Pozdravljeni vsi skupaj. Kot je OP začela s hujšanjem, sem tudi jaz začel letos z zmanjševanjem kilogramov, zato bi kar opisal izkušnjo ter mogoče podal kakšen nasvet, ker nas je verjetno veliko, ki smo še na začetku poti.
Sam sem star 32 let, visok 182cm in sem 27. maja 2010 imel 107,8 kg. Zdravnica na zdravniškem pregledu mi je povedala, da se sploh ne bo kregala z menoj, ampak kilogrami morajo dol in ko sem omenil, da imam diagnozirano migreno, ki se pojavi ob fizičnem naporu (že iz osnovnošolskih let) je samo odvrnila ne zanimajo me izgovori, kile morajo dol.
V otroštvu sem bil hiperaktiven, do nekje 4. razreda osnovne šole, sem pobiral pokale ter medalje na tekmovanjih iz krosov (600m ter kilometer). Treniral sem tudi atletiko, ampak sem potem zaradi težav z vrstniki to opustil. Športno sem bil aktiven nekje do 18 leta. Cel dan laufanja, igranja nogometa ni bil noben problem, veselje je mogoče usahnilo v večernih urah ko se je pojavil glavobol.
Po 18 letu se je začelo igranje igric na računalniku in zmanjšanje športnih aktivnosti, kar se je nekje do letos pokazalo s povečanjem telesne teže iz 73 kg na 107,8 kg ter povečano frekvenco glavobolov (tudi najmanjši napor je bil povod za glavobol).
Da preidem k stvari. Najprej kaj sem naredil je, da sem zmanjšal vnos sladkarij. S tem mislim predvsem na to, da ne pojem več sam velike riževe milke po malici kot posladek ter da ne spijem več 1-2 pločevinki pepsija na dan ter potem za večerjo polovico napolitank ali mogoče gorenjkino vanili rolado (mmmmmm). Poleg tega ne jem več pršuta vsak večer, prav tako ne hamburgerjev in pic vsak drugi/tretji dan. Moj obrok je sedaj po mesecu in pol aktivne spemembe prehrane sestavljen nekako takole. Zjutraj cokolesnik ne vec vsak dan ampak mogoce vsak tretji dan, drugace kruh namazan s pašteto ali nutelo ali pa maslom in marmelado, zraven samo mleko nič več kakava notri, da je črno

Malica je še moja slaba točka, ker je navadno nimam. Kosilo je tako bolj polovično, jem kar je ker pač smo omejeni s časom v službi. Pridem domov, mogoče kako sadje, da zdržim do večerje, za večerjo se izogibam kruha ter mleka. Prav pridejo solate ( paradižnikova, fižolova, grška) ali kakšne tune, namesto kruha jem zraven sir, včasih če se počutim bolj sit pojem kar sir in jabolko. Glavna spremeba pa je, da ko se mi podre "kupček" se ustavim in ne jem več.
Hkrati s spremembo v prehranjevanju sem začel tudi s tekom. Ogrevanje pred tekom in potem par kilometrov lahnega teka. Edina težava, ki se mi je pojavila je, da me je golen na levi nogi začela boleti. Zaradi tega sem se usedel malo na računalnik in strica googla vprašal po temu. Tako sem prišel tudi na to stran, za katero prej sploh nisem vedel

Tu sem si prebral vse žive od opreme do treningov, našel povezave do člankov za prehrano pri teku, pijačo, poškodbe in tako naprej.
Ugotovil sem, da sem zaradi preobremenitve dobil vnetje pokostnice na levi nogi in začetek vnetja na desni (po dveh letih premora sem po 14 tednih teka na 3km štartal na 10km kar sem potem povečal v 4. tednu na 2x 10 km na teden). Zadnji teden in pol zaradi tega ne tečem, ampak kolesarim. cilj mi je, da vsak dan vsaj malo telovadim, takrat ko se pa odlično počutim pa telovadim kakšno uro proti večeru.
Kaj sem se naučil na forumu je to, da moraš začeti počasi, da hitrost/razdalja nista pomembna, ampak dolžina vaje, da se ogreješ nazačetku, ter raztegneš na koncu, ter da po eni uri teka/kolesarjenja... poješ, tudi če je ura 22.00.
Z vsem tem, sem od 27.5.2010 do 5.7.2010 prišel iz 107.8 kg na nekje 98 kg. Občutka lakote nimam nikoli, kljub temu, da sem prepolovil količino obrokov, zjutraj se zbudim pol energije, počutim se lepšega

(ja vem, da prehitro izgubljam kilograme, ampak naj se nažiram ali kaj??)
Aja na testu včeraj (14. vzpon na sleme) so mi punce izmerile, da imam 28,7% maščob v krvi. Kot vidiš, je moja pot proti 80 kg še dolga. Glede na znanje, ki ga imam sedaj, sklepam, da mi bo to uspelo v naslednjem letu ali dveh, če bo volja še tu.
Skratka ne obremenuj se s kilogrami (na začetku športne aktivnosti vedno grejo celo malo gor), ampak raje uživaj v mislih, da s tem ko si športno aktivna, nalagaš v svoje zdravje za naprej in rezultati bodo lepo vidni. In kar delaš delaj zmerno ter postopoma povečuj obremenitve (2-3 tedne teci neko razdaljo 2-3x na teden in šele potem to povečaj ali s frekvnco ali razdaljo ne pa obojega)
p.s.
Še vedno imam glavobole, na začetku so se mi pojavljali že kar med tekom pri 40 min teka ali kolesarjenja, zdaj se mi pojavijo šele pri eni uri. Če ima kdo podobne težave, naj me prosim napoti kje bi lahko kaj o tem prebral. Pred parimi leti sem doma tekel male maratone, ampak nisem potem nadaljeval ravno zaradi glavobolov, kljub temu, da mi je cilj bil udeležba na kakšnem "uradnem" malem maratonu.