prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Potem, ko smo spomladi (marca in aprila) v :TF) skupini opravili z dvema planinskima potema, najprej s Šentiljsko viewtopic.php?f=47&t=8257 , nato pa še z Rokovnjaško: viewtopic.php?f=2&t=11370 , sem iskal še več podobnih, dolžine nekako od 40 do 60 km, v različnih koncih Slovenije. Bile bi odlična bazna priprava za sezono v času, ko je više preveč snega. Poti je v Sloveniji zelo veliko, a so mnoge dolge "le" 20-30 km...
Eno dobro ponuja semjul (knapovska v Zasavju), eno pa mislim, da sem odkril v sredo v Pivki. Imenuje se Velika Krpanova pot in ima 14 kontrolnih točk, je malce daljša (91 km) z začetkom na železniški postaji v Pivki (dnevnik se dobi v gostišču Hofman čez cesto) in ciljem na železniški postaji v Postojni, torej se lahko koristi vlak ali pa kako drugače skombinira za povratek (morda celo podaljša traso na dobrih 100 :roll: ). No, trase še nisem prav posebno preučeval, sem jo pa izbrskal na netu: http://www.postojna.si/podrocje.aspx?id=1713

LP, vencelj
markor napisal/-a:Oj Vencelj,
a poznaš tole stran?
http://graph-srv.uni-mb.si/obhodnice/

lp
m

Tudi na tej strani sem že bil, je kar zanimivo.
Zanimajo me predvsem poti, ki se jih da preteči/prehoditi v enem dnevu (pri dnevni svetlobi), visokogorje me ne zanima...možne so tudi kake neuradne povezave (kot "moja" okrog Selške doline)...
Je pa Slovenija tako raznolika in lepa, da imamo vse prekratek "rok trajanja", da bi si vse ogledali... :roll:

LP, vencelj
INOT napisal/-a:Ob priliki spet ponovim Ormoško pot, Vencelj in ostali, ki jih zanima vsekakor vabljeni zraven. Če je kdo za naj kar da kakšen predlog za datum.

viewtopic.php?f=47&t=10867

Ta cca 66 km dolga pot bo kar zanimiva. Inot, saj boš objavil, kadar se je spet lotiš, lahko se zgodi, da bom ob ugodnih okoliščinah tam...slej ko prej :roll: .

Na Notranjsko bom pa moral večkrat že zato, da veliko Krpanovo pot obdelam in spoznam etapno...nato pa enkrat v šusu :juhuhu: . No, pri meni lahko to traja kar dolgo :mrgreen: :oops: . Bom sproti objavljal, tukaj ali pa v ultratreninge viewtopic.php?p=206641#p206641 , kadar bom šel, seveda, če ne bo odločitev padla prehitro, takole čez noč :roll: ...če bo tako, bom pa potem poročal in delal skomine :--

LP, vencelj
V nedeljo sem šel po trasi Moravške planinske poti, ki sem jo malo priredil oz. skrajšal .
Štartal sem pri Gradiškem jezeru in čez Limbarsko in po slemenu dalje na Vrh Kandrše, dol in po velikem ovinku ma zahod do sv.Florjana ? na geoss in potem na slivno in sv.Miklavža. Tu pot nadaljuje na Cicelj in Murovico in dol preko Javoršice na grad Tuštanj (cca 1.ura več), jaz pa sem krajšal direktno na Tuštanj. Od tu do sv.Andreja in v Imenje ter Prikrnico. Od tu sem se spustil nazaj k jezeru, original pa gre na sv.Mohor (15 min) in dol v dolino in zaključi krog v Vinju. Moja pot je bila po Garminu 42 km, original je verjetno med 45 in 47. Glede na Rokovnjaško je nekoliko lažja, manj asfalta in nekaj slabše označena, po naravnih lepotah podobna
LP Martin
želva napisal/-a:V nedeljo sem šel po trasi Moravške planinske poti, ki sem jo malo priredil oz. skrajšal .
Štartal sem pri Gradiškem jezeru in čez Limbarsko in po slemenu dalje na Vrh Kandrše, dol in po velikem ovinku ma zahod do sv.Florjana ? na geoss in potem na slivno in sv.Miklavža. Tu pot nadaljuje na Cicelj in Murovico in dol preko Javoršice na grad Tuštanj (cca 1.ura več), jaz pa sem krajšal direktno na Tuštanj. Od tu do sv.Andreja in v Imenje ter Prikrnico. Od tu sem se spustil nazaj k jezeru, original pa gre na sv.Mohor (15 min) in dol v dolino in zaključi krog v Vinju. Moja pot je bila po Garminu 42 km, original je verjetno med 45 in 47. Glede na Rokovnjaško je nekoliko lažja, manj asfalta in nekaj slabše označena, po naravnih lepotah podobna
LP Martin

Bravo! :clap: No, naslednjič, ko boš spet šel, lahko to objaviš, morda se ti kdo pridruži. Sicer obstaja velika verjetnost, da ravno takrat nihče ne bo imel časa, druga možnost pa je, da se ob pravočasni najavi zbere ekipa 5-10 kerlcev in družno opravimo s potjo. :lauf:

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 vencelj
Zadnjič sem v Pivki iskal karto poti, a je niso več imeli. Verjetno bi se še kje dobila, no je pa tudi na netu...
Včeraj sem nabavil tole karto: http://www.emka.si/sneznik-planinska-ka ... /31963,514 , danes sem "bil že na poti". Vedno bolj zagnan. Od lani se spomnim, ko sem se peljal od Knežaka proti Mašunu in kako me je pokrajina navdušila.
Komaj čakam...

LP, vencelj
Danes sem se zelo na hitro odločil, da se lotim dela VELIKE KRPANOVE POTI. Hitra odločitev je tudi vzrok, da tega nisem prej najavil. Vseeno bom pa napisal par besed. Mogoče bodo komu koristile.
Pot je res lepa in še se jo bom lotil. Bom poskusil prej najavit vendar ne obljubim, ker živim zelo blizu in praktično se lahko v hipu odločim in v parih minutah sem lahko že na izhodišču. Tako je bilo tudi danes.
Po včerajšnjih obisku Kranjskih podzemnih rovov , kjer so slovenski vinarji predstavljali svoja vina sem danes zjutraj potreboval še malo več kisika kot po navadi. Tuhtal sem kam. Ni se mi dalo na katero od standardnih relacij. Zaželel sem si sem si raziskovanja. Na misel mi je prišla Vencljeva objava in dejstvo, da sem nekoč davno nazaj na moji standardni poti že videl par oznak za Veliko Krpanovo pot.
Brez kakšne študije in karte sem se od doma z lahnim tekaškim drncem krenil proti Hotelu Rakov Škocjan , kjer sem že večkrat opazil table za Krpanovo pot. Po slabih 5 km dobro poznane lepe poti sem zagledal tablo z oznako in se priključil na Krpanovo pot.

Slika
Hotel rakov škocjan

Slika
Smerokaz, ki tik pred hotelom usmerja na Krpanovo pot

Tik pred Hotelom Rakov Škocjan Krpanova pot zavije na lepo makedamsko cestico, ki vodi v naselje vikendov, ki so skriti v lepi naravi. Kmalu se makedamska pot konča in potrebno se je podati v gozd na gozdne poti in vlake. Že takoj na začetku imate na razpolago dve možnosti desna gozdna pot označena z lesenim smerokazom in napisom Javornik ni prava. Odločite se za levo, kjer je kovinska oznaka Krpanove poti. Ne glede na to, da je pot v gozdu in da je preraščena z nizkim grmovjem in šavjem, je iskanje prave smeri dokaj enostavno. Na vsakih dvesto metrov je namreč kovinska tabla, ki vas seznanja, da ste na pravi poti. Edina težava je lahko prelepa narava, ki vas tako očara, da enostavno izgubite smisel za čas in kraj in zaradi tega spregledate označevalne table. Dokaj strma pot v skrita pod odpadlim listjem (vsaj v tem letnem čas) kmalu pripelje do osamljenega vikend hišice.

Slika
Pogled na desno stran vam kmalu odkrije novo tablo, ki vas usmeri na spodnjo od treh makedamskih poti. Pot se nato po lepem makedamo zlije po ravnini planote vse do naslednjega vikenda, kjer se po 200 metrih ponovno napoti strmo v hrib na gozdno vlako.

Slika
Od tu označevalne table niso več tako pogoste in v nekaj situacijah se lahko znajdete v dilemi. V vseh križanjih gozdnih vlak se držite leve in kmalu pred sabo visoko na drevesu zagledate lovsko prežo, ki jo prav tako zapustite po levi strani. Kmalu se znajdete na makedamski cestici in zagledate opuščene objekte nekdanjega smučarskega centra Kalič. Res žalosten je pogled na propadajoče objekte in zapuščeno infrastrukturo.

Kar se tiče iskanja poti pa se tu začne težava. Takoj ko se priključite na makedamsko pot je z malo truda mogoče najti naslednjo usmerjevalno tablo., ki pa je v križišču treh poti postavljena tako ponesrečeno, da tudi z najboljšo voljo ni mogoče ugotovi kam. Zaradi tega sem nenamerno opravil nestrokovni tehnični pregled vseh opuščenih žičniških naprav in opuščenega adrenalinskega parka v upanju, da se bo kje pojavila naslednja usmerjevalna tabla, ki pa jo ni bilo. Skoraj sem že obupal in se nameraval kar po glavni asfaltirani cesti spustiti nazaj proti Ravberkomandi. Vendar moja glava je potrebovala še več kisika in vrnitev od tu nazaj do doma bi bila preveč enostavna in hitra, zato sem se odločil, da po občutku poskusim poiskati nadaljevanje poti.
Pot se na Kaliču nadaljuje ostro levo v gozd ob robu otroške smučarske proge (se mi zdi, da se je včasih imenovala Zajček). Kmalu lahko zagledate novo tablo, ki pa je že malo utujena in stoji dokaj postrani. Od tu naprej pa spet zmešnjava gozdnih vlak. Pravi labirint in nikjer nobene oznake. Poskušal sem se držati najbolj uporabljene vendar se je le ta začela preveč odmikati v levo in se spuščati nazaj proti Rakovemu Škocjanu.

Slika
Odločil sem se, da jo mahnem kar ob robu smučišča v hrib. Ta smer se mi je zdela veliko bolj smiselna. Grizel sem kolena v hrib strmega smučišča. Zasopel sem se za hip ustavil in e obrnil proti dolini. Pred mano je bil lep pogleda na sosednje gorske grebene, globoko pod mano pa se je v soncu lesketal rob Notranjskega polja, kjer se malo bolj desno že da opaziti obrise Cerkniškega jezera. Ko sem pridihal na vrh smučišča sem se skoraj zaletel v označevalno tablo Krpanove poti, ki je bila ob robu gozdne ceste. V tem odseku sem torej po vsej verjetnosti malenkostno krenil s čisto prave smeri . Spodaj ob vznožju smučišča v labirintu gozdnih vlak je najbrž ena od njih tista, ki v serpentinah pripelje na vrh. Jaz sem jo zgrešil in si nagrizel kolena po smučišču.. Ob zapuščeni zgornji žičniški infrastrukturi je ponovno križišče treh gozdnih poti brez oznake. Odločil sem se za sredinsko, ki se je zdela, da pelje čez preval in sena drugi strani spusti proti Postojni. Sredinska pot je pravilna saj se že po parih metrih priključi na širšo makedamsko cesto, ki je označena s tablo Krpanove poti. Od tu je nadaljevanje zelo enostavno. Lepa makedamska pot se nenehno spušča in vsako križišče je lepo in jasno označeno s tablo.

Slika

Pri spustu proti Postojni sem naletel na kup čebelnjakov, ki so postavljeni tik ob cesti vendar globoko v gozdu. Že par metrov preden sem zagledal to zanimivo postavitev, sem zavohal med. Hmmm! Kup čebeljih panjev v središču medvedovega bivališča. A niso te ljubke velike živalce tudi sladkosnedne??

Ja! Res je moja današnja pot je potekala tako rekoč po dnevni sobi rjavega medveda. Sicer ga jaz na vseh svojih potikanjih še nisem srečal osebno, vendar pravijo, da je tu zelo pogosto viden. Mogoče vseeno ne bi bilo slabo včasih imeti pri sebi kakšno zaščito, če ne zaradi drugega vsaj zaradi občutka. http://www.solzivec.si/solzivcizaobrambo.php
Ko sem se približal Postojni sem se odločil, da za danes končam moje raziskovanje in se napotim proti domu. V lahkem drncu sem, po uri na zvoniku domače cerkve ugotovil, da je skupni čas mojega potovanja znašal cca 3 ure in pol. Ure namreč od moje vrnitve, po poletnem premoru, ne nosim več s sabo. In če strnem vtise. Čudovito. Moji možgani so se do dobra naužili kisika, moje oči pa so se spočile v pogledih na prelepo naravo. Prav gotovo bom raziskal če kakšen del Krpanove poti.

Ko sem popoldne sedel za računalnik in malo raziskoval sem ugotovil, da sem opravil zadnji del Krpanove poti in sicer cca 10 zadnjih km. V naslednjih avanturah bo torej potrebno na začetek.

Slika

Slika
Nazadnje spremenil EčO, dne 15 Nov 2010, 13:46, skupaj popravljeno 5 krat.
Ečo, hvala ti za tole izčrpno poročanje...v prihodnosti imam namen večkrat obiskati posamezne dele Velike Krpanove poti, pa bomo morda kak del (ali celo) pretekli skupaj. Teoretično jo imam že kar obdelano, sedaj sledi praktično spoznavanje. Bom objavljal v viewtopic.php?f=14&t=16067 :juhuhu:
Tudi to vem, da je to območje medveda, teorija je takale http://www.life.zgs.gov.si/documents/Sr ... dvedom.pdf , v praksi bi ga pa rad videl nekje v naravi, a ne preblizu :mrgreen: .
Je pa to po nekih variantah lahko dober trening hitrosti http://www.youtube.com/watch?v=qf2dblm66Zo :wink:

LP, vencelj
Moja (najina) tri srečanja z medvedi so bila vsa v Snežniških gozdovih, v avgustu letos celo dvakrat v enem popoldnevu: najprej samec, čez kako uro še medvedka z mladičema. Presenetila sva jih na na gozdni cesti in stezi (markirani poti). Vsa hipna srečanja so se končala k sreči z umikom zveri, malo sva počakala nato pa šla (malo bolj hrupno naprej) letos proti Mašunu. Pred štirimi leti pa tudi po srečanju z medvedko z mladičema proti vrhu Snežnika. Mi je pa po zadnjem dvakratnem srečanju rekla soproga, ko sva se čez par dni bližala koncu E6, da ima za nekaj časa dovolj raziskovanj poti po Notranjskih gozdovih.
https://sites.google.com/site/e7robichodos/e6
No če si v parih letih dobre tri tedne na področju medveda, jih pa res že lahko srečaš. Da bi ga v enem dnevi, sploh če bo skupina tekačev, pa najbrž ni veliko možnosti.
To ni uradna pot ampak sem si jo začrtal sam. Je zelo lepa, vse to sem že večkrat prehodil (oziroma pretekel), toda v tej obliki v celoti še ne. Če bo le mogoče jo bom še letos. Gre po Polhograjskem hribovju. Dolžina mojega kroga ja maratonska (42 km). Začnem v Šiški (Trata, oziroma Podgora) v bližini Madžarskega veleposlaništva in čez hrib Pržan ter po markacijah na Toško čelo, od tu po cesti do cerkve na Katarini, mimo Jakoba čez Tehovec in Studenčice do Sore, od tu na Osolnik in čez V. Babnik in Gonte nazaj do cerkve na Katarini potem pa mimo Sv. Marjete in iz parkirišča pod njo na Petelinec ter mimo Slavkovega doma in Bormesa, čez šentviški hrib nazaj na izhodišče.

Če si iz gorenjskega konca ti predlagam nekoliko drugačno traso. Začneš in končaš v Puštalu. Iz Puštala greš na Osolnik, in mimo Homa v Soro, od tu čez Studenčice in Tehovec, mimo Jakoba in cerkve na Katarini mimo Sv. Marjete na Petelinec,po levi strani Jetrbenka spet mimo cerkve na Katarini, mimo Grmade, čez Gonte in Tošč do Sv. Jederta in čez Sv. Ožbolt ter Sv. Andrej nazaj do Puštala. Ta trasa je verjetno nekaj km krajša apmak lepa in jo glede na bližino lahko večkrat ponoviš.
Polhograjsko hribovje je zelo aktualno in tudi zelo razgibano.
Enkrat sem delal v Prapročah nad Polhovim gradcem, pravzaprav sem bil tam štiri dni, to pomeni 4 x dol in 4x gor ( Železniki), torej 8 voženj, včasih okrog na LJ, večkrat pa čez hribe in skozi Poljansko dolino, pa vem, da nisem šel 2 x po isti...bolj namenoma, raziskovanje...Peš mora biti sploh zanimivo :juhuhu: :wink: .

LP, vencelj
V nedeljo 28.11.2010 načrtujem raziskati prvi del Velike Krpanove poti. Predviden načrt:

- 09.00 organiziran prevoz iz Unca do železniške postaje v Pivki.
- Raziskati cca prvih 30 km poti (nekje do Gornjega Jezera pri Cernici).
- Med 13. in 14 .uro (oziroma v sladu s prihodom na zaključno točko) organiziran prevoz nazaj na Unec.

Prevoz iz Unca do Pivke in iz Gornjega Jezera nazaj na Unec lahko zagotovim še za tri sotrpine.

Sicer je za vikend slaba vremenska napoved, ampak jaz nisem preveč vremensko obremenjen.

Se mi kdo pridruži! :juhuhu:

Vencelj? :?:
Nazadnje spremenil EčO, dne 25 Nov 2010, 07:50, skupaj popravljeno 2 krat.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA