prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Sunshine83
Takole, imam en kup vprašanj kot novopečena mamica, ki bi se rada spravila nazaj v formo oziroma nekaj naredila za sebe.
Rodila sem pred 4 meseci, med nosečnostjo sem se zredila za 20kg, končna teža je bila 67 kg. Preden sem zanosila sem doživela par neprijetnih situacij, ki so vplivale na moj način prehranjevanja in sem malček shujšala in sicer na 47 kg, prej sem pa imela vedno 50 kg pri svojih 161 cm. Trenutno sem brez kakršne koli vadbe na 53 kg. Preden sem zanosila se nisem ukvarjala s tekom ali kakršnim koli športom. No, tu pa tam sem plavala, ampak glede na to da to ni bilo redno tudi učinka ni bilo, in kolesarila. Dojim ne več, ker mi je zmanjkalo mleka, tako da to ni več ovira. In kaj v bistvu hočem? Se posvetiti malček bolj teku, ker je to še najbolj izvedljivu pri tako majhnem dojenčku in s pravilno prehrano poskušati odstraniti šlaufke okrog trebuha(seveda bo tukaj potrebno še kaj drugega ostoriti) in malček ojačati nogice :) In tukaj rabim kakšen dober nasvet za trening, kako začeti, kako potem stopnjevati, kako je stekom sedaj, ko je zima in kakšna naj bo prehrana ob vsem tem. Vem, da je o tem že ogromno napisanega na tem forumu, ampak res se nimam časa poglabljati v vse to, ker pač naša mala štručka zahteva precej pozornosti in ni lih zaspanček in preden bi prišla do kakih konkretnih rezultatov bi me verjetno vse skupaj minilo :( Si pa res zeloooooooooooooo želim nekaj spremeniti na področju gibanja in nosečnost je pač tudi pokazala, da ne bom večno mlada in fit brez truda!!
Hvala vam vsem že vnaprej in se pišemo :D
Uporabniški avatar
 raines
Jaz bi ti svetoval, da nič kaj preveč ne kompliciraš. Določi si traso in teči po njej (če si že dovolj dobro pripravljena preteči celo, če ne jo del prehodi). Zelo pomembno je, da ne pretiravaš, kar me sicer ne skrbi glede na status mlade mamice :D .
Kar se tiče hrane, jaz jem kar mi paše, vendar vem, da moram vse pokurit. Ti če si na odstranjevanju šlaufkov pa se izogibaj mastnim šniclom, pohanja,...(saj je že splošno znano kaj je zdravo in kaj ne).

Drugače je kurjenje maščob precej povezano z srčnim utripom. Sicer nisem ne vem kakšen poznavalec ampak se mi zdi, da naj bi bila obremenitev nekje pri 70% maksimalnega utripa in dolžina treninga naj bi bila nekje 45 min in več. Če se motim me lahko kdo popravi. Ampak glede na to da imaš za izgubiti 3 kilogramčke se ti v take detajle ni treba spuščati :D .

Pridno treniraj!

lp
Uporabniški avatar
 3man
Moj nasvet je, da najprej obiščeš lokalno knjižnico in si izposodiš kakšno knjigo o teku, jo prebereš in potem začneš. Tek je preveč kompleksen, da bi ti lahko kdo vse o njem povedal na forumu.

lp in veliko sreče pri začetku
Uporabniški avatar
 AVI
Pozdrav Sunshine!

Malo za spodbudo...nič komplicirat samo superge na noge in gasa...ampak počasi...morda začneš najprej s hojo pa nato s čisto počasnim tekom...saj se ti nikamor ne mudi... :mrgreen: ...v glavnem malo "poslušaš" telo pa boš že ugotovila kakšen tempo ti odgovarja....predvsem pa kakršnokoli "blazno" naprezanje sploh pa na začetku ni OK...morda začneš s 3 km pa nato na 5 km in počasi na 10 km....ne vem, pač si prilagodi svoji trenutni pripravljenosti in zmožnostmi....glede hrane je pa res danes že toliko napisanega, da ni kaj dodati...predvsem raznolika prehrana, vsega po malo...zadosti sadja, zelenjava, vlaknine,... če se da se izogneš maščobam, sladkarijam, itd. .. :-- :mrgreen: ...meni gre to bolj slabo gre... :lol: :lol:
Glede oblačil in tega pa tudi ni potrebno posebej komplicirati...dva do tri sloja...pa kakšne dolge pajkice...rokavičke...morda kapa/trak in to je to.... :D

...sedaj pa le pogumno....samo začeti je potrebno, potem gre vse lažje.... :D :D
Uporabniški avatar
 pajo
Avi ti je dobro napisal. Prav tako ostali. Začni pa je. Bratu podaril vso opremo pa se hudimana ni še nikamor premaknil. Žena pravi, da se tudi ne bo. Mogoče ima prav. Začni in uživaj. Tek je lep. Se čez čas kje vidimo.
raines@Hvala za spodbudne besede :D Tudi jaz sem si sama pri sebi rekla, da vsekakor ne smem pretiravati na začetku in da tako ali tako moram spoznati svoje telo in kako bo reagiralo po tako doooooolgem lenarjenju :? Priznam, po vsem tem nažiranju med prazniki sem si rekla, da je pa dost. Nič več sladkarij, ki jih obožujem in nažiranja pozno zvečer z nevem kakšnimi količinami majoneze!!! Glede na to, da nisem do sedaj pazila na prehrano se še kar dobro držim, seveda navzven, kaj bo pa moj srček in vsi ostali organi pokazali čez čas pa bomo videli! Sem pa trdno sklenila, da bo treba neki storiti za sebe, ker v nedogled to lenarjenje ne bo šlo. Pa še punčka raste kot gobe po dežju in bo zahtevala veliko energije in hribčki bodo vabili spomladi tako da moram biti fit:)

3man@Definitivno se strinjam s tabo, to je tudi v mojem planu, ampak v bistvu sem za začetek hotela neke res osnovne informacije in malo spodbudnih besed :wink:

Avi@Tudi tebi hvala za te informacije :) Kot sem že napisala, itak bom šla postopoma, ker bi me po moje sedaj tako ali tako po prvem kilometru pobralo, če bi šla na polno :( Kar se tiče hrane sem že nekaj informacij zbrala, se tudi pogovarjala z ljudmi o tem, ampak včasih sem kar precej zmedena, ker se mnenja znajo kar precej križati! Ampak bom poslušala svoje telo in... akcija :D

pajo@Poznam več takih kot je tvoj brat :) Jaz pa itak sedaj totalno našpičena :D Tak da ne da upam, ampak vem da bom zlaufala :D In te kje kdaj celo prehitela ne da bi to vedela :wink:
 Nataša
Živjo!

mogoče se bo tole slišalo malo glupo, ampak največ izkušenj boš dobila sproti, če boš malo preizkušala, kaj ti paše jesti, kako ti paše teči in koliko, koliko se moraš obleči ... vsekakor pa začni zelo počasi in se ne obremenjuj s hitrostjo. Če te bo špikalo pod rebri, tečeš prehitro. To se na začetku pogosto dogaja. Raje podaljšuj čas, če te bo sčasoma zamikala hitrost, boš potem pospeševala, če te pa ne bo, se pa lahko včlaniš v TF Polžjo sekcijo :D

Zelo smo različni - kar popolnoma ustreza nekomu, je za drugega čisto zgrešeno. Včasih ga tudi kje polomimo, gremo tečt s prepolnim želodcem ali pa pretiravamo in fašemo poškodbo - temu se reče "dragocene lekcije" :D

Predvsem pa začni - to je ključno. Nič kaj dosti komplicirat. Pejt laufat po snegu, počasi, kolikor ti bo pasalo.

Vzeti si čas zase ob majhnih otrokih je težko, a z malo organizacije vse uspe. Verjemi.
Nataša, hvala tudi tebi. Torej, če povzamem nasvete vseh, ki ste odgovorili na moj "klic na pomoč", je treba najprej dobro sebe poslušati, preizkusiti zadeve in potem pride na vrsto vse ostalo. Se bom potrudila po najboljših močeh in vem, da bo kmalu zadeva stekla kot po maslu. Mora!!! Res je, otroček zahteva veliko organizacije, ampak se vse da če se hoče;) Tak da gremo veselo na del!!!! :clap:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA