teorija in praksa športne (ne le tekaške) in zdrave prehrane - vaše izkušnje, potrebe, vprašanja in nasveti, ...
Uporabniški avatar
 Rollback
#240420
Časi, ko so bile vse kalorije ne glede na vir enake, so že minili.

Za vse, ki jih tematika, vpliv genetike na prehrano in najnovejša odkritja o človeškem metabolizmu zanimajo, prilagam dva linka s koristnimi informacijami:

http://www.marksdailyapple.com/primal-blueprint-101/
http://robbwolf.com/faq/

Sicer pa ne gre za nobene "čudežne" diete, ampak za način prehranjevanje, ki smo mu genetsko prilagojeni. Eden od zanimivih podatkov, ki te ugotovitve potrjuje, je ta, da je precej sodobnikov, ki redno vadijo in se prehranjujejo po konvencionalni metodi (z veliko OHji) še vedno predebelih...

Sicer pa se konvencionalna znanost tudi počasi vdaja novim ugotovitvam:
http://blog.vrhunski-dosezek.com/2010/1 ... vanje.html
Uporabniški avatar
 katka
#240422
StaraKost napisal/-a:Pa tu je govora o tistih ki so predebeli. Če izvzamemo nekaj % tistih, ki so predebeli zaradi bolezni, so ostali debeli zato, ker jedo preveč v nepravo vreme in nesorazmerno resničnim potrebam. Takim pomaga samo "pamet v glavo". Kar pomeni, jesti toliko, kolikor potrebuješ/porabiš.


Zakaj pa jedo "preveč"?
Zakaj tisti, ki gredo na "paleo", ne rabijo šteti kalorij, jedo, kolikor hočejo, *kdarkoli* hočejo (jaz tudi ob 22. uri in pozneje) in ob tem, če imajo preveč špeha, hujšajo (oziroma izgubljajo na pravih mestih)?
Kaj sili telo v "nesorazmerno" prehranjevanje?

Kaj, če odgovor leži v konvencionalni prehranski piramidi, ki kot temelj postavlja obilo OH? Nekaj nas na lastni koži testira drugačne hipoteze in pri tem izkuša resnično dobre rezultate.

Najboljše rezultate pri preprečevanju ponovnega pridobivanja TT so v tej danski raziskavi pokazali tisti, ki so šli na visokobeljakovinsko/nizkohidratno varianto prehrane...


StaraKost napisal/-a:Ne razumem kaj ima citirano zveze z "normalno" populacijo, posebej tisto aktivno, ki ni in ne bo debela tudi brez raznoraznih "čudežnih" diet.


Oh, tudi med aktivno populacijo je kar nekaj ljudi, ki ne more shujšati, vsej vadbi navkljub... odgovor pa leži v hrani, ne v vadbi. In ne v lenobi.

Sem zelo proti kakršnemukoli označevanju predebelih ljudi kot "lenih" in "neaktivnih". In prav tako menim, da biti "normalno" težek (karkoli to že pomeni, že jaz sem po teh kriterijih "predebela", ta nesrečni ITM itak ne razlikuje med špehom in mišicami :lol: ) in aktiven še ni nobena garancija zdravja.
#240427
Čeprav je to odličen članek vseeno mislim, da tu ni nič resnično novega. Jaz sem že v "letih" in non-stop v športu pa moram reči, da se večina navedenih načinov vadbe izvajala že mnoga leta nazaj. Takrat to nismo tako imenovali in se pogovarjali na takšen način.
Že pred 40 leti smo kolesarji trenirali v baznem obdobju po vsaj 5 ur(to pomeni pri pomanjkanju glikogena) na nizki intenzivnosti. Rekli smo da to izboljša aerobne sposobnosti in sposobnosti izgorevanje maščobe, čeprav takrat teh raziskav še ni bilo.
Tudi dva treninga na en dan ni neka prava novost. Vedeli smo, da ni enako če narediš v enem dnevu enako količino stresa, kot skupaj v dveh dneh. Vedeli smo, da je učinek drugačen, čeprav smo to drugače imenovali..in razlagali.

V zaključku članka so dobro navedene stabe in dobre lasnosti vadbe s pomanjkanjem hidratov, kar pomeni, da je potreben pameten kompromis glede na svoje cilje.

Vse to v članku pove prav tisto čemu jaz pravim, "pamet v glavo" ali ni vse črno-belo.
Definicija treninga pravi : trening je adaptacija organizma na obremenitev. To je najbolj univerzalna definicija kar jih poznam, ker velja za vse primere, če kot želeni cilj smatramo besedo »obremenitev«.
To je lahko adaptacija organizma na pomanjkanje hidratov, pomanjkanje vode, visoko temperaturo, višinsko razliko, podaljšanje trajanja obremenitve(na pr.teka), dvig hitrosti(teka), ….. odvisno je kar želimo izboljšati in zaradi tega treniramo organizem za dvig te sposobnosti.
Torej je popolnoma jasno, da če želimo med vadbo »živeti« z manj vode, moramo postopno manj piti, da se telo na to adaptira in postane bolj šparovno s tekočino. Enako velja za količino energije, ki jo imamo na razpolago med obremenitvijo. In enako velja, če želimo podaljšati čas ali hitrost teka…..in enako velja za hujšanje.
Smisel definicije je prav v tem, da mora priti do adaptacije. Če je hitrost spreminjanja obremenitve prepočasna ali prehitra ne pride do želene adaptacije. To ve ali bi moral vedeti vsak športnik, da ne rečem trener.
Sedaj na »dieto« ali »način življenja«. Moti me ko se eni držite navedenih podatkov dobljenih z raznimi raziskavami in teorijami, kaj bi naj smel in kaj ne, kot pijan plota. To ne more biti način življenja, če je preveč prepovedi. Lahko se držimo določenega okvira, ki je za naše potrebe sprejemljiv in zdrave logike, ki pravi, da ni potrebno jesti na zalogo. Če jemo z ozirom na to kaj smo pred nekaj urami počeli in kaj bomo po nekaj urah počeli, ne moremo imeti težav s težo.
Če pa se nažremo, kljub temu, da vemo, da ne bomo ničesar počeli in da pred tem nismo počeli nič konkretnega, je vsakemu jasno, da bo to končalo v špehu ne glede kaj smo jedli, hidrate ali beljakovine.

Primer pametne in zdrave prehrane je tako imenovana "Mediteranska prehrana".
Čeprav se z vsako prehrano lahko zredimo, če ne znamo "kmetovati".

Katki,
Vsaka teža, tudi mišična teža, je odvečna teža, če nima svoje prave funkcije :D :D :D .
Uporabniški avatar
 katka
#240430
StaraKost napisal/-a:Primer pametne in zdrave prehrane je tako imenovana "Mediteranska prehrana". Čeprav se lahko z vsako prehrano lahko zredimo, če ne znamo "kmetovati".


No, ne strinjam se, tole je skoraj identična piramida kot ta klasična, ki nam že itak dela težave. Sploh pa je "mediteranska prehrana" nekaj, kar v resnici sploh ne obstaja; pojem so si bojda izmislili Američani, ko so fantazirali o tem, kako se prehranjujejo ljudje, ki živijo ob Mediteranskem bazenu. Predvsem pa v Mediteranu pojedo mnogo več zasičenih maščob, kot si upajo priporočiti v tej "mediteranski prehrani" (t.i. "francoski paradoks", ki je paradoks samo za tiste, ki zagovarjajo visokohidratno prehrano, meni je to vsakdanje dejstvo, da je treba pojesti veliko živalskih beljakovin in maščob).

StaraKost napisal/-a:Katki,
Vsaka teža, tudi mišična teža, je odvečna , če nima svoje prave funkcije :D :D :D .


Strinjam se, čeprav se mi zdi ta rahlo ciničen ton nepotreben. Zagovarjam in prakticiram multifunkcionalno vadbo in ne bodibildinga. Vendar mi bolj kot ITM o moji kondiciji govorijo podatki, kot je maksimalni dvig pri deadliftu, počepu, nalogu in sunku, potegu, število zaporednih zgibov iz vese, sklece v stoji, maksimalno število dvojnih kolebnic v minuti, tekaški čas od 400 m navzgor in tako dalje. Upam, da tudi tvoj program vadbe ponuja tako pestre preizkuse funkcionalnih sposobnosti.
 spela*
#240431
katka napisal/-a: Sploh pa je "mediteranska prehrana" nekaj, kar v resnici sploh ne obstaja; pojem so si bojda izmislili Američani, ko so fantazirali o tem, kako se prehranjujejo ljudje, ki živijo ob Mediteranskem bazenu.


O, ja, pa obstaja. Na njej so "gor zrasli" stari Grki. Glavne sestavine: pšenica, olive in grozdje (in seveda derivati, torej kruh, olivno olje in vino).
Tipične grške solate takrat seveda še niso mogli narediti, ker jim je primanjkovalo pravih sestavin. :lol:
#240432
Moram malo podebatirati te piramide. Ne da misliš, da večina ljudi ve za takšne in drugačne piramide in da se prehranjuje po bilo kakšni piramidi?

Današnje generacije so pozabile na v moji mladosti vsakodnevno prehrano, ki jo na srečo jaz še vedno prakticiram: mineštre, kislo zelje, joto, polento, mlečni riž ali gris, kosmiči, pasulj, ......veliko sveže čebule, česna , paprike, vloženih oliv, pršut, .....skuta, sir, kefir,.......poleg "vsakdanje" ostale hrane. Kolikor se spomnim je v moji mladosti bilo zelo, zelo malo debelih. Pa nikoli nismo gledali po kateri piramidi se prehranjujemo.

Če se držiš osnovnih pravil, da je v prvi polovici dneva potrebno jesti bolj OH hrano, ki ti da energijo za čez dan. In v drugi polovici dneva bolj beljakovinsko hrano, ker čez noč ne potrebuješ energijo. Oziroma "domačo nalogo" opraviš s pomanjkanjem hidratov. :D .
Če temu, dodamo dobro dozo aktivnega življenja, skoraj, da je nemogoče, da imaš težave s težo.

Strinjam se, da je dobro prebrati tudi drugačna mnenja in navade in iz njih pobrati tisto, kar misliš, da je za tebe dobro in sprejemljivo.
Uporabniški avatar
 Rollback
#240457
StaraKost napisal/-a:. Moti me ko se eni držite navedenih podatkov dobljenih z raznimi raziskavami in teorijami, kaj bi naj smel in kaj ne, kot pijan plota.


Se strinjam, mnogo je takih, ki ne znajo pogledati čez svoj "plot". Nekateri npr. še vedno verjamejo, da uživanje jajc zvišuje holesterol.

StaraKost napisal/-a:To ne more biti način življenja, če je preveč prepovedi.


Ne? Tu bo najbolje, da vprašaš kakega diabetika, srčnega bolnika ali človeka s povišanim pritiskom. Njihov način življenja je z veliko prepovedi pri prehrani, ki ji marsikdo reče "normalna". Za njih je tak način življenja nujen in življenjsko pomemben.

StaraKost napisal/-a:Če pa se nažremo, kljub temu, da vemo, da ne bomo ničesar počeli in da pred tem nismo počeli nič konkretnega, je vsakemu jasno, da bo to končalo v špehu ne glede kaj smo jedli, hidrate ali beljakovine.


Ne drži v celoti. Presnova hidratov in beljakovin se v telesu tako zelo razlikuje, da bi pri enako kaloričnem vnosu ali OH ali beljakovin dobil čisto drugačne rezultate, kam se kaj kopiči. Beljakovin tudi težko kalorično toliko poješ, kolikor zmoreš hidratov :D
Najbolje je na sebi stestirati, so najbolj merodajni rezultati :wink:
#240459
Rollback napisal/-a:
Ne drži v celoti. Presnova hidratov in beljakovin se v telesu tako zelo razlikuje, da bi pri enako kaloričnem vnosu ali OH ali beljakovin dobil čisto drugačne rezultate, kam se kaj kopiči. Beljakovin tudi težko kalorično toliko poješ, kolikor zmoreš hidratov :D
Najbolje je na sebi stestirati, so najbolj merodajni rezultati :wink:


Tu drži samo to, da je presnova B in OH različna. Telo nima posebnega "rezervoarja" za beljakovine, tako kot to imajo OH, kjer bi višek energije iz beljakovin shranilo za poznejšo uporabo v obliki beljakovin. Tako se višek shrani v rezervoar, ki se na žalost imenuje "špeh".. :D .

Zgoraj navedeni bolniki nimajo izbire in jim to mora biti "normalen" način življenja, ostali imamo izbiro, to pa je velika razlika :D .
Uporabniški avatar
 Rollback
#240467
StaraKost napisal/-a: Telo nima posebnega "rezervoarja" za beljakovine, tako kot to imajo OH, kjer bi višek energije iz beljakovin shranilo za poznejšo uporabo v obliki beljakovin. Tako se višek shrani v rezervoar, ki se na žalost imenuje "špeh".. :D .


Telo je samo po sebi rezervoar za beljajkovine :D Saj si že slišal za esencialne aminokisline? To so tiste, ki jih telo ne more sintetizirati in jih mora dobiti s hrano. Precej aminokislin iz beljakovin se tako porabi za rast in obnovo tkiv, za delovanje encimov, hormonov itd...
Si že slišal za esencialne OH? Ne? Seveda ne, ker ne obstajajo :D
Človek lahko brez težav preživi s prehrano brez OH, ker glikogen lahko telo sintetizira samo (iz beljakovin in maščob). Brez beljakovin v prehrani ne more.

StaraKost napisal/-a:Zgoraj navedeni bolniki nimajo izbire in jim to mora biti "normalen" način življenja, ostali imamo izbiro, to pa je velika razlika :D .


Morda pa tudi mi nimamo toliko izbire kot si mislimo, kaj misliš? :D
Uporabniški avatar
 Bobek
#240470
katka napisal/-a:. Predvsem pa v Mediteranu pojedo mnogo več zasičenih maščob, kot si upajo priporočiti v tej "mediteranski prehrani" (t.i. "francoski paradoks", ki je paradoks samo za tiste, ki zagovarjajo visokohidratno prehrano,


Raziskava francoske vlade iz leta 2003, kaže da je pregovorno zdravje Francozov precej drugačno kot so mislili.

Desetletja so znanstveniki skušali razložiti boljše zdravje Francozov, kjub popitemu alkoholu in velikem deležu kadilcev. Prišli so celo do ugotovitve, da so izgleda Francozi "imuni" na obolenja zaradi dnevno popitega kozarca vina ob obrokih.

Omenjena raziskava kaže popolnoma nasprotno sliko. Smrtnost francoskih moških obolelih za rakom je najvišja v Evropi, zahvaljujoč velikemu deležu obolelih za rakom ust, ustnic, grla in pljuč, kar je neposredna posledica konzumiranja alkohola in kajenja.
Ženske so malo na boljšem, a se približujejo.

Povezava na članek:

http://www.guardian.co.uk/world/2003/oc ... tch.france


Še nekaj statistike

Rak na dojki:
Obolevnost in smrtnost na 100 000 prebivalcev:
Kitajska 18,7.....5,5
Japonska 32,7.....8,3
Italija 74,4....18,9
Anglija 87,2....24,3
Francija 91,9....21,5
ZDA 101,1....19

Po tej statistiki niso Francozinje nič več na boljšem.

Vir:
J. Ferlay, F. Bray, P. Pisani and D.M. Parkin. GLOBOCAN 2002. Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Worldwide. IARC CancerBase No. 5, version 2.0. IARCPress, Lyon, 2004
#240474
Rollback napisal/-a:
StaraKost napisal/-a: Telo nima posebnega "rezervoarja" za beljakovine, tako kot to imajo OH, kjer bi višek energije iz beljakovin shranilo za poznejšo uporabo v obliki beljakovin. Tako se višek shrani v rezervoar, ki se na žalost imenuje "špeh".. :D .


Precej aminokislin iz beljakovin se tako porabi za rast in obnovo tkiv, za delovanje encimov, hormonov itd...



To je res, za tisto količino beljakovin, ki jo telo lahko sproti porabi. Višek in jaz govorim o višku, se shrani kot maščoba, pa čeprav so beljakovine :D . Višek, je vedno višek :D .

Tisti, ki so se do sedaj primerno, "pametno" in "zdravo" prehranjevali nimajo razloga, da delajo kakšne korenite spremembe v svojem življenskem slogu. Ostali pa skoraj, da nimajo druge izbire, kot da prestopijo v kakšno "sekto", ki jim bo spremenila življenski slog :D .

@bobek,

.....najbrž Francozi ne jedo več, kar mislijo, da jedo, ali to kar so jedli njihovi očetje, dedki,...... :D
Če gledamo razne statistike so v določenih segmentih najbolj zdravi prav tisti, kjer je pomanjkanje hrane :D .

Danes se s hrano pretirava posebej tisto, ki je včasih služila kot "sladica" in se jedla zelo redko, oziroma samo ob posebni priložnosti(prazniki, rojstni dnevi, poroke, ....), danes se to je skoraj vsak dan :mrgreen:
Uporabniški avatar
 Bobek
#240478
StaraKost napisal/-a:@bobek,

.....najbrž Francozi ne jedo več, kar mislijo, da jedo, ali to kar so jedli njihovi očetje, dedki,...... :D


Bistvo francoskega fenomena je bilo, da Francozi kljub relativno nezdravemu življenju, ne zbolevajo toliko kot ostali. Znanstveniki so iskali kaj jih ohranja pri zdravju in napačno mislili, da je to kozarec vina ob obrokih. Študija je zdravje Francozov ovrgla kot mit in dokazala, da niso nič na boljšem od ostalih narodov, ki se ne prehranjujejo tako kot oni.

StaraKost napisal/-a:Če gledamo razne statistike so v določenih segmentih najbolj zdravi prav tisti, kjer je pomanjkanje hrane :D .


Točno tako. Če pomanjkanje le ni preveliko, so najbolj zdravi ljudje, ki jim primanjkuje luksuza. Lep primer je Kuba.


StaraKost napisal/-a:Danes se s hrano pretirava posebej tisto, ki je včasih služila kot "sladica" in se jedla zelo redko, oziroma samo ob posebni priložnosti(prazniki, rojstni dnevi, poroke, ....), danes se to je skoraj vsak dan :mrgreen:


Ne skoraj vsak dan. Večkrat dnevno se je meso, ki se je včasih jedlo enkrat tedensko, sladkarije so na jedilniku nekaterih večkrat na dan, za industrijsko procesirano hrano pa nekateri že mislijo, da druge sploh ni.
#240481
Nekaj o tem načinu prehranjevanja je mogoče prebrati v Frielovi knjigi:
http://www.morawa-buch.at/detail/ISBN-9783941297005
..sem bral tole.. ..ampak kot v vsaki knjigi.. ..ni absolutnih resnic.. ..resnica je relativna..

..važno je da znamo izbirati med resnicami.. ..poiskati pravo pot, ne pa se oklepati nekega avtorja kot pijan plota..
...ko boste brali o drugem principu: npr.: bazično / kisla kombinacija prehranjevanja (ko zagovarjajo bazičen princip), pa še bi lahko našteval teh pametnih principov prehranjevanja, boste spet naleteli na nasprotujoča si mnenja..
..vsi principi prehranjevanja se zdijo zelo prepričljivi dokler drugega ne poznamo in smo le v enega zagledani.. ..z neko širino gledanja se začnejo kazati obrisi bolj jasne slike, katere bistvo pa bo še dolgo neraziskano...
..nenazadnje je pomembno le da smo zadovoljni, pa kakorkoli se že hranimo..
Uporabniški avatar
 EčO
#240490
StaraKost napisal/-a:Danes se s hrano pretirava posebej tisto, ki je včasih služila kot "sladica" in se jedla zelo redko, oziroma samo ob posebni priložnosti(prazniki, rojstni dnevi, poroke, ....), danes se to je skoraj vsak dan :mrgreen:



Predvsem s tistim "pretiravanjem" se zelo strinjam!!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA