prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Uporabniški avatar
 ROSI64
mare napisal/-a:Nimam nič proti tekaškim stezam, me samo to zanima od kje pride pozimi zrak v klet oziroma dvorano. Ga imaš kje spravljenega od poletja, ko naj bi bilo manj smoga?

Če ima fitnes dobro prezračevalno napravo, čisti tudi zrak ki pride od zunaj. :D
V ta fitnes, v katerega jaz zahajam ima dobro urejeno prezračevanje in pravo temperaturo v prostoru. Do sedaj, še ni bilo slabega zraka.
 brbr
Pozdravljeni

Mi lahko kdo, ki uporablja tekalno stezo (al pa kdo drug) pove kako najlažje izračunati "višinsko razliko", ki jo narediš pri naklonu 12 od 12.
Mogoče malo čudno vprašanje pa vseeno hvala za morebitne odgovore.

Lp Domen
brbr napisal/-a:Pozdravljeni

Mi lahko kdo, ki uporablja tekalno stezo (al pa kdo drug) pove kako najlažje izračunati "višinsko razliko", ki jo narediš pri naklonu 12 od 12.

Lp Domen

Če veš, koliko stopinjski naklon je to, lahko matematično izračunaš višinske metre na določeni razdalji (npr.100 m ali 1 km...), potem moraš samo vedeti, koliko kilometrov si pretekel in to je to... :roll:
Gre za pravokotni trikotnik, pri katerem poznaš hipotenuzo c: npr. 100 m ali 1 km, (ali pa je to kateta b??) in dva kota (eden je itak 90°, drugega veš, če so ti znane stopinje naklona!), kak "strokovnjak" ti bo znal izračunati...
http://sl.wikipedia.org/wiki/Pravokotni_trikotnik
http://www2.arnes.si/~mpavle1/mp/pravtrik.html
http://www.educa.fmf.uni-lj.si/izodel/s ... tb_pit.htm
... :mrgreen:

LP
 brbr
vencelj napisal/-a:
brbr napisal/-a:Pozdravljeni

Lp Domen

Če veš, koliko stopinjski naklon je to, lahko matematično izračunaš višinske metre na določeni razdalji (npr.100 m ali 1 km...), potem moraš samo vedeti, koliko kilometrov si pretekel in to je to... :roll:
Gre za pravokotni trikotnik, pri katerem poznaš hipotenuzo c: npr. 100 m ali 1 km, (ali pa je to kateta b??) in dva kota (eden je itak 90°, drugega veš, če so ti znane stopinje naklona!), kak "strokovnjak" ti bo znal izračunati...
http://sl.wikipedia.org/wiki/Pravokotni_trikotnik
http://www2.arnes.si/~mpavle1/mp/pravtrik.html
http://www.educa.fmf.uni-lj.si/izodel/s ... tb_pit.htm
... :mrgreen:

LP

HVALA :D
Poglej kaj piše na stezi. Ali je podatek v % ali stopinjah. Če je v % pomeni, da se v 100 m dvigneš 12 m. Če pa je v stopinjah, pa si jih pretvori v %.

Ne bi rad delal reklame, ampak sem našel eno preglednico v navodilih za kritino strehe. Z njo si lahko hitro pomagaš.

http://www.esal.si/images/stories/dokum ... ontazo.pdf

Sem jo tudi skopiral. Podpičje je delimiter.

Naklon (stopinje - procenti)
7° 12,3%; 18° 32,5%; 30° 57,8%; 42° 90,1%
8° 14,1%; 20° 36,4%; 32° 62,5%; 44° 96,6%
10° 17,7%; 22° 40,5%; 34° 67,5%; 46° 103,6%
12° 21,3%; 24° 44,6%; 36° 72,7%; 48° 111,1%
14° 25,0%; 26° 48,8%; 38° 78,2%; 50° 119,2%
16° 28,7%; 28° 53,2%; 40° 84,0%; 52° 128,0%

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
 mare
Saj stvar je matematično čisto preprosta. Če je izražen naklon v procentih se dvigne za toliko procentov kot je procentni klanec. Primer: pri 5% klancu se na vsak kilometer dvigne za 50 metrov.

Če je kot izražen v stopinjah se dvig izračuna s pomočjo kotnih funkcij. In sicer tako, da razdaljo pomnožimo s tangensom kota. Paziti je seveda treba, ker običajno kote izražamo v stopinjah, kalkulator pa računa običajno v radianih. Primer: klanec (kot) 10° je 0,1745 radiana. Tg 0,1745 =0,176 To pomeni, da kot 10°ustreza 17,6% klancu in dvigu 176 metrov na 1 km.

Pri tisti tabeli krovcev je pa nekaj manjših napak. Upam, da so pri strehah bolj natančni, drugače zna puščati.
Pozdravljeni vsi , kateri spremljate to temo.
sem cisto frisn na tem forumu in tudi zacetnik kar se tice teka malo bolj resno.
V oreteklosti sem vedno tekal , z obcasni,i presledki ampak od kar pomnim me je tek vedno motiviral in nikoli secga nisem navelical z razliko ostalih sportov.
No zadnje leto sem zacel ponovno malo bolj se posvecati teku . Nekoc v mladost ko sem tekal vsak dan po 10 km in vec sem si rekel da hocem enkrat odteci veliki maraton. No leta so minevala in nikakor da se zares posvetim , vedno nek izgovor. vedno predolgi premori itd,..
No sedaj pri 38 sem si zadal cilj da do svojega 42 leta hocem oddteci veliki maraton ,za svoje zadovoljstvo in ne zaradi nekega tekmovanja,....
In tako sem se odlocil da letos prvic zacnem zares - torej da se udejstvujem na tekih, krosih, polmaratonih,.. in tako sem se prvic v zivlenju prijavil na Kraski polmaraton -22 .Marca 2015.
in sedaj da navezem zakaj to objavljam na pod to temo? zaradi obsega mojega dela , treniram samo na tekaski stezi. zdaj sem pa malo skepticen saj ne vem ali bom zmogel preteci 21-kto ceprav nisem treniral na kopnu oz. zelo malo??
Tukaj bi prevsem naprosil uporabnika Pixy - јa , kateri je tezkotekac na stezi , za odgovor.
sicer treniram se vaje na stangi , ter vaje z lastno tezo , ampak vsak dan odtecem na stezi priblizno 10 km. treniram pa sedaj ze redno vsaj 2 meseca. polmaraton je cez dober mesec dni. moja hitrost pri teku na stezi je razlicna , trenutno z lahkoto tecem z 10,6 km/h.
Moj cilj je preteci 21 km pod 2 urama. ( sledim nekem 8 tedenskem programu za pripravo na polnaraton).Na kaj se naj osredotocim, ko bom tekal z grupo ljudi? malo me je strah da me bo zaneslo in bom hotel tekmovati z njimi in njihovim tempom ? kako je s pitjem na teh tekmah, kako z hrano ? se da brez hrane preteci 21km ob seveda mojih sposobnostih?
imam se en problem- namrec strasno me moti ko se potim in mi kaplje potu polzijo po obrazu! na stezi tako imam brisaco vedno ob sebi , vendar si je ne znam predstavljat na tekmi? kaksna ideja? mogoce trak za zapestje?
hvala vsem kateri bodo oddali kak komentar!
pa lep tekaski pozdrav
Danes je na sporedu lepo vreme. Pojdi v naravo, teči eno uro potem pa poglej kako daleč boš prišel ;) In že si boš sam odgovoril na kaj nekaj vprašanj.
Uporabik Thinkblue- zelo rad bi sel teci v naravo , ampak kakor sem ze napisal mi je to zal onemogoceno zaradi moje profesije- namrec nimamo kopna tukaj! slisi se malo cudno ampak je resnicno. bi pa prosil za bolj konkretne napotke oz.pomoc. zadal sem cilj svoj prvi polmaraton preteci pod 2:00:00 pa me zanima ali je to mogoce ? mesecno pretecem okrog 130 km.
hvala
lp
Uporabniški avatar
 majcka
Branco, tole je bilo potrebno prebrat vsaj dvakrat, da sem te razumela, kaj hočeš povedat. Iz tvojega drugega prispevka sklepam, da delaš na ladji (ali pač nekje, kjer ni kopna). Tega iz prvega posta ni bilo mogoče sklepati kar takoj.

Hotela sem pa ti odgovorit glede potu (švica), ki ti teče po obrazu. Iz vsega, kar si napisal sklepam, da treniraš v zaprtem prostoru. Res da verjetno pod klimo, pa vseeno. Tudi na teku v naravi se boš potil, vendar je zelo verjetno, da precej manj. Zadevo reši rutka ali trak okoli čela, da popivna pot, lahko tudi, kot si že omenil, trak okoli zapestja, da nekaj potu obrišeš z njim.

Pa veselo treniranje.
Hvala Majcka,
vsaj nekdo da napise nekaj. Sem mislil da je tale forum malo bolj oblegan. kakorkoli, jaz bom tekel se naprej in treniral. zadnja 2 tedna pred Kraskim polmaratonom pa sem itak na kopnu in takrat kkasen kros odtecem pa malo lahkotnih tekov, in upam da mi rata preteci 21-ko pod oz okrog 2 uri.
lp
Glede na to da "nimaš kopnega" nekaj mojih opomb:
- Na prvi mali maraton pojdi brez časovnih omejitev. Zadovolji se s tem, da ga enostavno odtečeš. To mora biti primarnega pomena, če pa bo na koncu znesel še čas, pa bo to samo bonus.
- Če slediš 8 tedenskemu programu za polmaraton, to pomeni da si trenutno nekje na polovici programa. Glede na to, da praviš da 1 uro teka opraviš z lahkoto in s tem slediš programu, ne vidim težav da ga ne bi izpeljal do konca.
- Na tekmi se osredotoči na svoj tempo, ki ga treniraš. Postavi se bolj na konec skupine tekačev in teci ta svoj tempo. Da te ne bi zaneslo da tečeš prehitro kontroliraj kilometre z uro. Če boš prehiter pač malo upočasniš (tudi če čutiš da si poln energije in da bo šlo brez težav).
- Ta tempo drži tam do 15km, če boš še vedno pol energije potem lahko malo pospešiš.
- Teki kot je MKM imajo dobro organizirane postojanke s hrano in pijačo. Moj predlog je da na vsaki vodni postaji narediš vsaj nekaj požirkov vode. Hrane načeloma na 21ki ne rabiš, ker imaš v sebi dovolj glikogena. Je pa res da jo velikokrat rabi glava, torej imaš občutek, da rabiš hrano. Takrat brez problema vzami košček banane (več ni potrebno) da glavo okrog prineseš da si jedel in teci naprej ...
- Glede na to da boš zadnja dva tedna imel možnost trenirati zunaj, ti predlagam da to izkoristiš in tečeš na asfaltu (torej na enaki podlagi kot bo na tekmi).
- Potenje pa rešiš s traki na zapestju, ruto ali čem podobnim. Moraš pa vedeti, da se na prostem ne boš pol toliko potil kot v zaprtem prostoru na traku.

Pa lep vikend ;) kjerkoli že si ;)
Thinkblue, zakon si,
hvala za vzpodbudo ter napodke, malo me je samo zaskrbelo ker sem si zadal cilj preteci okrog 2 uri pol pa vidim na eni od tem da velika vecin pretece to razdaljo v 1:30 hr. ko to izracunam mi niti v sanjah ne pride da bi uspel teci 14 km / h v povprecju. ko pa sem videl da so super tekaci ki pretecejo polmaraton v 1:09 hr pa me je kr zalepilo:-)
meni je cist ok teci na stezi tempo 10,6 km/h kaksno uro- dalj casa se nisem tekel na stezi,sem pa na tem fromumu zasledil ,da je na stezi teci tezje kot v naravi! bomo vidli. Vsekakor javim rezultat ter pocutje.
Hvala ter lep pozdrav
Najprej pretvori podatke o hitrosi v (min:sek)/km, to je tu veliko bolj razumljivo. Torej 10,6 km/h = 5:40/km.

Jaz si pri skupno le 3 mesecih treninga ne bi zadal nobenih časovnih ciljev, je pa velik odvisno od tega, kolk si mel prej kondicije. Ker je res tudi, da nekdo, ki je vstal s kavča in začel trenirat nima šans, da po 2 mesecih normalno preteče 10 km. Če ti ni preveč težko pretečt 10 km v 5:40/km, ni nekega razloga, da ne bi naredil še drugo polovico v podobnem tempu. Sploh ker te na taki prireditvi še množica mal potegne.

Jaz recimo sem lani pred LJ polmaratonom največ v življenju preteku 12,09 km v kosu (5:06/km). Polmaraton sem potem tekel 5:08/km. Je pa res, da si ti s 5:40/km zelo blizu končnemu rezultatu pri 2h in vedet je treba, da je na cesti sicer lepše tečt kot na traku ali stadionu, ampak tempo je pa malce počasnejši, ker je pač razgiban teren. Na sami tekmi je pa še gužva in se moraš prilagodit, sploh na začetku.

Vsekakor ne drži, da velika večina preteče polmaraton v 1:30. Jaz sem ga lani v LJ tekel 1:48:23 in sem bil boljši od 54 % ljudi v moški kategoriji. 50 % je bilo pri 1:49:47. Manj kot 8 % je je teklo pod 1:30.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA

Ta stran uporablja piškotke!

Spletni portal www.tekaskiforum.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja brezplačne spletne storitve, analizo uporabe, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi in forum ne bi deloval. Z nadaljnjo uporabo spletne strani soglašate s piškotki.
Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate tudi v svojem spletnem brskalniku.
Se strinjam
Se ne strinjam
Preberi več
Free cookie consent by cookie-script.com