vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Uporabniški avatar
 Cormi
Andreja_T napisal/-a:
Cormi napisal/-a:Jaz pa mislim, da prvič ti jo pa le morajo pri okulistu vstaviti, saj je dobro preiskusiti testne leče različnih proizvajalcev.

hmm, ne razumem, kako naj bi bilo to dvoje povezano. Da ugotoviš, katere leče ti res pašejo, jih moraš nosit več ur ali celo več dni. Kako boš ugotovil ali ti leče pašejo ko ti okulist v pol ure zamenja 3 pare? Ne vem, kaj bi od tega dobil drugega, kot razdraženo oko :?:

Mogoče kdo rabi več dni, jaz sem preprosto takoj občutila, katere leče mi oko ne prenaša. Kljub že razdraženemu očesu sem občutila pozitivno razliko ravno pri tretjem paru.
 spela*
Olja napisal/-a: sem imela tudi hude probleme, ker so lece ves cas ven padale, pa sem se kasneje vseeno navadila...

No, pri mehkih lečah tega problema ni. :D
Uporabniški avatar
 niki
spela* napisal/-a:
Olja napisal/-a: sem imela tudi hude probleme, ker so lece ves cas ven padale, pa sem se kasneje vseeno navadila...

Mislim, da je to bolj odvisno od vlažnosti očesa, ker se je to meni zgodilo tudi z mehkimi lečami.. mi jo je oko takoj ko sem jo vstavila ven izločilo.
 spela*
niki napisal/-a:
spela* napisal/-a:

Mislim, da je to bolj odvisno od vlažnosti očesa, ker se je to meni zgodilo tudi z mehkimi lečami.. mi jo je oko takoj ko sem jo vstavila ven izločilo.

Potem se opravičujem za napačne informacije. Sem mislila, da pri mehkih lečah to ni možno, ker se tako rekoč prilepijo na oko. Pa očitno je.
 zigi
V ponedeljek sem obiskal okolista in vse je šlo ok, uspel mi je vstaviti leče. Ampak nisem pa tam nič vadil sam z vsatavljanjem, nevem zakaj ne. Na desnem očesu me je kar precej dražilo oko, je to bila posledica da leča ni bila čisto čista, ali mi kaj ne paše?
A pa še to, kako si vi higiensko vse pripravite za vstavljanje, vsega skupaj me je malo strah, ko sem prebral malo po netu, kaj se lahko zaradi higiene vse dogodi.
Uporabniški avatar
 Cormi
Naj te ne bo strah. Bistvo so dobro umite roke, obrisane s papirnato brisačo. Prav hitro se boš navadil vseh ceremonij :D
Kar se tiče razdraženega očesa se zna zgoditi, da leča ni dovolj očiščena. Včasih je dovolj, da se dotakniš trepalnic, pa je potem že moteče za oko. Jaz v takem primeru ponovim čiščenje in si jo ponovno vstavim.
Uporabniški avatar
 Andreja_T
niki napisal/-a:Mislim, da je to bolj odvisno od vlažnosti očesa, ker se je to meni zgodilo tudi z mehkimi lečami.. mi jo je oko takoj ko sem jo vstavila ven izločilo.

Pomojem je pa to krivo, da se ti na začetku leča ne usede pravilno. Meni se tudi zgodi, da mi ven pade takoj ko 1. zaprem oko, kadar si je ne vstavim pravilno. Potem ko se leča postavi kjer mora biti, ni več nobenih problemov, kljub temu, da se kdaj zgodi, da imam ful suhe učke.

zigi napisal/-a:V ponedeljek sem obiskal okolista in vse je šlo ok, uspel mi je vstaviti leče. Ampak nisem pa tam nič vadil sam z vsatavljanjem, nevem zakaj ne. Na desnem očesu me je kar precej dražilo oko, je to bila posledica da leča ni bila čisto čista, ali mi kaj ne paše?
A pa še to, kako si vi higiensko vse pripravite za vstavljanje, vsega skupaj me je malo strah, ko sem prebral malo po netu, kaj se lahko zaradi higiene vse dogodi.

Najbolj pomembno je, da imaš na začetku mir in te noben ne moti, da se navadiš, kako jo dat noter. :)
Kar se higiene tiče moraš res fajn pazit. Obvezno menjat leče, ko jim poteče rok nošenja, recimo če so mesečne, jih zamenjaš po enem mesecu, tudi če se ti zdi, da so še dobre. Posodico, kjer shranjuješ lečke je dobro menjat 1x/mesec. In seveda res zelo dobro umit roke preden jih prijemaš in nato lečko dobro sprat s tekočino, preden jo vstaviš (postopek je napisan na posodi s tekočino za čiščenje/shranjevanje). Se mi zdi da je, ko si umiješ roke, bolje posušit kot obrisat, ker se ti na prste lahko primejo koščki papirnate brisačke in to potem draži oko. Nikar ne obriši prstov v frotirasto brisačo, ker se te prime cel kup vlaken, ki potem obupno dražijo oko. :D In še eno izmed (mojih) pravil, ki ga proizvajalci leč ne marajo preveč - bolje je lečke nosit manj kot več. Ne glede na to, kako tehnološko napredna je leča, še vedno predstavlja tujek v očesu. Lahko da veliko ljudi nima problemov, tudi če jih nosijo 24/7, ampak je (po mojem mnenju) bolje, da se jih kak dan zamenja za očala, da si očke oddahnejo.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA