- 20 Mar 2010, 14:19
Dej Bojan ti malo manj pametuj pa raje pejt kakšne svoj '' vrhunski '' trening narest!
Bojan Ambrožič napisal/-a:Takole vam bom odgovril na tole vprašanje. Na začetku svoje tekaške poti sem tudi jaz razmišljal na ta način DLJE JE BOLJE. V dvem mesecih sem s čiste nule prišel na čez 20 km. Počutil sem se super, saj se mi je zdelo da delam dobro. Vendar neštete poškdobe zaradi velikih razdalj, stotine pretečenih kilomtrov na mesec, pa sem bil še vedno med zadnjimi na tekmi, so me naučile da temu ni tako. MANJ JE VEČ, je pravi odgovor na vprašanje kako trenirati. Sedaj vem da čisto zadostuje zgolj 100 km na mesec, če se teče hitro. Ni point v tem koliko km se preteče, ampak kako hitro se jih preteče. Tudi najboljši ultraši daleč od tega da tečejo počasi.
Pač kaj hočem reči, da ni problem preteči teh 21 kilometrov, ni pa to ne zdravo, pa niti pravi tek ne. Sploh če nekdo rabi 4 ure za 20 km, kar je počasnejše od povprečne normalne hoje. Problem je v tem da te: Ali lahko pretečem 21 km/ 42 km izvirajo pogosto iz bedastih stav nastalih ob enem pivu preveč.
Se pa strinjam s tem. Na začetku se je meni tudi blazn fajn zdelo, ko sem pretekel svojih prvih 10 km, prvih 20 km ipd. Ampak to dejansko ni vredno nič. Pri teku štejejo samo sekunde in ne koliko kilometrov si sposoben preteči preden crkneš.
Prej kot to spoznaš bolje je. Jaz sem rabil za to spoznanje potreboval skorajda 3 leta. 3 leta sem tekel popolnoma narobe.
Dej Bojan ti malo manj pametuj pa raje pejt kakšne svoj '' vrhunski '' trening narest!