prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Luka Ljubič napisal/-a:
MatjazV napisal/-a:Na podlagi povprečnega časa vseh 10 ponovitev se izračuna maratonski čas. Torej, če bodo časi vseh 10 ponovitev na 800m npr. 2:50, potem naj bi bil maraton sposoben odteči za 2 uri in 50 min.

Živjo, Matjaž... mene pa zanima koliko je bil tvoj maratonski čas potem... glede na povprečne čase 2.49 bi moral biti 2ure 49min če sem prov razumel. Sam sem sicer zelo skeptičen v pribljižno točen izračun maratonskega časa na ta način, ampak praksa potrjuje teorijo in bi bilo zanimivo videti če to drži.

Sicer nisem Matjaž, ampak ker sem bila ravno zraven, v Berlinu je šlo 2:44:11, če sem si točno zapomnila.
Luka Ljubič napisal/-a:
MatjazV napisal/-a:Na podlagi povprečnega časa vseh 10 ponovitev se izračuna maratonski čas. Torej, če bodo časi vseh 10 ponovitev na 800m npr. 2:50, potem naj bi bil maraton sposoben odteči za 2 uri in 50 min.

Živjo, Matjaž... mene pa zanima koliko je bil tvoj maratonski čas potem... glede na povprečne čase 2.49 bi moral biti 2ure 49min če sem prov razumel. Sam sem sicer zelo skeptičen v pribljižno točen izračun maratonskega časa na ta način, ampak praksa potrjuje teorijo in bi bilo zanimivo videti če to drži.

Luka,

tale trening oz. test je dokaj dober pokazatelj ali si sposoben maraton dejansko preteči v načrtovanem času. Jaz sem lani, 2 tedna pred maratonom opravil ta test in sem ponovitve za 2:47, kolikor sem planiral rezultat v cilju, delal z lahkoto. V Berlinu se je izkazalo, da sem bil sposoben teči še hitreje, kot sem si zadal na treningih.

Letos bom pred maratonom definitivno zadevo spet ponovil, štartam pa sveda na nekaj slabši rezultat.

Matjaž
MatjazV napisal/-a:tale trening oz. test je dokaj dober pokazatelj ali si sposoben maraton dejansko preteči v načrtovanem času. Jaz sem lani, 2 tedna pred maratonom opravil ta test in sem ponovitve za 2:47, kolikor sem planiral rezultat v cilju, delal z lahkoto. V Berlinu se je izkazalo, da sem bil sposoben teči še hitreje, kot sem si zadal na treningih.

Letos bom pred maratonom definitivno zadevo spet ponovil, štartam pa sveda na nekaj slabši rezultat.

Zelo zanimivo... sem mnenja, da se pri vas slučajno vse ujema, zato je tudi test dokaj točen pokazatelj.
Pa si poglejmo, zakaj sem mnenja da test načeloma ni dober pokazatelj maratonskega rezultata. Pa recimo, da pustimo teorijo ob strani in si pogledamo praktičen primer.
Jaz osebno, in še par mojih kolegov (kateri smo trenirali skupaj) smo bili v času tekmovalnega obdobja (ko smo bili v formi) sposobni teči 10x800m v času 2.24... potemtakem, bi to pomenilo, da lahko maraton pretečemo v času 2h24min, kar pa sigurno ne drži, nihče od nas ni bil sposoben maratona preteči hitreje od 2h40min... glavni razlog je, da nihče ni bil dovolj odporen na dolžino (resistance) teka.
Luka, zgolj ugibam. Sam nimam maratonskih izkušenj. Ta Yasso test naj bi bil pokazatelj neke hitrosti, ne pa tudi vzdržljivosti oziroma hitrostne vzdržljivosti, če hočeš, kar po mojem pri maratonu igra ključno vlogo. Po mojem ste imeli vi premalo "klasičnega dolžinskega treninga." Vseeno pa mislim, da je za nekoga, ki mu je ciljna razdalja 3 km in maraton preteče v 2:40, to super dobro.

Samo test 10*800m vsekakor ni dovolj za željeni dejanski čas na maratonu.
Luka Ljubič napisal/-a:
MatjazV napisal/-a:tale trening oz. test je dokaj dober pokazatelj ali si sposoben maraton dejansko preteči v načrtovanem času. Jaz sem lani, 2 tedna pred maratonom opravil ta test in sem ponovitve za 2:47, kolikor sem planiral rezultat v cilju, delal z lahkoto. V Berlinu se je izkazalo, da sem bil sposoben teči še hitreje, kot sem si zadal na treningih.

Zelo zanimivo... sem mnenja, da se pri vas slučajno vse ujema, zato je tudi test dokaj točen pokazatelj.
Pa si poglejmo, zakaj sem mnenja da test načeloma ni dober pokazatelj maratonskega rezultata. Pa recimo, da pustimo teorijo ob strani in si pogledamo praktičen primer.
Jaz osebno, in še par mojih kolegov (kateri smo trenirali skupaj) smo bili v času tekmovalnega obdobja (ko smo bili v formi) sposobni teči 10x800m v času 2.24... potemtakem, bi to pomenilo, da lahko maraton pretečemo v času 2h24min, kar pa sigurno ne drži, nihče od nas ni bil sposoben maratona preteči hitreje od 2h40min... glavni razlog je, da nihče ni bil dovolj odporen na dolžino (resistance) teka.

Ravno to sem imel v mislih.
luzr napisal/-a:@noteko: Kaj si imel v mislih?

To, da smo na treningih pretekli julija in avgusta, v času najboljše forme in pripravljenosti 8-10 ponovitev po 800m v času okrog 2,25-2,30. Toda ne predstavljam si, da bi v času 2h 30mnin pretekel 42km, ker še nisem pretekel v enem kosu več kot 28km, kaj šele, da bi v tem tempu tekel maraton. Mislil sem na to, da za to manjka še ogromno treninga in na tisoče pretečenih kilometrov,da bi zmogel kaj podobnega, saj je ta način treninga trenutno vsaj pri meni povsem naravnan na kratke proge(3km in manj).
tae napisal/-a:Vseeno pa mislim, da je za nekoga, ki mu je ciljna razdalja 3 km in maraton preteče v 2:40, to super dobro.

Sigurno nihče od nas ni bil sposoben teči 2.40 oz hitreje... vrjetno tudi 2.50 ne? Nevem točno, saj nihče od nas ni tekel maratona, dejstvo pa je da smo zaradi treninga, ki je bil naravnan na krajše razdalje, lahko tekli 10x800m dosti hitreje, kot bi tekli maraton (glede na ta test). Sigurno nam za dober maraton primankuje maratonskega treninga (dolgi teki, dolgi intervali...).
luzr napisal/-a:@LukaLjubič: In kakšen preizkus predlagaš?

Za napoved rezultata na maratonu je potrebno pogledati treninge kot celoto, težko je rezultat napovedati iz enega samega treninga... če pa bi že napovedovali rezultat iz enega samega treninga bi bil to sigurno daljši preizkus od 10x800m =8km ... npr. 6x2000m pavza 1min (ta test se z merjenjem mlečne kisline tudi uporablja za ugotavljanje porabe glikogena... The Faraggiana - Gigliotti test)
npr. 4x5000m ipd.
Primer: Atlet trenira 5x tedensko, in preteče 50km na teden. Uporablja dolgi tek 80min, srednje dolgi tek 60min, intervale 6x1000m tempo 3.10 pavza 3min, in še 2 normalna teka 40min... S takim treningom je sposoben teči npr. 33min 10km... naslednje leto poveča volumen treninga na 80km tedensko, teče dolgi tek 100min, srednje dolgi tek 80min (tudi nekoliko hitreje), intervale pa uporablja enake kot prejšnje leto 6x1000m tempo 3.10 pavza 3min.... s tem treningom je sedaj sposoben teči npr. 32min ...
Kaj se je zgodilo, da je njegov specifičen trening enak kot prejšnje leto (6x1000m), rezultat na tekmi pa je boljši... Njegov specifičen trening je bolje absorbiran v celoten volumen, in rezultat je boljši, kot pred tem...
Napredek ni vedno v "teči hitreje" ampak v pravem razmerju med "teči dlje" , povečanju volumna treninga, in "teči lažje pri enaki hitrosti".
@noteko: Lepo si pojasnil. Jaz mnogo, mnogo slabše tečem in niti ne eksperimentriam s tem Yasso preizkusom. Mi ni treba. :lol:

