prostor za dogovore o skupnih treningih - kje, kdaj, kako, ...
tu so vam na voljo tudi predlagani programi treninga

Moderatorji: ero, pegaz

 #5
#122769
Lep pozdrav.

Hja.. kar bom napisal se bo marsikomu zdelo nevredno odgovora, ali pa vsaj vredno posmeha, ampak tako je in nič drugače. Namreč, s prijateljem sem stavil da pretečem maraton, ker po moji (ZMOTNI!) oceni to sploh ni neki problem. To je bilo pred tednom dni... in bolj ko o tem razmišljam, težja se mi zdi naloga, a kljub temu ne bom požrl svoje besede, ampak zlaufal ta maraton, al pa crknil na pol poti. Vas, ki sodeč po prebiranju foruma, imate več oz. veliko izkušenj s takšnimi in drugačnimi teki, bi pa prosil za nekaj nasvetov. In sicer, udeležila se bova (prijatelj gre tečt z mano (oz. štratat, potem pa ga bom gledal v hrbet, pa še to bo dober rezultat, če ga bom imel sploh na vidiku!), s tem da se on že 4 mesece temeljito pripravlja!) maratona treh src, ali kako že, pač tega v Radencih. In ker je to nekje v sredini maja je le še dober mesec časa!!! Zdaj pa me zanima, kako se pripraviti, da bom vsaj po vseh 4-ih priplazil do cilja (ker odstop ne pride v poštev!!!)

Sem športnik že celo življenje (treniral smučanje (7 let) in košarko (8 let)), star sem 25 let, 180cm, 70 kg in igram 2x tedensko nogomet 2 uri, 3x tedensko košarko 2,5 uri, tu in tam grem smučat, kakšna odbojka, kolebnica in to je to... Tekal nisem nikol preveč rad :( a tudi temu bom naredil konec!! Je pa res da nisem vzor zdravega življenja - študent.

Kakšen trening si naj omislim?
Kaj naj jem in pijem na dan maratona in med samim tekom?
Kaj se da narediti proti krčem (tega me je najbolj strah, ker vem da psiha je na full, samo fizična moč... ne vem) med samim maratonom?
So kakšni triki, nasveti, pomoči, kako najlažje pretečt teh 42km?
Kakršenkoli drug nasvet zelo zaželjen...

Eni se mi smejte, drugi pa prosim pomagajte!!! :)

Lep pozdrav in se vidimo v Radencih!
Uporabniški avatar
 INOT
#122771
Študent si je zadal težko izpitno nalogo. :D Ampak ne bo te zajebaval profesor ampak se boš kar sam :twisted:
Težko bo ampak se definitivno da, če boš imel le dovolj ŽELJE in TRME, da stvar izpelješ.
Tvoja velika prednost je, da se redno ukvarjaš s športom in, da imaš idealno težo.
Torej kaj bi na tvojem mestu storil jaz?
1. nabavi si dobre tekaške copate (ni toliko važna znamka glej le, da bo osnovna cena nad 100 evri, ker ostalo je metanje denarja proč)
2. čimprej napravi en testni tek na razdalji recimo 10 km z 3/4 moči, da ugotoviš kakšne so tvoje trenutne zmožnosti. Če ga nisi sposoben pretečt okrog 1 ure raje vso zadevo pozabi. V Radencih je limit za prvi krog (21 km) 2h 30 min.
3. po testnem teku boš ugotovil, če ima zadeva smisel in lahko začneš trenirati. Pozabi nogomet in košarko oz. naj bosta v dosti manjšem obsegu kot sedaj in začni tečt.
Če boš malo pobrskal po netu boš našel veliko programov oz. sistemov treninga za pripravo na maraton. Najpreprostejši je pa recimo 4-5x tedensko tek. Treningi naj bodo dolgi vsaj eno uro, enkrat na teden pa eden daljši. Tega daljšega vsakokrat podaljšuješ za recimo 15 minut. V začetku maja bi tako moral narediti ta daljši trening okrog 3 ure neprekinjenega počasnega teka. V glavnem obremenitve povečuj po občutku in trenutnih zmožnostih.
Prehranjuj se normalno, opusti pa alkohol, če ga preveč lokaš :lol: pa čike, če kadiš.
Pripravi se na bolečine in krizo med tekom, kar do sedaj nisi poznal. Vendar smo šli vsi skozi to pa smo še vedno živi. :D
Če boš prišel tako daleč, da boš res šel na tekmo- Zadnja dva dni malo povečaj vnos ogljikovih hidratov predvsem riž, testenine oz. podobne zadeve ter dan pred tekmo dovolj pij in kakšna tabletka magnezija ne bo odveč.
Za na tekmo pa - v žep obvezno par gelov (ali pa če ti jih bo kdo lahko dal na trasi), ki jih moraš stestirati že prej na treningih, da ne bo težav. Če ti geli ne pašejo so pa seveda dobre tudi razne energetske ploščice, suho sadje ipd...
Proti krčem pa- med tekom dovolj pij, redno vzdržuj nivo energije v telesu z geli oz. drugimi zadevami in imej v rezervi kakšno vrečko magnezija. Pa tud kakšen ščepec soli ne bo odveč, če ga bodo imeli na postajah z tekočino.
Če uspešno pretečeš prvi krog boš tudi drugega nekako zmogel. Ko nastopi kriza pač vmes hodiš. Mogoče boš tudi odstopil ali pa stisnil zobe in prišel do cilja. Če ne boš poskusil ne boš nikoli izvedel kakšen je občutek, ko prideš skozi cilj... :wink:

Torej tako na kratko in srečno Kekec! :D
#122774
#5 napisal/-a:So kakšni triki...


http://www.youtube.com/watch?v=j1BigACxaDU

Lepo pozdravljen in prosim brez zamere za zgornji link. Mene spravi v dobro voljo, pa če si ga ogledam n-krat na dan. Starejši sin mi ga je pokazal, kmalu po začetku moje tekaške ''kariere''. V uresničevanju tvojih ciljev ti želim obilo uspehov!

LP
Matjaž
Uporabniški avatar
 Damijan
#122775
Privlačna tema.

Če še ne veš - Inot je car in je z večino nasvetov zadel žebljico na glavico! Skoraj z vsem se strinjam, edino tam, kjer omenja, da opusti košarko, fucbal... po mojem ni treba, ampak moraš pa ta cajt zapolnit z res kvalitetnim treningom. Jaz od nekdaj gledam na fucbal kot fino dopolnitev včasih dolgocajtnega treninga, vsi ti kratki šprinti, vračanja, hitri gibi ipd. so super intervalni ali pa vsaj visokointenzivni treningi. Le na noge/gležnje pazi.

Najprej pa res odlaufaj eno desetko, poročaj, potem pa ti bomo še kako modro razodeli!

Ajde...
Uporabniški avatar
 grb
#122776
:lol: Carski je. Mi smo to pocel v srednji soli, ko so nas prfoksi gnali na PST vsako leto.

#5 velik srece.

G.
Uporabniški avatar
 vanja
#122782
Tudi jaz sem navdušena nad študentskimi idejami in prebliski! :D
Glede nasvetov, Inot je car in je povedal vse.
Morda še glede krčev, jaz prisegam na Enervitove tablete, ki naj bi bile proti krčem. Pa še želodca ne obremenijo. Mogoče je učinek čisto psihološki, ampak važno je, da delujejo. :roll:

#5, želim ti uspešne priprave in se vidimo v Radencih!
Uporabniški avatar
 pelvis
#122787
#5, Inot ti je res že vse povedal.

Dodal bi še, da začni hodit spat ob 22:00 in vstajat boš začel zodaj brez težav in dober boš cel dan. Spanje je bistveno, brez tega boš težko naredil kar ti Inot svetuje = kar ti lahko koristi. Je pa to morda ena težjih zadev, ko si študent :P

Sicer pa vso srečo! Pa obljubi si, da boš končal preden se ti tek zagabi - to vidim kot edini možni poraz, tudi če izgubiš stavo.
Uporabniški avatar
 IČA
#122789
Kaj dosti ni za dodati, skoraj vse je že bilo povedano, INOT ti je tudi kar lepo razdelal program treningov. Mogoče bi dodal samo še to, da glasba lahko zelo pomaga pri motivaciji in pri premagovaju kriz med tekom, pa še ritem dihanja ti lahko daje.
Pogumno in veliko sreče na poti do Radencev. :)
Uporabniški avatar
 Damijan
#122790
Inota za precednika... :D
 damjan10
#122791
Jaz mislim, da ti bo uspelo!
Športnik si!
večinoma so študentje "fajterji", tako med knjigami, kot na športnih prizoriščih.

SAMO NE ODNEHATI!
Uporabniški avatar
 INOT
#122799
Ne ga srat no. S tistim carjem pa predsednikom :P Saj bi mu vsi dali iste nasvete.
Nogomet in košarko sem odsvetoval predvsem kot je napisal že Damjan zaradi večje možnosti poškodb ker sta pač kontaktna športa.
Sicer pa, če ima fant željo lahko naredimo (va) kakšen trening skupaj pa bo že še padla kakšna ideja kako uspeti v tej stavi. Samo pol si dolžen en pir,če uspeš na maratonu! :D :twisted: :!:
Uporabniški avatar
 dexi27
#122815
Ni kaj pogumno, jaz sem se za svoj maraton prpravljal 2 mesca z že predhodnjo tekaško podlago. No itak te lahk potolažim, da sem se preveč pripravljal (sem pač bolj plahe sorte). Ti sam poslušaj nasvete predhodnikov, ki so sami stari mački, pa nimaš kaj falit, edin mogoč, da veš da je pa velik tud v :bum: :bum: (glavi)
 Puskin
#122854
Jaz pa po enem letu teka študiram, če sem že dovolj zrel za maraton.:bum: Je pa res, da sem tudi jaz kot je prej omenu Dexi27 bolj plahe sorte. Se raje pripravim malo boljše pa pol brez težav odtečem.

Mišice se kr hitro navadijo na napore, kite pa potrebujejo malo več časa tako da pazi na poškodbe in srečno!
Uporabniški avatar
 marčni zajec
#122856
jaz poznam enega junaka, ki je tudi šel stavit, da preteče maraton.
pa se ni dobro končalo. zatorej - po pameti...
Uporabniški avatar
 INOT
#122864
Puskin napisal/-a:Jaz pa po enem letu teka študiram, če sem že dovolj zrel za maraton.:bum: Je pa res, da sem tudi jaz kot je prej omenu Dexi27 bolj plahe sorte. Se raje pripravim malo boljše pa pol brez težav odtečem.

Mišice se kr hitro navadijo na napore, kite pa potrebujejo malo več časa tako da pazi na poškodbe in srečno!


Tukaj ne gre za plahost. Tudi ne govorimo o tem koliko časa je potrebno, da se normalno pripraviš na maraton. V normalnih okoliščinah sigurno našemu študentu #5 ne bi priporočal, da gre na maraton. Toda ker gre za stavo je zadeva pač takšna kot je. No bistvo je, da se redno ukvarja s športom tako, da ima možnosti za uspeh. Sicer pa, če bi nekdo napisal, da gre recimo na turo v hribe kjer bo hodil 10 ur bi se to vsakomur zdelo normalno in nič posebnega. Torej zakaj mu ne bi uspelo pretečt tudi maratona v recimo 5 ali 6. urah? Če ne bo sposoben pretečt prvega kroga v limitu bo tako ali tako zanj tekme konec.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA