prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Uporabniški avatar
 javor-18
luzr napisal/-a:To naj bi bili neto časi. Ker pa so neto časi zgolj pesek v oči, bi rad bruto čas čimbolj približal tej številki.

...če želiš neto čisto približati ali imeti enako kot bruto čas se na tekmi ali prireditvi postavi v prvo vrsto na štartu in bo. Včasih na kakšni prireditvi preteče kar nekaj minut predno prideš na štartu do štartne črte in zato bi radi bili vsi v prvih vrstah. Meni je itak vseeno, ker si merim čas od tepiha do tepiha pa še na kakšni pijački se ustavim na štantih. :lol:
 luzr
tae napisal/-a:
klopotec napisal/-a:
Zakaj so neto časi pesek v oči?

To tudi mene zanima.

Tae, odgovor sem deloma že imel pripravljen, a sem malo čakal z objavo, saj veš ;).

Nekateri se sprašujejo zakaj je zame neto čas nerealen.
Na Ljubljanskem maratonu so tekmovalci uvrščeni na podlagi bruto časa.

Vsi vemo kako je merjen neto čas na tekmi. Tekma se za večino začne z izločanjem hormonov, stresom in zvišanim pritiskom
Če gre za tekmo ni predvideno poležavanje na postojankah, klepetanje in počivanje na pločniku. To nima nikakršne zveze s samo štartno zožino in neto časom.

Nekateri, tudi ženske, med treningi ustavljajo uro, kadar morajo koga čakati in se zanašajo na neto čas. To je sprejemljivo, ker jim gre za njihov pretečeni čas.

Bruto pribitek je na tekmi dobljen izključno pred štartom.
Seveda je smešno videti slabo pripravljene rekreativce, kamor sodim tudi sam, ki se drenajo v isti vrsti z vrhunskimi atleti. Potem se kakšni velepametni profesorji pobirajo kar na štartu, ker jih podivjana drhal, hočem reči tekači, potisnejo ali celo pohodijo...
Štart iz boksa s ciljnim časom ali predvidevanje kam se postaviti za doseganje optimalnega časa je priimerna rešitev za zmanjšanje razlike med neto in bruto časom.

Ali se nikomur ne zdi zabavno začeti čisto v zadnji vrsti? Potem ves čas zlagoma prehitevati druge in končati tek skupaj z nekoliko slabše pripravljenimi, ki so štartali približno pet minut kasneje.
Komur gre za neto čas in mu je bruto uvrstitev nepomembna, mu bo povsem vseno kje bo štartal.
Včasih je težje začeti s tekom v gneči počasnejših od sebe. Ravno tako je neprijetno začeti, če hitrejši pritiskajo od zadaj. Poleg tega je za prehitevanega neprijeten še psihološki moment, ko ga prehitevajo morda celo slabše pripravljeni.

Neto čas je izmerjen med obema senzorjema, če seveda čip deluje. Včasih si kdo namesti čip napačno, na kako nenavadno mesto ali ga celo pozabi. V tem primeru je naknadno vnešeni neto čas nepreverljiv in nedokazljiv podatek. Iz bruto časa, ki je naveden na uri v cilju je mogoče verificirati čas pihoda v cilj. Preverjeno in dokazano. ;>
 klopotec
Še vedno mi neto čas čisto zadostuje. Da se približno orientiram, koliko sem vložil v tek. Sicer pa mi čas niti ni tako zelo pomemben.
 spela*
luzr napisal/-a:Iz bruto časa, ki je naveden na uri v cilju je mogoče verificirati čas pihoda v cilj. Preverjeno in dokazano. ;>

Že mogoče, ampak na ta način ne moreš dokazati, da si sploh pretekel celotno traso oziroma tekel čez start in mimo kontrol. Na fotografijah s cilja se lahko znajdeš tudi tako, da startaš nekje na Prešernovi cesti.

Na Ljubljanskem maratonu so tekmovalci uvrščeni na podlagi bruto časa.

To se utegne nekoč celo spremeniti. Še vedno pa ne vem, zakaj bi za mojo evidenco ali, na primer, za kakšno stavo bilo pomembno, kako daleč od startne črte sem se postavila. A nam je pomembno to, kdo se bo bolje drenjal, ali to, kdo bo bolje tekel?

Nekateri, tudi ženske, med treningi ustavljajo uro, kadar morajo koga čakati in se zanašajo na neto čas. To je sprejemljivo, ker jim gre za njihov pretečeni čas.

Nekateri, tudi moški, trenirajo tako, da raje pišejo kot tečejo. Potem nastajajo debate o bruto in neto časih, medtem ko nas veliko bolj zanimajo programi treningov. :lol:
 Igi69
luzr, zate, zame in za veliko večino je pomemben zgolj neto čas. To je tisti dejanski čas, ki ga porabiš za 21 km.

Bruto čas je pomemben le za tistih prvih deset, ker se med njimi talajo taprave nagrade. Če bruto časa ne bi bilo, bi se lahko zgodilo, da bi tisti, ki bi prvi pretekel v cilj, v resnici ne bi bil prvi..
 nana
@luzr: Tvoje razglabljanje o bruto in neto času ne vzdrži. In zdi se mi, da si edini na forumu, ki misli, da je bruto čas pavi pokazatelj tega kako si tekel. Če je še kdo, ki se z njim strinja, naj me pa popravi. Če pa ni, je pa očitno nekaj s tem narobe. :roll:
 tadej.
Tudi sam sem bil letos na svojem prvem polmaratonu, samo meni je neto čas bolj realen, saj sem na začetku čakal kar dolgo časa po poku pištole preden se je začelo zares teči. Naslednje leto imam izboljšati svoj dosežek, ki znaša 1.33 in to mi je orientacija. Bruto čas je bil pa slabši ravno zaradi zgoraj napisanega. Bruto čas meni pove samo neko mesto v razpredelnici.
Uporabniški avatar
 tae
"Sori folk" ali je bilo v tej temi sploh že kaj konkretnega rečenega o naslovu teme: TRENING POLMARATONA. Pustimo bruto in neto čas, vsak naj upošteva tistega, ki mu bolj paše.

Na dan z besedo kako se pripravljate sedaj v baznem obdobju za svoj prvi polmaraton v letu 2009.
 luzr
Mnenja ljudi so pomembna, četudi se z njimi ne strinjamo.
Ker nisem hotel pretiravati v temi o stavi med spelo* in mano, raje razglabljam o različnih stvareh o polmaratonu tukaj.
Lahko sem tudi tiho in si mislim svoje ter treniram skrivaj...
Razprava o bruto in neto času je verjetno koristna za nekatere, ki ne tečejo na tekmi vsak mesec. Mar ne?

Igi69 in tadej. sta povedala tisto, kar je dejansko res. To ste nakazovali tudi ostali.
Torej nihče ne gleda v katerem delu "jakostne skupine" je prišel v cilj?
Ali nihče ne primerja svojega dosežka z ostalimi v skupni uvrstitvi?

@nana: A si huda? :)

@spela: Odgovori na tvoje komentarje mojih citatov...
Težko štartam na Prešernovi, ker tam ne stanujem...
Zanimivo kako bodo uredili razvrstitev tekmovalcev po neto času...
Zate je pomembno, ker tudi ti čakaje na druge ustavljaš uro med tekom na treningu in s tem izboljšuješ neto čas. *he, he*
Pa se postaviva zadnja v vrsto in se ne bo treba prerivati z nikomer...
Razen morda na cilju...
Po moje v obdobju pred zimskimi pripravami pretiravaš s količino teka.
Ampak to je tvoja odločitev.

Tae ve koliko ne treneiram in zato upravičeno vzpodbuja...

Od konca oktobra sem s skrivnimi sotekačicami tekel povprečno enkrat tedensko 6 do 9 km, opravil en vzpon v sredogorju in tekel na enem gorskem teku.
Poleg tega sem večkrat sprehajal psa, kar pomeni kratke šprinte in stopnjevanja.

Torek: 5 km hoje s šprintom 50m na vso moč navzdol
Četrtek: veslanje, ogrevanje 10 min, 100m v 21 s na 4 poziciji, 4 km hoje v hrib z lahkim tekom
Sobota: 4 km hoje s stopnjevanji 2x50m po asfaltu

Če se zdi komu zgornje smešno, naj poudarim, naslednji dan sem bil vedno zelo, zelo utrujen ker je bilo treba obvadovati še štirinožca
 edo-brko
Lp!

Luzr je sigurno zelo brihten fant, da ne bi vedel kaj je pravilno. Vprašanje je le zakaj vstraja z "bruto" časom in kakšen razlog ima za to. V svoji razlagi (16.12. ob 00.29) je čisto korektno obrazložil vso stvar vendar je v parih primerih zamešal jabolka in hruške:

"bruto pribitek je na tekmi dobljen izključno pred štartom" - čigavim?
" iz bruto časa, ki je naveden na uri v cilju je mogoče verificirati čas prihoda v cilj". Mogoče res, vendar na prireditvah, če nimaš čipa oz. te ta ne registrira nisi uvrščen (diskvalificiran).
Tako kot je naknadno vnešeni neto čas nepreverljiv in nedokazljiv podatek je NEPREVERLJIV in NEDOKAZLJIV tudi BRUTO ČAS na uri v cilju (pokaže le čas prihoda v cilj), ker ne pove kdaj si začel teči ali si sploh tekel in si na progo prišel zadnjih nekaj 100 m.

"Neto" čas je uradno izmerjen in registriran čas organizatorja-časomerilske službe, zato ni naknadno vnašan v rezultate. Najbrž tudi nisi mislil na tega temveč na čas (neto) ki ga vsak posameznik meri z svojo uro?! To je pa drugo,tu pa so možne manipulacije! Isto kot z prihodom v cilj. Če nimaš čipa nimaš ne neto in ne bruto časa.

Luzr - nisem še zasledil konkretnega odgovora (obrazložitve) zakaj je neto čas nerealen. Upam, da boš to storil.

Pa še to! Kar se tiče stave Špela* - Luzr je verodostojen le neto čas (kjer se časi merijo z čipi) ali udeležba na prireditvi, kjer je manjše število sodelujočih,kjer lahko startata istočasno (skupaj) iz prvih vrst oz.je razlika med bruto-neto časom neznatna (1-2 sekundi), ki med samim tekom zbledi.
V tem kontekstu je pomembno dvoje (in to morata doreči): kdo od vaju prvi priteče v cilj (bruto-ni realeno) ali kdo hitreje (čas) preteče določeno razdaljo (neto- dejanski čas teka).

Če sem malo "nasmetil" pa še to vprašanje. Luzr - kakšen bruto čas bi imel in koliko bi pretekel (kakšno uvrstitev dosegel) svetovni rekorder Gebre, če bi n.p. na NY maratonu startal nekje na 25000 mestu.

Kot pravi Tae je to postranska stvar, ki pa je bolj interesantna, kot treningi, ki jih bosta sodelujoča itak prilagajala vsak sebi.
Uporabniški avatar
 IRA
tae napisal/-a:"Sori folk" ali je bilo v tej temi sploh že kaj konkretnega rečenega o naslovu teme: TRENING POLMARATONA. Pustimo bruto in neto čas, vsak naj upošteva tistega, ki mu bolj paše.

Na dan z besedo kako se pripravljate sedaj v baznem obdobju za svoj prvi polmaraton v letu 2009.

Jest tut še kr čakam, da bo kdo napisal kako je pametno trenirat, se pripravljat ... kako je z bazo, kdaj dodajat intervale, hribe :P :lol:

No ... vem pa kaj je neto in bruto čas ... al pa mi je zdej še manj jasno :twisted: :P :lol:

Kakorkoli ... obema želim luštno treniranje ... stava je le stava ... to itak vemo, da bo še zanimivo :D
 docca
Ira, jaz isto. Gledam, morda bo pa kdo kaj bolj uporabnega za nas, novince na 21 napisal.
Mi nismo tuk aklih za tiste sekunde:)
 docca
V Poletu je bilo v tednih pred Lj maratonom dosti napisanega o pripravah na 10, 21, 42 km. Če ima morda kdo dostop (člani) do njihovega foruma, bi lahko članke še tukaj pokazal in naredil mal reklame za Polet :D
 edo-brko
Lp!

No bom pa jaz na kratko nekaj napisal da bo za to temo. Ne vem, če bosta Ira in Docca z tem zadovoljna oz.če jima bo kaj v pomoč. Bo pa najbrž precej "strokovne" debate.

Trening oz. priprave za pol- maraton na grobo obsega obdobje 3-5 mesecev, odvisno od "podlage", kakšne cilje (rezultate) želiš in kako "zahtevno" si pripravljen delati.

To obdobje obsega tri cikluse oz.faze:

-trening vzdržljivosti (t.i.baza); ko nabiramo kilometre (vzdržljivost) z
manjšo intenzivnostjo
-trening hitrosti; večji povdarek na hitrosti kot dolžini teka (hitrostna
vzdržljivost)
-tekmovalni ciklus; ko pilimo formo (hitrost in razdalja) ter priprava pred
tekmo.

Znotraj teh ciklusov obstajajo posamezna obdobja, ko dajemo povdarek posameznim elementom (kratek tek, lahkoten tek, tempo tek, dolgi tek, intervali, pospeševanja, tek v klanec,..), ki so odvisni od raznih dejavnikov (dolžine razdalj, hitrosti, intenzivnosti, števila serij, števila ponavljanj,...).
Vse to je potrebno združiti v celoto, ki bo dala rezultat posamezniku. To mora ugotoviti sam.

Obstajajo raznorazni podrobni načini (objavljeni tudi v prispevkih na forumu) za vse razdalje, vendar so ti v glavnem prirejeni za vrhunske dosežke in za večino nas "smrtnikov" neprimerni. Kar je za nekoga dobro ni nujno, da bo tudi za drugega, zato je potrebno prilagajanje razmeram in inprovizacija, da odkriješ kaj je prav zate.

Vse to pa je odvisno od tega kaj želiš doseči (vrhunski rezultat, boljše od prijatelja ali le zgolj bolj organizirano vadbo), koliko si pripravljen vložiti v trening (trdo garanje,dosledno izpolnjevanje programa) in nenazadnje od svoje objektivne zmožnosti (starost, telesne dispozicije,..).

V grobem je to. Opisovanje do podrobnosti vsako malenkost ni smiselno. Treba je probat in poiskat pravo zase.

Treba je delat, prav delat in kvalitetno delat.
Uporabniški avatar
 tae
edo-brko, za uvod, da se tema premakne malo v smer konkretnih treningov si to super napisal. Si to od kje prepisal ali iz glave ? (saj nima veze, da ne bo spet prišlo do vojne besed :D )-zdaj sva že kolega, a ne.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA