- 17 Jul 2004, 23:49
MAMA MIA!
Bi rekli Italijani kakšna lepota se razprostira okoli Grintovca in seveda na njem.Moram povedati da sem izvedel skoraj bi se temu reklo iz prve roke od človeka, ki je v KGT Papež iz Kamnika, da naj bi letos prišel tudi MOlinari.Ja to je tisti Italijan, ki je hudi dober v breg in po bregu navdol.Denarni sklad se je iz lanskih 540.000,00 sit, letos dvignil na reci in piši 1.000.000,00 sit.Tako, da vam povem, da bo nora udeležba in konkurenca mednarodna.Dule cel dan sem mislil, kaj bi dal da bi bil na Grintavcu to je noro, pa tako lepo vreme in tam v ozadju vidim čudoviti hribčki v človeški podobi na dveh nogah mama mia, kako rad imam hribe.
LojzeP ja tvoj oče je prav rekel, da gora ni nora, nor je tisti ki gre nanjo.
Ali kakor bi se jaz temu izrazil: " GORA NI NORA, NOR JE TISTI, KI JO NE SPOŠTUJE Z VSO NJENO VELIČINO IN LEPOTO, KI JO PREMORE!"
Mogoče se malce čudno sliši, ampak tako je in nič drugače.Sicer pa vsak lahko drugače občuti odnos do gora.Gore ne oproščajo kakor je vsem znano, kaznuje vsako napako, če ne spoštuješ naravnih zakonitosti, ki jih postavlja.Ne to ni nobena strahopetnost do gora, to je kvečjemu spoštovanje do narave brez primere.
Ko sem prebiral LojeP-tovo sporočilo.Se mi je utrnil sledeča misel.Za nekoga si lahko nor, ko greš na goro in se vzpenjaš in vzpenjaš.Ampak, kakšna nagrada te čaka, ko dosežeš vrh gore, ko si na njej, ko si rečeš, stopil sem na vrh gore.Z vsem zadovoljstvom lahko uživaš čarobne trenutke lepot okolice, dokler si na njej.Ko se pa začneš spuščati počasi izginja tisti stik z njo, ampak to samo površinsko.Globoko v sebi pa še lep čas lahko čutiš navdušenje, kaj si naredil, kaj si občutil, kaj si doživel ko si se premikal proti vrhu.Da ti teče znoj po obrazu, celem telesu, po hrbtu, skratka povsod.Pa kljub temu ne odnehaš in greš dalje proti svojemu cilju.Stopiti na vrh oziroma priteči na vrh te Tvoje gore.
Navrhu lahko samo ti zaužiješ tisti zrak, zaradi katerega si opravil tak napor oziroma stopil na to goro.
Skratka Grintavec je veličasten kakor je lahko le nekatera gora, le nekateri vršac okoli nas.
LojzP vzdušje pa je tako, da se z besedami ne da opisati.Na vrhu sedla je do sedaj stal nekakšen planšar s tisto značilno troblo in vanjo pihal, čeprav je bil on bolj rdeč v obraz kot pa kak kuhan jastog.Sedaj nevem ali od pihanja ali od kakšnih hlapov.V glavnem ploskajo, navijajo, vspodbujajo kakor se pač da.To redko kje pri nas doživiš.Odkar je zopet aktiven ta tek mi ni žal, da se ga udeležim.Čeprav letos za njega nisem ne vem kako pripravljen, ampak grem na ta tek iz spoštovanja.Mogoče se bo pa kaj iz tega izcimilo in bom še dobro šel.
Ja naslednje leto, če ne bo kakšnih nepredvidljivih prigod.Sem pa že tedaj , ko sem bil v Kliničnem tiste tri dni si dejal, naslednje leto pa po domače bi se temu reklo: "ma da se mi trga in da gre znoj v potokih in dosežem kar sem si zastavil".No tako mimogrede.
Skratka proga je v začetku rahlo valovita tako, da se da do vzpenjače oz. žičnice, ki prevaža prtljago gor kar lepo tečti.Potem pa pride proga, kjer nekaj časa lahko tečeš, nekaj časa pa hitro hodiš oziroma delaš, kar se d a dolge korake.Potem imaš nekja vijugastih serpetin malce strmo pa zopet ne.Zatem prideš na tako imenovano čistino, kjer se ti odpre pogled na Zoisovo kočo hja tu je pa strmo.Tu skoraj ne moreš tečti, ampak lahko izkoristiš svoj potencial dolgih korakov po melišču navzgor.Samo ni dobro , da greš naravnost ker izgubiš preveč energije še za nadaljni pristop naprej.Ampak je najboljše, da greš cikcak kakor je stezica.Potem prideš na vrh sedla od tu zaviješ rahlo oziroma kar precej v desno in se zopet rahlo povzpneš v breg nato sledi takoimenovana tiha dolina se spustiš v močan dir (ODVISNO OD TEKAČA) potem pa se zopet začne rahlo vzpenjati na desno.Ko pogledaš za trenutek gor, si misliš saj to bo pa kmalu, ampak to te lahko zavede.Ker se počasi vzpenja in je vseskozi bolj strmo mislim nekako ni ne konca ne kraja.No potem pa prideš na takoimenovani tvoj cilj, ki si se ga zastavil.
In lahko zajodlaš če imaš še kaj moči in zraka ha, ha.
Skratka LojzP prisrčno vabljen na Grintavec.Lahko ti samo z enim stavkom rečem, da ti ne bo žal.Samo če bo tako vreme kakor ga je imel Dule.
Se vidimo na gori, čeprav nismo nori.
LEP ŠPORTNI POZDRAV VSEM KI PREBIRATE TEKAŠKI FORUM!
TOMAŽ ZUPANČIČ
...danes je tvoj dan, izbira je tvoja...
http://www.adolimpik.com/