Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Z*
#577
Vidim, da imamo na forumu prave poznavalce, ki lahko pri nasvetu izhajate iz prakse. Prosim za mnenje, Matevža, kogar koli. Prijavila sem se na Lj-maraton (42) - prvič. Celo sezono po malem delam na tem, da odtečem najdaljšo razdaljo. Toda po zadnjem dolgem teku (pred 14 dnevi) - cca 30km, ki sem ga odtekla povsem brez problemov, me je začelo boleti v kolku (verjetno prepogosti dolgi teki in preveč gor-dol, pa me je nabilo). Bolečina se je po nekaj dneh zmanjšala, a ni povsem izginila. Vsak tek, tudi krajši, okrepi bolečino do te mere, da me kak dan ovira pri hoji. Med tekom niti ne boli zelo. Kaj menite, naj nekaj dni počivam in se vseeno udeležim maratona, ali bi s tem preveč tvegala in pridelala hujšo poškodbo? Končna odločitev bo seveda moja, ampak bo pa jok razočaranja, če ne grem. :cry: Kako se taka reč obnaša na 42 km? Doslej se uradno tekla le polovičko.
Uporabniški avatar
 Matevz
#578
Če te boli tako, da še naslednji dan težko hodiš je najboljši recept da nekaj dni ne počneš nič. Če poškodba ni huda, bo po enem tednu že bolje, en teden brez treninga pa se tudi nič ne pozna (morda pri res vrhunskih tekačih, pri nas rekrteativcih pa prav nič).

Poleg tega je kot nadomestilo za tek lahko zelo koristen kakšno kolesarjenje, saj oba športa prispevata k razvoju kardiovaskularnega sistema.

Dobra je lahko tudi hitra hoja v hrib, čeprav ne vem, če je pri bolečinah v kolku kaj boljša kot tek - bo treba probat. Npr. Šmarna gora ali kaj podobnega. 20-30 minut <b>zelo</b> hitre hoje v hrib, ti požene utrip višje kot katerikoli intervali.
Uporabniški avatar
 Z*
#579
Hvala, Matevž. Hoja v hrib bi bila krasna, a je že po ravnem boleča, dol pa sploh. Na kolesu pa gre. Že res, da niso na delu iste mišice, a vsaj splošna kondicija se bo ohranjala. Do nadaljnjega bom na kolesu. Se vidimo, upam, v Ljubljani.
Uporabniški avatar
 Matevz
#583
Sicer sem misli na hojo v hrib potem, ko bolečine minejo.

Je pa še ena stvar, ki je ključnega pomena, pa jo predvsem tisti, ki že za osnovni trening težko najdemo čas, velikokrat ali pa celo vedno zanemarimo: stretching. Le-ta nam namreč lahko prihrani marsikatero poškodbo. Kar nekaj vrhunskih tekmovalcev je kot najpomembnejši trening navedlo stretching (npr. Mark Allen - šestkratni zmagovalec Ironmana na Havajih), prav tako vrhunski črnski tekači namenjajo po 1 uro dnevno stretchingu.

Ena izmed strani, kjer je kar nekaj info o stretchingu in pa tudi o poškodbah ter ukrepih za njihovo zdravljenje in preprečevanje je <a href="http://www.rice.edu/~jenky/">SportsMedWeb</a>. Poleg tega pa še <a href="http://www.injurytreatment.com.au/home">www.injurytreatment.com.au</a> ter <a href="http://www.sportsinjuryclinic.net/">www.sportsinjuryclinic.net</a>.
Pa verjetno bi se jih še kar nekaj našlo.

Na papirju pa je ena najboljših knjig Lore of running avtorja Tima Noakesa. <a href="http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0873229592/qid=1063788417/sr=8-1/ref=sr_8_1/104-5225898-4501518?v=glance&s=books&n=507846"> To je pa link na Amazon.com</a>. V njej je vse od zgradbe mišic, funkcioniranja organizma, treninga, psihologije in tudi veliko o poškodbah in njihovi odpravi ter preprečevanju. Zelo priporočam. Seveda pa je hudo debela - 960 strani :o
 dragons
#654
3 M (Matevž,Matjaž,Miro) oz. kdorkoli prosim za vaša mnenja?

Prejšni teden sem primerjal Poletov in Gallowayev program daljših tekov, ki naj bi bila osnova za trening na 42km. Programa sta podobna vendar se razlikujeta v eni stvari.Poletov program navaja od konca avgusta vsako nedeljo pa verjetno do LJ maratona daljši tek ,ki se vsak teden poveča za 3km. Galloway pa temelji na daljših tekih vsakih 14 dni s povečanjem za 3 km.Temelji na predpostavki , da tedensko izvajanje razvija konstantno utrujenost.

Lep pozdrav!
Dragons
 snela
#656
Se strinjam - vendar je trpljenje le "kratkotrajno".

IMHO je vsako vecanje tedenske obremenitve za vec kot 10% - cisto pretiravanje. Ce preteces 40km na teden - potem lahko cez celoten naslednji teden povecas TEDENSKO razdaljo za 5-15% (2-6km) - recem, glede na pocutje 8) (in na to, koliko imas kilometrine :wink:
V pripravljalnem obdobju za mene to deluje perfektno :D

Drugace pa povecujem razdaljo na 14 dni, kot si rekel.
Uporabniški avatar
 miro
#657
Dragons
Jaz ti kakega pametnega nasveta ne norem dati saj se pripravljam čisto Stihijsko, kakor pač nanese.
V začetku sem se redno udeleževal Primorkega pokala v tekih-2leti, nato
Dolenjskega+primorskega , sedaj se pa že drugo leto "trudim" samo v dolenjcu , tako , da sem bil več ali manj vse konce tedna zaseden s tekmovanji , tako , da ob koncu tedna nisem mogel vaditi daljših tekov.
Pred prvim maratonom , tako nisem imel daljšega teka kot 21 km in sem to plačal tako , da sem imel krizo že takoj po 21 km. Telo se je hotelo ustaviti tako kot je bilo navajeno iz prejšnih tekmovanj v malem maratonu. Potrebna je bila izredna volja poleg močne motivacije , da sem premagal progo.
No v drugem maratonu sem imel že iskušnjo in sem ga premagal veliko lažje , ter si izboljšal čas za cca 20 min.
Ne naredi napake in se v maratonu v začetku preveč ne zaženi , ker te bo zmanjkalo in adijo dober rezultat.
Tako napako sem naredil jaz letos , ker sem si želel medalje in bil skoraj dve tretjini proge drugi , potem pa mi je zmanjkalo moči in se v kategoriji uvrstil na peto mesto.
Dragons svetujem ti , da si za cilj vzameš -PRETEČI MARATON!
Glede programa pa odloči se za enega in mu ZAUPAJ!
Vem , da bo tudi Beno pravočasno začel s popuščanjem ,ki je tudi sestavni del treninga.
Dragons upam , da te nisem zamoril in da nisem bil predolg!
Lp!
Miro
 dragons
#658
Miro nikar o morenju, ker je vsak stavek dobrodošel .Moj namen je bil izvedeti kakšni so vaši pogledi na ta dva programa oz.za katerega bi se opredelil ne da bi negirali drugega , misim predvsem na poškodbe.
Moj osebni cilj v tem letu je preteči maratonsko razdaljo.Poleg celoletnega treninga kolikor mi je služba dovoljevala sem prebral veliko literature o maratonih kot nekakšno motivacijsko sredstvo.
Zdaj ko smo že na pragu LJ maratona sem prišel do faze 4 ure teka - 150SU.Mislim da minutaže ne bom več povečeval .Kar je pač je.
Vseeno moram pa priznati da imam v majhnem predalčku skrito željo o rezultatu.Človek ,ki izgubi upanje je mrtev. :cry:

lep pozdrav!
Dragons

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA