prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

 milanm22
#211732
Lep pozdrav !!

Upam, da ne načenjam že objavljene teme.

Potrebujem malce pomoči ! Star sem 27 let, visok sem 187 cm in tehtam okoli 108 kg. Leta sem se ukvarjal z borilnimi veščinami, sedaj pa sem se odločil, da probam z tekom.
Potreboval bi nekaj navodil, kako svoje telo čim bolje in hitreje pripraviti, da bom lahko pretekel recimo za začetek 5 km, kasneje pa 10 in tako naprej.
Morem povedat, da imam z tekom precejšnje težave. Ali ne diham pravilno, ali ne tečem pravilno, ali pa si enostavno ne znam odmeriti treninga in stopnjevati. V glavnem zelo hitro se utrudim.
Zato bi prosim za vsak nasvet, ki mi lahko koristi. Ker ste pa uporabniki foruma stari mački, pa ne dvomim, da bodo nasveti deževali.

LP
Uporabniški avatar
 ROSI64
#211733
Teči in uživaj in ne obremenjuj se z nobenimi stvarmi kot so: koliko tečt, utrujenost, pravilno dihanje,...

Vse gre lahko dokler je tek užitek in v tem uživaš. Vse ostalo pa temu sledi.

To je vse za začetek. Jutri je nov dan in začni.
Uporabniški avatar
 vencelj
#211734
Predvsem postopno! Sprva v kombinaciji hoje in teka, nato vse manj hoje in več teka. Nikoli pretiravat, tudi ne v intenzivnosti. Ta je lahko hitro vzrok za hitro utrujenost. In pa, kot piše ROSI, ne obremenjuj se...
Bolj strokovno pa tole: http://www.klubpolet.si/index.php?optio ... &Itemid=11

LP, vencelj
Uporabniški avatar
 natasa77
#211735
hoj, tudi jaz sem pretežka in nikoli nisem tekla. :oops: do sedaj :D

vsekakor si boš moral najti svoj tempo. in ne postavljaj si nerealnih ciljev. jaz sem začela na 1km in sem tekla v intervalih 1min tek-1min hoja. ker sem pretežka in nisem imela nobene kondicije, sem te intervale ponavljala skoraj dva meseca. šele potem sem si upala naprej. še zdaj po pol leta sem šele na 4 km brez ustavljanja in sopihanja. vem, sem počasna (ponosna TF polžka :mrgreen: ), ampak vem, da bom nekoč zmogla več.

moj prvi in edini trenutni cilj je priprava na 5 km DM-ov tek spomladi

evo, to so moje izkušnje :)
 Vinci
#211743
Tudi jaz sem začel s tekom pri 27. Sem se odločil, da začnem na Poti spominov in tovarištva, ker so označeni kilometri, pa vsakokrat, ko sem se peljal mimo, se mi je zdelo, da je tam cel kup v redu punc, ki me bodo motivirale. :D

No, in grem prvič. Začnem lepo počasi in kmalu sem se že pretegoval. Se mi je zdelo, da bi to skorajda moral biti kilometer. Pa spet tečem naprej in kmalu se spet pretegujem. Si rečem: "Groza, to bi pa že skorajda morala biti dva kilometra." In potem nekaj metrov naprej vidim tablo "3 km", začel sem pa pri "2 km". :lol:

5 km za začetek je precej ambiciozno. Jaz sem najtežje prebil mejo 4 km. Sem se kar mučil dva tedna, da sem prebil ta zid.

Mogoče bi lahko začel nabirati kondicijo s hojo v hribe, da si malo utrdiš noge. Jaz živim pod Šmarno goro in mi je to priljubljen destinacija. Sem ugotovil, da če pridem na vrh v 25. minutah, da je to nekje ekvivalent 4-5 km teka. Velikokrat nisem razpoložen za tek. Enostavno ne gre. Na Šmarno goro pa gre.

Na tvojem mestu bi pustil pri miru urnike teka in treninge. Začni povsem spontano in teci tudi spontano. Boš videl kako ti bo šlo. Načeloma bi moral biti po enem mesecu sposoben preteči 4-5 km v kosu in po treh mesecih okrog 10 km v kosu. Ampak če bo šlo počasneje, nič hudega. Če pa bo šlo bistveno hitreje, pa se zavestno ustavi, ker lahko fašeš kakšno zoprno poškodbo.
Uporabniški avatar
 MojcaG
#211821
milanm22 napisal/-a:Zato bi prosim za vsak nasvet, ki mi lahko koristi. Ker ste pa uporabniki foruma stari mački, pa ne dvomim, da bodo nasveti deževali.

LP


Nisem stara mačka tukajle niti v teku, pa se bom vseeno oglasila s svojo izkušnjo.
Maja lani me je prijelo, da bi začela tečt (jaz, ki nikoli nisem marala teka :P). Kljub redni rekreaciji (spinning, body pump) so bili prvi (kilo)metri huudo težki :)
Potem sem šla k Urbanu na tečaj se malo izobrazit, predvsem sem pa začela tečt po njegovem 12-tedenskem programu za začetnike. Cilj programa je bil preteči 30 minut neprekinjeno. Cilj sem izpolnila en teden prej, ko sem imela "na sporedu" 2x 15 minut, pa sem si rekla, da imam dovolj hoje vmes in grem probat do 30 minut. Pa je šlo :) Naslednji cilj je bil rekreativni tek na LM. Od konca avgusta do LM sem počasi stopnjevala kilometrino oz. si postavila vmesne cilje - najprej cel krog okrog Gradiškega jezera z vsemi klanci vred, potem dva kroga, nazadnje pa oval na Brdu. Vsaka vmesna zmaga je bila zlata vredna in nad vsako sem bila pozitivno presenečena - v stilu "a to je to?" :) Končni cilj - 9,2 km na LM sem pretekla v celoti, brez matranja, bolečin, ipd. To, da sem v cilj prišla med zadnjimi, mi sploh ni bilo pomembno! :D

Na začetku je bil prisoten strah zaradi prevelike teže (bolečine v kakršnikoli obliki, predvsem v kolenih), zato sem pridno hodila (in še vedno hodim) na fitnes (vaje za moč z utežmi), zdaj pozimi pa še spinning. Vse skupaj se je obrestovalo, tako da zaenkrat (tok-tok) nimam tipičnih tekaških težav (no, tudi kilometri so majhni, in ne maratonski :P)

In na presenečenje mnogih, ki me poznajo, še vedno tečem. Tudi pri -5 :)

V tem času je šlo dol tudi nekaj kilogramov, znižal se je tudi povprečni utrip pri teku.

Tako da, nasvet začetnice - počasi, pa z užitkom. :D
Uporabniški avatar
 Ananda
#211846
Se ena zacetnica, ki si drzne pametovati tukaj.
Jaz sem se pred 4 leti odlocila, da bom zacela tect in mislim, da mi je takrat uspelo preteci najvec 6 km skupaj. Takrat sem skoraj umrla od ponosa. Potem sem pa vedno nasla kak izgovor, da nisem tekla, na koncu pa nasla zelo dobrega - grda poskodba gleznja, katere posledice nosim se zdaj.

Lani me je dragi spravil na kolo. Prav veliko se ni matral, ker sem imela vedno zeljo kolesarit. Ampak prepricat me, da lahko trajbam tudi v hrib, je bil pa miš'n imposib'l. Ce ne bi bilo njega, danes ne bi z veseljem tekla. V hrib me je spravil z zelo izi tempom in danes se ne ustrasim nobenega hriba vec (vsaj videla se nisem takega zaenkrat).

To zgoraj je pomembno zato, ker je vplivalo na moje ponovne tekaske zacetke. Teci sem zacela ZELO pocasi in razdalje ni bilo problem povecevati. Po dobrih treh mesecih sem sicer se vedno polzek, malce hitreje pa le gre. In predvsem veliko dlje.
Moj nasvet je torej, da se ne obremenjuj s hitrostjo in naj te ne bo sram, ce gres tako pocasi, da te nekdo, ki hodi hitro, lahko spremlja. Pocasi se res dalec pride. To je bilo moje najpomembnejse spoznanje!
 Tajazu
#219259
In še ena začetnica. Jaz osebno nisem nikoli imela nobene želje po teku. Potem pa me je kolegica prepričala, da greva skupaj na Ljubljanski maraton. In ker sem nazadnje tekla pred 7 leti, sem takoj, ko je sneg zapustil Ljubljano, začela teči po treningu, ki je bil objavljen tukaj, na TF. Začetek je bil res uvajanje. Lepo počasi... in se daleč pride. Zdaj sem, po 3 mesecih (tečem od 2-3x na teden, vmes se ukvarjam z drugimi športi), nekje pri 8-10km na trening. Mislim, da je najbolj pomembno ravno to, da se začne počasi, v intervalih. In pa, da imaš neko motivacijo. Ali je to oseba, ki te bo vlekla naprej ali pa dogovor, ki se ga želiš držati (četudi ga skleneš sam s seboj). Glede na to, da teka nisem nikoli preveč marala, sem bila presenečena, kako sem ga po nekaj dneh, ko nisem tekla, začela pogrešati :D Upam, da tudi ti prideš do te točke!
 nina4
#219266
Očitno nas je kar nekaj začetnic - jaz sem celo večkratna, saj mi že čez dve zimi ni uspelo nadaljevati z običajnim treningom teka 3x na teden. Ampak tako prvič kot v vseh nadaljnih ponovnih začetkih mi je bilo zelo enostavno in prijetno teči po knjigi Tek za začetnike, ki prav tako temelji na menjavi hoje in teka. Ko sem pred dvemi leti prvič začenjala kar po občutku, je bil občutek žal napačen (ne vem, če za tek lahko napišem, da so bile "oči lačne") - prvič in drugič sem tekla absolutno preveč (5 km) in šla seveda teč neogreta, kaj šele da bi vsaj na koncu naredila raztezne vaje - no uspelo mi je nategniti mišico in s tekom sem lahko ponovno začela šele po dobrem mesecu - takrat po programu iz omenjene knjige in šlo je supre brez problemov z vezmi, sklepi, mišicami, pljuči, srcem...skratka zelo hitro sem začela uživati.
Uporabniški avatar
 Igor3K
#221512
Za vse začetnike:
pridružite se organizirani skupini, ki zagotavlja: vodeno vadbo, fiksne termine, motivacijo sotekačev, varno zavetje, navdih, družbo, spodbudo,.....
Pri nas vam ne bo dolgčas. 3K ŠPORT
 TONEK
#356683
Že jutri si greš lahko malce ogledat vzdušje na Šmarn'co, (če nisi od daleč) pa boš videl, da ni lepšega na svetu, kot tek.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA