Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 anže07
teža ne pove vsega..važna je konstitucija telesa.
Poleg tega je potrebno povedati, da dandanes za sodobnega človeka beseda suh pomeni človeka ki ima normalno telesno težo. Velik problem družbe je da so se merila spremenila zelo močno v zadnjih 30 letih...že če samo ogledamo profesionalne športnike v ekipnih športih, ki imajo v veliki večini vsaj 20 kg več kot so jih imeli včasih.
Če pogledamo stare skulpture grških atletov..so vse izredno lepih oblik in telesa so ravno prav mišičasta, tako naravno in športno ...današnje skulpture bi morale imeti maščobe in mišic mnogo več.

Sam imam 177cm in 63 kg, veliko delam z utežmi, pa tudi vaje z lastnim telesom...zraven pa tudi tečem, kolesarim, hribolazim,...
Telesna konstitucija ki jo imam pa je za moje pojme odlična.
 dvince
folk je samo fouš nam suhcem, zato take opazke :D V primerjavi s kašnimi profi kolesarji pa smo debelinkoti, poglej recimo A. Schlecka 186cm-68kg, chicken Rasmussen je bil 179cm-58kg..itd. tako da je še rezerve :)
Uporabniški avatar
 StaraKost
.... zgoraj navedena, sta tudi za kolesarke pojme suha, posebej Rasmussen, tako da ne moreta biti merilo za normalno postavo :D .
Uporabniški avatar
 mare
Aja, še to sem pozabil povedati, kot mladinec sem treniral boks. Imel sem 178 cm in 66 kg, za kakšno tekmo pa sem shujšal pod 63,5. Pa sploh nisem bil posebno suh za tiste čase, saj veš, da so boksarji precej mišičasti. So pa bili v tej kategoriji v glavnem vsaj 10 cm manjši od mene. Letošnji olimpijski zmagovalec kategorije velter (do 67kg) Serik Sapiyev ima 179 cm.

Zanimivo, da moj sin pri 180 cm in čez 80 kg tekmuje v borilnih športih in je v svoji kategoriji običajno med višjimi. Res je torej tisto, kar je že nekdo napisal. Danes imajo športniki bistveno večjo mišično maso kot včasih, nešportniki pa bistveno večjo špehasto maso in to je postalo kar normalno. Tisto, kar je bilo včasih normalno, je zdaj postalo suho.
Uporabniški avatar
 anže07
ko ti teža naraste nad ITM>24 ...to je pravzaprav moj izraz..ne vem če se še kje uporablja, se mi pa zdi dokaj realen, saj je prevelika teža obremenjujoča za ožilje in srce, ne glede na to kakšna je (maščoba, mišice)
Uporabniški avatar
 vencelj
Pred cca 10 leti, potem ko sem prišel v sedanjo službo, se mi je teža iz (okrog) 78 kg dvignila na (okrog) 82 kg (ITM 24,2), predvsem na račun mišične mase. Sedaj je to moja stalnica z manjšimi nihanji, z eno izjemo pred par leti, ko sem v obdobju poletnih ultratekaških podvigov spet spustil na 78 kg...za kratek čas, a sem (peresno lahek :mrgreen: ) že težje opravljal svoje delo.
Smučarji imajo visok ITM, hokejisti tudi (saj ga morajo imeti...).
Po drugi strani v atletiki (nekateri) trenerji nočejo delati z atleti, za katere mislijo, da so pretežki, ker po njihovem nimajo pogojev za uspeh...a tam, če nisi ravno "dahovc", si itak pretežak.
Nedolgo tega je eden naših smučarjev tekačev predčasno moral zaključiti sezono zaradi izčrpanosti in veliko se je pisalo o tem problemu, ki je bil zelo aktualen tudi pri smučarskih skakalcih...pa tudi triatloncih: raziskave kažejo, da bi nekateri z več hrane lahko bistveno izboljšali svoje dosežke. Če ješ po 1800- 2000 kcal/dan, s tem komaj pokrivaš bazični metabolizem, torej telesne potrebe brez fizične aktivnosti.
Sicer pa tudi jaz pri mojem ITM večkrat slišim opazko, da sem suh. Strinjam se, da so se v zadnjih desetletjih merila spremenila: v današnjem času sem pogosto med najbolj suhimi. So pa ljudje iste višine in iste teže lahko zelo različni na videz.
Optimalna teža za tekača? Šprinterja ali maratonca? Hujšanje na račun izgube energije, ki je pri manjši teži sicer rabiš manj, a najti pravo razmerje... :?
Stvari niso nikoli tako enostavne, da bi jih lahko strpali v neke ozko določene obrazce, izračun ITM pa ima dovolj širok razpon (pri moji višini 184 cm je normalna teža 68 kg do 85 kg- jaz sem že zelo blizu zgornje).
Misho, neč bat, nisi presuh.
 sitrader
Za rekreativce idealna teža ni tako zelo pomembna. Lahko je problem zgolj če gre za ekstremni odklon. Torej če je bistveno pretežek ali bistveno presuh.

Za par kil gor ali dol od "taprave" pa se to ne bo poznalo bistveno pri rezultatu. Vsaj pri "normalnih" rekreativcih.

lp
Uporabniški avatar
 Miroslav
188 cm in 79 kg.
Treniram triatlon, sem rekreativec, s povprečnimi rezultati.
Vsi okrog mene govorijo, da sem suh, jaz pa sem srečen zaradi tega. :D
V današnjih časih nas je suhih bolj malo.
Jem pa vse, kar mi paše in koliko mi paše. Nič ne pazim na prehrano. Sem pa preden sem začel športat, že imel 92 kg. Pa sem se ravnotako počutil normalno.
Danes bi moral normalen biti čisto vsak, naj bo suh ali debel. Pomembno bi moralo biti to, če je zadovoljen sam s sabo, zaradi sebe, ne zaradi tega, kar misli okolica. Stereotipi so v naših krajih še vedno preveč prisotni. :evil:
Eni so debeli, pa čeprav se ves čas trudijo, da bi shujšali. So pač naravno debeli, brez možnosti biti suhi. Pa zaradi tega po mojem mnenju niso prav nič manjvredni. Na žalost pa okolica misli drugače.
Človek je svojega telesa gospodar.
In naj tako tudi ostane!
:!:
Uporabniški avatar
 čara
Joj...meni je dohtarca napisala, da sem podhranjena v kartoteko. :roll: 172cm, kilaža pa mi niha med 53-55kg. Pa če bi me orng pogledala, bi videla da sem OK. :roll: ITM je pa res na meji, ampak, če bi se spravla malo bolj resno merit obsege in kožno gubo...eh, kar nekaj.

Meni sikajo o kilaži, jaz pa njim nazaj, da naj se za svojo brigajo. Glede na to, da pri zdravniku nisem bila zaradi težav že od osnovne šole (pa imam 24 let), na sistematskem letos je krvna slika, vse BP....mi razne pripombe nimajo teže. Edino to me pa zdela-hribi, pa skoraj ne verjamem, da ima tukaj vlogo moja "podhranjenost", prej psiha.

Za skelet, sklepe, je bolje kg manj, kot preveč. ;)

je pa res da po podatkih o višini in teži, ne moreš soditi. Je treba človeka videt.

Adi Smolar je grinta, tolk grintast, da na trenutke zaboli...Ma zdrav je vseeno in NI presuh.

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA