jedrnat napisal/-a:Morda pa ne veš, da barometrični višinomer v Polarju RS800CX zelo natančno izmeri višino in potem GPS sledi res ne potrebuješ. V Polar Protrainerju lahko potem lepo vidiš kako hiter si na klancu.
Vem, ampak tule je bila debata o nakupu "ali Garmin 110 ali Polar 300 G1". Predlagani Polar nima višinomera, ne shranjuje gps sledi, torej nimaš nič, ali bo stiskal knof Lap ali pa se bo za analizo hitrosti na določenih odsekih obrisal pod nosom. Take stvari je treba pojasnit, ker ljudje predpostavijo, da model z gps-om zna shranjevat sled, potem pa ugotovi, da je kupil jajčka - odziv na Polarjevem forumu to lepo potrdi.
In to je bila tudi poanta mojega posta - če hočeš take stvari gledat tudi pri Polarju, moraš po najdražji model. Tam dobiš višinski graf, pri G1 pač ne.
jedrnat napisal/-a:Za kilometrske čase pa res ne potrebuješ GPS sledi. Ta podatek dobiš na Polarju direktno iz ure, iz grafa pa itak...
Že res, da dobiš podatek o km časih, ne veš pa, kje potekajo ti kilometri, ker nimaš gps trase. Kaj ti pomenijo časi, če ne veš, kje na terenu potekajo? Dejansko na pamet veš za vsak tek, kje se je začel nek kilometer? Za vse proge in variacije prog po katerih tečeš? Dvomim. Ja, ti imaš graf, tisti, ki bo nasedel na rs300 g1, pač ne.
zappa napisal/-a:Ali pa ti ne...
StaraKost govori o prikazu trenutnega tempa med tekom, kar kalibriran footpod omogoča in je lahko dejansko uporabno, pri GPS je pa (zaradi omejitve tehnologije) praktično neuporabno. In prikaz trenutnega tempa med tekom v je za tekaški trening najbrž bolj pomemben kot možnost kasnejšega pregledovanja na računalniku za nazaj, kako hitro si kje tekel.
Meni je jasno o omejitvah gps-a, o tem smo že imeli debato, natanko to sem razložil, zakaj trenutni tempo ni in ne more biti natančen.

Zakaj se ti zdi prikaz trenutnega tempa tako pomemben? Jaz bi rekel, da je povprečen tempo intervala ali kilometra boljši podatek (z uporabo katerekoli tehnologije). Če npr hočem izboljšat čas na neki progi, mi trenutni tempo ne pomeni nič, ker bi že zaradi rahle razgibanosti terena preveč nihal, prave ravnine pri nas ni, po stadionu pa ne tečem. V tem primeru se bolj splača gledat ali povprečen tempo/km ali pa kar na cel tek. Če grem tečt tempo tek, pa vmes naredim recimo tri km, ki bodo kakih 20s na km hitrejši, mi spet zadošča povprečen tempo/km.
zappa napisal/-a:To je tako, kot bi rekel, da je pri Garminu "uporaben" samo 910xt. Dvomim, da je problem v tem, da GPS-a ne znajo integrirat. Za marsikoga je to, da je GPS integriran v uro, slabost, in ne prednost (zaradi potrebe po pogostem polnjenju baterije), ker je zaradi tega ura kot ura manj uporabna. Zame je bil to osnovni razlog, da se pred leti nisem odločil za Garmina - nimam druge ure - poleg pritoževanja uporabnikov takratne 305-ke o pogostem zamakanju ure že zaradi dežja ali švica. Poleg tega integriran GPS ne omogoča uporabe (ne ure in ne GPS-a), recimo, na celodnevnem trekkingu, če nimaš vmes možnosti ure napolnit. GPS, ki je ločen od ure in kjer lahko zamenjaš baterijo, pa to omogoča.
Okusi so pač različni, meni se zdijo osnovni Polarjev modeli preveč omejeni in povsem nekonkurenčni Garminu, najdražji pa nepotrebno zapravljanje. Ja, za plavat Garmin 110 res ni, v teku po dežju pa mi še ni zamočila, kaže, da dovolj dobro dihta.
Za hribe pa se bolj splača vzet pohodniški gps, katerekoli firme, saj imajo vsi možnost AA akumulatorjev. Če ga res rabiš, jaz še vedno raje raziskujem potke in brezpotja, kot pa da bi hodil tako, da bom zraven gledal na karto ali višine na gps-u. Vem, da si nekateri tako predstavljajo hribe, da hodi po predhodno naloženem tracku, ampak zame to ni to. Tak pristop se mi tudi ne zdi resen, ker te GPS na zahtevnem terenu mimogrede pozicionira na drugo stran grape. In če greš seštet ceno Garmina 110 in enega pohodniškega gps-a, je skupaj še vedno manj kot Polar rs800cx.
Kakorkoli že, vsak sešteje pluse in minuse, kar se mene tiče, je pri footpodu mnogo več minusov (pa naj bo Garminov ali Polarjev), zato imam raje gps rešitve. Moji teki ne bodo nikoli tako dolgi, da ne bi šlo z akumulatorjem, ki drži 7 ali 8 ur.

Je pa zanimivo, koliko ljudi je brez običajne ročne ure, potem pa mora bit tekaška uporabna za vsak dan.