prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

matic20
Sem novinec in upam, da mi boste uspeli pomagati pri mojem prvem vprašanju na tem forumu.
Trenutno se ukvarjam s fitnesom in sicer hočem dobiti malo mišične mase, ker sem dokaj suh(178cm,64kg), ampak sem se odločil, da bom izboljšal tudi tekaško pripravljenost, ker bo kmalu šola in bomo pri telovabi tekli za oceno. Do zdaj sem imel razporejeno tako da sem imel vsak drugi dan fitnes, na tiste dneve, ko pa fitnesa nisem imel pa kolo po 30 min.
Zdaj pa me zanima kaj bi bilo v redu za izboljšanje časov na(60m,100m,200m,300m,400m,800m,1000m, 1200m,1500m,1800m,2000m in pa 2400m). Moj maxx utrip(po izračunu polarjeve ure)je 190bpm, utrip zjutraj ko vstanem v mirovanju pa 37bpm. Zanima me če je ta program v redu(imam 1 mesec in pol časa)
1.dan-prsa+triceps
2.dan-tek intervali
3.dan-hrbet+biceps
4.dan-tek 30 min
5.dan-noge+rame
6.dan-tek 30 min
PONOVITEV
Zanima me še
-kakšen utrip naj bi imel med 30 min tekom?Kakšnega med minutnimi intervali in pa kakšnega med pavzami med intervali?
-ali naj jedilnik na dneve ko tečem spremenim??
-se s takšnim režimom pridobiti kaj tudi kaj na mišični masi?

Že v naprej hvala za odgovore!
 matic20
ma počitka nimam, ker itak imam tako službo, kjer 10 ur samo sedim in delam z računalnikom, pa se dovolj tam spočijem :D :D
Kakšen bolj strokoven odgovor?
Uporabniški avatar
 vencelj
:arrow: utrip v mirovanju 37 :?: :?:
:arrow: tekaške izkušnje?
:arrow: starost?
Odgovori na tvoja vprašanja niso tako enostavni, sploh pa ne morejo biti klišejski, predvsem bi bilo treba imeti več podatkov...
No, jaz v glavnem ne tečem na kratke proge, niti se ne ukvarjam s fitnesom in prave odgovore ti bo verjetno posredoval kdo drug, a sem kljub temu natančno in večkrat prebral tale prispevek... :? :roll: :?: ...
Tema vendarle terja resno obravnavo...
Vem pa nekaj: počitek je pol treninga :!:

LP, vencelj
 matic20
ja 37. Zjutraj ko sem vstal sem si izmeril pulz in mi je pokazal 37, drugače čez dan ga imam okoli 60.
Tekaških izkušenj bi lahko rekli, da nimam razen kar smo tekli v šoli. Ukvarjam se bolj s kolesarstvom.
starost 18.
bluegreen napisal/-a:počitek je itak brez veze in za lenuhe

Se bom raje zadržal, raje si preberi kak strokoven članek!

Matic, če želiš izboljšat čase na omenjene razdalje so ti najbolj učinkoviti treningi za moč (pri teku). To pomeni predvsem osredotočanje na intervalne teke, tempo teke in pa kakšne v klanec se splača narediti če imaš to možnost.

Če želiš pridobiti kvalitetno mišično maso ne pretiravaj s presežkom kalorij, kvečjemu dnevno dodaj kakih 200-400 Kcal več kot pa jih potrebuješ. Na dneve ko tečeš (če delaš intervalne in tempo teke pomeni da gre večino goriva iz glikogena) poskrbi da le tega obnoviš in poskrbiš za hitro regeneracijo kar pomeni da po treningu zaužij nekaj z visokim GI ter nekaj beljakovin zraven, drugače pa v obrokih ohrani kompleksne OH.

Za utripe si preračunaj glede na % MSU ter seveda kakšen trening boš delal, torej območja srčnega utripa.
Viri:
:arrow: http://www.filipides.com/forum/viewtopi ... 672ed1335f

:arrow: http://www.fit-on.net/srcni_utrip_uspes ... 486-a.html

Glede utripa v mirovanju pa se ne sekiraj to je pač posledica natreniranosti, sam imam v mirovanju še nižjega, čez dan ko sedim imam okrog 45bmp, za primerjavo ko sem Tatjano spremljal s kolesom na teku sem imel pri vožnji 11 km/h (uro in pol) povprečnega 58 s tem da sem vmes malo potegnil da sem pretegnil noge :wink: maksimalnega pa sem imel do sedaj se mi zdi da 184bmp. Star pa sem 23.

Drugače pa predvsem uživaj pri tem kaj počneš in z malo dodatnega truda in volje bojo rezultati že prišli sami od sebe.

Lp

Uroš
 matic20
ampak misliš, da vpliva kaj na trening če izvajam tek na tešče? Ker možnost ga imam izvajati na tešče ali pa ob 14.00, vendar je takrat zelo vroče.
Uporabniški avatar
 mare
Tele discipline, ki jih navajaš so med seboj zelo različne in zahtevajo specifičen trening. Če rabiš pri 60 eksplozivnost, rabiš pri 2400 že precej vzdržljivosti. Jaz ne bi preveč kompliciral in bi za začetek kar tako malo užitkarsko tekal, po možnosti občasno s spreminjajočim ritmom in po razgibanem terenu. Vmes pa vaje v fitnesu (ali tam nimajo nobenega svetovalca?). Šele ko prideš na nek nivo splošne pripravljenosti, ima po moje smisel, da začneš z nekim resnim programom.
Uporabniški avatar
 Arabo
Nisem še opazil, da bi ti kdo svetoval tudi, kake specifične tekaške vaje in delo na tehniki teka. Za take kratke teke je tehnika teka izredno pomembna. Tudi dihanje je pri sprintih specifično in pomembno.

Že na "youtube" imaš vrsto posnetkov z vajami in načini treninga za povečevanje hitrosti (večinoma v angleščini), vneseš "running trening tehniques" in boš imel kaj videti. Seveda tudi obisk enega od atletskih stadionov v času treningov atletičarjev, ti lahko izredno pomaga (lahko seveda tudi snemaš in boš imel posnetke tudi za v prihodnje). Pri tem mislim, da ne boš imel težav (pri nas je vse to še dovoljeno, dopustno in je glede na rezultate in načine treninga neškodljivo za same atletičarje - tudi tajno mislim, da ni.

Fitnes v principu upočasnuje mišice, razen če ne delaš kratkih in hitrih serij. Pri tem je tudi pomembno, da delaš na mišicah, ki skrbijo za hitrost (predvsem mišice na zadnji strani nog), ne pa za vzdržljivost in stabilnost. Moje skromno mnenje je, da vse vaje, ki jih delaš v fitnesu lahko delaš tudi doma ali na odprtem (uteži imaš vse okoli sebe). Pravzaprav menim, da boš svoje mišice najbolj jačal za tek, če boš tekel obtežen.

No, menim tudi, da bi ti v planu treningov koristilo tudi malo kolesarjenja, predvsem hitrih gorskih intervalov. Ne pozabi plavanje.

Torej, ker je poletje ti priporočam, da delaš vse vaje na odprtem in v skladu z letnim časom. Pa bo vsega dovolj.

Posebej pomembno je tudi razgibavanje, regeneracija in počitek. V pomoč pri temu ti je lahko sotekač (kot tudi seveda pri samem treningu teka), ki naj bi bil hitrejši od tebe, in ti pomaga pri opravljanju aktivnega razgibavanja.

Glede prehrane pa bi bilo dobro, da jo prilagodiš glede na tvojo konstitucijo. Mislim, da velja, da je večjo in težjo mišično maso težje in počasneje premikati, zato bi ti odsvetoval preveliko uporabo/predelavo beljakovin (čeprav si glede na tvoja leta še v fazi razvoja in bi morale biti beljakovine bistveni in večinski del tvoje dnevne prehrane). Tudi "zdravih" maščob se ne izogibaj, saj pripomorejo h kurjenju ogljikovih hidratov.
 matic20
Nisem še opazil, da bi ti kdo svetoval tudi, kake specifične tekaške vaje in delo na tehniki teka. Za take kratke teke je tehnika teka izredno pomembna. Tudi dihanje je pri sprintih specifično in pomembno.
Se mi zdi da bi moral bolj vaditi kratke teke, ker prejšnja leta sem bil na dolgih progah(2400m) med prvimi, pri kratkih pa bolj med zadnjimi. Kakšne vrste trening mi priporočaš?

Že na "youtube" imaš vrsto posnetkov z vajami in načini treninga za povečevanje hitrosti (večinoma v angleščini), vneseš "running trening tehniques" in boš imel kaj videti. Seveda tudi obisk enega od atletskih stadionov v času treningov atletičarjev, ti lahko izredno pomaga (lahko seveda tudi snemaš in boš imel posnetke tudi za v prihodnje). Pri tem mislim, da ne boš imel težav (pri nas je vse to še dovoljeno, dopustno in je glede na rezultate in načine treninga neškodljivo za same atletičarje - tudi tajno mislim, da ni.

Fitnes v principu upočasnuje mišice, razen če ne delaš kratkih in hitrih serij. Pri tem je tudi pomembno, da delaš na mišicah, ki skrbijo za hitrost (predvsem mišice na zadnji strani nog), ne pa za vzdržljivost in stabilnost. Moje skromno mnenje je, da vse vaje, ki jih delaš v fitnesu lahko delaš tudi doma ali na odprtem (uteži imaš vse okoli sebe). Pravzaprav menim, da boš svoje mišice najbolj jačal za tek, če boš tekel obtežen.
Za fitnes treniram doma, in sicer imam ročke, štango, kolute in pa bench klop in lahko izvajam večino vaj, le nekje je potrebno malo eksperimentirat. Izvajam pa 7 vaj, vsaka 4 serije, ponovitve(12,10,10,8) Je to v redu?

No, menim tudi, da bi ti v planu treningov koristilo tudi malo kolesarjenja, predvsem hitrih gorskih intervalov. Ne pozabi plavanje.

Torej, ker je poletje ti priporočam, da delaš vse vaje na odprtem in v skladu z letnim časom. Pa bo vsega dovolj.

Posebej pomembno je tudi razgibavanje, regeneracija in počitek. V pomoč pri temu ti je lahko sotekač (kot tudi seveda pri samem treningu teka), ki naj bi bil hitrejši od tebe, in ti pomaga pri opravljanju aktivnega razgibavanja.

Glede prehrane pa bi bilo dobro, da jo prilagodiš glede na tvojo konstitucijo. Mislim, da velja, da je večjo in težjo mišično maso težje in počasneje premikati, zato bi ti odsvetoval preveliko uporabo/predelavo beljakovin (čeprav si glede na tvoja leta še v fazi razvoja in bi morale biti beljakovine bistveni in večinski del tvoje dnevne prehrane). Tudi "zdravih" maščob se ne izogibaj, saj pripomorejo h kurjenju ogljikovih hidratov.
Jedilni pa je tak:
Visok sem 178 cm, težak pa trenutno 65 kg. Pred 2 mesecema sem šel na maso in pridobil 2 kg, vendar se mi zdi da je šlo veliko tega v maščobo. Kaj bi lahko bil vzrok?
Treniram 3 x tedensko (pon-prsa,triceps,trebuh, sreda-hrbet, biceps, podlaht, petek-noge,rame) Večje mišične skupine 4 vaje, manjše 2(4 serije-12-10-10-8 oz do odpovedi)

Visok sem 178 cm, težak pa trenutno 65 kg To je moj jedilnik:
3 g glutamina
8.00
60g ovsenih
160 g skute
8g lanena+oreščki+1 CLA+1 OMEGA 3

10.30-11.30 TRENING
35g whey
40g malto

12.30
50 g rjavi riž
160 g OSLIČ
15 g lešnikov
600 g zelenjave(BUČKE+PARADIŽNIK)

16.00
50g riža
120g piščanca
15g lešnikov
600 g zelenjave(BUČKE+PARADIŽNIK)

19.15
36 g mešanice beljakovin(25 g B)
25 g lešnikov + CLA+OMEGA

22.30
2 jajca + 50 g pišč. prsi in 10 g lešnikov+600G zelenjave
23.30 spanec

Na dneve teka
7.00-7.30 tek
nekaj rozin+whey + glutamin

8.30
60g ovsenih
160 g skute
8g lanena+oreščki+1 CLA+1 OMEGA 3

11.40

36 g mešanice beljakovin(25 g B)
25 g lešnikov + CLA+OMEGA3
20 g ovsenih

15.00
45 g rjavi riž
160 g OSLIČ
10 g lešnikov
600 g zelenjave

18.30
100g piščanca
20g lešnikov
600 g zelenjave

22.00
80g tune v lastnem soku
20 g lešnikov
600 g zelenjave

Mnenja?
Jedilnik imaš lepo poštiman samo ne vem če boš s tem glih pridobil na mm :?
Ker tako na grobo imaš že samo BMR tam okrog 2200 Kcal, in tukaj je po mojem premalo OH.

No to je moje mnenje, drugače pa :cast: PRIDEN :mrgreen:
Uporabniški avatar
 Medicius
O bradikardiji govorimo, ko je srčni utrip pod 60 utripov/minuto in ni vedno pokazatelj dobre telesne kondicije. Bradikardija je lahko tudi pokazatelj spremljejajočega bolezenskega stanja (srčne napake, srčne bolezni, nevrološke motnje, ...), so pa tudi ljudje, ki imajo "prirojeno" počasno bitje srca, kar pa nikakor ni znak oziroma pokazatelj dobre telesne kondicije. Dokler bradikardija ne dela težav, kot so slabosti, omedlevica, vrtenje v glavi in podobno pa ni za kaj skrbeti. ;)

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA