prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

Uporabniški avatar
 Sraka6
#357453
Zdravo!

Z vami bi rad delil moj trening program za ultramaraton, 150 + !!!
Po poškodbi maja 2017, sem bil več kot 5 mesecev ''priklopljen'' na bergle in se letos zal nisem udeležil 100+ teka.

Oktobra sem Končno dobil zeleno luč in akcija!
In sicer za mano je četrti teden intenzivnih treningov.

5x do 6x tedensko grem v akcijo z mislijo TO ZMOREM, kljub hudi poškodbi ahilove tetive.
Odločen tedensko pretečem od 60 do 100 km, sedaj se bo pocasi stopnjevalo od 100 do 150 km tedensko!

Moj tekaški cilj je visok, torej kvalificirati se na Spartatlon, ja ni LAHKO!
Ampak z veliko volje ter veliko pretecenih KM mora biti izvedljivo!
Ne jutri in ne drug mesec, Pretečeni KM bodo pokazali, kdaj sem ready!


Imam par vprašanj:

Koliko ultra m. Oz. Tedenski km ( mesecnih, letnih), je priporočljivo preteči za tako tekmo kot je spartatlon? :)

Je moj program, torej 100 + km tedensko vredu? :)

Koliko ste vi pretekli za podobno dolge preizkušnje? :)

Za vsak odgovor, sem vam hvaležen!

Vsem tekačem velik Poklon!!! :clap: :clap: :clap:
#357464
Malce me zmoti, ko nekdo hoče točno določene odgovore. Mislim, da jih v taki obliki nihče ne more dati. Če sedaj najprej skočim na tretje vprašanje

Koliko ste vi pretekli za podobno dolge preizkušnje? :)


...koliko je sploh tekačev, ki so pretekli podobno dolge izkušnje? Koliko je tekačev, ki so pretekli/prehodili bistveno krajše razdalje (s tem mislim na 100 km ali morda 100 milj), ampak nekje po vršacih s povsem neprimerljivo višinsko razliko...itd. Opozarjam samo na :arrow: 1) neprimerljivost posameznih tekaških preizkušenj in :arrow: 2) individualnost vsakega tekača posebej, ki se pri teku lahko odraža tudi v njegovih ciljih, željah...zelo veliko pa še v siceršnjem načinu življenja (aktivno/vseskozi v pogonu ali pretežno sedeče/tek je edina "migajoča" dejavnost)...
Mislim, da bi se to razdaljo dalo premagati, če je nekdo kolikor- toliko fizično aktiven, "nianse" oz. razlike so v časovnih dosežkih ( te pa na takih in podobnih dogodkih krojijo določene časovne zapore)

In če grem sedaj na drugo:

Je moj program, torej 100 + km tedensko vredu? :)


Poznam tipe. legende :TF) , ki so v pripravah pretekli po 600, 700 km mesečno. Tako so se odločili, ali je bila odločitev pravilna, vedo oni sami...obstaja pa možnost, da niso povsem prepričani... :roll: Zakaj :?: Ker trening vedno pomeni neko načrtno delo za dosego nekega cilja, pa vendar šele potem lahko ugotavljamo, ali je bilo delo oz. način dela uspešen ali pa še en "strel v prazno". Obdobja poizkusov in napak... :mrgreen:


Kako so se pripravljali na Sparthatlon, kaj so med pripravami počeli...to bodo seveda najbolje vedeli povedati tisti, ki so ga pretekli. Vsak ima svojo zgodbo, Ruth celo dokumentarno oddajo, mislim pa, da so nekateri krogi še toliko aktivni na forumu, da bodo razodeli svoje izkušnje...nekatere poznam, pa se bodo že sami oglasili, če bodo hoteli...

BTW...zakaj dve temi z enako vsebino... :?

LP, vencelj
#357542
Hojla
vem, da se v takšnih temah Spartathlonci ne javljajo radi. Zakaj?
Vencelj je podal kar nekaj modrosti in ne bom jih komentiral. Prav ima, da gre za vsakega posameznika, ki se mora tukaj najti.
Jaz sem pred mnogimi leti (12) začel s tekom. V prvem letu sem pretekel maraton (pol leta treninga) drugo leto 75 km Celje - Logarska, tretje leto 100 km Biel, četrto leto UTMB 166 km in 9600 višincev, peto leto 212 km okrog Balatona in naslednje leto Spartathlon.
Ko sem bil še zelen pod nosom, sem vprašal Zdravka Bariča, ki je takrat super dobro laufal na dolge razdalje, kako in kaj trenirat. Rekel mi je, da moraš samo ugotovit, če si za dolge teke ali ne. Morda se mi ni zdelo prav, da mi ni povedal nič o treningih, a danes se mi zdi, da je imel prav.
Glede mojega treninga ... jaz sem treniral po normalnem planu za maraton. nekje 400 do 460 km na mesec. Ampak ... jaz sem imel posebne treninge. To so bile tekme, na katerih nisem tekmoval :-) okrog 12 maratonov na leto in enako ultramaratonov poleg tega pa še 60 vaških dirk v Slovenskem pokalu. Na forumu se najde tudi veliko zapisov, ko smo se družili in v trail stilu pretekli Šentiljsko planinsko pot, pa Svečinsko, Rokovnjaško ... to so pravi treningi daljave in brez ihte.
Seveda pa menim, da se moraš spoznati, kako prenašaš noč. To ugotoviš na 24 urnih tekih.
Skoraj ne vidim, da bi lahko še kaj dodal.
Aja, ko sem šel na Spartathlon, mi je suport ekipa (Fifty, Alja in Samo) prevedla knjigo o Spartathlonu. Skrbno sem jo prebral in si jo vcepil v dušo. Tam je pisalo, da na Spartathlonu ne moreš priti do cilja z joggingom. Bo treba laufat :-)
Veliko uspeha vsakomur, ki se tega projekta loti. Boli, ampak paše :-)
 ogeras
#364106
Spomladi sem pretekl 100 milj istre, torej najdaljšo razdaljo 168 km in moje mnenje je naslednje. Jaz se nikoli nisem posluževal nobenih programov treninga mapka sem tekel kakor mi je pač pasalo. Nikoli nisem imel treniga daljšega od 35 km saj je potem potrebno več dni za regeneracijo, kar pa je izguba časa. Je pa res, da je vsak tek vseboval povprečno 700 m višincev. Najbolj je važno, da se telo med treningi dobro spočije in šteje tudi npr. koliko časa dnevno si na nogah tudi če ne tečeš, ker na gorskih ultramaratonih moraš biti na nogah tudi cca 35 ur. Zadnje tri mesece sem tudi hodil v fitnes ter delal vaje za moč. V bistvu je tako, kot je že pred menoj nekdo napisal, da je vsak posameznik primer zase in vsako telo na določene stvari odziva drugače.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA