- 05 Avg 2004, 09:16
Tjaša, s tole strokovno razlago si me pa še posebej spodbudila, da se bom mogoče kakšno jutro le pripravila do zgodnjega teka.
Tale jutranja učinkovitost kurjenja maščob deluje visoko motivacijsko
Vsaj name, no, kakšen bolj 'tazaresen' tekač, se bo ob tem verjetno le prizanesljivo nasmehnil
Tjaša napisal/-a:Zakaj jutranji tek?
Ko je raven sladkorja v krvi nizka (torej najmanj po 10 - 12 urah po zadnjem obroku), telo porabi med nizko intenzivno vadbo (džoging) približno trikrat več maščob, kot bi jih porabilo popoldne, ko ste užili novo hrano. Še bolj zanimivo je odkritje, da se izgorevanje beljakovin pri zgodnji jutranji vadbi zmanjša (za tiste, ki ne želijo izgubiti mišične mase), ne pa poveča (dnevni bioritem jeter). Pri nizko intenzivnem teku (ki je najučinkovitejši za porabo maščob) tako ne bo prišlo do razgradnje mišic.
Pet minut pred začetkom jutranje aerobne vadbe spijte kozarec vode. Ta pomaga krvi prenašati hranilne snovi v mišice in preprečuje dehidracijo. Eno uro po treningu pa si privoščite prvi obrok.
Priporočam, da tečete 3-6 krat tedensko po vsaj 20 - 40 minut. Pogostost in dolžino teka prilagodite svoji trenutni telesni pripravljenosti in potrebi po porabi podkožnih maščobnih zalog.
Ukradla s portala MojTrener * mislim, da je to pisano za mene in meni podobno oz. tiste, ki imajo dovolj špeha za nekaj štruc kruha![]()
Pa veliko užitka,
Tjaša, s tole strokovno razlago si me pa še posebej spodbudila, da se bom mogoče kakšno jutro le pripravila do zgodnjega teka.