prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Ali naj nadaljujem s projektom 10k javno ?

Takšno pisanje je zanimivo, nadaljuj z javnimi objavami
22
76%
To je brez veze
7
24%
Uporabniški avatar
 tae
No danes spet en malo težji trening: 8 krogov po trim stezi na Zapricah v Kamniku (prvič v življenju toliko naenkrat). Za nepoznavalce omenjene proge :arrow: krog ima cca 2 km, kar je skupno 16km, to sicer ni ne vem kaj, vendar pa ima krog tudi 2 kar strma klanca, kar skupno pomeni 16 klancev in skoraj 2 uri teka. To je bil trening vzdržljivosti, moči in psihe (ponavljanje enake proge). Že večkrat sem tekel po cesti 20 ali več km, vendar me je danes tole res zdelalo. Do konca leta imam sicer plan 10 ponovitev, vendar danes tega nisem bil sposoben. Naslednji trening ta teden so v planu spet intervali.
Uporabniški avatar
 tae
Obljuba dela dolg. Rekel sem, da bo naslednji trening intervalni. Upošteval sem nasvet Tku-ja:

Tku napisal/-a:Za bolj hitrostno naravnane intervale pa recimo 12 x 400m in hitreje od ciljne 10km hitrosti, recimo 1:20 in potem ta čas še skrajšuješ, če gre. Poskusi kdaj z 1:12.

Torej na splošno:
- zmanjšal sem število ponovitev
- povečal sem hitrost posameznega intervala
- povečal sem vmesno pavzo

In konkretno v številkah:
- 11 x 400m s povprečjem 1:17 na krog in vmesno pavzo minuto in pol (v planu imel izvajati toliko časa, dokler bi šli pod 1:20 in zadnji 11. je bil res ravno 1:20)

TO SEM SICER ŽE OMENJAL, VENDAR JE POMEMBNO, ZATO BOM PONOVNO: "ŠE VEDNO NE ZNAM IZVAJATI ENAKOMERNIH INTERVALOV (DA BI BILI VSI ENAKI), AMPAK SO VEDNO PRVI NAJHITREJŠI IN ZADNJI NAJPOČASNEJŠI. DO SLEDNJEGA SE PO MOJEM PRIDE LE Z IZKUŠNJAMI.
Uporabniški avatar
 bobr
Enkrat poskusi kontra. Zacni z 1:20 ali se pocasneje in vsak krog pocasi pospesuj. Potrudi se zadnje stisnit maksimalno, najhitreje.
Drugace pa cestitke za ves napredek.
Uporabniški avatar
 tae
Bom poskušal. :D
 Tku
Tae, čestitam za odličen trening.

Časi kažejo, da si pripravljen bolje od ciljnega časa, manjka ti samo še nekoliko piljenja forme. Tile intervali so bili en soliden korak k temu. Pri tem ti svetujem tudi, da dodaš v ogrevanje še vaje za tekaško tehniko, v kolikor tega še ne počneš: tek s poudarjenim odrivom, hopsanje, grabljenje.

Kar se tiče padanja hitrosti intervalov, se meni zdi to dokaj normalno za trening na maksimumu zmogljivosti. Ne vem sicer, kako hitro si začel, ampak par sekund gor ali dol ni panike. Če te to res moti, lahko naslednjič začneš malo počasneje, npr. s časom povprečja 1:17. To lahko sicer sistematično razvijaš tudi tako, da na vsakem teku zadnji del poskušaš odteči nekoliko hitreje, nekakšen dolgi finiš - izvajaj po občutku.
Uporabniški avatar
 tae
- Prvi trije 1:15
- Naslednji trije 1:17
- in potem postopno padanje do 1.20
Uporabniški avatar
 tae
Tku napisal/-a: Pri tem ti svetujem tudi, da dodaš v ogrevanje še vaje za tekaško tehniko, v kolikor tega še ne počneš: tek s poudarjenim odrivom, hopsanje, grabljenje.

Tega nič ne počnem. Nekako nisem ravno stokovno naučen omenjenih tehnik. Saj veš, še vedno sem rekreativec in ne atlet. Morda bi mi moral zadevo pokazati kakšen pravi atlet.
 luzr
Tku je podal zanivive komentarje...
Vaje tekaške abecede izvajajo tekači različnih rekreativnih ekip. ;) Imena teh društev in klubov so znana.
Osnovne vaje
Tku napisal/-a:Tale video sem našel na netu, za prvi okus bo kar dobro.
http://tecemo.aktivna.si/nasveti/atletska-abeceda-1-del/
Pa večkrat poskusi, ker kakšna vaja se ti zna sprva zdeti zelo smešna.

Tku napisal/-a: Pri tem ti svetujem tudi, da dodaš v ogrevanje še vaje za tekaško tehniko, v kolikor tega še ne počneš: tek s poudarjenim odrivom, hopsanje, grabljenje.

Vaje so smešne, ker se spomnim kako bedasto smo skakljali v šoli in na kakšnih treningih.
In tae, se mi zdi, pozna take vaje... ;) Za vzdržljivost.
Čeprav so tovrstne vaje morda vaje smešne, mi neizvajanje teh maščuje s počasnostjo.

:> Več drugič, kaj praviš tae?
Uporabniški avatar
 tae
Najprej nekaj o tekaški abecedi:
Zadeve nikakor ne morem komentirati, ker jo poznam le teoretično, v praksi pa ne. Priznam, da zaenkrat ne vidim koristnosti in učinka omenjenih vaj. Občutek imam, da bi se s tovrstnim ogrevanjem že zmatral za pravi trening. Morda se jih bom v prihodnosti res kdaj lotil, takrat bom lahko komentiral o koristnosti ali nekoristnosti le teh. Žal ne verjamem strokovnjakom, dokler ne sprobam na svoji koži. Vseeno pa morda lahko kakšno rečejo o tekaški abecedi npr. PRŠC, bobr, MatjazV in seveda tudi vsi ostali, ki o tem veste kaj iz prakse.
Uporabniški avatar
 tae
luzr, vaje za vzdržljivost, kot jih imenjuješ in katere imaš v mislih, nekako nimajo veze s tekom, zato jih tu nebi tlačil zraven. Pa brez zamere.
Uporabniški avatar
 tae
No zdaj pa še pravi trening.

Zakorakal sem v 9. teden projekta 10k.

Nazadnje, ko sem delal kilometrske intervale sem jih naredil 7 s povprečjem 3:40 in vmesno pavzo 200m hoje.

Danes pa sem naredil 10 x 1 km s povprečjem 3:39 in vmesno pavzo 200m hoje. (prvih 5 je bilo do 3:40 oziroma pod, drugih 5 pa nad, še vedno zelo neenakomeren tek, 1. 3:27, zadnji že 3:49)

Še vedno sem lahko zadovoljen, če zadevo primerjam s prejšnjim kilometrsko intervalnim treningom:
- prejšnjič: povprečje sedmih 3:40
- danes: povprečje sedmih 3:36

- prejšnjič: že pri sedmem 3:49
- danes: šele pri desetem 3:49
Uporabniški avatar
 bobr
tae napisal/-a:Najprej nekaj o tekaški abecedi:
Zadeve nikakor ne morem komentirati, ker jo poznam le teoretično, v praksi pa ne. Priznam, da zaenkrat ne vidim koristnosti in učinka omenjenih vaj. Občutek imam, da bi se s tovrstnim ogrevanjem že zmatral za pravi trening. Morda se jih bom v prihodnosti res kdaj lotil, takrat bom lahko komentiral o koristnosti ali nekoristnosti le teh. Žal ne verjamem strokovnjakom, dokler ne sprobam na svoji koži. Vseeno pa morda lahko kakšno rečejo o tekaški abecedi npr. PRŠC, bobr, MatjazV in seveda tudi vsi ostali, ki o tem veste kaj iz prakse.

Tae tekaško abecedo imam jaz kot ločen poseben trening. Ne vzame preveč časa in napora. Tako ali tako izvajam to enkrat tedensko.
Koristnost je težko oceniti sploh na kratek rok. Jaz zdaj to izvajam že več mesecov vključno z drugimi vajami za moč. Vse skupaj - tudi abeceda - meni prinaša pozitiven premik. Ojačal sem mišice na nogah ki so bile res slabe, skočni sklep je močnejši in stabilnejši, meča me ne matrajo več, stopala so tudi ok...
Pravilna izvedba je tudi svojevrsten podvig. Samo s teorije ni šans da boš pravilno izvajal.

P.s.: pred kratkim sem privat posnel svojo tehniko abecede in dodal PRŠC komentarje kaj bi moral popravit. Imam na Youtube naloženo privat tako da če imaš gmail račun pri bajti ti lahko dam pravice da vidiš kako to izgleda pri meni v živo.

P.s.2: morda ne bi bilo slabo tekaško abecedo predstavit na prihajajočem pikniku kot dodatna aktivnost :wink:
Uporabniški avatar
 bobr
tae napisal/-a:No zdaj pa še pravi trening.

Zakorakal sem v 9. teden projekta 10k.

Nazadnje, ko sem delal kilometrske intervale sem jih naredil 7 s povprečjem 3:40 in vmesno pavzo 200m hoje.

Danes pa sem naredil 10 x 1 km s povprečjem 3:39 in vmesno pavzo 200m hoje. (prvih 5 je bilo do 3:40 oziroma pod, drugih 5 pa nad, še vedno zelo neenakomeren tek, 1. 3:27, zadnji že 3:49)

Še vedno sem lahko zadovoljen, če zadevo primerjam s prejšnjim kilometrsko intervalnim treningom:
- prejšnjič: povprečje sedmih 3:40
- danes: povprečje sedmih 3:36

- prejšnjič: že pri sedmem 3:49
- danes: šele pri desetem 3:49

A to pomeni da bo nekaj na tem če začneš počasneje? :)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 11

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA