prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Uporabniški avatar
 MišaMiš
#348648
Zdravo!

Letos sem se odločila, da bi rada pretekla svojo prvo maratonsko razdaljo in sicer na Ljubljanskem maratonu, ki bo 30. 10. 2016. Trenirala sem že pozimi za radence pa me je na mojo žalost premagala psiha.

Odločila sem se, da bom delala po trening načrtih, ki so dostopni na internetu za vse Trainingsplan Austria. Program mi je izračunal vse treninge in tempo za željeni čas, ki sem ga vstavila v nastavitve. Zanima me, če je to primeren program, ga kdo uporablja za svoje treninge?

Imate kakšen nasvet za nekoga, ki bi rad prvič pretekel maraton? Na kaj moram bit pozorna? Imam sicer skoraj 8 let izkušenj v teku. Mislim oz. čutim, da je čas da posežem po daljših razdaljah. Do sedaj sem že par-krat pretekla mali maraton.

Zanima me, še kaj naj pri hrani pazim? Sladkarij ne jem popolnoma nič, mogoče kdaj pa kdaj spijem kozarec cedevite. Sicer pa jem vse, težo imam tudi ok, mogoče bi lahko dol dala ene 3 kile za učinkovitejši tek. :)

Hvala za odgovore :clap:
#348650
Tvojemu krajsemu opisu manjka se par podatkov. Recimo, kaj je slo narobe v Radencih oz. kaj pomeni, da te je zvila psiha? Pa se to bi bilo zanimivo vedeti, kaksen cilj si si zadala za maraton. Zgolj razdalja ali je kaksna divja casovnica v nacrtu?

Drugace pa, ce si veckrat ze 21k in ce si ze 8 let tekacica, potem verjetno ne bi smel biti problem. Kakorkoli ze.
Uporabniški avatar
 majcka
#348661
Iz napisanega bi jaz z mojo pametjo sklepala, da ti dejansko ne dela težav niti tek niti kilometrina niti brzina....ampak glava. Seveda moraš trenirat tek, da lahko pretečeš maraton. Bi bilo pa fino, da si dejansko cilj nekako materializiraš (slike, filme, glasbo....karkoli), da te bo peljalo k cilju. Mogoče celo podporo na tvojem prvem maratonu v obliki sotekača (m/ž), ki te bo na poti vodil, če te bo 'minilo'. Predvsem pa verjemi vase in v svoj cilj. Srečno. :laola :laola :laola :laola
#348662
Nasvetov je lahko veliko in so lahko zelo različni.
Npr.:
:arrow: Mnogi menijo, da si za prvega ne smeš postavljati časovnih ciljev, cilj naj bo le prihod v cilj;
:arrow: Priprave na maraton vsebujejo iste sestavine kot priprave na 10-ko ali mali maraton, le treninške razdalje in tempo so prilagojeni. Brskanje ti navrže več različnih programov, odločila si se pač za enega od njih, ki naj bi bil povrhu vsega "pisan na tvojo kožo". Kot pri vsakem programu boš tudi pri tem šele na in po nastopu vedela, če ti je prinesel pravo zadovoljstvo;
:arrow: Posebna pozornost na postopno povečevanje kilometraže :!:
:arrow: Tempo na tekmi naj bo čimbolj enakomeren. Največji problem maratonskega nastopa so prehitri začetki. Ampak, naj takoj povem, da sem naletel tudi na drugačno mnenje: v prvem delu malce hitreje, da si nabereš nekaj "prednosti", potem pa do cilja kakor bo pač šlo. Zame sicer povsem zgrešeno, po mojih izkušnjah za vsako prehitro s/km v prvem delu izgubiš še precej več potem, ko "gagaš" v drugem delu;
:arrow: Po osmih letih tekanja kar brez strahu :!: Večji problem so tisti, ki naenkrat vstanejo s kavča in si zamislijo, da "zdaj je pa čas za maraton".
Jaz sem dolgo rabil za prvega, ampak se nisem odločil, da grem na maraton in začel s pripravami, pač pa obratno: po ne vem koliko tekaških letih sem enkrat slučajno imel malce več letne kilometraže in sem si rekel: "kdaj, če ne zdaj". In sem šel. :juhuhu: :lauf:
Toliko zaenkrat... + tisto, kar ti je napisala majcka
#348668
MarathonAustria sem jaz nekaj časa uporabljal, ampak se mi zdijo treningi precej 'divji'. Za 3:30 imaš večinoma 6 treningov na teden, kar je po mojem mnenju preveč. Zdaj tečem po malo prirejenem programu iz Velike tekaške knjige (10 tedenski program) in sem oba maratona letos pretekel v načrtovanem času. Tudi če izpustiš kakšen trening, se ne sekiraj - glavno je, da tedensko narediš en dolgi tek. Čes poletje lahko za bazni trening tudi kolesariš. Ne pozabi na regeneracijo in vaje za moč.
#348671
Hvala vsem za nasvete.

Bom probala nasvete vključit v prakso, da vidim kaj mi odgovarja in kaj ne. Sem tudi sama malo preučevala treninge iz te avstrijske spletne strani in bom najbrž malo popustila pri sebi, v splošnem pa se držala zapisanega. Sicer dodatni treningi ne škodijo ampak nočem pretiravat za prvega, ker mi sicer rezultat trenutno ni toliko pomemben kot to, da uspešno pretečem razdaljo. :)
:D

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA