uporabljajo tudi treninge z višjo intenzivnostjo teka. Sicer to ni napačno, velja pa, da naše telo ne mora razvijati večih sposobnosti hkrati. Za tempo teke, intervalne teke, ponavljajoče daljše teke je čas v naslednjih vadbenih fazah. Vpliv na razvoj ni optimalen, v primeru da zahtevamo od našega telesa veliko raznovrstnih prilagoditev v kratkem času. Je pa seveda situacija nekoliko drugačna v primeru da gre za tekmovalce, ki imajo relativno malo časa (v tekmovalnem obdobju ali v turnirskem sistemu tekmovanj). Vendar tudi ti morajo imeti obdobja, ko se posvečajo bazični pripravi.
Uporabniški avatar
 PRŠC
#169553
Kot kaže odziv vsi varujete skrivnosti svojih treningov :D .

Vabim vas, da skupaj odpremo diskusijo o osnovnih treningih ob začetku sezone:
- kdaj pričnem s treningi v novi sezoni
- s kakšnimi treningi pričnem
- kako se ti treningi spreminjajo, glede na prihajajoče tekme
- kakšne so pretečene razdalje
- kolikokrat tedensko tečem
- ali izvajam še kakšno drugo obliko treninga (tek na smučeh, kolo, fitnes, plavanje) in zakaj oz. kakšne so vaše izkušnje

Z veseljem pričakujem vaše prispevke :D
Uporabniški avatar
 tae
#169558
PRŠC, po mojem je ljudstvo (vključno z mano) mislilo, da je tema namenjena le tebi, kot strokovnjaku, zato se nihče ni oglašal. Jaz sem svoje treninge opisoval v "projektu 5k."
Uporabniški avatar
 PRŠC
#169567
tae napisal/-a:PRŠC, po mojem je ljudstvo (vključno z mano) mislilo, da je tema namenjena le tebi, kot strokovnjaku, zato se nihče ni oglašal. Jaz sem svoje treninge opisoval v "projektu 5k."


Seveda ste vabljeni vsi :D .

Tae, prebral sem dosedanji potek dela, ki si si ga zastavil. Lahko ti samo čestitam. Posebej vzorno je naslednje:
- vzel si si dovolj časa za izvajanje baze
- v tem obdobju si se posvetil predvsem bazičnim dolgotrajnim nizko intenzivnim tekom
- sproti si preverjal napredek s testiranji, kar je odlično za sprotno vodenje ter korigiranje treninga ali ciljev, posebej pa za lastno motivacijo
- pogostost vadbe je bila primerna
- postopno prehajaš v trening višje intenzivnosti
- s prehodom v intenzivnejše treninge se prične zmanjševati količina treinga

Mogoče za ostale, pogostost treninga je odvisna od pripravljenosti tekača. Predvsem začetniki bodo težko prestali 5x tedenski trening brez posebnosti. Preobremenitev lahko izhaja tako iz intenzivnosti (hitrosti teka) in količine (pretečena kilometrina). Seveda če je pripravljenost dobra , tudi 5 treningov tedensko ni večji problem. Tekač pa mora biti pripravljen predvsem v moči mišic, ter kit. To ne pomeni velike mišične mase!!
Uporabniški avatar
 tae
#169569
PRŠC, vesel sem, da si tudi ti spremljal "mojo" temo, hvala za čestitke. Če mi to reče stokovnjak, pomeni da sem se zadeve lotil pravilno.

Pri prehodih v treninge višje intenzivnosti, bi bile tudi vaše (tvoje) besede in nasveti zelo dobrodošle.
 klopotec
#169571
Meni je vse skupaj malo smešno. PRŠC poziva naj tekači opišejo svoje treninge, ko pa je Tae spraševal, mislim da Bobra (enega od treh, ki so dali svoja tekaška telesa na razpolago znanosti, kot so se nekako izrazili v začetku), kakšen trening mu je PRŠC predpisal, pa se je izrazil nekako v smislu, da pa tega ne more povedati, ker je to avtorsko delo, ali nekaj takega. Poleg tega sta dva od teh treh junakov že na začetku zaštekala, eden pa se bolj malo oglaša, tako da ne vemo kaj je z njim.
Tista Bobrova poškodba je menda nastala, ker je maratonske razdalje tekel v šprinterski tehniki, tako da je stopalo vedno priletelo na podlago najprej na sprednjo tretjino. Jaz sem res čisti laik, ampak nisem še videl maratonca, ki bi tako tekel. Vsi, ki sem jih jaz videl, tečejo tako, da je prvi stik s podlago s peto, nato pa se podplat povalja proti sprednji tretjini stopala. Me zanima kateri strokovnjak je tako tehniko svetoval Bobru.

Me pa zanima če kateri maratonec s tega foruma teče tako, kot so svetovali Bobru, torej da prileti na podlago s prvo tretjino stopala.
Jaz sem laik, teka ne treniram, tečem prosto po Prešernu, koliko mi paše in kako mi paše. Ampak tale tema se mi zdi brez glave in repa in razen reklame za Terme, drugega smisla za enkrat ne vidim.
Upam, da se motim.
Uporabniški avatar
 activean
#169603
Jaz pa mislem da je tema v redu..končno bl resna :lol:
Žal sam nimam kaj povedat, ker trenutno sem zadovoljen že samo da grem laufat
:shock:
Bazo sem dosti delal jeseni..ko sem ubistvu delal inzenzivno na vsemu, zadnje čase pa dolžino naredim le še občasno, da zadržim noge na nekem solidnem nivoju in dosti fartleka ter še nekaj vaj za moč
Ker računam na to, da so mi kilometri še od prej "ostali" v nogah :D
Uporabniški avatar
 Dolenjski pokal
#169643
Zanimivo sicer, da se to sprašuje nas, še bolj pa, da se ne razkrije treningov programa :lol:
Pa vendarle, tako ali tako enak trening ne da enakih rezulatov niti na 2 tekačih.
Iz izkušenj, tako atletskih kot ljubiteljskih lahko povem, kako to izgleda/je izgledalo pri nas. Bazično obdobje traja nekje od sredine novembra pa do konca februarja. V tem času se v večini največ treningov nameni dolgotrajnim aerobnim vzdržljivosti, vajam za moč in v določeni meri tudi hitrostni vzdržljivosti. Za rekreativca, ki svojo tekaško sezono začne nekje konec marca, začetek aprila, je dovolj, če "štarta" v bazo tam nekje po novem letu, seveda je vse odvisno od želenega rezultat oz. cilja, ki ga nekdo želi doseči. Za atleta se v bazičnem obdobju smatra, da opravlja najmanj 6 treningov tedensko, medtem ko je za rekreativca lahko dovolj že 3xtedensko po najmanj 1 uro aktivnosti.

Mesec in pol nekje pred prvo tekmo, se količina teka zmanjša, poveča pa se hitrost, kar lahko enostavno naredimo s fartlekom (igro hitrosti), stopnjevalnimi krosi, distancami na stezi, tempo teki... Sam vseeno zagovarjam tezo, da se tudi v bazičnem obdobju posveti vsaj 1 trening na teden hitrosti, če ne nas lahko to do predtekmovalenga obdobja precej "uspava".
Težko je o tem tako razprdati, lažje je videti situacijo, pogledati tekača, na podalgi dosedanjih rezultatov in možnostjo časa in truda določiti cilje in sestaviti trening.

Primer, praktičen (za atleta):

PON. 12.1.; RG, 30mint1+20mint2-t3, VZM1 krog, streching
TOR. 13.1.; Ogrevanje, RG, 3 stopnjevanja. Sledi 10x1000m za 3:20, odmori so 2:30min, iztek, streching
SRE. 14.1.; 70min t1 (vendar zadnjo 1min odšprintaš), RG, VZM 2kroga+ 2x6žabjih poskokov
ČET. 15.1.; Ogrevanje, RG, 2x30 srednji skiping, grabljenje in frcanje, 3 stopnjevanja. Sledi 2x10x200m za 33-34, odmor je 45 sekund, S.O. je 5min. Iztek
PET. 16.1.; Trening na Grmu ob 18:30.
SOB. 17.1.; Na stadionu: Ogrevanje, RG, ŠT 2x30m srednji skiping, grabljenje, striženje in 2x40 TPO, 3 stopnjevanja. Sledi 6km stopnjevano na stezi (kilometri za: 4:00-3:50-3:40-3:30-3:20-3:10), iztek, streching
NED. 18.1.; 60mint1+5min t3, streching

Slovarček:
RG-razgibalna gimnastika
t1, t2, t3- hitros teka, t1 najpočasnejši (5min/km), t3 najhitrejši
VZM-vaje za moč (po 3 vaje za roke, trup, noge in hrbet)
ŠT-šola teka (atletska abeceda)
streching-raztezne vaje
Uporabniški avatar
 tae
#169649
Kaj pa praktičen primer za rekreativca ?
Uporabniški avatar
 Dolenjski pokal
#169657
tae napisal/-a:Kaj pa praktičen primer za rekreativca ?


Tole pa seveda še lažje, in z veseljem. Recimo, da je večina naših tekov v sezoni tam okoli 10km, pa vmes še kakšna 21. Čim se pripravljaš za maraton, je količina vadbe neprimerno večja.

Rekreativci se pozimi, ko je sneg, slabo vreme itd. večinoma tako ali tako ukvarjajo še s kakim športom, pa najsi bo to smučanje, sm. tek, plavanje, fitnes, nogomet.... Recimo da 1x tedensko vsaj 1 uro počne nekaj izmed naštetega. Tako lahko enako zanj glede na to, da ima službo/družino postavimo trening 4xtedensko, pazimo le, da nimamo prevečkrt po 2 dneva pavze. In da je cilj npr. v Radencih odteči 21km, prej pa nekaj ostalih rekreativnih tekov, ki se večinoma začnejo aprila. Štartamo tako začetek januarja in imamo več kot dovolj časa za kvalitetno pripravo na sezono (tudi če je vmes kakšen teden pavze zaradi bolezni...)

Praktičen primer.

PON: Gimnastične vaje, 60 min počasnega teka, vaje za moč (če izvajamo tole doma, so najprimernejše sklece, zgibe za roke; trebušne vstran in navadne trebušne za trup; izometrija in izmenično dvigovanje leve roke/dense noge za hrbet; vzponi na prste na stopnicah, počepi (pazi da kolena ne gredo prek prstov na nogi) in izpadni koraki na mestu za noge, reztezne vaje
TOR: ODMOR
SRE: 50min stopnjevanega krosa (20min za ogrevanje, 20 srednje hitro, 10 min hitro)
ČET: 80min teka po občutku, v zadnjih 20minutah narediš nekaj pospeševanj
PET: aktivnost, npr. 1 ura košarke s kolegi na rekreaciji
SOB: 20min ogrevanja, razgibalne vaje, 4 stopnjevanja, če imamo kakšno izmerjeno razdaljo delamo distance, lahko pa tudi od drevesa do drevesa. Npr. 10x1km za 4:00, odmor 3minute, iztek
NED:ODMOR

Takole nekje pridemo do 50-55km na teden, kar je dovolj za 10km, mogoče mal premal za 21, amapak odvisno od ciljev in časa, ki ga nemnimo, prilagodimo razdalje.... Težko je podajati splošen trening, ker pride do velike razlike npr. med tekačem, ki ima 10-ko 45min in nekom, ki jo preteče za 42min.

PS: Saj če koga kaj zanima, lahko tudi na ZS.
Uporabniški avatar
 PRŠC
#169666
klopotec napisal/-a:Meni je vse skupaj malo smešno. PRŠC poziva naj tekači opišejo svoje treninge, ko pa je Tae spraševal, mislim da Bobra (enega od treh, ki so dali svoja tekaška telesa na razpolago znanosti, kot so se nekako izrazili v začetku), kakšen trening mu je PRŠC predpisal, pa se je izrazil nekako v smislu, da pa ….


No pa lepo po vrsti:
- Kar se tiče te teme je namenjena vprašanjem tekačev, iskanje nasvetov nabiranje izkušenj. Glede na to, da vsakemu tekaču ustreza nekoliko drugačen trening, lahko tukaj zberemo različna mnenja, vsak tekač pa bo lahko našel kaj zase. Vsekakor so dobrodošle izkušnje, nam pa so dobrodošle predvsem informacije o treningu, ki jih sicer tekači izvajajo. To ne zaradi tega, da bi mi te treninge uporabili v svoji praksi, ampak je to pokazatelj razumevanja treninga s strani tekačev, velikokrat ravno anamneza opravljenega pove kje je razlog za poškodbe, neuspeh ali kje imajo tekači navadno še pomanjkljivosti. Tudi sama razlaga meritev ki jih opravljamo, ter nasvetov je lahko s pomočjo teh informacij učinkovitejša. S tega vidika smo veseli vsake informacije z vaše strani. Dajanje in snemanje receptov ni bil namen. Namen projekta je prvotno bil, da bi se preko treningov treh tekačev odprla diskusija. Žal naši trije tekači zaenkrat niso najbolj aktivni.

- V izvedbo samega treninga tekačev je posegla »višja sila«. O tem, kaj je prišlo vmes nočem pisati, saj gre za stvari osebne narave, ki se sicer lahko dogodijo vsakomur izmed nas. Če bodo želeli, bodo o tem pisali sami. Je pa res, da niso ravno najbolj aktivni.

- Kar se tiče Bobrove tehnike in težav, ki izhajajo verjetno iz nje je tako kot je. Kdo mu je svetoval takšno tehniko in kako jo je Bobr dejansko razumel je tudi druga zgodba in ni na mestu, da te ljudi tukaj kritiziramo. Najverjetneje so mislili dobro, mogoče v dani situaciji celo pravilno. V dialogu velikokrat prihaja do šuma ter napačnega razumevanja informacij. Na nas je, da Bobra sedaj spravimo tako daleč, da bo lahko ponovno tekel. Trenutno pač obiskuje fizioterapijo v domačem kraju, na to pa gremo dalje.

- Kar se tiče naših programov. Tekači so dobili podroben program, za katerega sem čakal, da ga preizkusijo, predvsem da ga prilagodimo njihovemu ritmu ter razpoložljivemu času. No izkazalo se je, da Ero ne uspe zbrati toliko časa kot smo sprva predvidevali, MatjažV je zbolel in se počasi vrača, Bobr pa počasi rehabilitira poškodbo. Delno so svoje treninge že opisali, ni pa namen, da jih do potankosti podajo na forumu. Sicer je program obsežen, ter zajema vadbo moči, gibljivosti ter vzdržljivosti. Želim pa na temo vseh naštetih oblik treninga v teh obdobjih odpreti debato tudi kaj konkretnejšega.

- Kar se tiče očitka da gre za promocijo Term Krka to vsekakor drži. Z razliko, da je naša želja nuditi pomoč, ki jo je bilo sicer v Sloveniji do sedaj težko dobiti. Gre predvsem za svetovanja s področja ustreznega treninga moči, gibljivosti ter preventivne vadbe. V pripravi so prispevki na to temo, ki bodo dostopni na tem forumu.
 klopotec
#169671
[quote="PRŠC V pripravi so prispevki na to temo, ki bodo dostopni na tem forumu.[/quote]

No, potem bomo pa tudi mi imeli kaj od tega. Pohvalno.
Uporabniški avatar
 PRŠC
#169674
No pa še mi. Za vse tiste, ki pravite, da programi niso bili podani ravno tako izhodišča, berite nazaj. No pa še enkrat:

Cilji:
- Ero; udeležiti se maratona v prvem tednu marca ter ultramaratona na 210 km v začetku septembra (konkretne čase beri na njegovi temi)
- MatjažV; Udeležba na treh velikih maratonih, dveh malih maratonih, do 4 krajših tekih ter enem ironmanu (konkretneje beri na njegovi temi)
- Bobr; izboljšati čas na 21 km 42 km ter 10 km (konkretne čase beri na njegovi temi)


Stanja pripravljenosti:
- Ero; zelo šibki stopalni loki ter gležnji, slaba gibljivost predvsem mišic zadnje lože, slabo izkoriščanje ekscentrično-koncentričnega (elastičnega) dela mišic, glede na rezultate tekov na različnih razdaljah ter analizi po Brooksu (Lore of running) mu primanjkuje predvsem dolgotrajne vzdržljivosti, ki je zanj najpomembnejša, sicer je vzdržljivostno dobro pripravljen.

- MatjažV; šibki stopalni loki ter gleženj, bolj leva noga. Tudi stegna, predvsem mišice zadnje lože kažejo slabšo pripravo v moči, ravno tako izraziteje leva noga. Izkorišča ekscentrično-koncentrično (elastično) delo mišic dobro. Gibljivost zadnje lože ter meč je slaba. Analiza dosedanjih rezultatov ter testov kaže na manjši primanjkljaj v dolgotrajni vzdržljivosti, sicer je dobro pripravljen.

- Bobr; izredno šibka stopalna loka ter gležnji. Dobro razvita moč stegen, razen v ekscentrično-koncentričnem (elastičnem) načinu dela. Gibljivost zadnje lože slaba. Primanjkuje dolgotrajne vzdržljivosti.

Razmišljanje za naprej:
- Ero; veliko pozornosti mora nameniti razvoju moči meč ter stopala. Najprej mišična hipertrofija, za to potrebuje v prvem koraku vsaj 2 meseca, glede na tekmo marca se bo to obdobje razdelilo na dve s prekinitvijo 2t pred tekmo. Glede na pomanjkanje dolgotrajne vzdržljivosti ter željo udeležiti se predvsem ultramaratona mora razvijati predvsem dolgotrajno vzdržljivost (bazični tek s postopnimi nadgradnjami). Ta bo predstavljala prib 30% vseh tekaških treningov. Posebno pozornost mora nameniti razvoju gibljivosti, kar mora izvajati celotno sezono vsaj 4x tedensko.
- MatjažV; Glede na pomanjkanje moči in nesorazmerja v moči med nogama mora ravno tako pričeti s treningom moči za mišično hipertrofijo. Ravno tako prva dva meseca namenja predvsem odpravljanju teh težav. Glede na pester urnik (udejstvovanje v plavanju, smučarskem teku ter priložnostno v ostalih športih) si zastavlja trening teka sam. Naš predlog je dobra osnova v bazi, s postopnim pričetkom teka pri višjih hitrostih (hitrostna vzdržljivost). Zaradi bolezni je sezono pričel z 3x tedenskimi nizko intenzivnimi dolgotrajnimi teki.
- Bobr; Svojo pozornost mora usmeriti predvsem v krepitev gležnjev ter stopala. Nujno mora pričeti uporabljati tudi vložke za stopalo, ki mu bodo razbremenili preobremenjen del stopala. V ospredju je predvsem specifična vadba moči, ki mora potekati postopno, da ne prihaja do ponovitve poškodbe (držimo pesti da uspe :) ). Primanjkuje mu predvsem dolgotrajne vzdržljivosti, zaradi tega bo posvetil več pozornosti bazični pripravi (žal je bila po treh tednih prekinjena). Veliko pozornosti mora posvetiti vadbi gibljivosti, predvsem mišic zadnje lože!! Veliko potenciala ima Bobr še v tehniki in "pliometričnem treningu". Do tega mora priti postopno s treningom moči.

Vsi trije bodo morali preko celotne letošnje sezone razvijati predvsem moč, saj pogojuje gibalni aparat (mišice, kite), da bodo lahko prenašale vse napore količine in intenzivnosti vadbe-teka. Ero bo večinoma izvajal dolgotrajne nizko-intenzivne teke, Bobr ravno tako z nekoliko večjim obsegom hitrostne vzdržljivosti ter hitrosti, Matjaž pa bo veliko več kombiniral z različnimi oblikami vzdržljivosti. Vsi trije nujno potrebujejo dober trening gibljivosti.

Primeri posameznih treningov sledijo.
Uporabniški avatar
 PRŠC
#169677
Primeri treningov

Ero:

Moč; - 4x tedensko, moč je razdeljena v dva sklopa, vsak sklop vsebuje svoje mišične skupine. Vsak sklop se izvaja 2x tedensko. Trening se izvaja na fitnesu zaradi nadzora ter zagotovitve optimalnega bremena za razvoj moči. Vaje: trije različni dvigi na prste za manjše stabilizatorje gležnja ter stopala, izteg kolena, primikalke, odmikalke, izteg kolka, vaje za trebušni steznik, vaje za stopalo z elastiko, zadnja loža z lastnim telesom, vaja za glutealne mišice, »trebušnjaki naravnost ter stranski«. Vadba poteka v dveh režimih (ekscentrična vadba, ter vadba za povečanje mišične mase). Namen ekscentrične vadbe glej v prejšnjih prispevkih.

Vzdržljivost; - 3x tedensko, predvsem zaradi morebitne preobremenitve stopala ter gležnjev, primer treninga za bazo 2x tedensko (15 min lahkotnega ogrevalnega teka, vaje atletske abecede, za enkrat brez poudarkov na posameznih elementih tehnike teka, 45 min teka, 2x 15 min teka (višja hitrost), in še 20 min teka. 1x tedensko lahkoten tek 40 min. Hitrosti posameznih intervalov so določene glede na anaerobni prag z frekvenco srca ali min/km.

Gibljivost: - kolikor le uspe, priporočljivo 4x tedensko. Vaje (roke - pectoralis, biceps, triceps, noge – meča, upogibalke kolkov, kvadricepsi, zadnja loža, gluteusi, hrbet, vratni predel). Glavne vaje (zadnja loža) vsja 2x ponovi. Zadrževanje v položaju med 30s in 90s.

Predlagana postavitev treninga preko tedna:
Pon: moč na fitnesu
Tor: dopoldan tek, moč doma (lastno telo)
Sreda: gibljivost
Četrtek: moč na fitnesu
Petek: dopoldan tek, moč doma (lastno telo)
Sobota ali nedelja: tretji tek za raztek ter gibljivost

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA