prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

žabc
Tudi jaz se pridružujem občudovanju glede zgodnje ure in predvsem glede narejene kilometraže. Vsaka čast vsem,ki se resno spoprijemate z ultra treningi ter hkrati uspešno krmarite skozi življenjske čeri. Če je volja, se da vse kar si človek zamisli!!!

Moram pa hkrati izraziti dvom v smotrnost tega početja. To ne govorim kot izkušen vsevedi maček, ker ima mnogo izmed daljši športi staž kot jaz. To govorim iz izkušenj, ki sem si jih pridobil v zadnjih treh letih ter kot zvest "spremljevalec" treningov izkušenejših tekačev (Mravlje, trije udeleženci letošnjega Špartatlona,...).
Povedal vam bom svojo zgodbo, ki je identična vsem trem letošnjim udeležencem Špartatlona-vsi so ultratriatlonci. Ko sem začel resno trenirati, je bila moja bazna hitrost okrog 4:45 in je z tedni naglo padala. Prav tako se je kilometraža zelo hitro povečevala in tako že v zimskem času presegla štiri ure (še sedaj se živo spomnim treninga, ki sem ga izvajal v snegu od desete zvečer do dveh zjutraj - dva in polkrat izpod Šmarne gore do centra in nazaj). Ko so bili na sporedu toplejši dnevi, je moj trening že obsegal 5 in 6 urne teke. Moram povedati, da sem le redko katerega končal brez velikih bolečein, ki so ostale tam še kar nekaj časa - ter s tem seveda škodovala ostalemu treningu. Pulz v baznem obdobju je pri daljših tekih prišel tudi do 160. Vse skupaj je peljalo v nek začaran krog, iz katerega sem le s težavo splezal.
Lansko zimo sem korenito spremenil način tekaškega treninga. Moja bazna hitrost ni presegla hitrosti 5:30min/km, najdaljši tek, ki sem ga izvedel pa je bil 3urni tek pulzu pod 130. Vse preostale "bazne" teke sem opravil v avg pulzu do 125. Brez enega treninga hitrosti sem štartal na supermaratonu Zagreb Čazma (62km) in ga pretekel v 4:20/km. Pravtako sem z najdaljšim trening tekom 3ure startal na 8urnem Formaratonu in pretekel 94km ter dva meseca kasneje tekel nepretrgoma 14 ur (trojni iron).
Za zanimivost naj povem, da je s tem konceptom baznega treninga (kasneje z dodatkom hriba in 400metrskimi intervali) kolega maratonec spustil rezultat v maratonu iz 2:56 na 2:48-april, na 2:47-maj in 2:44-september.

Sam sem zagovornik pametnega treniranja in zagovornik, da lahko glava nadomesti številne pretečene ure oziroma številne pretečene kilometre.
Problem tako dolgih tekov v tako zgodnjem obdobju je v veliki možnosti poškodb in hkrati v veliki možnosti stagnacije oziroma platoja, ki nastane ob nezadostni oziroma neprimerni periodizaciji. Pa tukaj ne gre toliko za sam rezultat, kolikor bolj o tem, da poskušamo skozi celo tekaško leto na nek način po malem dodajati.

Tudi naša neponovljiva tekaška legenda Dušan Mravlje ima o tem prav podobno mnenje. No, morda imam pa jaz takšnega kot on:)

Še enkrat fanta kapo dol za vajin dosežek. Prav v veselje se mi bo pridružit na kakšni vaši naslednji turci...a morda bom jaz malo prej zavil na avtobusno ostajo:)

Lep ultra pozdrav
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Žabc dobr si napisal tudi sam tako mislim. Popoln nesmisel je da človek misli da več res da več, zato večkrat predvsem zaradi zagnanosti in ob "videnju" le cilja pozabimo na svoje telo tako da je pretreniranost en dva tri tukaj. Glede mojih izkušenj lahko povem čist isto, za maratone sem delal tedenske treninge do 17 km in enega na vikend do 32 (PST krog), tečem pa vedno po občutku oz kako je telo takrat spočito (utrip). Kar lahko povem da sem za 10 min izboljšal letošnji rezultat v Radencih, kjer vemo so kar fajn hude razmere - za ene :mrgreen: :-- . Intervalov pa tega nikoli nisem delal specifično edino zadnji teden sem naredil eno dirkanje po hribih kolko sem pač zmogel šprintov (Rožnik in okolica) ter 3 dolge intervale 1 km tri dni prej, da sem izpraznil glikogenske rezerve in začel s polnjenjem. Za ultre delam tedensko isto kilometražo razen vikend je primerno daljši (za Steyr je bil 70 km pa to le eden saj sem jih stopnjeval 40,50,60,70 po programu).

Tak da ja po mojem je tudi "Manj več" vendar pa mora biti vložek primeren drugače res ne prideš nikamor.

Lp

Uroš
Uporabniški avatar
 zajc
Žabc, se strinjam s tabo. "Počasi se daleč pride". To kar si napisal sem že sam ugotovil, samo nisem bil prepričan, če prav razmišljam.

V svoj zagovor moram povedati, da je slučajno naneslo, da je bilo ta mesec nekaj dolgih tekov - trije teki (75, 80 in 50) - drugače imam običajno večino tekov trajajočih med 1-2 uri s precej počasnejšim tempom kot na tekmah. Enostavno poslušam telo in prilagajam dolžine počutju in stanju telesa. Jaz sem ugotovil, da mi najbolj pašejo teki med 15-20, čez vikend en tek malce daljši, med 20-30, in enkrat na dva meseca kakšen daljši od 50. Če je kakšno tekmovanje, mogoče spustim kašen dan ali dva počitka, vendar od ustaljenega vzorca več ali manj ne odstopam. Mesečno mi to znese med 300-400, ko še lahko kontroliram poškodbe in dobro počutje. Naj omenim, da tečem samo z "navadno" štoparico, da vidim kako "počasi" tečem in da razdalje izmerim tako "na oko" in se (še) ne obremenjujem s hitrostjo.

Vsekakor bom upošteval tvoj nasvet, poslušal bom samega sebe in nadaljeval tako, kot sem si zastavil - po pameti in da ne bom pozabil zakaj sem začel teči - zaradi užitka :mrgreen:
Uporabniški avatar
 natasa
.Prav z zanimanjem in občudovanjem berem poročila z ultra treningov, hkrati se sprašujem od kod vam volja za vse pretečene ultra treninge. Tudi sama se imam za ultramaratonko :? pa priznam, da še nikoli nisem odtekla ultra treninga. Moj najdaljši trening je cca 40 km(1x), drugače ( 36-38km). Mislim, da telo po ultra preizkušnji potrebuje dobro regeneracijo, da lahko preprečimo poškodbe in si dobro odpočijemo, da lahko ostale treninge naredimo 100%.

Se popolnoma strinjam z Žabcem in s ponosom 8) lahko povem, da je moj trening podoben njegovemu ( tu se moram zahvaliti mojemu možu Robocopu, ki je postal prava enciklopedija, kar se tiče treningov).

Žal pa ne poznam recepta kako, preprečit poškodbo po klancu navzdol, saj sem se obakrat, ko sem ga odtekla na polno tudi poškodovala :( , na srečo je moje koleno že sanirano, ampak sem se zaradi preventive odločila, da bom do decembra počivala in se zdrava in spočita pripravila na svojo prvo etapno tekmo TRANS SLOVENIJA :heart .

Se vidimo na štartu :wink: .

:wink:
Uporabniški avatar
 ROSI64
natasa napisal/-a: na srečo je moje koleno že sanirano, ampak sem se zaradi preventive odločila, da bom do decembra počivala in se zdrava in spočita pripravila na svojo prvo etapno tekmo TRANS SLOVENIJA :heart .

Čestitke :clap: :clap:
Uporabniški avatar
 grb
Od kje volja do ultra treningov?

Pri meni je v bistvu tako, da vsega skupaj sploh ne jemljem kot treninge in tekme, saj mi je za rezultate bolj ali manj vseeno. Taki dolgi "treningi" (prava ultra je bila to sele prva) so ponavadi bolj v smislu "izletov". Recimo gremo k starsem na kosilo, familija gre z avtom jaz pa pes :) Ali pa tecem po nekem novem terenu in je vedno zanimivo, le kaj je za naslednjim ovinkom. Potem je treba se nazaj in se hitro nabere 30+ km.

Tecem vedno po obcutku, brez kakega resnega nadzora nad HR ali hitrostjo. Kakor mi pac pase. Jutranje ure, pa kot je ze zajc napisal, ko pridem jaz iz teka, se zena in otroci ravno dobro zbudijo (al pa se to ne) :)

Drugace pa moji obicajni treningi trajajo tam od 2 do 20 km, s tempom 4:45 do 5:45/km, kakor kdaj. Zjutraj vedno pocasneje kot ce grem kdaj popoldne. Nimam pa za razliko zajca in Urosa nobenega problema teci tudi zvecer. Tako da me prav ima, da bi enkrat naredil en dolg nocni izlet :) Je kdo za stvar? :wink:

G.
Uporabniški avatar
 markor
žabc napisal/-a:...
Lansko zimo sem korenito spremenil način tekaškega treninga. Moja bazna hitrost ni presegla hitrosti 5:30min/km, najdaljši tek, ki sem ga izvedel pa je bil 3urni tek pulzu pod 130. Vse preostale "bazne" teke sem opravil v avg pulzu do 125. Brez enega treninga hitrosti sem štartal na supermaratonu Zagreb Čazma (62km) in ga pretekel v 4:20/km.
...

Oj,
lahko nekaj vprašanj - ker se mi zdi da sem "nekaj spregledal":
- kolikšen del (recimo časovno / po km) tvojih treningov pa je bil hitrejši od tempa (4:20) na Čazmi?
- ali pa si prepričan, da ti je "hitrost ostala" že od prejšnjih sezon treniranja?
- nasploh - po tvojih in kakšnih drugih izkušnjah - kolikšen del treninga bi naj bil (kar se tempa tiče) hitrejši od predvidenega tempa na maratonu in kakšen del počasnejši?
Hvala!
lp
m
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
natasa napisal/-a: na srečo je moje koleno že sanirano, ampak sem se zaradi preventive odločila, da bom do decembra počivala in se zdrava in spočita pripravila

Sem zelo vesel zate :clap:

natasa napisal/-a:na svojo prvo etapno tekmo TRANS SLOVENIJA :heart .

Torej bo konkurenca :twisted: (upam... :roll: )
 žabc
Markor,
še enkrat ponavljam, da je to le moj način treniranja...in se s tem lahko razlikuje od drugih.
Prvo in drugo sezono sem naprimer izvajal treninge, ki so bili tako ubijalski, da se nisem pobral kar nekaj časa ter sem se moral na njih res zeloooo pripraviti. Eden takih treningov hitrosti, tempa je bil npr. 12x2000 v tempu okoli 3:45min/km. Opravljal nisem nobenih krajših intervalnih treningov (npr. 400m intervali). Rezultati niso bili taki kot je bil energijski vložek napora...mislim da zaradi prevelikega napora (ki sem ga moral jaz kombinirati s še dvema disciplinama).
Letošnje leto nisem vključil niti enega treninga tempa, temveč sem kljub mojemu "ultraštvu" vključeval v trening 400m intervale. Prej sem se seveda posvetil že prej omenjeni počasni bazi in seveda gorskemu teku za moč (do 12 intervalov po 5 minut).

edini trening, ki je bil malo hitrejši od tistega v Čazmi je bilo testiranje na 10km (stadion), ki sem ga pretekel pod laktatnim pragom in v tempu 3:40/km. Hitrost mi pa po vsej verjetnosti ni ostala od prejšnje sezone.

Bistvo počasne baze je v treniranju maščobnega sistema, ki je odločilen pri teku na dolge proge. Mi imamo v telesu zgolj za 1900kalorij (1500mišice + 400jetra) glikogena, in če ne vnašamo nič v telo, je potem logično da nam preostanek energije lahko ponudi prav maščoba v mišicah in maščoba porazdeljena po telesu (podkožna + tista okrog organov). Zanimivo je, da nam da manj kot 0,1% potrebnih kalorij (1 kalorijo) tudi laktat:D
Kako hitro se lahko sprošča energija iz tega vira ter predvsem kolikšen je procent energije glede na celo, pa je tisto kar je na koncu pomembno.

Seveda je treba v bazo vključit tudi druge oblike teka: npr. fartlek, in pa nekaj kar je recept za dober "motor"...smučarski tek. Za tiste, ki ne marate snega :D so na voljo tudi rolke, ki so prav isto uporabne kot smuči...sam jih že pridno uporabljam. Imajo le eno pomankljivost...asfalt je malo trši od snega:)

Sam sem letos pretekel 3000km, a sem jih kar 900km pretekel na tekmi. Torej mi je ostalo za trening zgolj 2100km, kar pa ni nič kaj veliko glede na naše preostale ultraše.

Pameten trening ti želim
Uporabniški avatar
 grb
Ojla

Se en ultra tek (trening, izlet,....) je za mano. Tokrat brez druzbe, ce odmislimo bralca knjige na MP# playerju, pa se ta je omagal po 3 urah :-)

Kot vedno start pred hiso, tokrat v smeri proti Crnucam, tokrat ob bolj "normalni" uri okrog 8:30. Megla ali nizka oblacnost (bolje bi vedel g. Pecenko) in tam okrog 2 stopinji. V nahrbtniku mala zaloga vode, suhe slive in ena ISOSTAR ploscica (al nekaj podobnega).

Kot sem ze rekel, proti Crnucam in potem naprej mimo Tomacevega skozi Nove Jarse in pod Golovcem proti Sostrem. Tu se je cesta prvic postavila malo bolj pokonci :) Po kakih 2 km vzpona spust na drugo stran v dolino Besnice. Tam sen nekje okoli 30-tega km ostal sam, saj je iPod pokuril svojo zalogo energije, ker ga prejsnji vecer nisem dal polnit. mojo zalogo energije sem dopolnil z energijsko ploscico in jo v tisini mahnil dalje proti Dolskem.

V Dolskem (37 km tempo do tedaj 5:18) postanek v trgovini, ker se je zacel nekoliko pritozevati zelodec. Zapasal mi je en cokoladni krof z vanilijevo kremo in jogurt. Tempo je precej padel, ker sem vmes jedel in ker se je cesta spet postavila precej pokonci proti Sveti trojici. Iz usmiljanje do polnega zelodca in spostovanja do kar precej strmega klanca sem tek zamenjal s hojo. V cca 2 km sem pridelal priblizno 300m visincev. Noge so bile ze malce tezke in tek bi bil nesmiselen, pa tudi v tistem trenutku nemogoc (boste povedali tisti, ki boste sli v Soboto na Murovico :)

Od Sv. Trojice dalje pa je bilo vecinoma spet navzdol oziroma ravnina. Zbudilo se je sonce, temperatura se je od zacetka dvignila za kakih 10 stopinj in pocasi se je bilo treba slect. S tem se je povecala kolicina krame v nahrbtniku, tako da imam se najvec muskelfibra v ramenih :)

S celotnih 56 km sem zakljucil v 5 uraj in 17 minutah. Postanek v trgovini sem odstel. Pocutje na koncu zadovoljno utrujeno in ze komaj cakam Formaraton.

Pa se trasa: http://www.mapmyrun.com/route/si/ljublj ... 2054721096

lepo tecite

G.
Uporabniški avatar
 tek_v_snegu
Simpaticna zgodba G.
Tiste teske noge pa bi ti svetoval da imas pri sebi kaksne lahko presnovljive mascobe...tiste ki gredo kar v jetrno presnovo...brez encimov...Nekaj ekspertov je tukaj gor , ti bodo ze povedali v katerih sadezih jih dobiti. Morda se zmesasa kaksno namoceno suho sljivo...

Prijetno in ustvarjalno,

Cestitke za trening.
Uporabniški avatar
 grb
Uroš Sobočan napisal/-a:
btw dela se ekipa za formaraton pod mojim okriljem :wink:

Racunaj name. 60+ ti obljubim, delal bom na 70, ce bo kej vec pa :clap: :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA