klopotec napisal/-a:Ko imam obute tekaške copate (v njih hodim okoli), včasih malo tečem v njih. Noga avtomatično pade na peto. Potem probam na sprednji del stopala in ne gre. Čisto nekaj izumetničenega, nenaravnega. Copat je pač zadaj višji in je že narejen za tek na peto. Če bi v tem copatu silil nogo na sprednji del, se mi zdi da bi bilo tako kot če bi hotel tečt v pancarjih.
Za tek na sprednji del je treba imet tudi pravilen copat. Ali pa tečt bos.
Jaz tečem v supergah in nameravam še naprej teč v supergah, resda lažjih od tistih, ki sem jih bila vajena zadnji 2 desetletji. Od začetka se mi je zdelo, da je finta tranzicije na sprednji del stopala v supergah, pa zdaj vidim, da v mojem primeru ni bilo tako. Finta je bila v mehaniki teka. Pravilna aktivacija mišic (= aktivacija nožnega bicepsa + odrivanje od tal, ne vlečenje za tla + skrajšanje časa tranzicije težišča telesa čez sredino stopala, ki je spredaj) => pristajanje na sprednji del stopala. Se mi je pa nekaj časa dogajalo, da me je copat zelo motil, ker sem čutila, da me sili točno v to: pristajanje na petah. Zdaj me isti copat ne sili več v pristajanje na petah. To je moja izkušnja, ne želim oporekati tvoji, le dodati svojo zgodbo - verjamem, da imamo med seboj različne (in enako legitimne) izkušnje.
Sem sprobala tudi VFF, pa mi v končni fazi zdaj bolj sedejo za indoor treninge (deadlifti, bodyweight vaje, kolebnica) in hojo (za slednje še Vivo Barefoot čevlji, a žal ne v takemle vremenu). Verjetno rabim več časa.
Kar se preprogramiranja tiče, seveda je časovno individualizirano, kot vse, kar se tiče utelešenih znanj. Je 2 meseca dosti? Verjetno da, za nekatere. Drugi bodo počasnejši; njihova motorika je lahko že zdaj opazno slabša in imajo več dela za opravit. Opazujem ljudi, ki so lahko štorasti po 6 mesecev skupaj, vztrajajo, potem pa se jim lepega dne nekaj "odpre"; njihovi gibi najdejo eleganco, racionalnost in logičnost. Bom poročala, kako gre našim po dveh mesecih. Meni osebno se je ta tranzicija zgodila relativno hitro, odtod moj optimizem. Res pa je, da delam dosti težkih stvari in kolebnic, tako da mi sama mišična moč + stabilizacija trupa ni bila problem.