Ljubljana, četrta nedelja v oktobru<br>področje za pogovore o vsem, kar se dotika največje slovenske tekaške rekreativne prireditve

Moderator: Snezinka

Uporabniški avatar
 niki
Jaz sem pa ugotovila, da me tek sploh ni utrudil, da sem imela še rezerve, res pa da je bil to zame prvi tak tek in da tečem slabe 3 mesece in niti približno si nisem predstavljala kako je biti na taki prireditvi. Upala sem na boljši čas, sem pa tudi zadovoljna, da sem lahkotno pritekla v cilj, z nasmehom na ustih :D Utrudilo pa me je navijanje :lol: predvsem pa ogrelo in zelo sem uživala ob mojih dveh polžikah, ko smo glasno navijale in se zabavale, tako da sem vesela, da ste nas slišali :D
Bilo je super predvsem družba vseh!

V Subito pa žal nisem mogla, ker smo odšli na požrtijo :wink: , katera je bila posledica izgubljene stave. :lol: (Hvala fantje, ker stavite in potem boljše polovice povabite zraven :D )
Uporabniški avatar
 bosti72
Obivankenobi napisal/-a:Moj prvi nastop na 21 km na LM-ju si bom zapomnil, da sem končno tekel pod 1.30, kar sem si želel že kar nekaj časa...

Čestitke...bravo....je pomagalo še sredino zadnje treniranje na stadionu na Kodeljevem!!! :clap: :clap: :clap: 8)
Uporabniški avatar
 Keks
:roll: , čez kakšen teden mi bo najbrž "potegnilo", kje sem bila včeraj med 10 in 13 uro do- popoldne :wink: ... :?: :idea: ! na ljublanskih ulicah. sem v Fotrovi družbi premagovala 21km! 8) zaradi njega in skupaj z njim mi je uspelo nepredstavljivo. vso to razdaljo sva pretekla v enem kosu :D . kot optimistka sem si zadala željeni čas teka najmanj dve uri in pol. z improvizacijo vred (beri hoja :wink: ). ampak. AMPAK. Fotr je držal tempo. navijači ob progi so bili itaq najboljša hrana za dušo :wink: , ciljna ravnina pa nepozabna... pod črto? premagan moj prvi pol maraton. v dveh urah in sedemnajstih minutah... že na progi trdno odločena. naslednje leto nekako obrnem berlinski maraton! Fotr, naj ti poje večna Slava! :twisted:
Uporabniški avatar
 Radolca
Še malo daljša analiza in razmišljanja ob mojem »triumfovalnem teku«.
Že od petka dalje sem imel pozitivno tremo oziroma pričakovanje 13. LM oziroma mojih prvih nepozabnih 42 kilometrov. Nekaj priprav, predvsem v glavi, sem opravil v avgustu in septembru. Moj zadnji septembrski trening me je pa razočaral, ker sem moral pri 31-tem kilometru »odstopiti«. »Šment«, sem si mislil po treningu, »zakaj neki mi je bilo potrebno prvih 21 kilometrov tako hitro preteči!«. Malo »strahu« pred prehitrim začetkom sem s seboj v Ljubljano prinesel« ravno iz zadnjega dolgega treninga.
Številko z ostalimi dobrinami (brez nogavic) sva oz. smo dvignili v soboto. Glede na sobotno vreme sem upal, da bo v nedeljo sonce posijalo. Pa se je izkazalo, da je bilo bolje, ker je sonce ostalo za oblaki.
Najprej sem pospremil boljšo polovico na deset kilometrov, med njenim tekom sem se malo ogrel, potem sem se pa že postavil v štarno vrsto, bolj kot ne v ozadje. Nima smisla, da drugim delam gužvo, bom raje malo prepočasen kot pa malo prehiter. Zanimivo, Stroji so bili ponavadi vsako leto daljši oziroma so več igrali kot letos, vsaj meni se zdi tako.
Začeli smo, najprej malo debate z Vitezi »Radolca, ne začni tako hitro!« Res je, prvi kilometer v petih minutah je bil prehiter zame. Prav tako hitri so bili udi naslednji štirje kilometri. Zajčka za 3:45 (se mi je zdelo da je bil Inot, nisem bil pa prepričan, ker ga pač ne poznam) sem že pustil za seboj in se nenehno oziral nazaj, da mu slučajno ne bom ušel, ker bi bila (po mojem) potem drugi krog »tragedija«. Mečne mišice so me bolele že po drugem kilometru. Nisem vedel, ali me bo drugi krog »kriza napadla« ali se ji bom uspešno izognil. Do sedaj sem petkrat pretekel ljubljansko enaindvajsetko in mi je bila vsaka pravi napor in napenjanje do konca. Letos sem pa v dveh krogih neznansko užival. Kar hitro smo se »pojavili« na Drenikovi, vodnikovi, na Plešičevi pa pogled na ležečega tekača ni bil prav nič vzpodbuden. Je pa čisto naravno , da se na vsaki športni prireditvi zgodi kaj takega. Recimo Darcy je 41,5 kilometrov tekel z zvitim gležnjem, ker ga je na štartu nekdo dobro pohodil. Tekel je z veliko bulo, kot mi jo je na koncu pokazal.
Skozi tiste, meni nepoznane »vasice«, katere sem do sedaj s težavo premagoval, sem tekel z užitkom. Govoril sem s kom sem mogel, dajal izjave, imel neverjetno veliko energije in volje. Kar hitro sem »osvojil« živalski vrt in cilj prvega kroga ni bil več daleč. V Rožni dolini je bil navijač, ki nas je glasno vzpodbujal, in enako glasen je bil tudi v mojem drugem krogu. Hvala mu!
Pod železnico v cilj sem pritekel še dovolj spočit. V cilju prvega kroga so se mi dlake vzdignile, ko sem slišal huronsko navijanje! Predvsem Vitezi so bili glasni! Takoj ko sem zavil okoli ovinka na Slovensko cesto, pa podpore ni bilo več. Začelo se je »ukvarjanje s sami sabo«. Začele so se težave, kolena, ahilovi tetivi, kolki. Do približno 26-tega kilometra sem se bojeval s sabo. Tam me ujame Vanja in mi nameni par besed, da je bila ona lani na tej razdalji v krizi in da mi gre kar dobro. Hvala Vanja, mislim, da si me s tem več kot spodbudila, prav naspidirala si me! Tekel sem oziroma vsaj poskušal sem teči brez misli na boleča kolena ali na kakršnekoli težave. V prvem krogu je bilo to veliko lažje, ker je bilo najmanj dve tretjini več tekačev in si lahko z vsakim izmenjal besedo - misel ali mnenje. Tekel sem kakšno minuti pred Inot-om, vsaj mislim da. Ob osvežilnih postajah so delilci pijače govorili, da prihaja zadaj večja skupina, jaz pa se nisem oziral nazaj, kdo so to in kje so. A glej ga zlomka, tam nekje pri 30-em kilometru pa so me dohiteli. Skozi možgansko celico mi je švignilamisel, da bom zaostal za njimi. Pa sem to misel »vrgel v prvi obcestni jarek«. Dobil sem vzpodbudo s strani Inota. »Ponudil« mi je vprašanje »a gre?« na katerega sem pa moral in želel odgovoriti s »seveda«. Nadaljevalo se je lepo brez prekomernega naprezanja. Zanimivo, z brega navzdol, čeprav ni bilo kakšnih velikih spustov, sem moral kar malo pospešiti tempo, če sem hotel držati korak z njimi. 35-ti kilometer, kjer naj bi bilo »krizno območje« sem pretekel z nasmeškom, čez približno tri kolimetre pa sem ujel Vanjo. Spet sva izmenjala nekaj besed, potem sem pa pospešil naprej, ker sem še dovolj energije. »Za sabo sem pustil« tudi Inota & Co. Kar se mi je zdelo zelo v redu in mi seveda dvignilo moralo. Ujel sem tudi Mirota in sva se malo vzpodbudila.
Končni kilometri so se kar lepo vrstili, sledilo je vzpodbujanje istega gospoda kot v prvem krogu (mogoče je bil pa brat, nikoli ne veš) in zadnji kilometer. Zadnji, najtežji, kot sem že velikokrat bral in enkrat poslušal. Res, moralo sem imel na dnu, dobro da me je boljša polovica spremljala in mi govorila kaj naj naredim: »spusti roke, navlaži ustnice,…«. Skratka pritekel sem v cilj z bolšim rezultatom, kot sem si ga zastavil.
Veličastno, presunljivo, skoraj solzavo, z največjim nasmeškom sem se ustavil v cilju. Premagal sem samega sebe in zmagal, pa tudi če bi bil na 1276-em mestu od 1277 udeležencev.
Hvala vsem, s kaerim sem uspel debatirati, hvala TF-jevcem in –jevkam. Ki so me vzpodbujali, hvala vsem navijačem, godbam, delilcem pijače, hrane in vsem, ki so bili z mislimi z menoj med tekom!
13. LM je bil neverjetno lepa prireditev, za mene najlepša do sedaj! Še se bom udeleževal maratona v Ljubljani!
:D
Uporabniški avatar
 Nadj@
še enkrat čestitke vsem ki ste tekli,Foter iskala sem te po celi progi,lani sem ti sledila ampak si mi pobegnil, letos sem upala da bova skupaj tekla,Pajkec nič se ne oglasiš a si dober odtekel, pa še za Pajota me skrbi ker nevem kako je odtekel,Nana mi je rekla da ga je na progi zapustila ker ji ni mogel slediti, no oglasite se da vemo da je z vami vse OK
Uporabniški avatar
 solatka
Še to moram dodati.
Kar se tile organizacije in prevzema številk in ostalega.

NO, mi smo kot neljubljančanke, uspele prevzeti št. šele dobrih 20 min pred štartom.

Majčke smo vse dobile L velikost. Dobro, najprej smo bile razočarane (vse tri smo bolj suhcene), a ko smo videla, da so nam dejansko pra, smo bile potolažene.

Ker smo bile dokaj pozne, prtljage nismo uspele oddati v šotor. Pristala je za enim kioskom. IN seveda kar vabila za ogled vsebine.
Na srečo not ni bilo nič vrednega in osebenga. Le naše jakne in vrečke od LM.
Jakne očitno mimoidočega niso zanimale, v trajno last pa si je sposodil eno našo vrečko. In je kolegica ostala brez vsega. Po koncu teka, smo šle vprašat, če se da dobit še en paketek. Najprej je bil odgovor strogi ne (Ok, čist razumem), potem pa je le privlekel eno vrečko. Brez majčke, kupončkov, in ostale navlake. Dobile smo torej dodatno tekaško torbo.
Prijazna gesta.

Ker ni bilo kupončka za golaž, smo tudi tam morale "dilati". IN hvala kuharicam, da so razumele in smo vse tri pojedle svoj obrok.

Na progi (10,5) sem bila razočarana, ko so na postojankah ponujali le vodo (pač ne znam piti med tekom) in ni bilo nič sadja.
Ampak... ni panike. Smo preživeli kljub temu.
Uporabniški avatar
 kristy
13. ljubljanski maraton bilo nepozabno doživetje, čeprav 13 velja za nesrečno številko, ampak jaz osebno v to ne verjmamem. :D komaj sem čakala sobotno popoldne, ko smo šli prevzet mojo štartno številko. prijavila sem se na 10km. ponosna sem, ker je bil to že moja peta udeležba na največjem maratonu v Sloveniji. oče se je prijavil na 21 km, vendar se zaradi zdravstvenih težav ni mogel udeležiti svojega polmaratona. bilo mu je žal.. :cry: kakorkoli, pri prevzemanju štartne številke me je motilo, da so prevzemni šotor premestili v park Zvezda. lansko leto je bilo veliko bolje, ker je bilo vse na enem mestu. po prevzemu štartne številke smo se v Cankarjevem domu udeležili testeninke. cel Cankarjev dom je bil poln, dolgo smo čakali na makarone, vendar se je splačalo. vzdušje je bilo prijetno ter odlično okusni makaroni so zadovoljili lačne tekaške duše.
naslednji dan v nedeljo sem imela malo več treme, kakor ponavadi, vendar je s pričetkom štarta takoj minila. proga mi je bila že dobro poznana. tekla sem lahkoten tek in tista ena urica in še malo, kolikor sem tekla, je minila kot bi trenil. čas je bil pričakovan in sem zadovoljna z njim: 1:07:53. ob pol dveh pa smo se prikazali v restavraciji Subito, kjer je potekala analiza. prišlo je veliko zanimive druščine. kmalu je bila cela vrsta miz rezervirana za TF polna. razpravljali smo o občutkih in doživetjih na teku.
s celim tekom in programom sem bila absolutbno zadovoljna. naslednje leto grem spet. in če ne prej se vidimo na Dolskem :wink:

Ker Lucija zelo rada fotografira, je posnela nekaj lepih fotk:
https://cid-0973c24013c95da0.skydrive.l ... /home.aspx

čau bau :mrgreen:
Uporabniški avatar
 maca
Ker sem letos ugotovila, da je tek zabava in ne lov za rezultati, sem neizmerno uživala, zares. Rezultat ni pomemben, svoje cilje pa sem itak že dosegla.

Z Loni sva se nalepile zajčku Erotu na vsako stran ena, da nama ne pobegne in obkrožene s četico Tf-jevcev uživale v teku in družbi. Loni se je malce kasneje odločila, da nam bo raje tesno dihala za ovratnik in smo morali malo pred njo bežat.

Ero, iskrena hvala za družbo, za klepet, "zajčenje" čeprav brez balonov (ha, si bil zato pa bolj "moj"). Bil je prečudovit tek s teboj, ko so drugi skrbeli za tempo, jaz pa samo uživala.

Vsem navijačem, fotoreporterjem prav tako hvala, saj me je kar odneslo, ko sem vas videla ali slišala.

Loni, hvala za družbo, kot vedno me tvoj smeh, zgovornost in vriskanje spravi v adrenalinsko dobro voljo.

Ampak najlepše od vsega pa je bilo 1,5urno dretje za vse maratonce in še posebej za TFjevce. Sva z Loni začeli z vpitjem čisto takoj, ko so se prikazali iza ovinka na Prešernovo. Pol je pa glas začenjal pojemati in sva se morali oglašati malce kasneje, zato pa toliko bolj intenzivno.

Zelooooo lepo in pridem spet.

Pa še ugotovitev: kiklca in majčka s kratkimi rokavi - optimalna oprema. Večerna toaleta za ogrevanje pred začetkom teka pa tudi (in pojasnilo za "nevedne" - večerna obleka je bila polivinil vrečka od kemične čistilnice, v katero sem se oblekla, da me ni zeblo).
Uporabniški avatar
 niki
Jaz bi pa še dodala, da bi si želela več navijačev za 10,5, sem pa toliko bolj hvaležna vsem tistim, ki so nas glasno spodbujali, v spomin so se mi pa sploh vtisnili tisti na Vodovodni, ki so stali pri hiši z zastavo in ragljami in bili nadvse glasni. :cast:

No pa na 10,5 km je bil moj oče štarter, to se mi pa tudi že od osnovne šole ni zgodilo :lol:
Uporabniški avatar
 Ksenija
niki napisal/-a:Jaz bi pa še dodala, da bi si želela več navijačev za 10,5, sem pa toliko bolj hvaležna vsem tistim, ki so nas glasno spodbujali, v spomin so se mi pa sploh vtisnili tisti na Vodovodni, ki so stali pri hiši z zastavo in ragljami in bili nadvse glasni. :cast:

No pa na 10,5 km je bil moj oče štarter, to se mi pa tudi že od osnovne šole ni zgodilo :lol:

nama je tvoj nadvse pomagal!!!!
Uporabniški avatar
 niki
Ksenija napisal/-a:
niki napisal/-a:Jaz bi pa še dodala, da bi si želela več navijačev za 10,5, sem pa toliko bolj hvaležna vsem tistim, ki so nas glasno spodbujali, v spomin so se mi pa sploh vtisnili tisti na Vodovodni, ki so stali pri hiši z zastavo in ragljami in bili nadvse glasni. :cast:

nama je tvoj nadvse pomagal!!!!

super :D a ne, tako malo je treba :D sem mu povedala koliko tonetov smo šele me osrečile :wink:

mene je pa zamudil, ker je mislil, da bom kasneješa kot sem bila v resnici (sem ga presenetila :wink: ).. ampak važno da sva se potem na cilju našla, preden je šel na svojo 21ko :D
 darcy
Že kmalu po štartu se je moj 10.maraton iz uživanja v teku spremenil v bolečino. Tekač ob meni se je na hitro odločil, da bo tekel na drugi strani pregrajene Dunajske. Njegova noga se je znašla pod mojo, gleženj pa ni zdržal. Saj se mi je to z nogo že kdaj zdodilo, pa je bolečina hitro popustila. Nekaj metrov šepanja in razmišljanja o odstopu. Grem vsaj pri krog. Ob bučnem vzpodbujanju proti Šubičevi sem pozabil na bolečine in zavijem v drugi krog. Tempo počasi pada, bolečina pa raste. Na 35km me dohiti Jana???, dobim nekaj vzpodbudnih besed od mladenke. Vzpodbuda je bila dobra, tako zadnje kilometre pretečem brez problemov. V cilju sem s samo par minut slabšim časom od željenega. Pogled na levi gleženj, pa mi pravi, da je bila neumnost vztrajati (ali pa tudi ne ??).
:arrow: vzdušje na progi in ob njej je vsako leto še boljše,
:arrow: v drugem krogu sem pričakoval sonce,
:arrow: kratka analiza samo v ciljnem prostoru,
:arrow: danes bolniška

lp Dare
Uporabniški avatar
 Loni
Tebe se pa spomnim, ko smo se drle tam na Šubički. Asociacija na Prevzetnost in pristranost :lol:
Uporabniški avatar
 pementos
S svojim tekom sem zelo zadovoljen kljub temu, da sem bil daleč od osebnega rekorda. Glede na to, da zaradi poškodbe sem začel trenirati šele drug teden Septembra, sem pričakoval dost slabši čas. Z doseženim rezultatom 1.24.24 sem zelo zadovoljen. Poleg tega pa so bili občutki na maratonu zelo dobri, se nisem preveč zmatral in razlika med prvim delom pa drugim skoraj ni bila. Pričakovanji žulji se niso tokrat pojavili in mislim, da je to prvič, ki se mi to zgodi. Mogoče bom lahko razmišljam o prvem velikem maratonu.
Uporabniški avatar
 tae
Moji drugi vtisi z letošnjega Ljubljanskega maratona in malo daljša zgodbica.

Prvič sem v Ljubljani tekel 21ko. Dejansko sem se na začetku nameraval prigrebsti bolj spredaj, pa mi to ni uspelo. V štarnem boksu smo bili skupaj Nack, Spikl, Obivankenobi in jaz. Jaz sem bolj zmrznene sorte, zato sem bil že kar v zimskih cunah (dolge hlače, dolgi rokavi + rokavice), za kar mi ni prav nič žal. Vendar pa me je na štartu množica okoli mene prijetno grela. Prvi kilometer zaradi gužve in onemogočenega prehitevanja dokaj počasen (počasnejši od povprečnega planiranega 4:05 čez celo progo). No potem je zadeva malo bolj stekla. Celoten tek mi je hitro mineval še posebej zato, ker sem med potjo srečeval znane face (Zajec, Zajc, Mariolino, Matej-Jethro, in še kdo, ki se ga trenutno ne spomnim). S tempom in utrujenostjo ni bilo nobenih težav, pulza si med tekmami itak ne merim, dihanje normalno, žeje nobene. Prvo postojanko sem zato spustil. Dejansko sem se zafrknil na drugi postojanki, kjer sem nagnil kozarec mrzle vode (žeje ni bilo, vendar sem si rekel, do cilja je še dolga, bolje da preventivno kar malo spijem). Zaradi tega sem imel nadaljne 2 ali 3 kilometre kar neke čudne zdravstvene težave, katerih do sedaj nisem poznal. Namreč bolela me je leva stran trebuha. Ta bolečina pa se je širila še višje proti prsnemu košu in srcu. Drugega razloga, kot mrzla pijača, za to, trenutno ne vidim. Druga nepredvidena zadeva, ki se mi je zgodila, pa je žulj na levem mezincu. Vsaka stvar je enkrat prvič. Tako sem včeraj po več, kot treh letih teka, prvič dobil žul. Med tekom je še nekako šlo, ko pa sem se v cilju že ohladil in šel do avta, sem moral do tja odšepati. Ampak danes ni več panike. Vračam se sicer nazaj, vendar mi še malo manjka. Sem pa zadovoljen, ker sem prehitel več oseb, za katere vem, da so bili že večkrat boljši od mene.

Glede ne to, da je bila debata o razvrstitvi po bruto in neto času, sem si naredil izvoz rezultatov v excel in pri meni pride enako, v vsakem primeru absolutno 225. mesto. Drugače je pa tako, nepoznavalci te vprašajo po uvrstitvi, poznavalci pa po času.

Še nekaj brezveznega preračunavanja: Če bi hotel svoj dosedanji rekord izboljšati za 1 sekundo, bi moral vsak km preteči za 0,948002086 sekunde hitreje (manj, kot eno sekundo).

Letos imam še en poskus. Do takrat bodo treningi ostali nespremenjeni, tudi taktika med samo tekmo bo ista, naredil pa bom spremembe na okrepčevalnicah. Cilj za Palmanovo ostaja 1:26:27 (realni cilj), oziroma 1:26:00 (optimalni cilj).

Drugače si moramo pustiti pa še nekaj odprtih kart za drugo leto.

Na analizi pogrešal luzrja, obivankenobija, kovita, tinija, erota, klateža in vse tiste, ki vas ni bilo in se poznamo.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA