prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Luka Ljubič
tae napisal/-a:Luka, sorry ampak meni ni nič jasno. Pustimo to,
...
Bom v kakšnem izmed naslednih postov bolj enostavno poskušal razložit (ne danes ker nimam toliko časa), še lažje bi mi bilo pa če me točno vprašate kaj vas bega, ker meni se vse zdi smiselno. Vrjamem pa da vas nekatere stvari begajo, zato le na dan z vprašanji.

Vreme napisal/-a:Me pa vseeno zanima, koliko pa sploh lahko pridobiš s treniranjem fartlekov, intervalov in podobnih zadev??

Z navadnim tekom(do te mere ko nam je v užitek), se vse skupaj šele začne, to je najbolj osnovna podpora hitrejšim tekom. Z vsemi ostalimi zadevami (hitrejšimi teki) pridobimo zelo veliko. Seveda je na prvem mestu odločitev ali želimo v teku zgolj uživati, ali uživamo ob napredku (in smo zavestno pripravljeni nekoliko potrpet pri hitrejših tekih), in je za nas veliko veselje ko vidimo, da je naš trud poplačan.

Glede podpore pri teku. Predstavljajte si piramido. Spodnji najširši del je najpočasnejši tek - Osnovna podpora hitrejšim tekom. Zgornji(vrh piramide) je specifična hitrost ki jo želimo doseči na tekmi. Vsaka stopnica (hitrost teka) ima podporo iz počasnejšega teka (nižje stopnice). Največ je počasnih tekov in višja kot je intenzivnost manj takšnih tekov potrebujemo.

Uroš Sobočan napisal/-a:Rajko s tem povečaš VO2max, oziroma po domače povedano navadiš telo da začne bolje izkoriščat kisik pri obremenitvah.

Dobro povedano po domače. Povedati pa je potrebno, da je povečanje VO2max le eden izmed učinkov, je še mnogo drugih učinkov, ki so nekoliko bolj zapleteni.
Uporabniški avatar
 Vreme
Hm, zanimivi argumenti. V resnici se že nekaj časa pripravljam, da bi kaj naredil glede hitrosti. Celo lanskoletni program za maraton je zajemal fartleke in intervale, a sem jih kar zamenjal za lahkotni tek :D . Mogoče pa bo letos kaj drugače, sicer pa je pri meni še čas BAZE :mrgreen:
 Luka Ljubič
Vreme napisal/-a:Saj Uroš to razumem. Ampak nekje sem prebral, da je s takim treningom možno natrenirati "samo" za do 10% večjo hitrost. Pri mojih časih se torej to skorajda nebi poznalo :mrgreen:

To koliko se da še napredovati je zelo težko napovedati. Odvisno je od zelo velikih dejavnikov, eden izmed njih je tudi koliko ste trenutno natrenirani. O procentih je tukaj brezveze govoriti saj se številke spreminjajo od posameznika do posameznika. Je pa tako: Če ste na začetku svoje športne poti potem je "prostora za napredek" še veliko( odvisno tudi od starosti seveda) ; ko pa ste enkrat na že zelo visoki stopnji treniranosti je logično, da je "prostora za napredek" samo še malo.
Uporabniški avatar
 Vreme
Glede na to, da me vikaš sem očitno že toliko star, da ni več kaj dosti prostora za napredek :( , če pa si govoril v množini pa je le še nekaj upanja :D
 Luka Ljubič
Govoril sem v množini, oziroma na splošno. Za nobenega tukaj nemorem konkretno govoriti, dokler ga ne poznam. Tekaški plan, ki ga načrtujemo mora zajemati veliko vidikov (vaša vadba do sedaj, telesne značilnosti, mišična masa... veliko dejavnikov), zato za nobenega nemorem navesti konkretnih podatkov.
Upanje pa vedno ostaja, tako da le pogumno naprej ! :)
Uporabniški avatar
 tae
Veliko podatkov se je že nabralo. Lotimo se zadeve step by step.

- Zanimiva primerjava se mi zdi ta s piramido
- Tudi čas, intenzivnost in tempo treningov si dobro predstavil (glede na to "tabelico" si vsak lahko določi svoje številke) - jaz jo bom uporabil, ker se dejansko ujema z raznimi "online" kalkulatorji
- Razne krožne vadbe, vaje za moč, ravnotežje in podobno, so sicer priporočljive, kot dodatek teku, ne vplivajo pa bistveno na končni rezultat (odločitev vsakega posameznika ali bo to izvajal ali ne)

Zdaj pa se vrnimo k naslovu: POČITEK IN BAZA.

Postavljal ti bom po 1 vprašanje.

Pri tvojih programih treningov, sem opazil tedensko pogostost teka 6x in vmes le 1 dan počitka (gledal sem primer za osebo 3). Ali ni to že malo preveč, še posebno v bazi ?
Uporabniški avatar
 Uroš Sobočan
Rajko, en nasvet od ultraša :wink:
Teci po občutku, ko je dan daj gas do kod gre, ko ti ni trening izpusti. Smisel vsega pa že sam poznaš drugače ne bi vsako leto privabil tolko somišljenikov na Sladki vrh. Bistvo vsega je uživancija, ne številke in pojmi.
Uporabniški avatar
 vencelj
Uroš Sobočan napisal/-a:Rajko, en nasvet od ultraša :wink:
Teci po občutku, ko je dan daj gas do kod gre, ko ti ni trening izpusti. Smisel vsega pa že sam poznaš drugače ne bi vsako leto privabil tolko somišljenikov na Sladki vrh. Bistvo vsega je uživancija, ne številke in pojmi.

Je tako :!:
:laola

LP, vencelj
 spela*
Vreme napisal/-a:Saj Uroš to razumem. Ampak nekje sem prebral, da je s takim treningom možno natrenirati "samo" za do 10% večjo hitrost. Pri mojih časih se torej to skorajda nebi poznalo :mrgreen:

A da si tako hiter? :D
Pri šestih urah teka 10 % pomeni kar dobre pol ure. Pri 30 minutah pa le 3 minute. :wink:
 Luka Ljubič
tae napisal/-a:Pri tvojih programih treningov, sem opazil tedensko pogostost teka 6x in vmes le 1 dan počitka (gledal sem primer za osebo 3). Ali ni to že malo preveč, še posebno v bazi ?

Oseba tri se z tekom ukvarja že 5let, tako da ima telo že okrepljeno in navajeno na napore. Ni preveč (če pogledamo vrhinske tekače ki tečejo 13 treningov na teden), naj vas ne skrbi nekaj kilometrov več (to vas nebo "ubilo"), kar vas dejansko lahko "ubije" je intenzivnost. Seveda mora vsak tiste plane, ki sem jih zgoraj predstavil prilagoditi na svoj nivo (starost, podvrženost poškodbam, ...).
Aja pa tisti plani zgoraj so podani za rekreativni nivo in ne za profesionalni atletski nivi (kjer bi bila količina po 5ih leti še mnogo višja).

En primer iz drugega foruma: Pribljižno mesec nazaj sem se pogovarjal na forumu Lets run z trenerjem Renato Canova (trenerjem od Saif Saaeed Shaheena, svetovnega rekorderja 3000m SC 7:53:62, in še mnogih drugih elitnih atletov). Pokazal sem mu moj plan treninga (v tistem času sem imel še 5 treningov tedensko - pribljižno 45km /teden). Prva stvar, ki mi jo je rekel je: zakaj treniraš samo 5x na teden in ne 6x. Drugo mi je rekel da je moj trening preveč "nežen" (premalo ga je) za doseganje dobrih rezultatov in da naj povečem količino treninga direktno na 100km /teden, kar bi zneslo približno 16km/dan * 6dni/teden. To mi je svetoval, kljub temu, da sem mu povedal, da sem v preteklosti imel probleme s poškodbami.
 PATRUSA
Čestitam za čas ki ga porabiš glede pisanja,zanima me le to koliko časa si že v teku ti,skratka vsemu prebranemu sem se morala malo nasmejat res..
 Luka Ljubič
S tekom se ukvarjam pribljižno 3 leta in pol.

PATRUSA napisal/-a:skratka vsemu prebranemu sem se morala malo nasmejat res..

No kaj pa je bilo takega, kar vas je nasmejalo? :)
 PATRUSA
Kaj me je nasmejalo,takole je ko nekaj preberemo,gremo na kakšno predavanje,se pogovorimo o tem s kakšnim strokovnjakom, že mislimo kakšen strokovnjak smo na tem področju.Vprašanje je če če temu zupati ,skratka za to da ti nekdo ponudi ali napiše plan je v ozadju precej resnih svari to si tudi sam omenil.Moje mnenje je sledeče da 80procentov praktičnih izkušenj ,združiš v 30 procentov teorije dobiš iz tega maximum.
Ne vem zakaj pravzaprav se določeni še trududijo na TEK.si imaš strakovnjake z iskušnjami in teorijo ,lahko prideš do njih ,lahko dobiš okvirni plan.
Pa ne da delam reklamo sem precej dolgo v teku zato se določenim stvarem lahko v tem pisanju nasmejem.
 Luka Ljubič
Vsekakor se lahko strinjam, da so pomembne tako praktične izkušnje, kot tudi teoretično znanje.
PATRUSA napisal/-a:Ne vem zakaj pravzaprav se določeni še trududijo na TEK.si imaš strakovnjake z iskušnjami in teorijo ,lahko prideš do njih ,lahko dobiš okvirni plan.

Jaz osebno sem začel pisati na tem forumu, zaradi tega, ker vidim da določene ljudi še vedno zanimajo podrobnosti. Vpliv treninga, kaj izboljšati, ipd... zato jim lahko ponudim svoje izkušnje in znanje, če mi bodo zaupali, je pa konec koncev njihova odločitev. Nobenega ne silim, in ne trdim, da je moj pogled na trening 100% resnica.
Kako je s plani oz. svetovanjem na TEK.si nemorem komentirati, saj strani ne poznam, in nimam izkušenj z strokovnjaki, ki so dejavni v okviru te strani. Lahko pa pripomnem, da sem doživel že veliko "strokovnjakov", ki so se tako zelo spoznali na tek, v njihove plane pa vnašali take neumnosti.
Tudi v slovenskih atletskih klubih imamo velike "strokovnjake" za tek na srednje in daljše proge, edino kar me bega, je dejstvo da je slovenska atletika na srednje in dolge proge v globoki krizi. (Zanimivo ???)

Moje znanje izvira predvsem iz praktičnih izkušenj drugih trenerjev (elitnih trenerjev: Renato Canova, Gabriele Rosa, Claudio Berardelli, ... ki so trenerji svetovnih rekorderjev, olimpijskih zmagovalcev na srednjih in dolgih progah... vrjetno se spoznajo ??). Še posebno Renato Canova je v številnih člankih in razpravah razložil njegovo filozofijo treninga.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA