prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Tekac_Anton
Bojan Ambrožič napisal/-a:Takole vam bom odgovril na tole vprašanje. Na začetku svoje tekaške poti sem tudi jaz razmišljal na ta način DLJE JE BOLJE. V dvem mesecih sem s čiste nule prišel na čez 20 km. Počutil sem se super, saj se mi je zdelo da delam dobro. Vendar neštete poškdobe zaradi velikih razdalj, stotine pretečenih kilomtrov na mesec, pa sem bil še vedno med zadnjimi na tekmi, so me naučile da temu ni tako. MANJ JE VEČ, je pravi odgovor na vprašanje kako trenirati. Sedaj vem da čisto zadostuje zgolj 100 km na mesec, če se teče hitro. Ni point v tem koliko km se preteče, ampak kako hitro se jih preteče. Tudi najboljši ultraši daleč od tega da tečejo počasi.

Pač kaj hočem reči, da ni problem preteči teh 21 kilometrov, ni pa to ne zdravo, pa niti pravi tek ne. Sploh če nekdo rabi 4 ure za 20 km, kar je počasnejše od povprečne normalne hoje. Problem je v tem da te: Ali lahko pretečem 21 km/ 42 km izvirajo pogosto iz bedastih stav nastalih ob enem pivu preveč.

Se pa strinjam s tem. Na začetku se je meni tudi blazn fajn zdelo, ko sem pretekel svojih prvih 10 km, prvih 20 km ipd. Ampak to dejansko ni vredno nič. Pri teku štejejo samo sekunde in ne koliko kilometrov si sposoben preteči preden crkneš.

Prej kot to spoznaš bolje je. Jaz sem rabil za to spoznanje potreboval skorajda 3 leta. 3 leta sem tekel popolnoma narobe.

Dej Bojan ti malo manj pametuj pa raje pejt kakšne svoj '' vrhunski '' trening narest! :evil:
 Luka Ljubič
Bojan Ambrožič napisal/-a:Takole vam bom odgovril na tole vprašanje. Na začetku svoje tekaške poti sem tudi jaz razmišljal na ta način DLJE JE BOLJE. V dvem mesecih sem s čiste nule prišel na čez 20 km. Počutil sem se super, saj se mi je zdelo da delam dobro. Vendar neštete poškdobe zaradi velikih razdalj, stotine pretečenih kilomtrov na mesec, pa sem bil še vedno med zadnjimi na tekmi, so me naučile da temu ni tako. MANJ JE VEČ, je pravi odgovor na vprašanje kako trenirati. Sedaj vem da čisto zadostuje zgolj 100 km na mesec, če se teče hitro. Ni point v tem koliko km se preteče, ampak kako hitro se jih preteče. Tudi najboljši ultraši daleč od tega da tečejo počasi.

Ni res da ni pomembno koliko km se preteče na mesec... drži pa da ni vedno bolje še povečevati količino no račun zanemarjanja intenzivnosti... Treba je najti pravo razmerje med količino pretečenih km in intenzivnostjo treningov.
V prvem koraku lahko povečamo količino pretečenih km glede na prejšnje leto, da imamo
v drugem koraku večjo bazo za treniranje specifične vzdržljivosti (intenzivni treningi).
In v teku na razdalje 3km+ potrebujemo izjemno veliko bazo... ko praviš da je 100km na mesec čisto dovolj - to izvira iz tvojih izkušenj, vendar se zelo motiš... Mogoče da je zate to dovolj, za nekoga drugega veliko premalo. Potrebno je pogledati koliko časa smo pripravljeni nameniti treningom, kakšen namen imamo (tek za zabavo, ali za vrhunske rezultate), in pa moramo biti realni - "tudi najboljši trener nemore iz osla narediti konja" (upam da nisem koga užalil s tem, ni moj namen žaliti). Normalno da nemoremo za nekoga pripraviti načrt treningov 2x dnevno, če je njegov domet mogoče 9min 30sec na 3000m... enostavno ta oseba nemore zapravljati toliko časa za cilj, ki v vrhunskem športu ne pomeni ničesar. Tako osebo moramo spodbujati da teče za zabavo, in se odkrito pogovoriti, da ne sanjari o velikih ciljih ki jih nebo nikoli dosegel.
 PATRUSA
9. 30 na ,3000m ni razultat katerega bi bilo za zanemarjat,v kolikor so ambicije tekmovalne potem je vredno vstrajat.Kar se pa ostalega tiče res mislim ,da je vse preveč tistih ,ki tukaj na tem forumu razmišljajo kot profisjonalci .Skrbi me predvsem tisti rekreativec,ki v sebe daje substance samo zato da zmaga na rekreativni tekmi in ki razmišlja zgolj o času to je pot ki vodi v...
Rekreativni tek ni tek -hlastanje za rezultati je sproščanje in vse še kaj drugega.
Iti na 21km po mesecu tekanja je ,mučenje svojega telesa in razmišljanje, da se to lahko preteče ni vmesno lahko se vendar v veliko škodo svojemu telesu.
Tekmovalne ambicije in pot k bolšim rezultatom zahteva veliko več . ...tek na dolge proge je tek na dolge proge.
Uporabniški avatar
 flister
@jaz: probaj preteči kakih 15-17 km za trening, da vidiš kje približno si.
Določi si tempo in se ga drži na malem maratonu. Tudi, če se boš počutil "very olipic" tisti dan, se drži nazaj, pa če vsi letijo mimo tebe. Po 16-tem km je najtežje ;)
Pa srečno ...
Uporabniški avatar
 Bojan Ambrožič
Kot prvo nisem mislil nič slabega, kot mi očitate, ampak le opozoriti na zelo pogosto začetniško napako. Saj je forum- ali ne smem povedati svojega mnenja? 100 km je res malo, a npr. Mitja Kosovelj mi je dejal da na vrhuncu sezone, ko ima veliko tekem preteče za trening samo okoli 80 km / mesec, pa je nekajkrat boljši tekač kot tisti, ki delamo (jaz jih nekje okrog 160 km) precej večje razdalje. Res pa da pozimi za bazo dela tudi ogromno kilometrov na mesec. Na kratko povzetek mojega mnenja: bolj pomembna je intenzivnost treninga, kot pa samo kvantitativno število kilometrov (nisem poizvedoval samo pri Kosovelju, ampak tudi pri nekaterih drugih odličnih slovenskih tekačih, ki so opisali svoje priprave). OK, res pa da nas je kar nekaj na tem forumu, ki ne bomo nikoli tekli niti približno tako hitro kot najboljši, ampak osnovni koncept treninga pa mislim da je podoben. Učimo se pač o tistih boljših od nas, ki znajo bolje od nas; v tem primeru ne npr. računati, ampak teči. Vsakemu pa seveda prepuščam svobodno izbiro da trenira kot mu najbolj paše. Poznam tudi take, ki so 21 km tekli brez vsakega treninga - pa seveda tudi nimam nič proti, samo posebno zdravo se mi ne zdi ...

PS: Saj ne vem, če je sploh vredno da se oglašam. Sedaj sem povedal svoje. Tako ali tako ne boste (pravilno) razumeli. Nekaj vas je takih tu na forumu, ki samo iščete priložnost da zagrizete v meso. :wink: Pa dober tek!
 Luka Ljubič
Bojan Ambrožič napisal/-a:Kot prvo nisem mislil nič slabega, kot mi očitate, ampak le opozoriti na zelo pogosto začetniško napako. Saj je forum- ali ne smem povedati svojega mnenja?

Bojan vemo da nisi nič slabega mislil, in ti tudi nihče ne očita ničesar, oz. vsaj jaz nisem tega zasledil. Prav tako smo ostali povedali svoje mnenje, ki se razlikuje od tvojega, vendar to ne pomeni da ti nesmeš povedati ničesar, oz. da ti bomo kaj očitali.

Bojan Ambrožič napisal/-a:Mitja Kosovelj mi je dejal da na vrhuncu sezone, ko ima veliko tekem preteče za trening samo okoli 80 km / mesec

To enostavno nemore držati... mogoče 80km / teden ... pa še to bi bilo malo za tekača na tako dolge razdalje... Mogoče se zgodi kakšen teden v vrhuncu sezone da je samo 80km /teden, vendar ni to stalni trening.
 hervard
Bojan Ambrožič napisal/-a:Sedaj sem povedal svoje. Tako ali tako ne boste (pravilno) razumeli. Nekaj vas je takih tu na forumu, ki samo iščete priložnost da zagrizete v meso. :wink: Pa dober tek!

meni se bolj zdi da je bil "jaz" tisti ki je bil "pogrizen" in se zato več ne oglaša. jaz vas prebiram že kakšen mesec, vse teme, od prehrane in zdravja, pa vse do stav in nagradnih iger. to pa zato ker sem se odločil da grem na radence na 42 km v 11tih tednih. in ker sem predvideval tak odziv kot ga je bil deležen "jaz" raje nisem spraševal za nasvete. moja baza je bila okrog 30 km na teden, nikoli pretekel več kot 8 km v kosu, pozimi pa sem še skoraj 2 meseca počival zaradi ahilove tetive.

in sem predvidel točno take odgovore, tako da me je že vnaprej minila debata z ljudmi ki trdijo da v tem ni smisla, pa da ni užitka, pa... :roll:

za mano so trije tedni in 150 pretečenih kilometrov, malce blagih težav s pokostnico in ahilovo tetivo, vendar nič takega da bi mi "solze tekle" ali da bi "neverjetno trpel" ali se celo zadeval s protibolečinskimi tabletami (kar so vse izrazi tekačev s tega foruma ki tečejo že leta). v nedeljo sem pretekel 21 km v nekaj več kot 1:50:00 in sem bil brez kakršnihkoli bolečin, z nasmehom na obrazu in še isti dan opravil še 10km sprehod po klancih z otrokom v vozičku. glede na to da je bil to distančni tek po gozdnih poteh in klancih, si upam trditi da bi polmaraton brez težav že sedaj odtekel v 1:45:00, kar je zame več kot soliden čas in niti blizu "štirim uram za 20 km".

42km bom odlaufal nekje med 3:30 in 4:00, če pa ne bo šlo pa me tudi ne bo bolela glava, vsekakor pa ne nameravam trenirat "s solzami v očeh" ali pa s kakšnimi poškodbami za vsako ceno da bi imel po možnosti trajne posledice. po mojem prepričanju je že kronično zvijanje noge dovolj da preneham s tekom, rehabilitiram nogo, opravljam redno vaje za krepitev gležnja in se vrnem na tekaške steze. ne pa da se mi noga zvije "parkrat na teden" (in da zvine celo delim v kategorije) in da vseeno forsiram telo :wink:

tako da, "jaz", neke garancije da boš 21 km pretekel ni (odvisno od tvojih športnih preddispozicij), delaj pa s srcem, trdo, če pa bo prehudo pa vedi da je vedno še kakšen poznejši tek na katerega se lahko prijaviš. večino potrebnih nasvetov boš pa našel na tem forumu, kjer tudi tisti ki so včasih malo bolj zateženi brez težav delijo svoje izkušnje in s tem nesebično pomagajo nam "zelencem".

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA