Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 lemurian
V maju se odpravljam preteči Premužićevo stazo na Velebitu. Zanima me če jo je že kdo dal celo skozi peš ali s kolesom , še posebaj me zanima vrnitev na izhodišče ali se mi splača iti nazaj po njej ali kakšna druga varjanta povratka oz. jo izpeljati kot krožno?

Še nekaj podatkov o tej zanimivi poti:

Gozdarski inženir Ante Premužić (1889-1979) je v letih od 1930 do 1933 projektiral, organiziral ter osebno nadziral izgradnjo poti, ki se začne na severnem Velebitu in poteka mimo prevoja Veliki Alan vse do Oštarijskih vrat. Steza je dolga 57 km, v pičlih štirih letih pa so jo zgradili prebivalci podvelebitskih vasi in sicer brez uporabe cementa in betona (v suhozidni tehniki). S serpentinami, poltuneli, škarpami in mostički predstavlja steza remek delo suhogradnje, posebej če imamo v mislih dejstvo, da so jo gradili ročno, torej brez vsake gradbene mehanizacije. Povprečen nagib steze je 10%, največji 20%, široka pa je 1,2 m.

takole pa zgleda ( p.s. video ni moj) :
http://www.youtube.com/watch?v=tKRcksvv26w

Lp Lemurian

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA