vabila na predstavitvene in potopisne večere ter predavanja

Moderator: ero

#2106
Včeraj, 4. FEBRUARJA je bila v Centru Evrope, informacijskem centru Delegacije evropske komisije v Sloveniji predstavitev enotnega potnega lista EU za hišne živali. Predstavitev je vodil Aleš Brecelj iz Veterinarske uprave Republike Slovenije.

Naj povzamem bistvene točke:

- enotni potni list se uvaja za vse nekomercialne premike hišnih živali znotraj meja EU (kamor bo kmalu spadala tudi Slovenija)
- za hišne živali se pojmuje: pse, mačke in bele dihurje

Pogoji za identifikacijo živali:
- za prestop meje mora imeti žival ustrezne identifikacijske oznake: tetovažo ali mikročip (predvideva se osemletno prehodno obdobje, po tem obdobju pa bo v veljavi le še mikročip)

Zahteve za države EU:
- vakcinacija proti steklini, za živali mlajše od 3 mesecev bodo pogoji predvidoma drugačni

Vstop v Veliko Britanijo, Irsko in na Švedsko:
- 5 let velja še nacionalna zakonodaja
- obvezen pregled na prisotnost vakcinalnih protiteles (titracija)
- odpravljanje klopov in trakulje

Vstop v EU iz držav nečlanic:
- države bodo razvrstili v 3 skupine: države z ugodno situacijo (lista C), države z neugodno situacijo in izjeme (med izjeme štejemo: Andoro, Liechtenstein, Islandijo, Monako, Norveško, San Marino, Švico, Vatikan)

Za izjeme veljajo enaka pravila kot za države članice EU.

Za države z ugodno situacijo (lista C) veljajo enaki pogoji kot za članice s tem, da je predvideno mednarodno veterinarsko spreičevalo.

Za države z neugodno situacijo pa je predvidena obvezna vakcinacija in pregled na prisotnost vakcinalnih protiteles (titracija) 3 mesece pred vstopom v EU. Pregled mora biti opravljen pri pooblaščenem laboratoriju, ki mora izpolnjevati zahteve EU. Za te države je predvideno mednarodno veterinarsko spričevalo.

Pri tem bi vas želela opozoriti, da zaenkrat še ne vemo, če se bodo Hrvaška in ostale države bivše skupne domovine, uvrstile na listo C, saj je situacija s steklino pri njih zelo slaba.

Povedala bi še podatek o titraciji: opravljati jo bo potrebno samo enkrat v življenju živali, če bomo lahko z knjižico dokazali, da je bil pes redno revakciniran (pri tem naj bi se upoštevala navodila proizvajalca vakcine, vemo namreč, da nekatere vakcine držijo 3 leta).

Ker še ne vemo, kam se bo uvrstila Hrvaška, priporočam vsem, da ne pozabite na titracijo, saj se morate nanjo spomniti že konec marca , če mislite v začetku julija oditi na morje. Pa še en pomemben podatek: slovenski laboratorij (ki ga mora EU še potrditi) ima kapaciteto 150 pregledov na teden, čeprav so omenili, da bodo v začetku lahko na dan naredili le 4 preglede!!!

Svetujem vam, da to opravite čimprej, že kar sedaj, veterinar bo poslal vzorec v verificiran laboratorij nekje v EU (Dunaj, Italija,...). Dobili boste potrdilo in ko bomo dobili nove knjižice se bo rezultat vpisal vanjo in izognili se boste poletni gneči!!!
#3038
Poglejte si včerajšnjo novico na VURSi strani glede prehoda državne meje od 4.7.2004 za naše kosmatince. Dobra novica! Hrvaška uvrščena na C-listo (ne potrebujemo izvida o protitelesih za steklino). Novico potrdil vodja virološkega laboratorija na Veterinarski fakluteti dr. Vet. Hostnik.

http://www.gov.si/vurs/clanek.php&i1=VU ... ndows-1250

PIŠE:
Nekomerciali premiki hišnih živali v EU in vstop živali v EU iz tretjih držav
Datum: 08.03.2004
Vir: Veterinarska uprava Republike Slovenije
Rubrika: Aktualno
Na sestanku Stalnega odbora za prehransko verigo in zdravje živali, ki je bil od 2. do 3. marca 2004 v Bruslju, je bil predstavljen dokument, ki uvaja t.i. listo C držav, iz katerih ne veljajo posebni pogoji za vstop na ozemlje EU. Na predlog Slovenije, ki so ga podprle tudi Avstrija, Madžarska in Nemčija je bila na listo C uvrščena tudi Hrvaška. To pomeni, da za vrnitev iz Hrvaške naše živali ne bodo potrebovale dodatnih laboratorijskih preiskav.

ZA VRNITEV IZ REPUBLIKE HRVAŠKE BOMO PO 3. JULIJU 2004 POTREBNO IMETI:

· POTNI LIST
· POTRDILO O VELJAVNEM CEPLJENJU PROTI STEKLINI V POTNEM LISTU
· IDENTIFIKACIJO ŽIVALI (MIKROČIP ALI ČITLJIVO TETOVIRNO OZNAKO)


SPISEK OSTALIH DRŽAV, ZA KATERE NI POTREBNA DODATNA LABORATORIJSKA PREISKAVA BOMO POSREDOVALI PO TEM, KO BO URADNO OBJAVLJEN V URADNEM LISTU EU.Evropska komisije je na listo laboratorijev, ki so odobreni za izvajanje laboratorijske preiskave na prisotnost protiteles proti steklini, ki je potrebna za vrnitev na ozemlje EU iz držav, ki niso na listi C, uvrstila Laboratorij za virologijo, Nacionalnega veterinarskega inštituta v Ljubljani, Gerbičeva 60.
V tem laboratoriju lahko lastniki živali, ki bodo potovali v države, za katere je potrebna preiskava opravijo zahtevano preiskavo.
V izogib težavam pri vračanju svetujemo preiskavo tudi imetnikom službenih in reševalnih psov, saj se glede na naravo njihovega dela, velikokrat ne ve v naprej v katero državo bodo poslani opravljati svoje delo.
Cena preiskave v laboratoriju je 8.530,00 SIT, k temu pa je potrebno prišteti še stroške odvzema krvi in pošiljanja vzorca v laboratorij, kar pa opravi veterinar, pri katerem lahko žival cepite proti steklini.


mag. Aleš Brecelj, dr.vet.med.
Veterinarska uprava RS

[/b]

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA