Tae se je zelo poglobil v moj prednovoletni na hitro sestavljen načrt, in ga zelo temeljito komentiral. Zelo veseli in tega ne jemljem kot pametovanje. V tej niti naj bi si vsakdo pustil dobronamerno svetovati. Cilj je zbrati čimveč različnih programov vadbe.
Moj stari način treninga se ni posebno obnesel, a verjetno nikogar ne zanima primerjava in vrednotenje mojih starih in slabih dosežkov. V sezoni 2008 sem zato uvedel nekatere spremembe, ki vključujejo tudi strogega čuvaja... To je bilo učinkovito zlasti v jeseni.
tae napisal/-a: Se morda pripravljaš celo za triatlon in ne le polmaraton ? 
Tudi triatlonu bo zabavno biti med zadnjimi, da...
Tek bi predvsem rad popestril, ker tri do petkratno sprehajanje ali tekanje postane dolgočasno. Kljub menjavi prog, terena, hitrosti in dolžine.
Plavalni in biciklistični trening razbremenjujeta sklepe, kosti in mišice. To deli telesa so pri tekačih na trdih podlagah preobremenjeni. Predvsem plavanje blagodejno vpliva na telo.
Poleg tega bi z vključitvijo plavanja zopet rad poskusil, če in koliko vpliva na izboljšanje fizične zmogljivosti.
Bicikliranje se mi ni toliko poznalo, morda bolj pri vzdržljivosti.
luzr napisal/-a:Tek: 5 in 10 km ravninski, vsakič ogrevanje in iztek po en kilometer
tae napisal/-a:"Sorry," če bo zgledalo, da želim biti pameten (na koncu boš treniral itak, kot boš želel sam ne glede na nasvete), vendar se mi zdi za polmaraton to dvoje absolutno prekratka razdalja. Če vsakemu treningu odštejemo 2 kilometra (ogrevanje in ohlajanje), dobimo dejanski trening le 3 oziroma 8 km. Jaz bi ti za ogrevanje predlagal od 10 do 15 minut ne glede na razdaljo s počasnim tekom, vsaj 10 km pa bi bil vsak glavni trening, tako bi bil najkrajši trening vedno dolg vsaj 13 km.
Se strinjam, vendar si ne upam začeti sezone s teki nad 10km večkrat tedensko. Namesto tega opravim še dodatne sprehode s štirinožcem.
Eno je nabiranje osnove vsaj tri mesece, drugo pa povečevanje pretečene razdalje s približno tekmovalno hitrostjo.
luzr napisal/-a:drn in strn 2- 4 x 2.5 km trimsteza
tae napisal/-a:Predvidevam, da 2,5km pomeni 1 krog trim steze. Ne vem pa ali to pomeni naenkrat 2 do 4 kroge ali 2x do 4x tedensko po 1 krog. Moj predlog bi bil vsekakor 1x tedensko več krogov.
Računal sem na nekako 10 km razdalje. Od tega bi bila, na primer, dva teka navzgor čim hitreje (tempo okoli 7 do 8, kolikor je mogoče), po ravnih delih enakomerno 6 in dva teka navzdol približno 5min/km, (hitreje je precej nevarno).
V drugi polovici sezone lahko dve ponovitvi in ogrevanje 2 km ter iztek. Ampak!!! Trenutno sem se osredotočil na prvi mesec počasnega nabiranja kondicije.
luzr napisal/-a:stadion: lahkoten tek 5 krogov, ogrevanje, stopnjevanje, intervali, iztek, raztezanje
tae napisal/-a:- recimo 1 km ogrevanja = o.k.
- stopnjevanja koliko ? (paziti moraš, da se že pri tem ne utrudiš preveč, ker ti mora ostati energije za glavni del treninga)
- intervali (razdalja, tempo, število ponovitev, pavze,...), zelo pomembne so konkretne številke
- iztek, o.k. če ti tako paše
- raztezanje (pri tem bodi previden, pri treningu namreč že prihaja do mikropoškodb mišic, z nepravilnim ali pretiranim raztezanjem, zadevo lahko le še poslabšaš-o tem je sicer veliko različnih mnenj)
Na stadionu skoraj nimam izkušenj...
Ogrevanje dva do štiri kroge, stopnjevanja pet hitro ali desetkrat počasi 100 do 200m. Tudi 50 metrska so dovolj.
Intervali. Ponavadi sem se šel intervale med tekačiCAMI, obcestnimi svetilkami ali drevesi. Na stadionu v prvem delu sezone 4 krat 800m, 8 krat 400 v dveh ponovitvah. Čas nepomemben.
Iztek bi rad vključil, ker se mu na tradicionalnih tekih Tekaškega foruma nekateri premalo posvečamo.
Ravno tako sem zanemaril ogrevanja z lahnim tekom in razmigovanjem sklepov ter zaključna raztezanja. Kadar sem vsakodnevno aktiven se mi to ne zdi tako pomembno. več o tem kdaj drugič.
luzr napisal/-a:stadion: šprinti 4x400 na vso moč ali 2x2x200, vmes drnec, 4x400 lahkega teka za ogrevanje.
tae napisal/-a:Pri polmaratonu veliko bolj potrebuješ hitrostno vzdržljivost, kot samo hitrost. Razdalja je dolga, zato bi moral
a) delati večje število kratkih intervalov (200m, 400m) vsaj 20 ali
b) daljše intervale (npr. 800m, 1km)
Sicer imava drugačne cilje, vendar ko bom jaz prišel do željene faze bom delal 25x200m, s tem da se pripravljam le za 5-ko.
Zanimiv predlog so daljši intervali. Strinjam se s predlogi, čeprav kilometrskih intervalov še nisem delal. Razen v Domžalah ;>.
Doslej na stadionu nisem poznal ničesar razen pol kroga, celega in nekaj krogov. Ob besedi stadion mi gre še vedno na bruhanje. Telovadba tudi manj uspešno...
Ti se pripravljaš na zelo kratko in hitro tekmo. Če bi se pripravljal na tvoj način, bi ciljal na 21km v urici-in-pol... He, he...
Tae, hvala za namige...
Dodatna stimulacija. Cooperjev test vsaj enkrat letno in še vsaj kakšna simulacije tega ali kaj podobnega.