prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
 Hess
Zdravo,

Zanimam se za nakup tekaške ure SIGMA RC 1209 - nekaj vprašanj sem poslal Wegi na ZS, kjer bi je napisal spodnje odgovore.

Če ima še kdo kakšen nasvet/izkušnje s to uro, bom vesel odgovora.

LP

---------------------

V eni izmed tem pišeš o uri Sigma, ki si jo nabavil. Tudi sam razmišljam, kaj kupiti. Rešitev, ki jo ponuja ta ura se mi zdi zelo zanimiva (Polar me moti tisti veliki zunanji senzor, Garmin pa vsi pišejo, kako malo traja baterija).

*** Moram povedat, da me v bistvu prepričala cena. Do takrat sem uporabljal Polarjevo RS200SX, ki za meritev hitrosti uporablja footpod. Žal je šel pašček na uri in zato sem se začel ogledovati za čem drugim. Ideja, da imaš "footpod" vgrajen kar v naprsnem pasu za merjenje srčnega utripa se mi je zdela odlična, želja pa je bila tudi, da uro lahko nosim tudi v vsakdanjem življenju.

Glede velikosti senzorja in trajanja batrij pa moram pripomnit, da mene osebno velikost footpoda ni nikoli motila, dejansko ga na supergah ne čutiš preveč moteče. Novejši (S3) senzorji pa so tudi manjši. Mene je bolj motilo prenašanje iz superg na supergo, še posebej ker priporočajo ponovno kalibracijo ob prestavitvi na drug copat. Kar se pa baterij pri Garminih tiče sicer nimama izkušenj, vendar pravijo da to načeloma ni problem - oziroma je problem približno tolikšen kot pri mobitelih, pač ta pravi čas se je treba spomniti na polnenje.
________

Kakšne so tvoje izkušnje sedaj, ko jo imaš že nekaj časa? Koliko dejansko beleži hitrost teka glede na to, da je senzor na prsih in potem tudi ni toliko gibanja, kot če bi bil na nogi? Ali dejansko zazna vsak korak?

***Po kalibraciji je bila izmerjena razdalja presenetljivo točna. Kot sem ti že povedal, pa se včasih zgodi da sfali. Hitre menjave smeri teka, klanci (predvsem stopnice) in menjave tempa lahko vplivajo na točnost meritve. Vendar je pri tem treba vedeti, da ima podobne težave tudi GPS - signal se izgublja v podhodih ali med visokimi stavbami, točnost lociranja je na nekaj metrov, tako da tudi tu lahko hitre menjave smeri vplivajo na meritev, klanci pa prav tako.
_________

Pri tisti DEMO izgleda, kot da nastaviš oz. lahko korigiraš dejansko pretečeno razdaljo pri dveh različnih hitrostih - ali prav razumem?
Pri teh dveh hitrostih bi potem moral biti prikaz hitrosti kolikor toliko točen, verjetno se pa to podre, v kolikor tečeš malo v klanec?

Ali ura potem predvidi dolžino koraka in s tem hitrost tudi za vmesne hitrosti, kjer jo prilagaja glede na to, kako hiter je dejansko tek, ali pa upošteva "napako" le z dvema vnešenima možnostima in ura upošteva tisto vrednost, ki je bližja trenutni hitrosti?

***Kalibracija je namenjena temu, da ura ugotovi tvoj način teka in hoje. Saj veš, nekateri bolj "skačejo" drugi bolj drsijo, eni se držijo pokonci, eni sključeno. Seveda potem meri vse vmesne hitrosti kot je treba, prikaz trenutnega tempa se osvežuje skoraj sproti. Kar se klancev tiče deluje čisto solidno (tako gor, kot dol), najbolj pa jo zmede "treking" skakanje po gozdu z veliko ustavljanja, zaganjanja, izogibanja koreninam in podobno. Ampak takrat hitrost tako ali tako ni pomembna. (Mimogrede, ne vem če veš ampak footpod pravzaprav ne meri dolžine koraka ampak pospešek. Kalibracija torej NI namenjena ugotavljanju dolžine tvojega koraka ampak načina gibanja in s tem povezanih podatkov)
_________

Koliko m oz. % na podlagi tvojih izkušenj na neki razdalji laže glede pretečene razdalje in ali je to bolj posledica, ker pač vse vrednosti ni možno vstaviti noter, ali pa bolj posledica, ker ura ni registrirala posamezne premike noge?

***Tako pač ne pričakuj neke profesionalne točnosti oziroma 100% zanesljivosti, saj jo še z veliko boljšimi in dražjimi urami, ki imajo lahko celo kombiniran footpod/GPS način merjenja včasih ne dobiš. V vsakem primeru pa take točnosti niti ne potrebuješ. Že +/- 3% kolikor se običajno motijo slabše, neskalibrirane ure je za rekreativca čisto dovolj, s kalibracijo pa se točnost izboljša toliko, da je dovolj tudi za resnega tekača.

Pri meni je pač tako, da me tako zelo natančni podatki ne zanimajo več, saj tečem le še za sprostitev. Za sprotno kontrolo (da ne "zaspim" preveč) mi je pa to dovolj. Če želim točno vedeti kod sem se pojal uporabim telefon z GPSom, vendar je to le izjemoma.

Praviš, da ne šteje krogov, vmesnih časov,.. - ali to pomeni, da bi potem morala ura v vsakem primeru imeti Gps, saj sicer ne vem, kako bi to dvoje omogočala, razen če nebi sam ob vsakem dokončanem krogu pritisnil na tipko??

***Ne, na uri običajno nastaviš neko razdaljo, pri kateri ti sama shrani vmesni čas. Pri tem ni pomembno kakšne vrste merjenje uporablja ura - GPS ali footpod. Lahko pa nastaviš tudi ročno - da pritisneš tipko. Te stvari so zanimive, kadar bi rad vedel, kako ti pešajo moči po pretečenih kilometrih, kdaj imaš krizo in podobno.

Niti sam ne vem, kaj bi imel, saj ponavadi šele potem, ko nekaj uporabljaš vidiš, kaj te moti,.. Se mi zdi koristna analiza oz. primerjava med teki na račnalniku da vidiš, koliko napreduješ, kar bi mi predstavljalo dodatno motivacijo za naprej,.. Je pa pri eni temi Stara kost dejal, da imeti posnete trenunge za nazaj je brez pomena, ampak bolje, da ti kaže le trenutne podatke, da ih primerjaš s nekim planom, ki si si ga zadal.

Na Sigma strani vidim, da prihaja ven nadgrajen model (RC 14.11), ki omogoča prenos podatkov na računalnik, vmesni časi,..,

http://www.sigma-run.com/

vendar še vedno vse temelji na tehniki "foot pada",.. me pa, kot sem napisal, moti pri polarju velik zunanji gps, garmin pa slaba baterija, pritoževanje nad občutljivostjo tistega obroča,..

V bistvu mi funkcije RC 1209 čisto zadoščajo, motile bi me le velike napake, ker pač ni gps-a...

***Tako pač je. Na žalost boš verjetno moral sam ugotoviti kaj ti ustreza. Glede skrbi zaradi napake v meritvi premisli še o tem: običajno treniraš po znani progi, za katero dolžino že poznaš. Tako ti je tudi hitro jasno, za koliko se je ura zmotila. Na kontrolo tempa med tekom pa ta napaka ne bo imela gromozanskega učinka. Če rad menjavaš proge in se kasneje rad malo pozabavaš in poanaliziraš podatke pa je seveda Garmin prva izbira.

Wega

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA