prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

sezonski
Pozdravljeni!

Zadnje čase sem vedno več kolesaril in zdaj ko imam nekaj več kondicije, sem začel kombinirati s tekom. Sem seveda rekreativec, se sicer redno razgibavam, vendar bi rad malo izboljšal vzdržljivost in pa ščasoma tudi hitrost (tako na kolesu, kot pri teku).

V teoriji sicer vem, da je za splošno vzdržljivost potrebno delati daljše treninge manjše intenzitete (nižji utrip), za pridobivanje hitrosti pa natrenirati anaerobno delovanje, intervalni treningi. (dopuščam seveda tudi možnost, da sem kaj narobe tolmačil)

Zanima pa me konkretno v praksi, koliko časa na kakšnem utripu naj bi nekdo kolesaril oz tekel (in kako pogosto) za splošno vzdržljivost, in koliko časa intervalni trening oz. kako dolgi intervali, na koliko utripa itd. za pridobivanje hitrosti. Star sem 29 let, primerne teže in sicer zdrav.

Hvala za odgovore!
Uporabniški avatar
 Classix
Pozdravljen!

V nadaljevanju zapisano naj bi veljalo za tek. Aerobno in anaerobno delovanje si pravilno tolmačiš. Sem pa mnenja, da je za treninge po nekih programih dobro imeti neki osnovni podatek, naprimer v kolikem času pretečeš 5 ali 10 K, oziroma kolikšna je razdalja katero pretečeš v naprimer eni uri. Ko imaš to nekje zabeleženo, se da na netu najti precej strani na katerih so programi kateri te vodijo do nekega cilja. Domača pamet se najde na http://www.tek.si/ tuja pa naprimer na http://www.runnersworld.com/ pod rubriko ''smart coach''. Obema je enako to, da zahtevata vnos določenih parametrov in ti potem na tej bazi podatkov izdelata program. Na podlagi izdelanega programa boš našel tudi odgovor na to, koliko časa naj bi treniral na ''nizkih'' in koliko časa na ''visokih'' obratih.
Ob koncu morda še opomba starejših tekaških mojstrov ( Jeff Galloway...), kateri pravijo, da je optimalno trajanje treninga hitrosti v sklopu priprav na neko tekmo osem (8) tednov, kar pa je seveda pogojeno s tem, da imaš pred tem pod streho ustrezno bazo.

LP
Matjaž
 sezonski
Hvala za nasvete, Matjaž.

Si bom pregledal omenjeni strani in izmeril koliko časa tečem razdalje, ki so potrebne za vnos v "programe" potem pa vidim kako in kaj naprej. Koristni podatki, hvala še enkrat.

Lp

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA