- 20 Nov 2007, 18:56
Menim, da je merjenje HR za rekreativce kar lepa igračka
Gledanje HR med tekom ni toliko pomembno, kot primerjava HR na isti progi v nekem časovnem obdobju (napredek). Pri istem HR čez pol leta pretečeš isto progo hitreje, ali počasneje. Slednje je dober pokazatelj preutrujenosti, če ne že pretreniranosti.
Pomembno je, da dolgi tek tečeš po občutku, pri tem pa lahko pogledaš, če ti je ugodno teči pri 135, 155 ali 175 HR
Tudi na kratkih in srednjih dolžinah ugotoviš, za koliko višji HR ti je še ugodno teči
Na HR se lahko zaneseš ravno zato, ker je objektivni kazalec utrujenosti in če ga ignoriraš, plačaš z obrestmi
Na tekmah se seveda teče po občutku. Mogoče so izjema dolgi teki, jaz npr. na ultramaratonih ne presegam določenega HR (152), saj mi edino to omogoča, da ostanem čim dlje spočit. To je namreč moj moto pri ultri
Ne, se ne strinjam, da zanesljivost HR indikatorja premosorazmerno raste z natreniranostjo. Zakaj? Sem navedel že v prejšnjih postih.
Pa še to: vse te igračke z merilci HR imajo spomin. Uporabljajte ga za analizo po teku in ne za obremenjevanje med tekom. Naj vam pomaga, da se spoznavate. Ubogajte rezultate meritev. Jaz jih premalo. Moj HR v mirovanju je že dva meseca za 7 udarcev nad normalo (merim dosledno vsako jutro pred vstajanjem). Rabim počitek. Saj bom, po tem vikendu (Firenze) ... pol pa še .. in tako se neumnosti nadaljujejo, škoda pa se veča. Hitrost teka začne padati, utrujenost, ... Opazujte se in verjamite svojemu HR
imejte se radi.
lonka napisal/-a:Menim, da je striktno merjenje HR in treniranje po njem bolj za profesionalne športnike kot za rekreativce.
Mene gledanje HR samo moti.
Sploh pri dolgih tekih bi morala za ustrezen HR teči tako počasi, da me vse boli samo od tega. Gledam, da mi je prijetno teči.
Če se počutim spočito in sveže, tečem hitro in HR je tudi primeren.
Med delovnim tednom so pa moji HR sploh previsoki, ker sem že tako utrujena od službe ipd. Tako da se jaz na svoje HR sploh ne morem zanesti.
Če pa cele dneve razmišljaš o teku in samo počivaš okoli treninga in hodiš redno na testiranja in to počneš dolga leta pa imaš še ITM 18, no potem ti pa HR že kaj pove.
Jaz bom na tekmi vedno tekla na ful pa najsigabodi HR kakršen hoče biti, doma pa tečem po občutku.
Bi pa dodala še to, da po moje, zanesljivost HR indikatorja premosorazmerno raste z natreniranostjo. Se morda ne strinjate?