- 14 Sep 2007, 15:35
#101675
Tveganja, ki jih je omenil sogovornik so popolnooma dve razlicni zgodbi:
1. Tveganje zaradi dodatkov prehrani ali zaradi nenravne vzgoje živil
O èem govorimo:
1.1 Pršila na sadje in zelenjavo, ki prepreèuje prehitro gnijte ali plesnivost
E-dodatki in se uporalbjao po ubiraju oz. pred skladišèenjem
- lupine agrumov južega uvoženega sadja
1.2 Tveganja zaradi umetnega zorenja sadja na tankerjih
( ananas je tipièni primer kjer lahko takoj neposredno to zaèutimo,
potem banane kjer se manj èuti ali citrusi )
1.3 tveganja zaradi ne-ekološkega oz. neintegrirane pridelave ali
še bolj ostreje nebiološke pridelave
- umetna gnojila, prišila v toku rastne dobe ( pesticidi, fungicidi )
1.4 tveganja zaradi skladišèenja ( oreški, žita in sicer so
tukaj tveganja raznih gliv, plesni in drugih mikrobov oz.
blje je tukaj tvegano toksini ki jih ti mikoorganizmi pušèajo
( pozor MIKO ne MIKRO--Mikorogsznimi so gljive, plesni , ... ).
1.5 tveganja zaradi aktivnih mikrobov v živi hrani ( meso , ... ) salmonela,
POZOR! Nekatere zgornja tveganja danes v bolj modernem gledanju ne smamtramo tako ampak so to bolj tveganja našega slabega imunskega sistema ne pa infekcije zunanjega okolja...
1.6 tveganja iz okolja ( zrak , voda ) : toksini na osnovi kemikalij
plinov...in blabla
In se bi verjetno veljalo nasteti recimo eno vecjih tveganj po Nizozemski raziskavi je bližina prisotnosti prometa stalna izpostavljenost ogljikovemu monoksidu in ostalim plinom ( bolezenski znaki pri otrocih in porast alergij pri otorcih - Nizozemci kot izredno razvita dežela z avtocestami so dokazali
vzroèno odvinost.. ) ...
O èem pa govorimo pri prehrambenih dodatkih:
1. Snovi ki jih prejmemo so ekstrahirane in kot take aktivno in agresivno delujejo na naše receptroje in s tem zmedejo delovanje žlez in koordinatorja žlez ( hipotalamus v možganih ) podobno se odgaja tudi pri nekaterih E dodatkih. S tem da ni nujno da se to pokaže takoj lahko se vkolikor se telo prej ne izèisti prenese kot dedna osnova na potomce
( recimo vzroèna povezava nekaterih E-dodatkov kot je aspartam in hiperaktivnostjo otrok - mati uživa veliko živil z aspartamom kot sladilom in potem izmenjava z otrokom v noseènostni ali dojeèi fazi ).
2. Snovi ki so sicer koristne po listah so v anorganski težko prenosvljivi obliki ki sprožijo celo to da se te snovi kopièijo v telesu in se ne koristijo.
Primer: recimo Ca ki je v živilih in prehrambnih dodatkih v obliki Ca karbonata ( po doamèe navadna kreda ) se nalaga v telesu ker ta kristalna oblika ni sposobna za presnovo do neke mere ja potem pa bolj dehidrira telo in celo prihaja do manjka. Živi primer je recimo Magnezij v obliki dodatkov...potrebne so vedno veèje doze...
Podoben primer je vitamin C. Èeprav naj bi bil povsem neškodljiv ampak ta neorgansk ivir vitamina C sproža nalaganje kar telo mora pospraviti tako da tvori kamne , oksalno kislino ( ki cel ozavira absorbcijo Ca ). In eèe zavreš absorbcijo Ca si s tem porusil tudi ravnotezje Mg in Fosforja.
3. Osnova za uživanje tovrstnih snovi je voda. Voda je anorganska preèišèena ( trda ) kot taka ne dopusca dovolj dobro disociacijo ionov in kristalna oblika take razotipine je agresivna za absorbcijo. Saj uspemo absorbirati ampak ob rednem dolgotrajnem uzuvanju pac ima psoeldice.
4. O raznih ekstrahirnaih aminokislinah ali pozivitveni hdodatkih ali
aminokislinah za uravnavenj misicne mase ali regeneracijo pa sploh ni za govoriti. To so ze pred nami dali solo body builderji in danes je v USA mocno gibanje za dosego misicne mase brez prehrambenih dodatkov ampak samo z organsko prehrano. Imajo tudi svoj tekmovanja, svojo kontrolo ..skratka jaz sem z njihovimi ugotovitami glede aminoskilin ekstrahiranih iz sirotke, ali podobnoh KAO naravnih virov , èisto zadovoljen. Tople vode ne bom odkrival. Je ze bolj cool dosegati napredek ob prehrambenih dieti ki si jo zastavis kot optimalno zate
5. Se nekaj o organizatorjih in o delitvi dodatkov na tekmah v tem priemru SAM
SAM organizator je resen organizator in je dal na osveæevalen psotaje kar mu ponudijo spoozorji. Vsak resen organizator bo upsoteval sponozorja.
Na meni kot tekaèu pa je kako bom izbral, èesa se bom držal in kje je meja da se tega ne bom prelomil. In SAM organizator je ponudil dovolj izbire. Jaz sem si lahk oprivoscil tudi manjse pregreske in mi ni bil osegati po dodatkih v gelih. Pogresal sem sicer Coca-Colo ki je zunaj v tujini na ultra in super maratonih kar reden pregresek na mizah ampak nic zato . Je bilo dovolj cokoalade, limon, pomaranc, celo èrna èokolada je bila ( ne samo cenena milka hehehe ), banane, sicer bi jaz se dal kaksno nerafirniano sol ampak tosi lahko clovek prinese s seboj pa nosi v kaksni torbici. Tudi kaksne antioksidante ( k isproti nevtralizirajo mlecno kislino kar je zelo ugodno za regeneracijo ).
Za po teku pa je pri meni ze zakon da si privoscim iz svojega nahrbtnika v zaprti palsticni posodi narezan ananas. Hmm kako dene...tukaj pa se ga ne morem obraniti kljub temu da imam pomisleke v redni preghrani za juzno uvozeno sadje. Pa recimo lubenice na Teku na Grintavec...pa pomarance na teku trojk, ...se da...dobro pa se je navaditi tudi biti samozadsoten da ce ti kaj en stima da tocn oves kaj rabis in si vzames iz kaksne torbe okoli pasu. Organizor pa ti ponudi kaksne limone, vodo, sladkor, kaksno rezano ostalo sadje.