Zdi pa se mi da je neka vedno hitrejša deklica* oddelala 10x800m in bila teoretično zelo uspešna. :wink:

Ampak, poglejte si rezultate MatjazaV, količino njegovih kilometrov, število tekem in staž. :clap: Zato je Yasso pri njemu funkcionira. Pri drugih, ki ne tečemo dovolj pa ta forumula odpove.
A zato še ne pomeni, da je ta način ocene maratonske pripravljenosti slab.

@LukaLj: prepričan sem, resni tekači ne tečejo napamet. :)
luzr napisal/-a:
Zdi pa se mi da je neka vedno hitrejša deklica* oddelala 10x800m in bila teoretično zelo uspešna. :wink:

Ker se mi zdi, :D
da imaš v mislih mene, naj se oglasim.
Verjetno imaš v mislih moje lanskoletne intervale 10-krat 800 v povprečnem tempu 3'46. Tega nisem izvedla kot test za maraton, ker se za maraton sploh nisem pripravljala, ampak je bila v planu le stava na Ljubljanskem polmaratonu. Za to, da bi bila teoretično sposobna maraton preteči v času 3 ure 46 minut (oziroma kar koli pod 4 ure), bi morala imeti za sabo veliko veliko več dolgih tekov, ki bi tudi morali biti daljši, kot so bili. Tako kot je povedal noteko. Sam test ti ne pomaga kaj dosti, če nimaš kilometrine.

Luzr, kakšni so bili pa v okviru priprav na stavo tvoji časi na 800 m? :wink:
spela* napisal/-a:Sam test ti ne pomaga kaj dosti, če nimaš kilometrine.
:-- A bejž' no, nisem vedel. Uboga začetniška para kot sem, pojma nimam o tem. :lol:

spela* napisal/-a:Luzr, kakšni so bili pa v okviru priprav na stavo tvoji časi na 800 m? :wink:
Nikakršni. Približno pet minut, če bi tekel dva kroga zdržema pa nisem... A o tem pa kdaj drugič v kaki drugi temi. :evil:
Jaz sem pa za hec pogledala moje rezultate s TF 10ke (čeprav ni po pravilih speljan test, pa je vsaj dober približek) in primerjala s časom Berlinskega maratona. Maraton bi morala preteči 10 min hitreje, kar sem bila gotovo sposobna, pa me je zdelala vročila.
Se pravi, da se na podlagi tega testa da napovedat rezultat. Potem je pa seveda še vrsta okoliščin, ki vplivajo na to.
nana napisal/-a:az sem pa za hec pogledala moje rezultate s TF 10ke (čeprav ni po pravilih speljan test, pa je vsaj dober približek) in primerjala s časom Berlinskega maratona. Maraton bi morala preteči 10 min hitreje, kar sem bila gotovo sposobna, pa me je zdelala vročila.
Se pravi, da se na podlagi tega testa da napovedat rezultat. Potem je pa seveda še vrsta okoliščin, ki vplivajo na to.

Načeloma se dosti lažje napove rezultat iz 10km neprekinjenega teka, kot pa iz intervalov 10*800m... saj je proizvodnja energije in vključenost mišičnih vlaken pri 10km nepretrgano dosti bolj podobna maratonu, kot pa pri 10x800m =8km... posamezne 800tke lahko tečemo dosti hitreje, kot bi tekli če bi bil nepretrgan tek -> če lahko tečemo hitreje pridejo do izraza določene karakteristike, ki so pomembne za hitrejše teke, nimajo pa nobene zveze z maratonom... zaradi tega je 10x800m meritev za te "hitrejše karakteristike" in je ugibanje glede maratonskega rezultata - pri nekomu lahko da dokaj točen rezultat, pri drugemu pa čisto zgrešenega...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA