vprašanja in nasveti o vadbi triatlona :: kako, koliko, kdaj, zakaj, zakaj ne, ... vaša mnenja in izkušnje so dobrodošla

Moderatorji: stena, izzardly

#189161
Rečeno storjeno :D

Bom opisal, kako približno so bili razporejeni moji treniningi (en tedenski ciklus).

Plavanje: vsak dan od ponedeljka do petka približno eno uro (2-3,5km na trening)

Kolesarjenje: ponavadi sreda, sobota in nedelja od speljevanja do 4ur

Tek: dnevi, ko ni bilo kolesarjenja tam do recimo ene ure (največ 13km, najmanj 8km na trening; razni intervali..).

Toliko o časovnici. Sedaj pa še malo mojega skromnega mišlenja: nekdo, ki se šele začenja ukvarjati s triatlonom, pa recimo temu kar solidno teče, bi moral velik poudarek dati na plavanje (na začetku 3x na teden potem pa počasi na 5x tedensko). Veliko lažje je potem opraviti tudi z ostalima disciplinama, če se že v vodi ne skuriš na polno in ti ne pade morala, ko je mogoče za tabo le še en tekmovalec.

Kolesarjenje se po mojih izkušnjah da hitro kar veliko pridobiti. Začne se recimo z 2h lahkotnimi turicami, ki jih nato recimo stopnjuješ, dodajaš hitre odseke (min-min, 20min, klanci,..) . Po recimo težkem treningu teka, je kolo izvrstna zadeva za sprostitev mišic ( 20-40km mala šajba, veliko obratov, čisto lahkotno).

Tek je pa podobna zadeva, kot jo izvaja tae v projektih 5 in 10k.. Seveda, če imaš nekaj podlage (baze), da se lahko greš intervale in tako naprej.. Tudi fartlek je odlična zadeva.

Vse skupaj ni nič strašnega, je pa odvisno od posameznika in časa, ki ga le ta ima.. Ob službenih, družinskih obveznostih, se težko najde čas za dvakrat dnevni trening tako da se vse skupaj lahko prireja glede na urnik, vendar je potrebno upoštevati, da recimo pri plavanju kar v enem tednu izgubiš, potrebuješ dva, da dobiš nazaj..

Toliko zaenkrat od mene, vprašanja dobrodošla, pa tudi drugi programi oziroma druge ideje za trening dobrodošle.. 3man, NINOCOKAN...
#189166
Tole si napisal za ODLIČNO 10. Pa sm ti že enkrat reku če bi biu moj osebni trener ;;)))) pa sva obupala pri mojmu kravlu :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:
Moje osebno mnenje je da je plavanje najtežji del triatlona ravno zaradi najtežje tehnike, namreč teči zna vsak, kolesariti pa tudi. Kravl in pravilno dihanje pa sta že prava znanost.
#189211
Stena, ampak tole je tam nad 10 enot tedensko, ne?
Za nas starejše občane malo hud tempo, bi rekel. In finančno, če nisi ravno bademajster, nekoliko naporno.
Sam skušam zadeve urediti tam v 8 - 9 enotah s tem, da 2 od treh plavanj opravim zjutraj, pred službo, vsaj ena, najraje dve kombinaciji teka in kolesa pa sta dejansko 'bike&run'.
Predvsem tekačem se mi zdi pametno svetovati, da ustaljenega treninga (recimo fartlek + intervali/klanci + tempo tek) ne spreminjamo preveč, morda intervalca prilepimo kolesu (in tam tečemo krajšo dolžino okrog tekmovalnega tempa).
Ampak ne vem, pametoval bom jeseni, če se mi tale taktika obnese.
#189213
Saj pravim, zna biti veliko.. Jaz imam polletno karto za bazen in ni takega problema, če bi pa moral vsak dan plačevati, se pa nabere..

Meni osebno na isti dan tek in kolo ne pašeta, razen, če se grem na kolo razpeljat. Trenutno delam čisto po občutku, ko mi zapaše na kolo grem na kolo, ko mi zapaše tečt grem tečt, plavam pa zadnje čase če imam prost večer vsak dan od pon-pet. (v treh tednih je to 6 vodnih treningov :oops: - pač ne znese več :( ).. Bom moral malo sistematizirati zadevo, ker kar tako na blef se je težko kaj iti, za sedanje cilje pa je to čisto dovolj.
#189216
Glede na to, da sem bila postavljena na mesto so-moderatorke naše mlade sekcije :oops:, se spodobi, da se tule malo pofočkam. Kljub temu, da je za mano šele prvi sprint triatlon, da se razumemo.
Na take kvalitetne treninge jaz lahko rečem samo: I wish... :D
Mogoče, ko bom velika :wink: .
Rekreativci brez klubov in organiziranih treningov imamo precej drugačne pogoje (običajno tudi cilje) od tistih, ki dejansko trenirajo te zadeve.
Običajno moramo plavati v rekreativnih terminih, ko so proge večinoma nabasane z ljudsko maso, so ure prezgodnje ali prepozne in podobno. Poleti so bazeni itak maksimalno polni, ne glede na čas.
Kolesariš skoraj vedno sam ali v paru in nisi navajen voziti v zavetrju ali skupini, kar na tekmi rabiš.
Tečemo pa na TF še največ. Jaz osebno sicer samo iz čistega užitka, saj mi manjka volja, da bi kdaj odtekla vsaj kak fartlek ali interval :? (se še ni zgodilo).
Znotraj tega si je potem treba razporediti čas, se prilagoditi vremenu, delu, dostopnosti bazena npr., včasih ti paše tudi kaj drugega počet itd. In tako zmanjka dni v tednu in zmanjka kilometrov, predvsem kolesarskih in plavalnih, ki zahtevajo malo več organizacije.
No, ja, temu kar jaz počnem, v bistvu niti ne morem reči trening, niti pri eni disciplini, gre bolj za to, da pač zelo rada plavam, tečem in kolesarim. In sem vesela, če plavam 1x v tednu in se odpeljem s kolesom 1x ali 2x v tednu. 3x do sedaj mi je uspelo izpeljat 2 disciplini v istem dnevu.
Pri celi zadevi gre predvsem za užitek in ne toliko za trening v klasičnem smislu. Tudi taki nadebudni triatleti in triatletinje smo na TF, ne pozabit. :--
Kakšnega organiziranega treninga se pa tudi ne bom branila. Šef :wink: ?
#189221
:roll:
10 enot treninga Stena, sedaj ko ni več aktiven. Sedaj mi je jasno zakaj si tako dober. :clap:
"Starejši občan" :wink: Ton " to rešuje v "samo 8-9 enot" treninga. Ni čudno, da tako napreduješ. :clap:
Izzardly, no ta količina mi je že malo bližje. Si pa očitno talent.

Sam tečem recimo 3x tedensko (pa temu ne bi mogli reči ravno trening) in 1x kolesarim (poleti). Plavam samo poleti na morju. Izven tega morda dvakrat na leto v bazenu. Rezultati so popolnoma sorazmerni glede na vloženi trening - Zen rekrativna sekcija, čeprav na tekmi dajem (skoraj) vse od sebe. Beseda trening je močno pretirana za moje psihofizične priprave. Vse tri discipline hkrati, hvala lepa. Imam še druge načrte za prosti čas.
#189231
Bom še sam dodal moje skrmno mnenje.
Prvič, ne se ustrašit treh disciplin, ker je triatlon ena disciplina. Če pa jo že delimo, potem je sestavljena iz petih disciplin, katere je za vrhunski dosežek potrebno vse natrenirati. Ker vem, da vam nekaj sekund na menjavi ne pomeni nič bom dve disciplini (menjava plavanje-kolo in kolo-tek) kar izpustil. Za primer vam podam trening menjave plavanje-kolo. Na bazenu picikl na trenažeru in potem recimo 5x(200 kravl+3min kolesarjenja z obuvanjem in sezuvanjem šprinteric) sub maksimalno. Pavza 1 minuta. Isto se dela kolo-tek na stadionu.
Pa ne bi raje o tem, saj tega niti jaz nisem nikoli delal. Sem prestar :)

Jaz treniram pozimi 3-4xplavanje in 3xtek, ko pa pride pomlad in odprašim kolo plavam največ 3x, kolesarin 2-3x in tečem 3x. To je skupaj 8-9 enot, ampak v bistvu to ni res, ker navežem plavanje-kolo, ali pa kolo-tek in tako dobim 6 enot treninga. Za kaj več ni časa. V urah to znese tedensko med 9 in 15 ur (teh 15 je moj rekord). Je pa res, da jaz delam vse zelo intenzivno. Le 1x na 14 dni imam dolg tek in dolg picikl, ko grem malo počasneje. Dolg tek je do 25km, dolg picikl pa okoli 120 (tudi 140 se je že zgodilo).
Sicer so dolžine kolesarjenja od 40 do 60, teka pa od 5 do 15 km. Obvezni so intervali na teku in piciklu 1x na teden.
Tak na hitro je to to. Da pa bi dosegli nek nivo je potrebno delat sistematično. Imet ciljno tekmo, si napravit plan... Eh to pa je že bolj komplicirana zgodba. Odvisna od vsakega posameznika.
#189259
Uf raziskovalec, prehitro si me določil.. O teh desetih "treningih" lahko trenutno samo sanjam :) Danes sem recimo naredil lepo popoldansko poležavanje na Bledu, kot trening psihe :D je bilo kar fletno, hehehe

Nekako je trenutno pri meni tako (zadnja dva tedna, prej nisem delal nič razen malo tekel in vozil kolo za Franjo), da tečem zelo zelo malo (1x na teden :oops: ), kolesarim recimo 2x tedensko, kar se mi zdi ok, plavam pa recimo 3x na teden.. Počasi se bom moral spraviti tečt nazaj, odkar nimam K-Rožnika sem se malo polenaril :(

Da se tudi z ne ekstremnimi napori in ne vem kolikimi treningi čisto normalno in hitro zvoziti skozi. Važno je, da ti paše ;)
#189277
Jps, res nas je tule vsakršnih - ampak ravno spoštovanje te različnosti je tisto, kar šteje. In da se nekako pripnemo drug k drugemu, kjer nam paše.

Sam sem denimo včeraj, ko sem bil na dolgem teku, srečal skupino kolesarjev, ki jih (očitno je zbor ob četrtkih ob petih pri Peclju tam naprej od Zaloga)vodi g. Penko. Mislim, da gre za Poletovo jato in je trening celo zastonj - tako reč toplo priporočam kolesarkam/jem, ki se še vadijo v vožnji v skupini (čeprav, Izza, je v triatlonu zavetrje dovoljeno samo na kratkih tekmah, celo na olimpikih povečini ne več) in predvsem rabijo malo skupinske vzpodbude.
#189284
ton napisal/-a:Jps, res nas je tule vsakršnih - ampak ravno spoštovanje te različnosti je tisto, kar šteje. In da se nekako pripnemo drug k drugemu, kjer nam paše.

Sam sem denimo včeraj, ko sem bil na dolgem teku, srečal skupino kolesarjev, ki jih (očitno je zbor ob četrtkih ob petih pri Peclju tam naprej od Zaloga)vodi g. Penko. Mislim, da gre za Poletovo jato in je trening celo zastonj - tako reč toplo priporočam kolesarkam/jem, ki se še vadijo v vožnji v skupini (čeprav, Izza, je v triatlonu zavetrje dovoljeno samo na kratkih tekmah, celo na olimpikih povečini ne več) in predvsem rabijo malo skupinske vzpodbude.

zastonj šlepanje v skupini si lahko privoščite tudi vsak četrtek ob petih v Podpeči kjer se zberejo iz bicikla.com.
#189297
Če sem že ravno pripomogel k odprtju te teme (hvala stena :wink: !), še jaz dodam svoj način treninga, ki pa je ob redni službi in majhnem otroku zelooo prilagodljiv...
Torej, nekako 2x na teden plavam, a žal moram zamenjati tehniko (z žabo se sicer daleč pride, a bi vseeno rad pridobil na hitrosti). Pozna kdo kakšen dober in hiter/učinkovit tečaj, kjer bi preklopil na kravl tehniko, treniram lahko potem sam? Stena kaj, če bi ti pripravil redne treninge plavanja... :D
Tečem večinoma zjutraj 5-7 km (2-3 x tedensko),vsak teden tudi 1-2x popoldan ali zvečer z večjo intenzivnostjo. A hitrosti ni od nikoder, očitno bom res moral na intervalni trening.
Kolo mi gre še najboljše, čeprav sem moral ravno vrniti specialko, ki sem se jo v treh tednih in dveh ST tekmah tako navadil, kot bi bila moja. Uspe mi narediti pribl 3x tedensko po 20-60 km, krajše fure naredim na off-roadu, kjer je skoraj več višinskih kot dolžinskih metrov.... Ja prav paše za kako urco odklopit možgane in se zgubit v gozdu.
Skupaj torej znese v realnosti 6-9 enot, če izkoristim jutranji čas, ko preostanek družine še spi in popoldansko/večerno izborjeno odsotnost.
Ne vem kako bo s plavanjem čez poletje, ker so v LJ zaprli vse pokrite bazene (Tivoli, DIF). Ton, oba sva očitno iz istih koncev, tudi jaz vem za Poletovo skupino, enkrat sem se jim že tudi pridružil. Bil pa sem edini, ki ni imel specialke - sem se pač priključil "počasnejši" skupini, ki pa ga je vseeno dobro žgala čez Trebeljevo do Litije in nazaj k Peclju. Če je še kak zagret novopečeni triatlonec iz LJ in okolice (jaz sem iz Polja), se lahko dogovorimo za kakšen skupni trening.
#189304
Živjo triatlonci :D
Ja tkole je blo kr zanimivo prebrati o vaših treningih :wink: No pa še moje "lajično" treniranje, seveda je skoraj več logistike z urejanjem terminov, kot pa samih treningov poleg vseh službenih in družinskih obveznosti. Tko kot pri večini začetnikov je moja največja "hiba" plavanje, saj sam vstrajam pri žabci. Imam pa željo...čez zimo osvojiti tehniko kravla na kakšnem tečaju v Ljubljani...seveda pa pride v poštev tudi kakšen trening s prvakom iz Novigrada :D ?. Žal v dolenjski prestolnici nimamo pravega plavalnega bazena (res žalostno :( ), tko da je dejansko najbližje Ljubljana. Med poletjem je edino omogočeno plavanje med 8 in 9 uro v Dolenjskih toplicah, kar mi omogoča morda 1-2 mesečna obiska. Tko, da so moji treningi sestavljeni večinoma iz teka in kolesa. Moj najljubši trening, ko so izpovnenji vsi pogoji... Od doma s kolesom do bazena (cca 15km), nato plavanje med 45 min in uro (cca 2km)...skok na kolo po daljšem krogu do doma(+ cca 40km) in nato tek po domačem gozdu(cca 5-8km) in to je čisti balzam za mojo dušo :D
Drugače se pa kolikor je le mogoče udeležujem rekreativnih tekov (DTP- dolenjski tekaški pokal), polmaratonov (lani 3) in kolesarskih prireditev. Jeseni v Ljubljani imam pa cilj preteči zadno razdaljo Ironmana, kar bi bil tudi prvi resnejši korak k mojim sanjam v bližnji prihodnosti..,(sej veste k katerim :oops: )


ton napisal/-a:Jps, res nas je tule vsakršnih - ampak ravno spoštovanje te različnosti je tisto, kar šteje. In da se nekako pripnemo drug k drugemu, kjer nam paše.

Tale stavek iz moje strani zasluži čisto 10-ko :clap:

3man napisal/-a:Bom še sam dodal moje skrmno mnenje.
Prvič, ne se ustrašit treh disciplin, ker je triatlon ena disciplina.

Sam si pravim; triatlon so tri discipline z enim ciljem...pa gremo pridno trenirat...vsako posebej al pa kr vse skupej :wink:
#189317
Hehe očitno si vsi želite videti mene v vlogi kouča, še veste ne v kaj se spuščate :twisted:
V Ljubljani je drugač NARF šola kar ok zadeva za preklop na kravl, če pa ne bi radi plačevali velikih denarjev (kar jih zagotovo ne bi verjetno :D ) se pa lahko kdaj zmenimo, pa naredimo en šnel kurs, ni problema, samo časovno se moramo uskladiti.. Sicer pa naj bi pozimi imeli v Tivoliju plavanje? O tem bi lahko kaj več mazi povedal se mi zdi, kako zadeva teče? mazi?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA