vaše tegobe, vprašanja, nasveti in odgovori - o preventivi in kurativi...

Moderator: Z*

Jutro
Pozdrav vsem.

I.

Nekaj zadnjih tekov sem tekel 30 min 4,2 km v enem kosu, kar je 8,4km/h ali 7,1min/km. :) Povprečen pulz je bil nekje 180, dihanje je kar globoko, lahko še kaj povem vmes, malo podebatiram, vendar se jaz počutim dobro.

Nekaj vprašanj.

1. Zanima me ali je glede na dobro počutje takšen tek ok ali naj kljub temu vztrajam teči pri nižjem pulzu?

2. Ali lahko s takšnim tekom tudi pridobim na splošni kondiciji (ali kako se reče) ter se tako postopno zniža pulz ali je pa je nujno teči pri nižjem pulzu? (bom že nekako, če bo treba)

Lepo prosim, ne tega razumet, kot da se obremenjujem zgolj zaradi pulza. Obremenjujem se zato, ker se jaz med tekom počutim dobro, kljub temu pa je pulz visok in ne bi rad, da je dobro počutje prevara, dejansko pa si morda zelo škodim. Prosim tudi, da mi napišete kaj več, kot "teči po občutku", saj to delam, skrbi pa me prej napisano. :oops:

In še.

II.

S kolesom brez problemov držim pulz med 135 in 150 pri zelo dobrem počutju.

3. Ali lahko potemtakem s kolesom naberem nekaj kondicije, kolesarstvo kombiniram s tekom in si tako pomagam znižati pulz?

4. Ali se bosta tako pridobljena kondicija in pulz poznala tudi na teku?

In še enkrat, počutim se dobro, pulz pa je vendarle visok. Naj omenim še, da nimam drugi dan ali kadarkoli nobenih bolečin ali muskelfibra, le prijetna utrujenost po ceremoniji teka, tuša in zajterka. :)

Prosil bi tudi za mnenje nekoga, ki je teoretično podkovan, saj ima tek na "občutek" zelo velik razpon in se samo na to ne upam preveč zanašati.

Prosim za razumevajočo pomoč. :oops:

Hvala vsem in lep pozdrav.
 zaspanko
Moja izkušnja je sledeča. So bili dnevi ko sem lahko kontroliral svoj pulz in nisem nikakor prešel 80% maksimalnega. Tempo je bil tam nekje med 6:45 min/km in 7:15 min/km. Bili so pa dnevi ko sem imel zelo počasen tempo cca 8:00min/km in mi je pulz konstantno skakal čez 80% maksimalnega. Po nekaj tednih sem ugotovil, da je zelo pomembno kako močno si zatisnem pas za merjenje pulza okoli prsi.

Ideja, kaj bi bilo lahko narobe, da ti pulz pri kolesu ne naraste pri teku pa in v obeh primerih se počutiš dobro.
 Jutro
Ojla.

Hvala, vendar ni to. Utrip sem meril po kmečko. 10 sekund šteješ utripe in množiš s 6... :)

Hvala vseeno za predlog, saj moj pulz meter res čudno dela in ogromnokrat kaže kar 0. :roll:

lp
Uporabniški avatar
 ZdravkoC
Jutro napisal/-a:Hvala, vendar ni to. Utrip sem meril po kmečko. 10 sekund šteješ utripe in množiš s 6...

Ne vem če se hecaš, meriš po kmečko, pa bi rad gosposke rezultate.
Sposodi si pulzmeter, ki dela, pa preveri pulz.
Na kolesu je pulz nižji, to je običajno tudi pri večini rekreativcev.
Tudi s kolesarjenjem si lahko znižaš pulz v smislu pridobivanja kondicije, saj se tudi srce trenira - pazi, nisem strokovnjak - predlagam pa, kot predhodniki, gorsko kolesarjenje.
Moj kolega je že imel abrahama, pa ima pulz običajno do 170 - pravi, da tako funkcionira normalno, jaz se abrahamu približujem, pa grem nerad preko 160, običajno 140 do 150.
Najboljša samokontrola je dihanje. Tudi to so ti že napisali. Zase vem, da ko prehitevam ritem dihanja 2 + 2 koraka, je tudi pulz višji, kot sem planiral.
Uporabniški avatar
 Damijan
zaspanko napisal/-a:Po nekaj tednih sem ugotovil, da je zelo pomembno kako močno si zatisnem pas za merjenje pulza okoli prsi.

:shock: :shock: :shock:
No, toliko o merilcih pulza. Me pa res zanima, kaj maš za en model...
(pri čemer sem prepričan, česa nimaš...)
Uporabniški avatar
 matej712
Jutro, glede na tvoj pulz in tempo ti manjka t.i. baze. To pridobiš z daljšimi nizkointenzivnimi treningi (kolo, hoja v hrib, kombinacija teka in hoje). Na internetu boš našel precej kalkulatorjev za izračun območij za trening - vendar območje za bazni trening v večini primerov ne presega 140 u/min (tvoje kolesarjenje je potem odličen trening baze :D )
 Jutro
Ocena pulza je dovolj natančna, merim večkrat tako, tudi ko p-meter kaže, zraven merim še kakor opisano in cifre se lepo ujemajo. Sem se pogovarjal s prijateljem za posojo p-metra, za 2 :beer: se bova menda že zdilala. Če bodo rezultati drugačni, sporočim svojo zmoto.

Diham približno tako: tri korake vdih in tri izdih.

No, ni panike. Očitno sem brez baze. Bom vztrajal pri neverjetno počasnih tempih in kolesarjenju ter poročal, ko bo kakšen napredek, v katerega seveda verjamem. :)

Vseeno bi prosil še nekoga za odgovor, kaj se zgodi, če tečeš pri povprečnih pulzih 85-90%MSU večinoma časa. Ali škodi in ali tako tudi napreduješ pri bazi?

Hvala vsem za pomoč in lep pozdrav.
Uporabniški avatar
 matej712
85-90% MSU je tempo za dirke, pa še to bolj kratke. To je že območje nad laktalnim pragom (ki je poenostavljeno 85% MSU - če si začetnik še nižje), regeneracija po vadbi v tem območju je daljša (po zahtevnem treningu nad LP naj 3 dni ne bi izvajal podobnih treningov, ampak zgolj regeneracijo in tempo), zato je tveganje za poškodbe večje. Tudi energijo porabljaš pretežno iz OH zalog v jetrih/mišicah, manjši delež iz maščobnih zalog.
Daljša vadba - pulz naj ne preseže (170 - polovica starosti).

Ti kar lepo potrpežljivo kombiniraj tek in hojo, hojo v hrib, kolesarjenje (zelo dober šport za pridobivanje baze - pač s prestavnim razmerjem izbereš intenzivnost vadbe - pri tem po ravnem vozi z 90 obrati pedal/min).

Dihanje - jaz diham 2 koraka vdih, 2 izdih (torej leva-desna vdih, leva-desna izdih).
 Jutro
matej712,

hvala ti. Bral sem tudi Dnevnik tekača I. Očitno bi pri zadrževanju v 85-90% kmalu dosegel pretreniranost in utrujenost. Česar pa zdaj po nekaj tekih po 30 minut še nisem občutil. Sklepam.

Tam je priporočeno območje 75-85%, kar je pri meni nekje 145-164, po tvojem predlogu nekje max. 156.

Nič, se bom držal predlaganega. :)

Še enkrat hvala!
Uporabniški avatar
 perpetruum
Jutro napisal/-a:matej712,

hvala ti. Bral sem tudi Dnevnik tekača I. Očitno bi pri zadrževanju v 85-90% kmalu dosegel pretreniranost in utrujenost. Česar pa zdaj po nekaj tekih po 30 minut še nisem občutil. Sklepam.

Tam je priporočeno območje 75-85%, kar je pri meni nekje 145-164, po tvojem predlogu nekje max. 156.

Nič, se bom držal predlaganega. :)

Še enkrat hvala!

...ma pri 27 letih in ce si zdrav se ti kaj resnega nima zgoditi...teci vsaj trikrat na teden...raje urco kot pol....pa kombiniraj se s kolesom *daljse ture....( in hojo v hrib....

pulz se bo ob vtrajanju znizal sam o sebi radikalno....

mogoce bi kako lahko napisal se clan foruma SPIRIDON, ki ima ocitno precej ydravstvenih in fizio terapevtskih izkusenj....
 Jutro
Hvala za mnenje perpetruum. :wink:

Kaj naj rečem. Spet sem brskal po forumu in našel prave zaklade informacij, izkušenj in nasvetov.

Zadnja dva "teka" sem poskušal najti le tempo. Nič čas, nič razdalja. Le tempo. Zadnjega ne bi smel, sem čutil utrujenost, pa je bil firbec "kakšen tempo?!" na višku. Počivam zdaj, v ponedeljek plavanje; lepo počasi.

In po spoznanjih ter današnjem branju foruma lahko rečem le, da sem spet bliže pravi poti. Vidim, da sem začel narobe. Ampak, nekje začneš, treba je raziskovati, se poslušati in brati forum. :)

Potrebujem cilj. Končen (recimo) je teči kakšno uro vsaj 8km/h pri 80-85%MSU ali manj. To je dolgoročno. Ko bo, pa bo, čas ni ovira. Za zdaj pa bom potrpežljivo lezel nekje med hojo in tekom ter hlepel za pravim tempom pri pravem počutju.

Bom poročal, kako gre! :)

Res hvala vsem za mnenja in potrpežljivost. Super ste. :cast:
 Jutro
Pozdrav vsem.

Po 7 mesecih se malo oglašam.

Vsake kvatre preberem vaše nasvete in opažam, da jih vedno bolj razumem. :)

Kaj je novega?

Miganje:

Tečem 2-3 x tedensko med 4,5 in 5 km (cca 35min :oops: ). Počutje je glede na moje tekaške začetke naravnost fantastično! Zelo sem vesel tega uspeha. Manj sem sicer vesel še vedno visokega pulza, ki pa sem se ga naučil znižati z nesramno počasnim tempom teka. Super je!

In končno sem se odločil in si izpolnil dolgo neizpolnjeno željo: sobno kolo! Jaaaa! Namen? Kurjenje negative napetosti, lažje nabiranje baze (zaradi lažje kontrole utripa), izpolnjevanje želje po kolesarjenju. 2-3x tedensko 1 uro. Res je super, sploh zdaj, v tem vremenu, ko veter nese dež skorajda bolj vodoravno, kot navpično.

1-2x na teden pa jo mahnem na Pohorje. 1-2 uri hoje.

Nekaj malega se še preseravam z utežmi za zgornji del telesa, moški ego pač. Ampak to je še v začetni fazi. Vedno bolj pogledujem za krepilnimi vajami in strečingom.

Skupno tako nanese 5-6x na teden. Ko sem utrujen, počivam, tukaj ne grem z glavo skozi zid.

Teža:

Že 5 mesecev konstantna, 70kg +- 0,5. (Višina 179-180cm. Mladost: 28 pomladi.)

Hrana:

Jem vse! Sir, njami! Musliji, sadje, ribe, burek, mleko, testenine, solate, kaše, žgance, sojo, čevapčiče. Ni da ni. Pazim le, da ne pretiravam z maščobami in sladkarijami ter da pojem dovolj beljakovin in ogljikovih hidratov. Vsak dan spijem okrog 4 litre izredno blagega čaja. (2-3 vrečke na 4 litre). Temu primeren obisk wc-ja in počutje, ki je super, osvežujoče.

Cilji:

Stopnjevati razdaljo teka, nabirati "lagodne kilometre" in pozorno poslušanje svojega telesa. Neeeekega dne preteči mali maratončič v neubijajočem počutju. 8)

Počutje:

Super!

Naj se vam vsem še 1x zahvalim. Če vas žuli izpljuniti kakšen predlog, besedo ali pet, bom vesel vsakršnega nasveta.

5km!?! Vaaauuuuuu! :D To se mi je zdelo xy težko. Nič več tako.

lp vsem :heart

p.s.: Še vedno pa ne vem (oziroma ne razumem), ali se baza nabira v 60% - 75% MSU (vir: Tekaški trener, Urban Praprotnik) ali v 75% - 85% MSU (www.osebnitrener.com). Vem, vem, vem, počutje. Samo meni je prav fino v 60% do 90%. :D In zdaj ne vem...
Uporabniški avatar
 Radolca
pozdrav jutro, pol se pa kar na ljubljansko desetko prijavi.
žal ti zihr ne bo. saj te bo že množica potegnila! :D
Uporabniški avatar
 vencelj
Jutro, čestitke za napredek, predvsem pa :clap: za to, da si stvari zapeljal tako, da jih počneš z užitkom, da si zadovoljen in celo navdušen. Zmernost, potrpežljivost in vztrajnost je pravi recept za dosego ciljev, kakršnekoli si že kdo postavi. Tako boš tudi ti slej ko prej uspel doseči trenutno si zadani cilj, ki ga verjetno sedaj uvrščaš še med ekstreme, sčasoma pa boš lahko tudi to mejo prestavljal vedno više.
Le tako naprej!
LP, vencelj
Uporabniški avatar
 marčni zajec
to za 10km v ljubljani mu jaz ža nekaj časa dopovedujem, ampak si ne da rečt. mogoče ga s skupnimi močmi prepričamo?

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA