prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Kaj menite druščina, kje je meja zdravega teka? Je še zdravo, če ćlovek teče 80 km/teden in se v letu udeleži 2 maratona in še kakšen polmaraton? Al je meja ultra ali kje je? Verjetno nekje je :oops: :oops: :oops:
Meje si postavljamo sami. Kako daleč pa je pomembno poslušati telo, da se v svojem početju počutiš dobro in si s "treningi" ne omejuješ preostalega življenja. Za nekoga pomeni veliko 40 km/teden, za drugega 80 km/teden za tretjega 120 km/teden.
Uroš Sobočan napisal/-a:Meje si postavljamo sami. Kako daleč pa je pomembno poslušati telo, da se v svojem početju počutiš dobro in si s "treningi" ne omejuješ preostalega življenja. Za nekoga pomeni veliko 40 km/teden, za drugega 80 km/teden za tretjega 120 km/teden.

Mislim, da je Uroš zadel bistveno :!:

LP
marčni zajec napisal/-a:
VICTOR napisal/-a:Baje je že maraton daleč od zdravega. :P

to so za svojo tolažbo si zmislili tisti, ki ga nikoli niso prelaufali.

Po mojem mnenju pogojeno s tempom :roll: , pripravljenostjo in trenutnim zdravstvenim stanjem (pa še čim). Če si v cilju crkovina (ali pa npr. tisti posnetki plazenja v cilj, ki jih vidimo na You Tube), se res lahko vprašamo za zdravje :shock: :shock: . Prihod v cilj z nasmehom je pa seveda vse kaj drugega :D .

LP, vencelj
Za enega je nezdrav (smrtno nevaren) lahko že vzpon na Šmarno goro (če ima naprimer že dva srčna obvoda), za Robiča pa nisem slišal, da bi imel pri vseh svojih treningih in tekmah, kake hude težave z zdravjem.
S pravilnim treningom in postopnim napredovanjem se da mejo "zdravega" treninga kar precej dvigovati. Nezdravo je le prepogosto forsiranje preko svojih že doseženih normalnih zmogljivosti. Če boš to počel enkrat na mesec v razumnih mejah, si boš dvigal meje zmogljivosti. Če pa boš enkrat na teden ali še pogosteje pretiraval krepko preko svojih običajnih zmogljivosti, si boš uničeval zdravje.
Pretiravanje imam v mislih v tem smislu, da bi se nekdo, ki ni še nikoli pretekel več kot 10 km v kosu, kar naenkrat podal na maratonsko razdaljo ali pa bi nekdo, ki ni še nikoli tekel več kot eno uro hitreje kot 10 km/h, skušal teči več kot eno uro okoli 15 km/h ali bi se nekdo, ki je ves čas zmerno tekel le po ravnini podal naprimer na tekmo na Grintovec in podobno. Take reči so za telo lahko preveč stresne in če to prepogosto ponavljaš na ta način, da vmes ne napreduješ, je lahko zdravju škodljivo. Tisti, ki smo do tega prišli postopoma in redno treniramo na "visokih obratih" in dolgih razdaljah, pa ne rabimo biti zaskrbljeni glede škodljivega vpliva treninga na naše zdravje. Prav nasprotno! :P
Kakšno pa so uradna zdravstvena stališča okrog dolgih tekov? Sam sem se začel s tekom ukvarjati ravno zaradi mnenja, da je tek pozitivno vpliva na moje zdravje.
Pred kratkim me je znanec kritiziral, da je tek za ohranjanje zdravja dolg samo 30 min., ne pa dolžine ki jih tečem, pogosto dalj kot 2h. :roll:
Jaz pa na to gledam malo drugače. So dnevi, ki tečem pol ure na dan, so dnevi ko tečem 1 uro, 2 uri.... celo dopoldne ali 4 ure ali več nočnega teka po hribih. Ko se vprašam, ali je to sploh zdravo mi odgovori srce. Tečem s srcem, to pomeni, da tečem v mejah, ko bom tekel z bolečinami, se bom pa vprašal ali je to sploh zdravo. :wink:

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA