prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

zuli25
Že več sezon tečem klasične teke(21km,42km.Ker živim na Koroškem,z veliko hribi, bi rad začel trenirati gorski tek,vendar sem popolni začetnik.Iskreno bi bil vesel kakšnega programa treninga,nasveta skratka karkoli.
:D
Uporabniški avatar
 vanja
Hoj!

Jaz sem tudi s Koroške in ravno zadnjič mi je Dragons rekel, da zdaj ve, zakaj imam tako rada gorske teke: zato, ker pri nas ne moreš teči drugače (so samo hribi)! :D
Tako da nam je morda to že v krvi...

LP in na veselo gorsko tekanje (ni lepšega, kot priteči na vrh gore...)!

Vanja
 zuli25
Hvala za prijetne želje.
Vidim da si navdušena gorka.Verjetno tudi ti pogrešaš kakšen gorski tek na domačem koncu.Edini v bližini je tek na Naverske ledine,3.julija.LP :D
 snezni_tekac
Joj taksne pogoje imas na Koroskem da se nekateri Stajerci hodimo tja.
Tudi nekaj prireditev je nekatere pa so zal zamrle: Maraton Kralja Matja okoli Pece recimo ( vzpon na Luže ) pa eden gorski tek pri tisti gostilni pred Crno ob vznozju Pece.

Verjetno ne sprasujes za terene. Metoda....
Odvisno kaj je tvoja izhodiscan pozicija.

Pri gorskem teku je predvsem pomembna moc in vzdrzljivost sklepov.

PRiporocam ze ko zacnes tekati da ne bo prehitro posledic veliko raztegovalnih vaj za kolena in kolke.

Kar se tice nabiranja moci in vzdrzljivosti:

intervalni trening ni tako pomembne lahko pa si ga veliko zasimuliras pozimi
z gazenjem in tekom po snegu ( odlicna vaja pozimi in se sedaj ).

Redni trening pa bi moral obsegati vsekakor spuste in vzpone.
Pri nas nimamo specilaizacije oz. prireditev kjer bi slo za psecializacijo spust ali vzpon ceprav so proge dokaj raznolike.

Zastavi si tempo treninga tako da ga bos predvsem izpeljal zacni z manjsimi vzponi in jih tako dolgo izpopolnjuj da priudes z dihanjem urejenim do vrha ( reicmo cca. 4 km in 200 do 300m visinske razlike ).

Vzdrzljivst pa treniras na zacetku na gibljivem terenu z manjsimi vzponcki in manjsimi vzponi ter veliko kilometrine. Ena od metod ki sem jo jaz tudi apliciral :

da tri osnovne sestavine treninga: dolzinska vzdrljivost, tempo, intervali prilagodis se na visinske razlike in to za ceno kilometrine. Potem pa kilimterino povecujes po vsaki fazi recimo za 10 do 15%.

Hrana pri treningu je malo mocnejsa kar je jasno zaradi vec porabljene moci kot pri ravninskem treningu.

Kot dodatek bi ti svetoval namrec gorski trening se lazje trenira zunaj na odprtem terenu kot na cestah in v mestih da se na start treninga na mesto z avtom priplejes s kolesom.

Recimo nekateri tujci gorski tekaci ( sem debatiral z njimi po tujih forumihj ) veliko treninga kar velik procent porabijo na kolesu. Zanimivo ne... Ne vem ce to pomeni da trening mora zgledati kot duatlon ampak kombinacija taksnega trninga je zanimiva spolh ce si mlajsi in imas moznost da utrjujes svoje sklepe ( ki najbollj trpijo pri gorskem teku ) je to najboljsa metoda stres-a in potem regeneracija.

Zelo pomembna in to imam vtis bolj kot pri cestnih tekih je pravilna regeneracijska faza. Tukaj si je tezk odovoliti pregorevanje ker se takoj pozna na poskodbah sklepov ( pazi na kolena in kolke se enkrat poudarjam ) in prav regeneracijska faza je tista ki t pregorevanje kompenzira in hkrati utrjuje telesne okoncine.

Med regeneracijsk ofazo veliko raztegovanja morda se kaksno plavanje in kaksno kolesarjenje.

Veliko uspeha...
 zuli25
Hvala za koristne nasvete!
Mislim,da bom z treningi začel takoj po Radencih.Upam, da se vidimo na kakšnem prijetnem gorskem teku!LP. :)
Uporabniški avatar
 mirko1
snežni tekač.lepo,lepo,si se potrudil z opisom treniranja gorskega teka.pa niso to nasveti samo za čiste začetnike...
lp,mirko
 snezni_tekac
mirko1 napisal/-a:snežni tekač.lepo,lepo,si se potrudil z opisom treniranja gorskega teka.pa niso to nasveti samo za čiste začetnike...
lp,mirko

JA bodi specificen kaj ne spada v zacetniski trening?

1. intervali?

Ce zelis napredovati v hitrosti so vsekakor pomembni !

2. tempo
Se bolj pomembni kot intervali

3. dolzinska vzdrzljivost?

Ne bi tega spuscal samo nizje cilje bi si postavil

4. Stretching?

Oh bog ne daj da tega ne bi pocel kot zacetnik.
Ce bi danes se enkrat zacel bi se najprej nekje nastudiral vaje iz joge ali
stretching potem bi zadeve bile veliko bolj gladke.

5. Vaje za moc?

Brez teh sploh ni razmisljati za gorski tek potme je boljse se kar takoj
ostati na cetnem teku in se nic specialirati na country-style oz. njegov ekstremnejsi vidik gorski vidik.

6. Hrana?

Brez dvoma pomembno...

Skratka vse prvine so pomembne ne glede nato ali si zacetnik ali izkusen.
Gre samo za intenzivnost.

Ce zacnes na zacetku z enolicnim treningom je potem tezje uvesti popestritve in hitro pride do zdolgocaesnosti ali pregorevanja.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA