Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
skorc napisal/-a:Aja, mimogrede... danes grem to traso, če gre kdo zraven. Tempo na izi. Tam okrog 5 min/km... Start pri lokomotivi okrog 17.00... oziroma sem prilagodljiv...

5 min/km je na izi :?: kak komu :lol: Meni je to že kar fajn tempo :oops: :roll:

BY Tatjana :--
ajdica napisal/-a:Jaz bi sam še dodala, da tudi na piramido ni slabo tečt, pa potem dalje za piramido skozi gozd na vinarje,

Nekaj mimogrede pomenkovanj z tukaj zivecimi ( za Piramido, Vinarje ) je dalo informacijo
( meni osebno novo in zanimivo ) da se predel od grebena za Piramido, nad Vinarjami pa do točke kjer pred seboj vidimo Urban imenuje Wolfcetl. No napisal sem verjetno narobe. Ampak mi je všeč, da ne rabim več opisovati kje in kako.

Skratka gre za tisti greben kje na severno stran vidiš Kungoto , na JZ stran pa Vinarje in Rošpoh. Gozdički nad nasadi vinske trte kjer poteka tudi Kozjaška markirana pot. Tam kjer je sedaj ogromno čemaža ( no sicer čemaža je veliko po celi trasi od Piramide - ni kaj prida informacija ). No ta izraz Wolfzetl - Wolfcetl ...

Bi bilo zanimivo vedeti ozadje in razloge poimenovanja iz zgodovine Mariborskega primestja.
tek_v_snegu napisal/-a:
ajdica napisal/-a:Jaz bi sam še dodala, da tudi na piramido ni slabo tečt, pa potem dalje za piramido skozi gozd na vinarje,

Nekaj mimogrede pomenkovanj z tukaj zivecimi ( za Piramido, Vinarje ) je dalo informacijo
( meni osebno novo in zanimivo ) da se predel od grebena za Piramido, nad Vinarjami pa do točke kjer pred seboj vidimo Urban imenuje Wolfcetl. No napisal sem verjetno narobe. Ampak mi je všeč, da ne rabim več opisovati kje in kako.

Skratka gre za tisti greben kje na severno stran vidiš Kungoto , na JZ stran pa Vinarje in Rošpoh. Gozdički nad nasadi vinske trte kjer poteka tudi Kozjaška markirana pot. Tam kjer je sedaj ogromno čemaža ( no sicer čemaža je veliko po celi trasi od Piramide - ni kaj prida informacija ). No ta izraz Wolfzetl - Wolfcetl ...

Bi bilo zanimivo vedeti ozadje in razloge poimenovanja iz zgodovine Mariborskega primestja.

No, zanimiva in nova informacija tudi za mene, ker morem vedno na dolgo in široko razlagat kteri del točno mislim....čeprav mislim, da me, tudi če drugič rečem Wolfcetl, vseeno potem čaka razlaga, kje to je. Ampak bom pa vsaj mogoče koga kaj novega naučila ;)
ajdica napisal/-a:
No, zanimiva in nova informacija tudi za mene, ker morem vedno na dolgo in široko razlagat kteri del točno mislim....čeprav mislim, da me, tudi če drugič rečem Wolfcetl, vseeno potem čaka razlaga, kje to je. Ampak bom pa vsaj mogoče koga kaj novega naučila ;)

Ja se opravicujem, ker temo poglabljam stran od Studencev...izrazil bi samo to, da sem se cudno pocutil ko sem kaksen mesec ali dva nazaj tekel s kuzkom tukaj. In najprej sem se zapletel v dialog z mozakom, ki je cistil svoj dovoz in sicer pri tistih par hisah ob makadamski cesti, ki gre iz krizisca Ribnisko selo-Vinarje navzgor pod Piramido in naprej proti grebenu ( reference: smer Kozjaska pot, pogled na Vodole in Kosaski dol ). In ta mozak, me je zelo suvereno vprasal ce grem s psom na "Wolfcetl". Deloval je dokaj zacudeno, da ne poznam tega izraza kot Mariborcan. Potem me je pri tisti stari hisi dohitel par ( moz in zena ). V razgovoru smo odprli debato o tem simpaticnem predelu. Mislim, da je eden od njiju bil rojen v Vinarjah. Zivita pa sicer v urbanem delu Maribora. Pozornost pa mi je bila usmerjena nanju, ker sta zopet tako suvereno uporabljajo termin "Wolfcetl". Opogumil sem se in povprasal o tem terminu, ce kaj vesta od kod in zakaj tak naziv. In razen obsega terena ki ga doloca mi kaj dosti nista mogla pomagati pri uganki.

Smo pa dobili vsi asociacijo na volkove. NE vem pa koliko nas je pri tem inficirala kri v snegu oz. krvava sled. Namrec ta dan je potekal odstrel srnjadi. Ce se spomnis tam kjer markacija Kozjaske zavije iz makadamske poti

( pri tisti hisi ki ima zunaj informativno tablo Vinotok ***** s slikami jedi gibanica, narezek, vino, gostinska soba )

na desno v gozd in se rahlo vzpenja v hrib pri cemer imamo na svoji desni strmo pobocje
mesanega gozda ( na trenutke gosta smreka ) in skozi krosnje ali poseke se da videti ravnica proti Kungoti. No tam pozimi poteka migracijska pot srnjadi zaradi iskanja hrane v dolini do gricev, kjer se skrivajo v grmovju. Sicer se ta srnjad redno zadrzuje samo po gricih ( posebej sedaj ko je veliko hrane v obliki listnih popkov na nizkem drevju in grmovju ) "Wolfcetla". No ta par je podal teorijo, ki zveni dokaj vsecno ...da je tukaj do srednjeveskih casov potekala pot za volcja krdela in tukaj je bilo pozimi zaradi blizine koc ( dninarji in ostala tlaka ) tocka kjer so se zadrzevala krdela ( blizina cloveske hrtane in srnjadi ter jelenjadi verjetno se v tistem casu ).

Seveda je to spekulacija, bi bilo zanimivo pogledati v Pokrajinskem arhivu ali imajo kaksne zapiske o predelu Vinarij, Rospoha in okolice.
pred vojno je imela v lasti dosti zemlje tam družina wolfzettel. potem pa so partizani zmagali in... tako kot se na studencih tisti hrib pod obrežno, nasproti koblerja, imenuje papež. enaka zgodba, ampak z drugimi ljudmi.
marčni zajec napisal/-a:pred vojno je imela v lasti dosti zemlje tam družina wolfzettel. potem pa so partizani zmagali in... tako kot se na studencih tisti hrib pod obrežno, nasproti koblerja, imenuje papež. enaka zgodba, ampak z drugimi ljudmi.

Full dobro Marcni zajec :):):),...
Jaz sem pravkar kompliciral in pisal e-mail znancu iz ZUM-a ki se ukvarja z geo-hommonimi...ce mi lahko pomaga pri razvozlavanju. In evo informacija "u tren oka" tekaskega vira.

Hvala :wink: ,
Jaz in moji prijatelji (po novem tudi moja punca), tečemo po studencih vsaki drugi dan.
Ali pozno popoldan (18h) ali pa zjutraj (8h).
Tečemo pa po Studenškem gozdu.
Jaz štartam pri sv. Jožefu (cerkev ob Dravi)...

Vabljeni...
marčni zajec napisal/-a:pred vojno je imela v lasti dosti zemlje tam družina wolfzettel. potem pa so partizani zmagali in... tako kot se na studencih tisti hrib pod obrežno, nasproti koblerja, imenuje papež. enaka zgodba, ampak z drugimi ljudmi.

Zdaj pa so drugi prevzeli po partizanih in potegnili ograje in zice in postavili pse za zico ...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA