prostor za debato o (ne le tekaški) športni opremi. obleka, obutev, pripomočki ... vprašanja, predlogi, nasveti, uporaba, ...
Uporabniški avatar
 MihaPR
"pištola" k ti vodo pod pritiskom šprica ven :) Ponavad v avtopralnicah za predpranje :)
 Nataša
ah, jest jih dam v stroj na izi pranje. Tud Mihove, ko ga ni doma pa ne ve :twisted:
Uporabniški avatar
 RoKo
Kako očistiti copate po tekem teku kot je bil današnji v Novi Gorici? Sem bil na parih blatnih, tako umazan pa še nisem bil nikoli. Pralni stroj ne, jih je boljše posušit in skrtačit?
 mirko
Ali bo kdo od današnjih tekačev v Novi Gorici napisal poročilo o teku ?
 bruno
pralni stroj je zakon, če niso copati iz trgovine "vse po jurja" ali kaj podobnega
Uporabniški avatar
 MihaPR
Če si prodajalec, potem takole svetuješ, drugače pa po mojih izkušnjah odsvetujem pralni stroj. :!: :!: :!:
Uporabniški avatar
 Bosti
ma zakaj je sploh treba prt superge :P
Uporabniški avatar
 RoKo
Bosti napisal/-a:ma zakaj je sploh treba prt superge :P

nisem mislil na pranje, ampak kako odstraniti čimveč umazanije z čimmanj škode za nadaljno uporabo. Trenutno se sušijo, mislim da bo s krtačo šlo skoraj vse .
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Ja pralni stroj pride v poštev seveda če jih pereš samo na 30stopinj ne na 40stopinj ker je to preveč.
Pa še to superge pereš ko so malce starejše ali znucane mal.
Do takrat pa jih opereš na roko s krtačo pa daš noter časopisni papir.
Papir pa tako ali tako vpije vlago v tem primeru vodo in so lahko izredno hitro suhe.
Ko pa se da v pralni stroj pa moraš defenitivno dati zraven še kaj drugega ali pa jih daš v tako iz blaga vrečo da se ne obtolčejo prehitro in so pol skoraj ko nove iz trgovine :lol: .
To sem šele sedaj začel uporabljati prej pa na krtačo in pa čez noč v vodi in podobno to je bilo šele narobe dijo porko :lol: .
Pa seveda odvisno je kako jih imaš umazane ali jih imaš samo za na leuš :lol: .
ČAO!
 superga
Nekje na začetku sem enkrat že pisal , pa vseeno naj vas še enkrat opozorim, da tisti, ki perete športne copate v pralnem stroju namesto pralnega praška raje uporabite ŠAMPON. Praški lahko z svojimi sestavinami kemično reagirajo z lepili in ostalimi materiali, ki so v copatih. Še posebno pazite, da ne uporabljate novih compact praškov oz. močnih tekočih.
Nekateri novi pralni stroji imajo že posebne programe za pranje "superg".
Temu primerna je seveda tudi temperatuta pranja (MAX. 30 stopinj).
l.p.
superga
Uporabniški avatar
 MatjazV
Tekaških copat nikoli ne perem v pralnem stroju in tega tudi drugim ne priporočam. Po tekmi, kadar je zelo blatna proga in , če organizator poskrbi za to možnost, jih v grobem operem takoj po prihodu v cilj. Doma jih nato operem in skrtačim s platično krtačko. Če so copati res svinjski, jih "razstavim", ločim vložke in vezalke in vse skupaj dobro sperem. Copat ne sušim neposredno na radiatorjih ampak jih postavim samo blizu radiatorja. Še prej jih natlačim s časopisnim papirjem.

Takšno vzdrževanje copat, ki niso ravno poceni, omogoča njihovo daljšo življensko dobo.

MatjazV
Uporabniški avatar
 RoKo
MatjazV napisal/-a:Tekaških copat nikoli ne perem v pralnem stroju in tega tudi drugim ne priporočam. Po tekmi, kadar je zelo blatna proga in , če organizator poskrbi za to možnost, jih v grobem operem takoj po prihodu v cilj. Doma jih nato operem in skrtačim s platično krtačko. Če so copati res svinjski, jih "razstavim", ločim vložke in vezalke in vse skupaj dobro sperem. Copat ne sušim neposredno na radiatorjih ampak jih postavim samo blizu radiatorja. Še prej jih natlačim s časopisnim papirjem.

Takšno vzdrževanje copat, ki niso ravno poceni, omogoča njihovo daljšo življensko dobo.

MatjazV

Tako sem naredil in menda bo prav. V stroju sem pa opral............ vezalke.
 Marinka
Pralni stroj je strup tudi za bolj drage superge, ne samo za tiste za jurja. Moji Nike Air Moto za 25 čukcev so šli rakom / zračnim blazinicam žvižgat že po prvem pranju oziroma po slabih dveh mesecih uporabe. Da je z njimi nekaj narobe, pa mi je signalizirala bolečina nad Ahilovo tetivo po vsakem teku v skorajda novih, enkrat ali dvakrat opranih copatih.

Zato sem izmenično tekla v dotrajanih Nike Perseus, drugič pa v novih Air Moto. Po vsakem teku s slednjimi se je začela oglašati bolečina v petnem predelu in navzgor. Da je s copati nekaj narobe, je bilo vidno že na pogled: po podplatu, sploh na petnem delu so bile čisto stisnjene, kot da bi popustile tiste čuvene zračne blazinice. Pa je bilo pranje v pralnem stroju temperaturno povsem nedolžno (30 stopinj!).

Od takrat copat ne perem - počakam, da se posušijo, otresem z njih popotni prah, tudi tistega najbolj trdovratnega - istrsko zemljo, z vlažno krpo očistim sprednji in plastične dele, vložke pa na kratko namočim v milnico in na hitro zdrgnem s krtačko in je. Zoom elitke so mi hvaležne - že druge zapored. Pa čeprav niso snežno bele, saj nismo na promenadi!
Uporabniški avatar
 lojzeP
zanimiva, in predvsem uporabna tema. zelo mi je všeč mišljenje MatjažaV, kar potrjuje njegovo ideologijo - red in disciplina :wink:
gorenjci tej stvari strežemo sicer malce drugače. na tekih okoli brda nekateri nismo nikoli imeli težav z umazanimi copati, kljub blatni :D poti na posameznih odsekih.
kot veste se pred ciljno ravnino prečka most, pod katerim teče zelo uporaben potoček, ki lokalnim domorodcem doma špara prašek, milo, šampon, vodo :shock: ..... po končanem teku je taista ravnina kot naročena za lagani iztek, na mostu mal strečinga, pod most na čiščenje, pol pa nazaj do avta, in ........ človek je kot iz škatljice - lep ( of kors ), čist ( zaziher), raztegnjen ( ahaaa ) ..... a nam sploh še kaj manjka :idea: analiza pride potlej kot nekaj večkratno zasluženega, a o tem o kaki drugi temi. :roll:
Uporabniški avatar
 tomaz.zupancic
Ja LojzP se strinjam s teboj kar si povedal, mogoče nisem dovolj nazorno povedal.Da tako kot je dejal Superga obstajajo pralni stroji ki imajo program za čiščenje superg.Seveda pa se ne uporabljajo praški to bi posebejpoudaril.
Kadar sem pral na roke sem uporabljal krtačko pol pa i muri.
To sem hotel povedati za bolj stare superge, ki so že malo avt iz tekmovalnega sistema.Ja nove so pa nove seveda.Za tiste pa velja posebni režim :lol: .
Skratka uživajte kjerkoli ste pač že!
ČAO!

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA