prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Uporabniški avatar
 iverson
Kakšen je dober tekaški plan, ki bo dal veliko vzdržljivosti, ter eksplozivnost pri tem športu. Najbolje bi bilo teči kratke intervale, ter počasne tam 8 do 10 km teke. Ali ima še kdo kakšne nasvete ter izkušnje?
Uporabniški avatar
 Arabo
Treniram kickbox že nekaj let, kot tudi tečem nekaj let. Posebnih tekaških treningov za pridobivanje vzdržljivosti in eksplozivnosti pri kickboxu.

Pozimi sem naredil trimesečni program pridobivanja vzdržljivosti v fittnesu (kardiofittnes).

Mislim, da so za pridobivanje in izboljšanje prej omenjenih lastnosti za oba športa dovolj vadbe, ki jih delam s trenerjem (pri kickboxu) oziroma sam pri teku.

Namesto samega teka pa bi ti priporočil, da ne tečeš vedno, ampak kakšen tekaški trening opraviš na igrišču ter delaš tekaške in krepilne vaje (tekaška abeceda).

Za eksplozivnost: žabice, počepi, počepi z utežmi, poskoki iz gležnjev, ..... (za te vaje je značilno, da delaš kratke serije z večjo obremenitvijo).

Za vzdržljivost: izpadni koraki, ... (za te vaje je značilno, da narediš veliko ponovitev z manjšo obremenitvijo).

Posamezni trening, mikro ali makro ciklus pa prilagodiš potrebam. Koliko pa sem razumel, je pomembno, da naj bi najprej delal na vzdržljvosti, šele potem to nadgradiš z eksplozivnostjo.
 skorc
Iverson kaj ti greš pa sedaj v borilne veščine? A si z mobisux-om in alterjem pokopal tudi tek? :)

Aja za potrebe udejstvovanj na ju-jitsu tekmah nismo tekli nikoli več kot 6-7 kilometrov in prakticirali kratke šprinte.

Res pa je, da so pri ju-jitsu borbah samo dve rundi.

Predolgih tekov verjetno ne gre prakticirat, ker ti bodo noge postale počasne.
Uporabniški avatar
 tae
Vsak ima sicer svoj prav, povedal pa bom svoje mnenje. Sam sem včasih tekmoval v karateju in taekwondoju. Vsaka veščina ali vsak šport je specifičen. To pomeni, da se je za kvalitetno pripravo potrebno posvetiti izključno danemu športu. Ne zagovarjam teka v kakršnikoli obliki za boljšo pripravljenost v borilnih veščinah. Lahko je seveda dodatni šport, vendar brez pričakovanj, da ti bo slednji koristil pri konkretno kickboxingu. Zakaj ?
2,3,5 ali 10 minutna runda borbe nikakor ni isto, kot enako število minut hitrega teka.

- Če se pripravljaš za borbe na tekmovanjih: delaj čim več borb z različnimi partnerji

- Če želiš razviti hitrost posameznih udarcev: delaj v prazno čim večje število udarcev

- Če želiš razvijati tehniko: delaj v prazno vse počasi, misli na vsako malenkost, sčasoma dodajaj hitrost, moč, eksplozivnost

- Če želiš razviti moč: delaj trening na vreči

- Če želiš razviti eksplozivnost: delaj z elastiko ali lahkim bremenom čim hitreje

- Če želiš razvijati reflekse: delaj z malo vrečo na elastiki (umiki), z malo žogico na špagi (umiki), s partnerjem (dogovorjeni sparing trening)

- Če govorimo o splošni kondiciji, je bolj učinkovit trening s kolebnico, kot tek.

Če rabiš še kaj v zvezi z borilnimi veščinami, se mi lahko javiš na zs, konec koncev je to le tekaški forum.
Uporabniški avatar
 iverson
Hvala fantje! Ne ni zame, ampak za kolega. Pa sem namesto njega povprašal o tem ker me je prosil če bi dobil kakšen info. Bom mu povedal kaj ste mi rekli, Tae če ga bo kaj zanimalo se še oglasim.

@skorc
Nisem pokopal teka samo na stranski tir sem ga postavil :D . Pač glavni šport je kolesarstvo...
Uporabniški avatar
 iverson
Katerga? Na Bled gotovo pridem, kot še vsakič. V Bohinj nisem šel lani ker sem bil na morju, letos pridem če ne bom na dopustu... :wink:
 skorc
Nočna desetka itak. Za Bohinj si pa rekel, da ste se ga en večer pred tekom preveč "nacotali" in da ti ni bilo za vstat. :)

Verjetno bom na obeh. Bled je že plačan. Bohinji pa bo treba sinhronizirat z dopustom.
Uporabniški avatar
 iverson
Hehe... ja tale Bohinj res skače v zelje s tem terminom! Na Bledu bi blo pa dobro da kakšno skupaj spijemo... :mrgreen:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA