Prostor za debato o teku, tekačih, željah, upih, občutkih, vzpodbudi, nasvetih, ... karkoli vam pade na pamet ob in o teku - povejte, vprašajte, razpišite se ...
Uporabniški avatar
 Scooby
Jaz se še učim teči in poizkušam kaj in na kakšen način odgovarja mojemu telesu. Berem forume in testiram na sebi. Bo verjetno potrebno še kar nekaj časa, da o tehniki ne bom več preveč razmišljal. Razmišljal sem tudi, da bi šel nekam na vodeno vadbo da še kdo z izkušnjami pokomentira mojo tehniko.

Drugače pa probavam teči čim bolj raznoliko. Po terenu, po cesti, po makadamu, intervali taki in drugačni, v klanec in po ravnini, malo mešano, itd...da ni preveč monotono.
Scooby napisal/-a: Bo verjetno potrebno še kar nekaj časa, da o tehniki ne bom več preveč razmišljal.

Mislim, da bo nekaj narobe, ko (če) boš nehal o tem razmišljat, ne glede na tekaški staž.
Ljudje smo miselna bitja in prav je, da stalno težimo k napredku.

LP
Uporabniški avatar
 Scooby
:D zato pa sem v stavek vključil "preveč". Ker zdaj se mi zdi, da včasih med tekom razmišljam samo o tehniki...kako polagam stopala, kako premikam boke, kako premikam to in ono...
 ninko
ZdravkoC napisal/-a:Na treningih se klanci navzgor čim več tečejo.
Na krajših tekmah se klanci laufajo na polno.
Na dolgih tekih se najlepše pretegneš in delno odpočiješ, če v klanec hodiš, ... hitro, takrat se noge malo pretegnejo in odpočijejo aktivne mišice, vklopijo in aktivirajo pa bolj pasivne mišice. Jaz pri koraku zadnjo nogo čim bolj iztegnem, tako se zacuknjena mišica lahko "takoj" regenerira. Pri hoji spustiš roke ob telo in takoj spoznaš, kako si rabil malo razbremenitve za pleča.
Tek navzdol je pa ravno kontra. Če si v klanec hodil, po klancu navzdol laufaš na polno, saj si spočit :-) Posebej je treba pazit, da se noga postavlja pod telo, da se ne nabijajo pete.

lepo povedano. probam naslednjič.
kaj pa kolena, vas nič ne matrajo? bom naslednjič pozorna, kako mi noga 'pade' pri klancu navzdol. ker so mi malo moteči, moram upočasniti, da kolen ne obremenjujem preveč.
 marjan
vencelj napisal/-a:...Nekoč mi je nekdo že namignil, da bi moral tudi v klanec teči intervale, torej ponavljanje kratkih, hitrih odsekov v hitrejšem tempu z vmesnimi pavzami...
To je pravi način, sam imam 3 različne trase in ravno to ti ob drugem treningu da precejšen napredek pri gorskem teku.

Lahko enkrat gremo skupaj in pokažem majhne skrivnosti "velikega" mojstra. :wink:

p.s
No ko si pozdravim gleženj, ki je danes ves črn :(

lp
Marjan
marjan napisal/-a:
vencelj napisal/-a:...Nekoč mi je nekdo že namignil, da bi moral tudi v klanec teči intervale, torej ponavljanje kratkih, hitrih odsekov v hitrejšem tempu z vmesnimi pavzami...
To je pravi način, sam imam 3 različne trase in ravno to ti ob drugem treningu da precejšen napredek pri gorskem teku.

Lahko enkrat gremo skupaj in pokažem majhne skrivnosti "velikega" mojstra. :wink:

p.s
No ko si pozdravim gleženj, ki je danes ves črn :(

lp
Marjan

Tebi, Marjan, v klanec gre zelo dobro. Pravi trening! Jaz klancev do sedaj nikoli nisem treniral tako, čeprav vem, da je v tem napredek.
Lahko bi se kdaj zmenili...čeprav je to pri meni težko, ker nikoli ne vem, kako bo s časom.
"Pocajtaj se",

LP, vencelj
Za junaško obremenitev, kot je tek v strmi klanec, potrebujemo tudi "junaške" intervale.
V stari YUGI bi rekli: Na ljuto rano, ljuto travo.

Čeprav obstaja veliko različnih kombinacij intervalov, bom podal tiste, "junaške", ki se jih vsak brani.
Kako tek tako tudi kolesarjenje v klanec zahteva sposobnost delovanja organizma v težkih pogojih, pogosto tudi v takšnih, ko dobimo manj kisika kot bi ga potrebovali.

Za dvig te sposobnosti so dobri intervali, ki imajo takšno frekvenco, da je čas počitka krajši od časa regeneracije. Na ta način z vsako ponovitvijo ustvarjamo vedno večji "kisikov dolg".

Celotno trajanje treninga je kratko in ga ne smemo po intervalih po neoptrebnem podaljševati. Kar lepo domov, čeprav je vse skupaj trajalo samo okoli 40-50 min (ogrevanje+intervali +iztek).
Po dobrem ogrevanju, ko pritečemo do izbranega klanca, izvedemo intervale tako, da tečemo 30 sek skoraj na full in 30 sek počasi hodimo. To izvajamo v skupnem trajanju od 10 min.

Ko smo sposobni 20 min takih intervalov, takrat nam tudi tek v strmi klanec ne bo problem.
Čeprav na oko ne izgleda nič posebnega, se bodo eni, vsaj v začetku, morali zadovoljiti tudi s samo 5 min takšnih intervalov :D .

Opozorilo. Junaški intervali so za junake, torej tiste, ki so zdravi in dobro pripravljeni :mrgreen: .
ninko napisal/-a:
ZdravkoC napisal/-a:Na treningih se klanci navzgor čim več tečejo.
Na krajših tekmah se klanci laufajo na polno.
Na dolgih tekih se najlepše pretegneš in delno odpočiješ, če v klanec hodiš, ... hitro, takrat se noge malo pretegnejo in odpočijejo aktivne mišice, vklopijo in aktivirajo pa bolj pasivne mišice. Jaz pri koraku zadnjo nogo čim bolj iztegnem, tako se zacuknjena mišica lahko "takoj" regenerira. Pri hoji spustiš roke ob telo in takoj spoznaš, kako si rabil malo razbremenitve za pleča.
Tek navzdol je pa ravno kontra. Če si v klanec hodil, po klancu navzdol laufaš na polno, saj si spočit :-) Posebej je treba pazit, da se noga postavlja pod telo, da se ne nabijajo pete.

lepo povedano. probam naslednjič.
kaj pa kolena, vas nič ne matrajo? bom naslednjič pozorna, kako mi noga 'pade' pri klancu navzdol. ker so mi malo moteči, moram upočasniti, da kolen ne obremenjujem preveč.

Za tek po klancu navzdol uporabljam predvsem dve različni tehniki:
1 - položni klanec, tek na polno in maksimalen izkoristek gravitacije, dolgi korak, čim bolj na sprednji del stopala (ne na peto) in noga pod telo, telo nagnjeno naprej
2 - strmi klanec, zadržan tek, zaviranje, hitri koraki, ki se izvajajo pretežno z gibi od kolena navzdol, čim bolj na sprednji del stopala, drža vzravnana ...

VESELI BOMO VAŠIH KOMENTARJEV in PREDLOGOV GLEDE NOVEGA PORTALA